Frågor om värnplikten?
Regionalbyråerna stöder de värnpliktiga. Nedan finns de frågor som regionalbyråerna oftast får och svar på dem. Om svaren inte är till hjälp i din situation, bekanta dig med webbplatsen intti.fi/sv eller vänd dig vid behov till din egen regionalbyrå.
Vid uppbådet kontrollerar man dina personuppgifter, ditt hälsotillstånd och lyssnar till vilka önskemål du har angående beväringstjänstgöringen. Vid uppbådet bestäms din tjänstduglighet och tidpunkten för inledandet av tjänstgöringen samt tjänstgöringsplatsen. Vid uppbådet får du dessutom information om försvarsplikten.
Före uppbådet får du per post hem guiden Beväring, frågeblanketter och uppbådskungörelsen. Före uppbådet bör du delta i en hälsoundersökning.
Det lönar sig att förbereda sig för uppbådet genom att i förväg fundera på vad du vill ha ut av beväringstjänsten: hur du kan utnyttja dina civila färdigheter i tjänstgöringen och på vilket sätt du har så mycket nytta som möjligt av tjänstgöringen. Meddela dina önskemål till uppbådsnämnden.
Uppbådskungörelserna finns på adressen varusmies.fi/sv/uppbaden.
Ta genast kontakt med din egen regionalbyrå och kom överens om en ny uppbådsdag. Kontaktuppgifterna till din regionalbyrå hittar du här.
Enligt 16 § i värnpliktslagen (1438/2007) bör du personligen delta i uppbådet, men du kan byta uppbådsdag genom att komma överens om detta med din regionalbyrå.
Ta kontakt med din egen regionalbyrå och regionalbyrån på studieorten – det är möjligt att byta uppbådsort. Du kan kontrollera din egen regionalbyrå och regionalbyrån på din studieort här. Kontrollera uppbåden på olika orter genom att bekanta dig med regionalbyråernas kungörelser.
- Gör upp en fritt formulerad ansökan om befrielse från närvaroplikt vid uppbådet och sänd den till er egen regionalbyrå.
- Sänd dessutom ett utlåtande om hälsotillståndet till regionalbyrån.
Det behöver du inte, ditt ärende behandlas vid uppbådet utgående från de uppbådsdokument du sänt till regionalbyrån i förväg.
- Fyll i Frågeformulär för tjänstgöring och undersökning av hälsotillstånd (blankett nr. 428-0335) och eventuellt studieintyg. Du hittar våra blanketter här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
- Om du har någon sjukdom eller skada som kan inverka på din tjänstgöring bör du skaffa dig ett läkarutlåtande. (Obs! Försvarsmaktens blankett bör användas för läkarutlåtandet. Du hittar blanketten här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter).
- Sänd dokumenten till din regionalbyrå före uppbådet.
Närmare information om värnpliktsärenden som berör dem som bor utomlands hittar du här.
Ta genast kontakt med din regionalbyrå för att reda ut saken. Var beredd att besöka regionalbyråns kundtjänst. Du bör ha med dig identitetsbevis.
- Skaffa ett läkarutlåtande (Blankett för hälsoundersökning, blankett nr. 7550-411-2221) för kontroll av tjänstgöringsklassen. I utlåtandet måste läkaren ta ställning till tjänstgöringsklassen samt hur du klarar tjänstgöringen. (Obs! För läkarutlåtandet bör Försvarsmaktens blankett användas. Blanketten hittar du här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.)
- Sänd läkarutlåtandet till din regionalbyrå. Då utlåtandet kommer till regionalbyrån får du ett förordnande till läkarundersökning som ordnas av regionalbyrån för fastställande av din tjänstduglighet.
Du bör personligen delta i uppbådet om inte regionalbyrån har befriat dig från närvaroplikten vid uppbådet. Skyldigheten att delta bygger på 16 § i värnpliktslagen (1438/2007).
Du kan söka till tjänstgöringen tidigast under det år, då du fyller 18 år. Du kan söka till julikontingenten under innevarande år och till januari- eller julikontingenten under de följande tre åren. Det finns många olika tjänstgöringsuppgifter inom beväringsutbildningen vid Försvarsmaktens och Gränsbevakningsväsendets olika truppförband. Alla tjänstgöringsuppgifter finns dock inte vid alla truppförband.
