Terveydenhuolto ja sosiaaliala
Puolustusvoimissa työskentelee terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisia useissa eri tehtävissä ympäri Suomen, ja suurin osa palkatuista on siviilejä. Osaamista on mahdollista kehittää kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä, jotka tarjoavat haastavia ja monipuolisia tehtäviä myös terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisille.
Lääkäriksi
Pääosa lääkäreistä tekee töitä varuskuntien terveysasemilla. He voivat kuitenkin toimia myös erikoislääkäreinä tai hallinnollisissa tehtävissä. Reservin upseerin tai reservin aliupseerin koulutuksen suorittanut henkilö voidaan palkata sotilaslääkärin tehtävään.
Lääkärinä voit ylläpitää fyysistä kuntoa ja sotilaallista toimintakykyä mm. työajalla tapahtuvan harjoittelun ja vuosittaisten kuntotestien avulla. Lisäksi tehtävässä on mahdollisuus kehittyä kenttälääkinnän osaajana ja osallistua poikkeusolojen lääkintähuollon suunnitteluun osana yhteiskunnan turvallisuusstrategiaa.
Sairaanhoitajaksi
Puolustusvoimissa sairaanhoitajat ovat kenttäsairaanhoitajia, jotka työskentelevät varuskunnissa. Osa työtehtävistä painottuu terveysasemille, osa maastoon. Tehtäviin sisältyy mm. varusmiesten terveydenhuolto, terveystarkastukset sekä ensiavun ja kenttälääkinnän koulutusten järjestäminen. Kenttäsairaanhoitajana sinulta odotetaan riittävää fyysistä kuntoa vaativissa olosuhteissa toimimiseen.
Lisäksi meillä työskentelee myös mm. hammaslääkäreitä, eläinlääkäreitä, työterveyshoitajia, fysioterapeutteja, suuhygienistejä, laitoshuoltajia ja laboratoriohenkilökuntaa.
Pääset katsomaan sivulla olevat videot hyväksymällä evästeasetukset. Voit muokata evästeasetuksiasi alta.
Lauri työskentelee sotilaslääkärinä ja pitää työnkuvansa monipuolisuudesta
Videolla sotilaslääkäri Lauri Koponen kertoo työviikostaan ja Puolustusvoimista työnantajana terveydenhuollon kentällä.
Susanna suunnittelee ja toteuttaa työterveyshuollon palveluita
Työterveyshoitaja Susanna Reenkola päätyi työskentelemään Puolustusvoimiin harjoittelun kautta. Katso videolta mitä Susannan tavalliseen työviikkoon sisältyy.
Kai toimii Puolustusvoimien psykiatrian ylilääkärinä
Lääkintäkomentajakapteeni Kai Vilkman, Psykiatrian ylilääkäri, Sotilaslääketieteen keskus
Erikoisalani on psykiatria, mutta minulla on myös työterveys- ja merimieslääketieteiden pätevyydet. Arkityöni sisältää asiantuntijalääkärin tehtäviä, kuten lausuntoja, luentoja ja virkamatkoja. Toimin muiden terveysasemien ja aluetoimistojen tukena sekä konsulttina vaativissa työkyvyn arviointitehtävissä. Olen hoitanut oman työni ohella kriisinhallintatehtävien jälkeen psyykkisesti oireilevia potilaita sekä ollut aiheen tiimoilta arvioimassa ja lausumassa kriisinhallintalakia.
Työ edellyttää itsenäisyyttä ja monipuolisuutta. Sotilaslääkärin työ onkin ollut monipuolisin tehtävä, mitä olen ikinä tehnyt ja jollaista siviilipuoli ei somaattisella tai psykiatrisella puolella tarjoa. Olen työskennellyt reumapolilla, sisätautipäivystyksessä sekä psykiatrisella polilla ja osastolla. Viimeisen puolen vuoden aikana työpäiviäni on täyttänyt lääketieteellisten tiedekuntien psykiatrian luennot sekä poikkeusolojen lääketieteenkurssit. Työssäni saa siis matkustaa, sillä kokouksia ja luentoja on pitkin maata. Matkustelun vastapainoksi työtä voi tehdä välillä myös etänä kotoa käsin.
