- Regionalbyråerna
- Kommunförteckning
- Värnpliktsärenden som berör dem som bor utomlands
- Ofta frågat
- Birkalands regionalbyrå
- Lapplands regionalbyrå
- Mellersta Finlands regionalbyrå
- Norra Karelens regionalbyrå
- Norra Savolax regionalbyrå
- Norra Österbottens och Kajanalands regionalbyrå
- Nylands regionalbyrå
- Sydvästra Finlands regionalbyrå
- Sydöstra Finlands regionalbyrå
- Södra Savolax regionalbyrå
- Tavastlands regionalbyrå
- Österbottens regionalbyrå
- Värnpliktsregistret
- Personalreserveringsdirektiv
- Material
- Blanketter
- Planläggning och byggande
- Kanaler
- Verkställande av dataskydd
- Säkerhetsutredningar
- Sjömätning
- Tillståndsförfarande
- Anvisningar för flygfotografer
- Ge respons
- Tillgänglighetsredogörelse
- Tillgänglighetsrespons
Frågor om värnplikten?
Regionalbyråerna stöder de värnpliktiga. Nedan finns de frågor som regionalbyråerna oftast får och svar på dem. Om svaren inte är till hjälp i din situation, bekanta dig med webbplatsen intti.fi/sv eller vänd dig vid behov till din egen regionalbyrå.
Vid uppbådet kontrollerar man dina personuppgifter, ditt hälsotillstånd och lyssnar till vilka önskemål du har angående beväringstjänstgöringen. Vid uppbådet bestäms din tjänstduglighet och tidpunkten för inledandet av tjänstgöringen samt tjänstgöringsplatsen. Vid uppbådet får du dessutom information om försvarsplikten.
Före uppbådet får du per post hem guiden Beväring, frågeblanketter och uppbådskungörelsen. Före uppbådet bör du delta i en hälsoundersökning.
Det lönar sig att förbereda sig för uppbådet genom att i förväg fundera på vad du vill ha ut av beväringstjänsten: hur du kan utnyttja dina civila färdigheter i tjänstgöringen och på vilket sätt du har så mycket nytta som möjligt av tjänstgöringen. Meddela dina önskemål till uppbådsnämnden.
Uppbådskungörelserna finns på adressen varusmies.fi/sv/uppbaden.
Ta genast kontakt med din egen regionalbyrå och kom överens om en ny uppbådsdag. Kontaktuppgifterna till din regionalbyrå hittar du här.
Enligt 16 § i värnpliktslagen (1438/2007) bör du personligen delta i uppbådet, men du kan byta uppbådsdag genom att komma överens om detta med din regionalbyrå.
Ta kontakt med din egen regionalbyrå och regionalbyrån på studieorten – det är möjligt att byta uppbådsort. Du kan kontrollera din egen regionalbyrå och regionalbyrån på din studieort här. Kontrollera uppbåden på olika orter genom att bekanta dig med regionalbyråernas kungörelser.
- Gör upp en fritt formulerad ansökan om befrielse från närvaroplikt vid uppbådet och sänd den till er egen regionalbyrå.
- Sänd dessutom ett utlåtande om hälsotillståndet till regionalbyrån.
Det behöver du inte, ditt ärende behandlas vid uppbådet utgående från de uppbådsdokument du sänt till regionalbyrån i förväg.
- Fyll i Frågeformulär för tjänstgöring och undersökning av hälsotillstånd (blankett nr. 428-0335) och eventuellt studieintyg. Du hittar våra blanketter här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
- Om du har någon sjukdom eller skada som kan inverka på din tjänstgöring bör du skaffa dig ett läkarutlåtande. (Obs! Försvarsmaktens blankett bör användas för läkarutlåtandet. Du hittar blanketten här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter).
- Sänd dokumenten till din regionalbyrå före uppbådet.
Närmare information om värnpliktsärenden som berör dem som bor utomlands hittar du här.
Ta genast kontakt med din regionalbyrå för att reda ut saken. Var beredd att besöka regionalbyråns kundtjänst. Du bör ha med dig identitetsbevis.
- Skaffa ett läkarutlåtande (Blankett för hälsoundersökning, blankett nr. 7550-411-2221) för kontroll av tjänstgöringsklassen. I utlåtandet måste läkaren ta ställning till tjänstgöringsklassen samt hur du klarar tjänstgöringen. (Obs! För läkarutlåtandet bör Försvarsmaktens blankett användas. Blanketten hittar du här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.)
- Sänd läkarutlåtandet till din regionalbyrå. Då utlåtandet kommer till regionalbyrån får du ett förordnande till läkarundersökning som ordnas av regionalbyrån för fastställande av din tjänstduglighet.
Du bör personligen delta i uppbådet om inte regionalbyrån har befriat dig från närvaroplikten vid uppbådet. Skyldigheten att delta bygger på 16 § i värnpliktslagen (1438/2007).