Vidare information om frivillig militärtjänst för kvinnor hittar du här.
Du bör ansöka om ändring av tidpunkten för inledande av tjänstgöringen hos regionalbyrån.
- Fyll noggrant i blanketten Ansökan om ändring av kontingent/tjänstgöringsplats (blankett nr. 7550-448-8728) och ge dina motiveringar. Blanketten finns på adressen puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
- Foga ett högst tre månader gammalt studieintyg till din ansökan. Om du ännu inte inlett dina studier, foga meddelandet om att du blivit godkänd till en läroinrättning till din ansökan.
- Sänd ansökan med bilagor till din egen regionalbyrå.
Ansökan om ändring av kontingent/tjänstgöringsplats (blankett nr 7550-448-8728) finns på adressen puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
Innan tjänstgöringen börjar får du en rekrytförfrågan, där du kan ange vilken tjänstgöringsuppgift och utbildning du är intresserad av. Till vissa uppgifter, såsom förarutbildningen, sker valet i slutet av rekrytperioden. Också till specialuppgifter inom kommunikation söker man i slutet av grundutbildningsperioden. Bekanta dig med olika tjänstgöringsuppgifter på adressen varusmies.fi/sv/tjanstgoringsuppgifter-och-platser.
Sänd ett högst tre månader gammalt läkarutlåtande till din regionalbyrå. Av utlåtandet bör läkarens ställningstagande till när beväringstjänsten kan inledas samt diagnosen framgå. Du ansvarar själv för kostnaderna för läkarutlåtandet.
Det finns inga hinder för det. Du kan åka ut och resa i lugn och ro.
- Fyll i blanketten Ansökan om ändring av kontingent/tjänstgöringsplats (blankett nr. 7550-448-8728). Fyll i ansökan noggrant och motivera behovet av att ändra tidpunkten för inledande av tjänstgöringen med egna ord. Blanketten hittar du här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.
- Sänd blanketten med dina motiveringar till din egen regionalbyrå.
Ta kontakt med din regionalbyrå och be om ett nytt förordnande till tjänstgöring.
Det lönar sig för dig att börja höja din kondition innan du inleder tjänstgöringen. I tjänsten MarsMars.fi kan du testa din utgångskondition. Programmet erbjuder dig ett resultatinriktat konditionsprogram. Man har skräddarsytt en tre månader lång konditionskur för blivande beväringar.
I första hand godkänner vi färska läkarutlåtanden som gjorts på Försvarsmaktens blankett (Blankett för hälsoundersökning 7550-441-2221). Den blankett som Försvarsmakten använder hittar du här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter. Försvarsmaktens blankett krävs för hälsoundersökningar som gäller uppbåd och frivillig militärtjänst för kvinnor.
Om du är civiltjänstpliktig men vill övergå till att genomgå tjänstgöring i enlighet med värnpliktslagen eller lagen om frivillig tjänstgöring för kvinnor, bör du skriftligen ansöka om detta från Civiltjänstcentralen. Eftersom detta är en fråga som ligger inom en annan myndighets behörighet får de militära myndigheterna inte göra någon bedömning av beslutet eller handläggningstiderna.
Om du är civiltjänstpliktig men vill före civiltjänsten börjar övergå till tjänstgöring enligt värnpliktslagen, bör du skriftligen meddela om detta till Civiltjänstcentralen. Civiltjänstcentralen meddelar om godkännandet till din egna regionalbyrå, som besluter om att beordra dig till tjänstgöring.
Om en värnpliktig en gång beordrats civiltjänstpliktig men ännu inte inlett civiltjänsten, kan denne beordras tjänstgöring i enlighet med värnpliktslagen en gång. En andra gång går det inte längre att övergå, fastän man inte inlett beväringstjänsten.