Kansainvälisissä tehtävissä maalla ja merellä
Työssäni olen välillä metsässä esimerkiksi ampumaleirillä, jossa pääsin itsekin ampumaan tykillä. Olen ollut rauhanturvaajana Kosovossa ja Afganistanissa sekä lääkinnän tarkastusmatkalla Libanonissa. Kansainvälisissä tehtävissä huolehdin rauhanturvaajien terveydenhuollosta ja psyykkisestä jaksamisesta. Olen päässyt ylittämään myös Atlantin koulutuspurjehduksella New Yorkiin, missä vastasin aluksen lääkinnästä. Minulla oli kunnia tutustua Miinalaiva Pohjanmaahan ja sen ammattitaitoiseen miehistöön.
Olen vanha partiopoika ja isänmaa on minulle tärkeä. Arvostan työssäni sen monipuolisuutta sekä hyviä ja ammattitaitoisia kollegoita, jotka tukevat toisiaan.
Marco-Juhan toimii monipuolisissa terveydenhuollon tehtävissä
Suunnittelija Marco-Juhan Kainulainen, Sotilaslääketieteen keskus, Riihimäki
Urani Puolustusvoimissa alkoi varusmiespalveluksen jälkeen sijaisuuksilla ja sopimussotilaan tehtävissä. Toimin useissa erilaisissa sairaanhoitoon ja kenttälääkintään liittyvissä tehtävissä eri paikkakunnilla. Kenttälääkinnän kehityksen seurauksena aloitin Puolustusvoimien ensimmäisenä vastaavana kenttäsairaanhoitajana. Nyt toimin suunnittelijan tehtävässä Sotilaslääketieteen keskuksessa.
Työhöni kuuluu pääsääntöisesti rekrytointiin liittyviä tehtäviä ja tehtävien täytön eri vaiheita. Minulle kuuluu myös terveydenhuollon keskitetyn puhelinneuvonnan ohjaus. Pidämme myös palvelukseen astumiseen liittyen koulutustilaisuuksia ja annamme konsultointiapua esimerkiksi terveydenhuoltohenkilöille terveyskeskuksissa sekä tuemme kutsuntalautakuntaa.
Työssäni on hyötyä terveydenhuollon pohjakoulutuksesta ja substanssiosaamisesta, hallintotieteen osaamisesta sekä lainsäädännön tuntemuksesta. On myös hyvä tuntea se verkosto, jossa työskentelee ja tämä tarkoittaa esimerkiksi hyvää joukko-osastojen tuntemusta.
Työssä on tärkeää oma kiinnostus työtä kohtaan ja kehittämishalukkuus. Työ on kovin itsenäistä, joten on olennaista toimia suunnitelmallisesti ja ennakoivasti. Tilanteet vaihtuvat nopeasti ja siksi pitää pysyä koko ajan tarkkana.
Meistä on hioutunut tiimitimantti
Meillä tiimityön merkitys on erittäin suuri, sillä teemme kaikki yhdessä työtä saman päämäärän eteen, eli tuemme terveysasemien toimintaa. Olen pitkälti saanut tehdä työstä omanlaiseni, mutta olemme yhtenäinen tiimi. Saan tarvittaessa tukea johdolta ja työkavereiltani, mutta myös minun mielipiteitäni ja esityksiäni kuunnellaan ja minuun tukeudutaan. Koen, että työtäni arvostetaan. Me olemme hioutuneet tiiminä yhteen tiimitimantiksi.
Minua motivoi työssäni sen itsenäisyys ja vapaus, sillä saan pitkälti suunnitella omat työpäiväni ja -viikkoni minulle annettujen raamien puitteissa. Näen konkreettisen tuloksen omasta työstäni.
Tulevaisuudelta toivon, että voin kehittyä ja edetä urallani sekä löytää uusia haasteita ja tuulia työssäni. Esimerkiksi kansainväliset tehtävät kiinnostavat minua. Toivon, että opiskeleminen jatkuisi läpi elämän. Voisi oppia uutta ja yhdistää sitä aiempaan osaamiseen.
Samuli hoitaa ja kouluttaa
Kenttäsairaanhoitaja Samuli Palosen työhön sisältyy työtä hoito- ja tuki-alalla sekä koulutus- ja varoalalla. Viikot vaihtelevat vastaanottotyöstä varusmiesten ja henkilökunnan kouluttamiseen ja sotaharjoituksiin.
Anna-Maijan työssä yhdistyy kriisinhallinta ja lääkintähuolto
Kansainvälinen sairaanhoitaja Anna-Maija Tuohimaa, Sotilaslääketieteen keskus, erityisasiantuntijayksikkö, terveydensuojelu- ja lääkintätiedustelusektori
Työurani Puolustusvoimissa alkoi kesätöillä 35 vuotta sitten ja sillä tiellä olen edelleen. Aloitin kirurgian osastolla ja leikkaussalissa Pohjan Sotilassairaalassa Oulussa, josta siirryin Niinisaloon YK-koulutuskeskukseen. Siitä alkoi työ rauhanturvaamisen parissa ja sotilasorganisaatio tuli enemmän tutuksi. Toimin YK-sairaanhoitajana muutamia vuosia, ja tästä jouhevana jatkumona siirryin Sotilaslääketieteen keskukseen kansainväliselle alalle.
