Hoppa till innehåll

Proffs på cyberförsvar hos försvarsmakten

Försvarsmaktens ledningssystemcentral
Utgivningsdatum 24.4.2018 10.57
Pressmeddelande

Försvarsmakten erbjuder proffs på cybersäkerhet möjlighet att jobba med många olika typer av uppgifter inom cybersäkerhet.

Proffs på cyberförsvar - cybersakkunnig, proffs på att skydda informationssystem, kryptolog, auditör, systemexpert, sårbarhetsforskare - vad håller de riktigt på med hos försvarsmakten?

Försvarsmakten är en unik arbetsplats - arbetet sker ofta i grupper där man utreder hur man kan skydda och försvara system, hur man upptäcker eventuella angrepp eller hur man kan påverka system. Uppgifterna inom cyberpåverkan innefattar att utveckla, förbereda och öva angrepp på datanät som en del av den militära prestationsförmågan. I alla dessa uppgifter ingår stöduppgifter, men även specialuppgifter som förutsätter att man behärskar kryptologi eller krypteringssystem och arbetsuppgifter som hör till övningsomgivningarna.

Staka ut din egen karriär antingen som militär eller civil

Eftersom försvarsmakten erbjuder ett stort antal olika funktioner och uppgifter kan du som proffs på cyberförsvar staka ut din egen karriär i takt med du och ditt kunnande utvecklas. Ett exempel på detta kunde vara en sakkunnig som inleder sin bana med cyberövervakningsuppgifter där man iakttar skadliga händelser i systemen. Därefter utvecklas personen och går vidare till att exempelvis bli proffs på skyddsuppgifter, varefter nästa uppgift kan vara som expert på påverkan och därefter eventuellt som sårbarhetsforskare där man planerar metoder för skydd och påverkan. Det finns alltså många uppgifter och karriärmöjligheter utgående från personens intressen och förmågor. Och detta gäller för både militära och civila arbetstagare.

Som praktikant eller cyberbeväring kan du få delta i en internationell övning

Vägen till ett jobb som proffs på cyberförsvar kan gå via en praktikplats eller en specialuppgift som cyberbeväring - eller varför inte både ock! De här vägarna förde Janne och Jarmo till världens största tekniska cyberförsvarsövning, Locked Shields 2018.

Janne gjorde sin militärtjänst som cyberbeväring, i en specialuppgift vid Försvarsmaktens ledningssystemcenter. Under beväringstiden fick han utbildning bl.a. i systemsårbarhet, hur man åtgärdar dessa och upptäcker avvikelser och han deltog även i övningsverksamhet där hans roll var att skydda system.

Efter militärtjänstgöringen stannade Janne kvar som praktikant på ledningssystemcentrets cyberavdelning. Hans första uppgift var att förbereda sig på att skydda en obekant miljö under övningen Locked Shields 2018 där han ingår i Finlands och Sveriges gemensamma övningstrupp.

Tjänstgörings- och praktikplatsen fungerade som förberedelse inför övningen Locked Shields 2018. Till exempel deltog jag i höstas i en mindre motsvarande övning, berättar Janne. I sina framtida yrkesplaner har Janne siktet inställt på cyberbranschen, bara han först blir färdig med sina studier vid Tammerfors tekniska universitet.

"Mitt drömjobb ligger ganska nära den erfarenhet jag har fått här. Officer har jag inte tänkt bli, men försvarsmakten erbjuder många goda arbetsmöjligheter även för civila. Erfarenheten från övningen Locked Shields är helt unik - det här kan man inte göra någon annan stans. Dagarna är fullspäckade och det blir inte speciellt mycket sömn, konstaterar Janne.

En cyberbeväring är inte rädd för utmaningar!

Jarno tjänstgör som cyberbeväring vid Försvarsmaktens ledningssystemcenters cyberavdelning. Under militärtjänstgöringen har man nytta av tidigare erfarenhet inom programutveckling. Jarno har tillsammans med andra beväringar deltagit i ett utvecklingsprojekt där man byggt ett system för cyberskydd och han hade där en framträdande roll.

"Med programmet som vi har utvecklat kan man hantera stora informationssystem. Projektet har även fungerat som förberedelse på att upptäcka sårbarheter i de system som ska skyddas under övningen Locked Shields. Utöver arbetet med projektet har vi även fått skolning i cyberfrågor och vi har också självständigt funderat på dessa frågor. Det har varit väldigt bra förberedelse inför övningen."

Jarno är inte rädd för utmaningar och var genast då han blev tillfrågad beredd att testa produkten han utvecklat i en realistisk miljö. Övningen erbjuder värdefull erfarenhet som stöder utvecklingsarbetet eftersom man kan se hur användbart systemet är först när man jobbar under tidspress och i krävande förhållanden. Även systemets stridstålighet och egenskydd mot angriparens påverkan sätts på prov under den här övningen. Jarno fungerar som teknisk stödperson för dem som använder hans system.

"Till hösten kommer jag att fortsätta mina IT-studier vid universitetet. I framtiden lockar arbete inom försvarsmakten - och då i synnerhet övningsverksamheten. Övningen Locked Shields intresserar för att den är världens största tekniska cyberövning. Även systemet där man fungerar är väldigt mångfacetterat - man skulle inte få tillgång till något sådant på annat sätt. Vi har ett stort team och förutom teamarbetet har det varit intressant att följa med hur en sådan här stor övning arrangeras - en verkligen unik erfarenhet!", berättar Jarno.

Läs mera om försvarsmaktens deltagande i cyberförsvarsövningen Locked Shields 18.

Information om alla våra lediga jobb hittar du i tjänsten valtiolle.fi. Hur ser din karriärväg ut?

 

´