Civiltjänstlagen (1446/2007 14 kapitel 100§): En civiltjänstgörare som vill övergå till att fullgöra tjänstgöring enligt värnpliktslagen eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor ska skriftligen ansöka om detta hos civiltjänstcentralen. Civiltjänstcentralen ska godkänna ansökan utan dröjsmål, om det av ansökan framgår att i 1 § avsedda skäl som grundar sig på övertygelse inte längre hindrar civiltjänstgöraren att fullgöra tjänst enligt värnpliktslagen eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor och om civiltjänstgöraren inte tidigare på grundval av en motsvarande ansökan har godkänts för tjänstgöring enligt de lagarna. Ansökan kan inte godkännas om civiltjänsten har redan inletts och inte heller efter utgången av det år då civiltjänstgöraren har fyllt 28 år.
Beväringstjänsten räcker 165, 255 eller 347 dagar beroende på vilken utbildning man får.
För dem som utbildas för manskapsuppgifter är tjänstgöringstiden 165 dagar, och för dem som utbildas för manskapsuppgifter som kräver särskilda färdigheter och dem som gör vapenfri tjänst 255 dagar. De som utbildas till officer, underofficer och de mest krävande specialuppgifterna för manskap tjänstgör 347 dagar.
Ytterligare information om beväringstjänsten och -utbildningen hittar du här.
Ämnesord: beväringstjänst, beväringstjänstens längd, tjänstgöringstid
Till specialtrupperna måste man söka separat, i allmänhet innan tjänstgöringen börjar. Till vissa specialtrupper är det möjligt att söka då tjänstgöringen inletts. I specialtrupperna har du möjlighet att utmana dig själv i krävande utbildning. Till specialtrupperna hör fallskärmsjägarna, dykarna, specialgränsjägarna, Finland internationella beredskapstrupper, militärmusikerna, personer inom elektronisk krigföring, en stor del av Flygvapnets kurser och de idrottare som tjänstgör vid Idrottsskolan.
Till specialuppgifter söker man i början av beväringstjänsten, i allmänhet under grundutbildningsperioden. Anvisningar om ansökan och tilläggsuppgifter finns på adressen varusmies.fi/sv/specialuppgifter. I specialuppgifter har man nytta av de särskilda färdigheter och den specialutbildning man skaffat sig i det civila. Specialuppgifter finns t.ex. inom kommunikation, teknik, datateknik, teologi, medicin och juridik.
Utbildningsurvalen för de kommande tjänstgöringsuppgifterna görs under grundutbildningsperioden. Det lönar sig att genast från början göra sitt bästa och visa sin motivation. Med bra attityd klarar man sig långt. De olika tjänstgöringsuppgifterna inom ditt truppförband hittar du på adressen varusmies.fi/sv/tjanstgoringsuppgifter-och-platser. Bekanta dig med olika specialtrupper och specialuppgifter på ifrågavarande truppers webbsidor.
Fundera innan du inleder tjänsten hur du skulle kunna främja dina civila kunskaper och färdigheter. Det lönar sig också att fundera på hurudan utbildning du skulle ha nytta av efter beväringstjänsten. Man kan göra sin beväringstjänst bland annat i Försvarsmaktens specialtrupper eller i specialuppgifter.
Inom specialtrupperna får du utmana dig själv i krävande utbildning. Till specialtrupperna måste man söka separat. I specialuppgifter kan du utnyttja det kunnande och den utbildning du tidigare skaffat i det civila.
Om din övertygelse hindrar dig från att göra din värnplikt i vapentjänst kan du söka till vapenfri tjänst. Om du gör vapenfri tjänst deltar du inte i vapenutbildning, men i övrigt är tjänstgöringen densamma som i fråga om dem som gör vapentjänst. Ytterligare information om vapenfri tjänst finns här.
- Fyll i Civiltjänstansökan. Blanketten finns här.
- Sänd ansökan till din egen regionalbyrå.
Ja, om tjänstgöringsplatsen beviljar ledighet.
I artikel 9 i grundlagen står det att var och en har rätt att lämna landet. Inskränkningar i denna rätt kan i lagen föreskrivas som är nödvändiga för att säkerställa verkställigheten av en rättegång eller ett straff eller för att säkerställa att skyldigheten att försvara landet fullgörs.
Här är några saker att tänka på när du reser utomlands:
- Beväringar får inte bära uniform under utlandssemester. Om en beväring är i tjänst eller på kommendering utomlands, är det tillåtet att använda militäruniform endast genom beslut av truppförbandet.