Työskentelen tällä hetkellä terveydensuojelu-sektorilla, joka perustettiin vuonna 2020. Sektorin tehtävä on ennaltaehkäistä terveyshaittoja ja turvata sotilaiden toimintakykyä. Toki teemme myös koulutusta, neuvontaa ja valvontaa. Riskien arviointien perusteella annamme erilaisia suosituksia ja ohjeistuksia.
Osana kansainvälistä asiantuntijatiimiä
Työviikkooni kuuluu tyypillisesti yhteydenpitoa kriisinhallintojoukkojen lääkintähenkilöstön sekä kotimaan KV-toimijoiden kanssa. Olemme logistiikkalaitoksen kansainvälisen lääkintähuollon asiantuntijatiimi ja osallistumme suunnittelu- ja ohjaustoimintaan. Pidämme yhteyttä myös yksittäisten rauhanturvaajien kanssa, jos heillä ei ole omia lääkintäjoukkoja.
Olen oman urani aikana käynyt monessa paikassa tarkastamassa kriisinhallintaoperaation lääkintähuollon järjestelyitä. Tarkastuksilla varmistetaan, että lääkintä on järjestetty Suomen lakien ja Puolustusvoimien ohjeiden mukaisesti. Sektorimme tehtäviin kuuluu myös kriisinhallintatehtäviin lähtevän lääkintähenkilöstön koulutuksen suunnittelua sekä rekrytoinnin tukemista palvelukelpoisuusarvioilla.
Tässä työssä pitää tietää useista ohjeistuksista ja osata soveltaa tietoa tiettyyn tilanteeseen. Terveydenhuollon, Puolustusvoimien, Naton sekä YK:n ohjeistusten mukainen toimiminen edellyttää soveltamiskykyä ja laaja-alaista tiedon hyödyntämistä. Toki pitää tuntea myös byrokratian kiemuroita. Työ opettaa tekijäänsä, mutta nopea reagointikyky ja joustavuus ovat tulleet tässä työssä tarpeeseen.
Teemme työtä niin itsenäisesti kuin tiimissä ja parasta työssäni on mielenkiintoinen tehtävä ja mukavat työkaverit. Koen myös, että työmme on tarpeellista ja osaamistamme arvostetaan.
Mari työskentelee terveysasemalla kenttäsairaanhoitajana
"Samaa puuroa me syödään täälläkin aamuisin kun kaikki muutkin". Kuuntele videolta kenttäsairaanhoitajan arkirytmistä terveysasemalla.
Merja kuuntelee ja opastaa varusmiehiä
Merja Hoseus, sosiaalikuraattori, sosionomi AMK, Porin prikaati, Niinisalo
Hoidan pääasiassa varusmiesten asioita, mutta myös henkilökunnan tukeminen kuuluu tehtäviini. Osallistun myös rauhanturvaajien kotiuttamiskoulutukseen neljästi vuodessa. Aloitin Puolustusvoimissa vuonna 2015 ja työskentelin määräaikaisena vuoden 2016 loppuun. Vuotta myöhemmin tulin takaisin ja syksyllä 2018 sain vakinaisen viran. Minä toimin Niinisalossa ja Säkylässä työskentelee oma sosiaalikuraattori. Sijaistamme tarvittaessa toisiamme.
Käytännön asioita ja henkistä tukea
Pidän varusmiehille oppitunnit heti ensimmäisillä viikoilla. Kerron käytännön asioista ja muistuttelen aktiivisesti tärkeimmistä asioista, kuten sotilasavustuksien hakemisesta Kelalta. Taloudellisten asioiden selvittäminen kuuluu osana työhöni. Ylläpidän myös tupakansioita, joista löytyy tärkeää infoa varusmiehille. Palveluksen päättyessä pidän kotiuttamisoppitunnit, jolloin käsitellään siviilielämän arjessa esiin tulevia asioita.
Varusmiesten koulutuskaudet rytmittävät työtäni. Kauden alkaessa asiakkaina käy paljon palveluksen keskeyttäviä tai sitä pohtivia. Haastattelen kaikki, selvitän varusmiehen tilanteen ja käymme yhdessä läpi, mitä nyt tehdään ja miten tästä edetään. Täysin uusi elämäntilanne muutoksineen voi tulla yllätyksenä ja tuoda monelle haasteita.