- Fyll i Ansökan om frivillig militärtjänst för kvinnor (blankett nr. 7550-428-0311). Ansökningsblanketten finns på adressen puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
- Foga ett Läkarutlåtande om tjänstduglighet (Blankett för hälsoundersökning, blankett nr. 7550-411-2221) till ansökan. (Obs! Läkarutlåtandet bör uppgöras på Försvarsmaktens blankett, du hittar blanketten via länken puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
- Foga frågeblanketten (Frågeformulär för tjänstgöring och undersökning av hälsotillstånd) till ansökan.
- Sänd ansökan med bilagor till din egen regionalbyrå senast 1.3.
- Om du söker till någon specialtrupp, kolla anvisningarna på adressen varusmies.fi/sv/specialtrupper.
Vidare information om frivillig militärtjänst för kvinnor hittar du här.
Du bör ansöka om ändring av tidpunkten för inledande av tjänstgöringen hos regionalbyrån.
- Fyll noggrant i blanketten Ansökan om ändring av kontingent/tjänstgöringsplats (blankett nr. 7550-448-8728) och ge dina motiveringar. Blanketten finns på adressen puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
- Foga ett högst tre månader gammalt studieintyg till din ansökan. Om du ännu inte inlett dina studier, foga meddelandet om att du blivit godkänd till en läroinrättning till din ansökan.
- Sänd ansökan med bilagor till din egen regionalbyrå.
Ansökan om ändring av kontingent/tjänstgöringsplats (blankett nr 7550-448-8728) finns på adressen puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
Innan tjänstgöringen börjar får du en rekrytförfrågan, där du kan ange vilken tjänstgöringsuppgift och utbildning du är intresserad av. Till vissa uppgifter, såsom förarutbildningen, sker valet i slutet av rekrytperioden. Också till specialuppgifter inom kommunikation söker man i slutet av grundutbildningsperioden. Bekanta dig med olika tjänstgöringsuppgifter på adressen varusmies.fi/sv/tjanstgoringsuppgifter-och-platser.
Sänd ett högst tre månader gammalt läkarutlåtande till din regionalbyrå. Av utlåtandet bör läkarens ställningstagande till när beväringstjänsten kan inledas samt diagnosen framgå. Du ansvarar själv för kostnaderna för läkarutlåtandet.
Det finns inga hinder för det. Du kan åka ut och resa i lugn och ro.
- Fyll i blanketten Ansökan om ändring av kontingent/tjänstgöringsplats (blankett nr. 7550-448-8728). Fyll i ansökan noggrant och motivera behovet av att ändra tidpunkten för inledande av tjänstgöringen med egna ord. Blanketten hittar du här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
- Sänd blanketten med dina motiveringar till din egen regionalbyrå.
Ta kontakt med din regionalbyrå och be om ett nytt förordnande till tjänstgöring.
Det lönar sig för dig att börja höja din kondition innan du inleder tjänstgöringen. I tjänsten MarsMars.fi kan du testa din utgångskondition. Programmet erbjuder dig ett resultatinriktat konditionsprogram. Man har skräddarsytt en tre månader lång konditionskur för blivande beväringar.
I första hand godkänner vi färska läkarutlåtanden som gjorts på Försvarsmaktens blankett (Blankett för hälsoundersökning 7550-441-2221). Den blankett som Försvarsmakten använder hittar du här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter. Försvarsmaktens blankett krävs för hälsoundersökningar som gäller uppbåd och frivillig militärtjänst för kvinnor.
Då du har sökt dig till civiltjänst men inte vill göra din värnplikt som civiltjänst kan du ansöka om förflyttning tillbaka till beväringstjänst. Innan civiltjänsten inletts kan du en gång söka tillbaka till militärtjänst. Civiltjänstcentralen godkänner ansökan om du meddelar att din övertygelse inte längre hindrar dig från att tjänstgöra enligt värnpliktslagen. Du kan inte längre göra ansökan då du inlett civiltjänsten, och inte heller efter det år då du fyllt 28 år. Tilläggsuppgifter finns på Civiltjänstcentralens webbsida sivarikeskus.fi/se/civiltjanst/fore_tjanstgoringen/overforing_till_militartjanst.
Beväringstjänsten räcker 165, 255 eller 347 dagar beroende på vilken utbildning man får.
För dem som utbildas för manskapsuppgifter är tjänstgöringstiden 165 dagar, och för dem som utbildas för manskapsuppgifter som kräver särskilda färdigheter och dem som gör vapenfri tjänst 255 dagar. De som utbildas till officer, underofficer och de mest krävande specialuppgifterna för manskap tjänstgör 347 dagar.
Ytterligare information om beväringstjänsten och -utbildningen hittar du här.
Ämnesord: beväringstjänst, beväringstjänstens längd, tjänstgöringstid
Till specialtrupperna måste man söka separat, i allmänhet innan tjänstgöringen börjar. Till vissa specialtrupper är det möjligt att söka då tjänstgöringen inletts. I specialtrupperna har du möjlighet att utmana dig själv i krävande utbildning. Till specialtrupperna hör fallskärmsjägarna, dykarna, specialgränsjägarna, Finland internationella beredskapstrupper, militärmusikerna, personer inom elektronisk krigföring, en stor del av Flygvapnets kurser och de idrottare som tjänstgör vid Idrottsskolan.