- Beväringarna behöver inte göra en separat tillståndsansökan för att resa utomlands under permissionen. Var dock beredd på att fylla i en resedeklaration till din enhets fältväbel.
- När du reser utomlands nämns i punkten "Adress under permissionen" i permissionsansökan till exempel adressen till ett hotell eller annan bostad utomlands. Följ och åtlyd utrikesministeriets allmänna reserekommendationer för ditt resmål.
Om förhindret är kortvarigt lönar det sig i första hand att ansöka om permission från övningen. Om förhindret gäller en längre tid bör du ansöka om befrielse från övningen.
Sänd ett läkarutlåtande om ditt hälsotillstånd (Blankett för hälsoundersökning, blankett nr. 7550-411-2221) till regionalbyrån. (Obs! För läkarutlåtandet bör Försvarsmaktens blankett användas. Blanketten hittar du här: puolustusvoimat.fi/sv/blanketter.) Av utlåtandet bör läkarens ställningstagande till din tjänstduglighet samt diagnosen framgå. Du svarar själv för kostnaderna för läkarutlåtandet.
Ta kontakt med din egen regionalbyrå eller besök regionalbyråns kundtjänst.
Försvarsmakten ordnar repetitionsövning i syfte att öka de krigstida truppernas beredskap och prestationsförmåga. Man kan alltså inte själv påverka möjligheten att delta i repetitionsövningar. Om du är intresserad av att utveckla dina militära färdigheter, bekanta dig med Försvarsutbildningsföreningens utbildningskalender på adressen mpk.fi.
Du får informationen genom att besöka regionalbyråns kundtjänst och visa ditt personbevis. Personbevis avser pass eller fotolegitimation.
Det är viktigt för försvarsmakten att reservisten tar fram sin egen specialkompetens som förvärvats genom studier eller yrken. För många krigstida uppgifter finns det ett behov av särskild expertis baserad på civil kompetens. Trupproduktionen, det vill säga beväringsutbildningen, påverkar inte reservisternas första krigstidsuppgifter, men reservistens fortsatta placering i nästa krigstidsuppgift kan redan ha en roll att spela. Reservister bör därför kontrollera och uppdatera sina kontaktuppgifter och yrken till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata/webbtjänsten Suomi.fi. Därifrån uppdateras informationen i Försvarsmaktens informationssystem, där bland annat krigsplaceringarna görs för reservister.
Andra saker som påverkar den krigstida placeringen är reservistens utbildning i repetitionsövningar, frivilliga övningar, nationella försvarsutbildningar, militär rang och personens ålder.
Befordring förutsätter som regel att den värnpliktige har placerats i en krigstida uppgift inom försvaret som motsvarar en viss militär grad eller har reserverats för en annan viktig uppgift under undantagsförhållanden (ytterligare information om personreservering). Det bör ha gått minst fyra-fem år sedan senaste befordring. Vid befordring av officerare blir tiden mellan befordringarna längre – ju högre militär grad det är fråga om.
Militärpass förnyas inte. Ta kontakt med din egen regionalbyrå och be om ett tjänstgöringsintyg.
Du kan få intyget (genom att begära eller) hämta det på din egen regionalbyrå. Du måste ta med ditt pass eller ett identitetskort utfärdat av polisen. Intyg kan inte skickas via e-post.
- Kontrollera först dina uppgifter i den riksomfattande Mina kanta-tjänsten i Kanta-arkivet på adressen kanta.fi/omakanta.
- Vid Militärmedicinska arkivet kan du kontrollera dina vaccinationsuppgifter genom att fylla i en blankett för beställning av dokument (blanketten finns på adressen https://logistiikkalaitos.fi/sv/militarmedicinska-arkivet).
- Sänd blanketten till adressen
Sotilaslääketieteen arkisto
PL 13
44501 VIITASAARI
Obs! För att uppgifter ska kunna lämnas ut från arkivet behöver vi en egenhändigt undertecknad dokumentbeställning. Ytterligare information hittar du på de sidor som upprätthålls av Centret för militärmedicin: https://logistiikkalaitos.fi/sv/militarmedicinska-arkivet.