Työssäni tulee jatkuvasti uutta vastaan ja tilanteet ovat monisyisiä. Aamulla en yhtään tiedä, millainen asiakas ja elämäntilanne astuu ovesta sisään. Tärkeintä on kuitenkin kuunteleminen. Pelkästään se saattaa helpottaa tilannetta, että asiakas saa sanoa asiat ääneen ja joku häntä kuuntelee. Sosiaalikuraattoreilla on täysi vaitiolovelvollisuus.
Ihmisten kohtaamisia ja itsenäistä ohjausta
Työni on pääasiassa itsenäistä. Teen kuitenkin paljon yhteistyötä sotilaspastorin kanssa ja Säkylän kuraattorilta saan paljon tukea. Ohjaamme puolin ja toisin asiakkaita tarpeen mukaan, kuten myös varuskunnan terveysaseman kanssa. Minulla on myös paljon verkostoa Puolustusvoimien ulkopuolella. Talousasioiden tiimoilta olen yhteydessä useaan toimijaan (Kela, TE-toimisto, sosiaalityö, nuorisotoimi). ”Vippifirmojen” kanssa tehtävä maksujen järjestely on myös yleistä.
Työssäni parasta ovat ihmisten kohtaamiset, ongelmien ratkaisu ja auttaminen. Asiakkaat ovat aina yksilöllisiä ja tilanteet erilaisia, mikä tuo työhöni sopivaa vaihtelua. Pidän työni itsenäisyydestä sekä hyvästä tukiverkostosta ja työyhteisöstä. Aina on joku kollega puhelimen päässä ja meillä on mahdollisuus myös työnohjaukseen.
Taija yhdistää lääketieteen ja ilmailun
Taija Lahtinen, sotilaslääkäri, Sotilaslääketieteen keskus, Rovaniemi
Olen koulutukseltani lääketieteen tohtori sekä yleislääketieteen erikoislääkäri. Minulla on myös ilmailulääkärin pätevyys sekä lääkintäkapteenin sotilasarvo. Työviikkooni kuuluu yleensä ihan samanlaista lääkärin työtä kuin siviilissäkin. Tehtäviini kuuluu sekä varusmiesten sairaanhoito että henkilökunnan työterveyshuolto.
Varusmiesten sairaanhoito toteutetaan yhteistyössä terveysaseman kenttäsairaanhoitajien kanssa. Varusmies käy akuutin vaivan ilmaantuessa ensin kenttäsairaanhoitajan vastaanotolla. Sairaanhoitaja arvioi tarvitseeko hän lääkäriä vai hoituuko asia hoitajan vastaanotolla tai lääkäriä konsultoimalla. Varusmiehillä on nykyään mahdollista käyttää myös palvelusjoustoa, joka mahdollistaa palveluksen muokkaamisen tilapäisesti suoraan kouluttajan kanssa sopien. Palvelusjousto on erinomainen käytäntö, joka lisää varusmiesten omaa terveystuntemusta ja vastuuta oman palveluksen suorittamisesta. Se myös vapauttaa aikoja niille asioille, missä tarvitaan lääkärin tai sairaanhoitajan osaamista.
Työviikkooni kuuluu myös työterveyshuoltoa; sekä työterveyshuollon sairausvastaanottoa että ns. ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa. Tämäkään ei juurikaan eroa siviilityöterveyshuollosta. Työtä tehdään yhteistyössä työterveyshoitajien ja työfysioterapeuttien kanssa. Tavalliseen työviikkooni kuuluu myös mm. viikkopalaverit koko terveysaseman henkilöstön kanssa ja usein myös koulutuksia joko etäyhteyden kautta tai livenä. Tehtäviini kuuluu myös lääkintähuollon suunnittelua ja kouluttamista.
Ilmailulääketiedettä ja sotaharjoituksia
Työhöni sisältyy myös ilmailulääkärin tehtäviä, esim. lentävän henkilöstön lentokelpoisuusarvioinnit ja osallistuminen lentoturvallisuustyöhön. Ilmailulääketiede on ehdottomasti mieluisin osa työtäni. Ilmailuympäristö on todella mielenkiintoinen. Työ edellyttää lääkärin taitojen lisäksi ilmailuympäristön ja organisaation ymmärtämistä. Minulla on yksityislentäjän lupakirja, joten ilmailulääkärin osaamista vaativat tehtävät ovat siksikin ehdoton suosikkini.
