Hyppää sisältöön

Sodankylän talvimaisemaa. Kuva Puolustusvoimat.

Pohjoismainen puolustusyhteistyö

Puolustusvoimat on jatkuvassa yhteistyössä muiden Pohjoismaiden asevoimien kanssa. Pohjoismaisella puolustusyhteistyöllä on pitkä historia.

Yhteistyön tavoitteita ovat

  • kansallisen puolustuskyvyn kehittäminen
  • kustannustehokkuus
  • yhteisten ratkaisujen käyttöönotto.

Aloitteita yhteistyömuodoista voidaan tehdä poliittisella tasolla tai asevoimissa. Ideat ja aloitteet valmistellaan NORDEFCO-rakenteessa (Nordic Defence Cooperation, Pohjoismainen puolustusalan yhteistyö).

NORDEFCO-rakenne

Yhteistyö perustuu pohjoismaisten asevoimien ja puolustushallintojen väliseen jatkuvaan yhteydenpitoon ja säännöllisiin kokouksiin. Tunnistettuja yhteistyömahdollisuuksia valmistellaan sotilastasolla viidellä eri yhteistyöalueella. Pohjoismaisessa puolustusyhteistyössä ei ole pysyviä organisaatiorakenteita. NORDEFCO-rakenteen puheenjohtajuus on kiertävä ja Suomi toimi puheenjohtajana vuonna 2013 ja seuraavan kerran vuonna 2017.

Päätöksenteko

Yhteistyöhön osallistumien on aina kansallinen päätös, eikä pohjoismainen puolustusyhteistyö edellytä kaikkien maiden osallistumista. Osa puolustusyhteistyöstä on kahdenvälistä. Konsensukseen perustuva päätöksenteko ja joustavuus ovat NORDEFCO-rakenteen vahvuuksia.