Som civiltjänstgörare är det inte möjligt för dig att övergå till militärtjänst enligt värnpliktslagen (väpnad tjänst) om:
- om du har inlett civil- eller påbyggnadstjänst
- du har tidigare på basis av motsvarande ansökan godkänts från civiltjänst till tjänstgöring i enlighet med värnpliktslagen eller lagen om frivillig tjänstgöring för kvinnor.
Dessutom kan du inte längre ansöka efter utgången av det år då civiltjänstpliktig har fyllt 28 år.
Efter detta är de inte möjligt att övergå till reserven.
Civiltjänstlagen (1446/2007 14 kapitel 100§): En civiltjänstgörare som vill övergå till att fullgöra tjänstgöring enligt värnpliktslagen eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor ska skriftligen ansöka om detta hos civiltjänstcentralen. Civiltjänstcentralen ska godkänna ansökan utan dröjsmål, om det av ansökan framgår att i 1 § avsedda skäl som grundar sig på övertygelse inte längre hindrar civiltjänstgöraren att fullgöra tjänst enligt värnpliktslagen eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor och om civiltjänstgöraren inte tidigare på grundval av en motsvarande ansökan har godkänts för tjänstgöring enligt de lagarna. Ansökan kan inte godkännas om civiltjänsten har redan inletts och inte heller efter utgången av det år då civiltjänstgöraren har fyllt 28 år.
Som påbyggnadstjänstpliktig har du möjlighet att söka tillbaka till tjänstgöring i enlighet med värnpliktslagen också efter det år då du fyllt 28 år:
- om du ännu inte hunnit påbörja utförandet av påbyggnadstjänsten
- du har inte tidigare på basis av motsvarande ansökan godkänts från civiltjänst till tjänstgöring på basis av värnpliktslagen.
Men om du inte kan återvända till reserven har du möjlighet att delta i Försvarsutbildningens kurser samt i frivilliga nationella försvarsorganisationers verksamhet.
I enlighet med Värnpliktslagen (26§) kan du be om granskning av din tjänstduglighet. Regionalbyrån fattar beslut om den värnpliktiges tjänstgöring. I värnpliktslagen anges (28 §) dagen för militärtjänstgöringens början: Värnplikten ska börja senast det år då den värnpliktige fyller 29 år. (16.12.2021/1128). Du kan också delta i nationell försvarsutbildning.
Du kan när som helst begära en inspektion av din tjänstduglighet, till exempel genom att skicka in ett uppdaterat läkarintyg till din regionalbyrå.
I värnpliktslagen (28 §) anges dagen för militärtjänstgöringens början: Värnplikten måste inledas senast det år då den värnpliktige fyller 29 år. (16.12.2021/1128).
Det är möjligt för dig att delta i nationell försvarsutbildning. Tyvärr kan du vid 30 års ålder inte längre utföra militär eller civiltjänst.
Försvarsutbildningsföreningen utbildar kvinnor som inte genomgått beväringsutbildning och som är intresserade av försvarsverksamhet. Bekanta dig med MPK:s verksamhet!
Försvarsmakten uppmuntrar dig inte att bli utländsk kämpe i ett annat land och stöder inte sådan verksamhet.
Utländska stridande representerar inte på något sätt finska staten eller försvarsmakten, och försvarsmakten har inga skyldigheter gentemot den utländska stridande under hans eller hennes deltagande i väpnad konflikt utomlands. En utländsk kämpe liknas vid en legosoldat. Om försvarsmakten skickar en repetitionsövningsorder till en finsk värnpliktig som till exempel tjänstgör som utländsk kämpe, ålägger den reservisten normalt. Att fungera som en utländsk kämpe är inte en anledning till att låta bli att komma på repetitionsövning. Enligt artikel 9 i konstitutionen har alla rätt att lämna landet. Denna rätt kan bli föremål för nödvändiga begränsningarna enligt lag för att säkerställa fullgörandet av skyldigheten att försvara landet.
En säkerhetsutredning kan dock göras för en reservist, till exempel i samband med kallelse till repetitionsövning, som fastställer att reservisten inte är medborgare i någon annan stat eller annat utländskt intresse i den mening som avses i 3 §1.9a i lagen (726/2014) om säkerhetsutredning (726/2014) som kan äventyra statens, den allmänna säkerheten, det nationella försvaret eller Finlands internationella relationer eller tjänstesäkerhet i Försvarsmakten. - Artikel 37 i lagen om försvarsmakten (2007/551), 3 § lagen om säkerhetsutredning (726/2014). Alla frågor som tas upp i säkerhetsutredningen kan leda till att krigsplaceringen upphör.