Till specialuppgifter söker man i början av beväringstjänsten, i allmänhet under grundutbildningsperioden. Anvisningar om ansökan och tilläggsuppgifter finns på adressen varusmies.fi/sv/specialuppgifter. I specialuppgifter har man nytta av de särskilda färdigheter och den specialutbildning man skaffat sig i det civila. Specialuppgifter finns t.ex. inom kommunikation, teknik, datateknik, teologi, medicin och juridik.
Utbildningsurvalen för de kommande tjänstgöringsuppgifterna görs under grundutbildningsperioden. Det lönar sig att genast från början göra sitt bästa och visa sin motivation. Med bra attityd klarar man sig långt. De olika tjänstgöringsuppgifterna inom ditt truppförband hittar du på adressen varusmies.fi/sv/tjanstgoringsuppgifter-och-platser. Bekanta dig med olika specialtrupper och specialuppgifter på ifrågavarande truppers webbsidor.
Fundera innan du inleder tjänsten hur du skulle kunna främja dina civila kunskaper och färdigheter. Det lönar sig också att fundera på hurudan utbildning du skulle ha nytta av efter beväringstjänsten. Man kan göra sin beväringstjänst bland annat i Försvarsmaktens specialtrupper eller i specialuppgifter.
Inom specialtrupperna får du utmana dig själv i krävande utbildning. Till specialtrupperna måste man söka separat. I specialuppgifter kan du utnyttja det kunnande och den utbildning du tidigare skaffat i det civila.
Om din övertygelse hindrar dig från att göra din värnplikt i vapentjänst kan du söka till vapenfri tjänst. Om du gör vapenfri tjänst deltar du inte i vapenutbildning, men i övrigt är tjänstgöringen densamma som i fråga om dem som gör vapentjänst. Ytterligare information om vapenfri tjänst finns här.
- Fyll i Civiltjänstansökan. Blanketten finns här.
- Sänd ansökan till din egen regionalbyrå.
Om förhindret är kortvarigt lönar det sig i första hand att ansöka om permission från övningen. Om förhindret gäller en längre tid bör du ansöka om befrielse från övningen.
Sänd ett läkarutlåtande om ditt hälsotillstånd (Blankett för hälsoundersökning, blankett nr. 7550-411-2221) till regionalbyrån. (Obs! För läkarutlåtandet bör Försvarsmaktens blankett användas. Blanketten hittar du här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.) Av utlåtandet bör läkarens ställningstagande till din tjänstduglighet samt diagnosen framgå. Du svarar själv för kostnaderna för läkarutlåtandet.
Ta kontakt med din egen regionalbyrå eller besök regionalbyråns kundtjänst.
Försvarsmakten ordnar repetitionsövning i syfte att öka de krigstida truppernas beredskap och prestationsförmåga. Man kan alltså inte själv påverka möjligheten att delta i repetitionsövningar. Om du är intresserad av att utveckla dina militära färdigheter, bekanta dig med Försvarsutbildningsföreningens utbildningskalender på adressen mpk.fi.
Du får informationen genom att besöka regionalbyråns kundtjänst och visa ditt personbevis.
Befordring förutsätter som regel att den värnpliktige har placerats i en krigstida uppgift inom försvaret som motsvarar en viss militär grad eller har reserverats för en annan viktig uppgift under undantagsförhållanden (ytterligare information om personreservering). Det bör ha gått minst fyra-fem år sedan senaste befordring. Vid befordring av officerare blir tiden mellan befordringarna längre – ju högre militär grad det är fråga om.
Militärpass förnyas inte. Ta kontakt med din egen regionalbyrå och be om ett tjänstgöringsintyg.
Du får ett intyg från din egen regionalbyrå. Du kan också på begäran få intyget per e-post.
- Kontrollera först dina uppgifter i den riksomfattande Mina kanta-tjänsten i Kanta-arkivet på adressen kanta.fi/omakanta.
- Vid Militärmedicinska arkivet kan du kontrollera dina vaccinationsuppgifter genom att fylla i en blankett för beställning av dokument (blanketten finns på adressen puolustusvoimat.fi/tietoa-meista/sotilaslaaketieteen-keskus/arkisto).
- Sänd blanketten till adressen
Sotilaslääketieteen arkisto
PL 13
44501 VIITASAARI
Obs! För att uppgifter ska kunna lämnas ut från arkivet behöver vi en egenhändigt undertecknad dokumentbeställning. Ytterligare information hittar du på de sidor som upprätthålls av Centret för militärmedicin: puolustusvoimat.fi/tietoa-meista/sotilaslaaketieteen-keskus.

Temasidor
För beväringar
På dessa webbsidor hittar du uppgifter om uppbåd, fullgörande av militärtjänst och ansökan on frivillig militärtjänst för kvinnor.
För beväringar temasidor
Temasidor
För reservister
Efter beväringstjänstgöringen hör den värnpliktige till reserven.
För reservister temasidor