Hoppa till innehåll

Bild Försvarsmakten.

Nordiskt försvarssamarbete, Nordefco

Försvarsmakten har ett kontinuerligt samarbete med de övriga nordiska försvarsmakterna. Det nordiska försvarssamarbetet har en lång historia. Fördjupningen av det nordiska säkerhets- och försvarssamarbetet stärker Finlands och de övriga nordiska ländernas säkerhet. Det kompletterar också Natos kollektiva försvar och avskräckning. 

Nordefco

Till följd av den förändrade säkerhetspolitiska miljön i Europa har betydelsen av det nordiska försvarssamarbetet (Nordic Defence Cooperation, Nordefco) mellan de fem nordiska länderna fördjupats under de senaste åren. Finlands och Sveriges medlemskap i Nato och Danmarks beslut att delta i EU:s försvarssamarbete har skapat förutsättningar för ett närmare nordiskt försvarssamarbete. 

Det centrala målet för det nordiska försvarssamarbetet är att ländernas försvarsmakter som en separat grupp och tillsammans med andra allierade kan genomföra gemensamma operationer i alla situationer. Det nordiska försvarssamarbetet stöder och kompletterar Nato, och ländernas förmåga att agera tillsammans stärker alliansen som helhet. 

Det nordiska försvarssamarbetet bedrivs bland annat inom följande områden: 

-    Operativ planering 

-    Militär rörlighet

-    Prestationsutveckling 

-    Försörjningstrygghet

-    Stärka försvarsindustrin

-    Dialog om försvarspolitiken

Finlands ordförandeskap 2025

Nordefcos ordförandeskap roterar årligen mellan Finland, Norge, Sverige och Danmark. Finland är ordförande i Nordefco 2025. Finland var senast ordförande 2021. 

Ordförandeskapet ansvarar till exempel för att organisera och stå värd för ett antal möten på både militär och politisk nivå. 

Ordförandelandet ansvarar för att leda och utveckla samarbetet i linje med Nordefcos långsiktiga mål. Under Finlands ordförandeskap ligger tyngdpunkten i genomförandet av Nordefcos Vision 2030. Visionen styr det nordiska försvarssamarbetet fram till 2030.
 

´