Kompletterande tjänstgöring är inte svaret på detta, eftersom en civiltjänstskyldig kan beordras till tjänstgöring i ett tidigt skede av krisen.
Värnpliktiga föräldrar kan kontakta sin egen regionalbyrå och föreslå att krigsplaceringen för en av de två föräldrarna tillfälligt ändras till en senare inryckningstidpunkt, personalpåfyllning eller reserv. I detta fall minskar sannolikheten för att föräldrarna kommer att vara frånvarande samtidigt före en eventuell storskalig samhällskris. Man kan ansöka om befrielse från kompletterande tjänstgöring på samma sätt som att söka befrielse från repetitionsövning – av exempelvis familjeskäl.
Kommunerna ansvarar också för att organisera dagvården under undandantagsförhållanden och kommunen måste tillhandahålla 24/7 dagvård. I undantagsfall ansvarar den regionalt ansvariga lokala bataljonen (regionalbyrån) för samarbetet mellan kommunen och andra myndigheter. I undantagsfall ansvarar dessa aktörer för att planera, samordna och övervaka organisationen av dagvården.
När det gäller det allmänna nationella försvaret har samhället ett antal funktioner, även under undantagsförhållanden, som fortsätter även i en krissituation. Uppgifter som underhåll, logistik, hälso- och sjukvård, socialtjänst, räddningstjänst och inre trygghet. Vikten av att organisera all denna verksamhet betonas under undantagsförhållanden. Stödet till föräldrar som arbetar inom dessa områden måste också organiseras på samma sätt som de som har beordrats att tjänstgöra i försvarsmakten.
Som regel kan du, om du inte bryter mot dina rättsliga skyldigheter samtidigt, till exempel beordran att infinna sig för tjänstgöring eller mot en arbetspliktsorder.
Enskilda gränsövergångsställen kan också stängas genom statsrådets beslut av till exempel av hänsyn till den nationella säkerheten, men stängningen av en gränsövergångsställe får inte hindra en finländsk medborgares rätt att resa in eller allas rätt att lämna landet, eller att kränka rättigheterna för personer som omfattas av EU:s lagstiftning om fri rörlighet eller någons rätt att få internationellt skydd.
Under försvarstillstånd i den mening som avses i Lagen om försvarstillstånd, såsom krig, får regionförvaltningsverket begränsa rätten att lämna en viss plats och förbjuda utomhusaktiviteter på bestämda tider eller platser utan polisens tillstånd, om befolkningens säkerhet eller det militära nationella försvarets viktiga intresse så kräver.
En värnpliktig som av hälsoskäl befriats från fullgörandet av värnpliktstjänst under fredstid kan under allmän mobilisering förordnas till uppbåd eller till besiktning samt förordnas till tjänstgöring, om han konstateras vara tjänsteduglig.
Den värnpliktiga hör efter avtjänad beväringsutbildning till reserven:
- de som hör till manskapet, till slutet av det år då denne fyller 50 år
- officerare, institutofficerare och underofficerare till slutet av det år då denne fyller 60 år
- officerare, som har överstes eller kommodors eller högre militärgrad, så länge denne är tjänstduglig.
De som hör till reserven kan beordras till repetitionsövning, extra tjänstgöring eller till tjänstgöring under allmän mobilisering.
Till den ersättande reserven hör värnpliktig, som:
- inte ännu utfört beväringstjänstgöring
- inte längre hör till reserven
- är befriad från tjänst under fredstid.
En medlem av den ersättande reserven beordras till tjänstgöring under allmän mobilisering, de som hör till manskapet och är mellan 50 och 60 år, endast med riksdagens samtycke. En värnpliktig som är undantagen från militärtjänst i fredstid av hälsoskäl kan kallas in eller inspekteras av regionalbyrån under allmän mobilisering och beordras att rekryteras om han eller hon befinns vara lämplig för tjänstgöring.