Nelisen viikkoa vuodesta olen sotaharjoituksissa. Silloin työskentelen maastossa, yleensä harjoitusalueella sijaitsevassa leirisairaalarakennuksessa, mutta ajoittain myös esimerkiksi telttaan perustettavassa hoitopaikassa. Maastossa työnkuva painottuu akuuttien, maasto-oloissa esiintyvien sairauksien ja tapaturmien hoitoon. Lääkäri kuuluu myös harjoituksen pelastusorganisaatioon ja on osaltaan varmistamassa ensihoitovalmiutta. Maastosta evakuointimatkat siviiliterveydenhuoltoon voivat olla pitkiä, joten on tärkeää osata toimia vakavissakin sairaus- tai onnettomuustilanteissa. Lisäbonuksena tulevat hienot maisemat ja ulkoilu kauniissa luonnossa. Olen onnellinen, että työssäni pääsee välillä ulos ja luontoon.
Yhteistyötä ammattilaisten kanssa
Teen tiimityötä hyvin monen tahon kanssa. Yksittäinen vastaanottokäynti tapahtuu tietysti kahdestaan potilaan kanssa, mutta vastaanoton ulkopuolella yhteistyötahoja on paljon. Joka päivä teen yhteistyötä terveysaseman muiden ammattilaisten kanssa sekä usein myös varuskunnan muiden tukitahojen, kuten sosiaalikuraattorin kanssa. Sotaharjoituksissa teen yhteistyötä muiden sotilaiden ja esimerkiksi harjoituksen pelastushenkilöstön kanssa. Ilmailulääkärin työhön liittyen taisteluparina on usein lentoturvallisuusupseeri.
Parasta työssäni on ehdottomasti monipuolisuus. Kahta samanlaista työviikkoa ei ole. Arkityö ja tavallinen vastaanottotyö vievät toki ison osan työajasta. Mutta pääsen tekemään ja osallistumaan ns. tavallisen lääkärin työn lisäksi hyvin monenlaisiin asioihin, joita ei siviilissä tule vastaan. Pidän myös reippaasta tekemisen meiningistä, joka Puolustusvoimissa vallitsee.
Richard on sotilaslääketieteen asiantuntija
Richard Lundell, päällikkölääkäri, Sotilaslääketieteen keskus, Helsinki
Lääketieteen opiskelu oli pitkään ainoa uravaihtoehtoni. Sotilaslääketiede taas on kiinnostanut varusmiespalveluksestani lähtien. Olen myös suorittanut lääkintä-RUK:n. Reserviläisenä kävin useasti kertausharjoituksissa. Valmistuin lääkäriksi Helsingin yliopistosta 2015 ja aloitin Puolustusvoimissa lääkärinä vuotta myöhemmin. Samalla aloitin sotilaslääketieteen ja sukelluslääketieteen erityispätevyyden opiskelun.
Aloitin sotilaslääkärinä Merivoimissa Upinniemessä, jossa toimii myös sukelluslääketieteen keskus. Merivoimien lääkärit ovatkin yleensä automaattisesti myös sukelluslääketieteen asiantuntijoita. Olen pitkään aikaan ensimmäinen Suomessa sukelluslääkäriksi kouluttautuva, sillä erityisala on hyvin kapea.
Uralla eteenpäin
Syksyllä 2017 siirryin päällikkölääkäriksi Santahaminan terveysasemalle ja tehtäväni muuttui hallinnollisempaan suuntaan. Meillä on hyvä työilmapiiri ja kehitysmyönteinen henkilökunta. Terveysasemalla työskentelee kolme lääkäriä, hammaslääkäri, suuhygienisti, osastonhoitaja, kaksi työterveyshoitajaa ja sairaala-apulaista sekä toimistosihteeri. Loput henkilökunnasta ovat kenttäsairaanhoitajia, joista osa on maastopainotteisessa työssä ja osa työskentelee pelkästään terveysasemalla.
Hoidamme varusmiesten ja kadettien terveydenhuollon sekä henkilökunnan työterveyshuollon. Varusmiesten ja kadettien erikoissairaanhoidosta meillä on sopimus HUS:n kanssa. Työterveyden osalta meillä on erikoislääkärikonsultaation mahdollisuus yksityisen toimijan kanssa.
Osaamisen kehittämistä tuetaan
Puolustusvoimat tarjoaa hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja kehittyä alallaan. Esimerkiksi tutkimustyötä tuetaan aktiivisesti ja erikoistumiskoulutusta varten voi anoa opintovapaata. Aloitin väitöskirjatutkimuksen 2017 ja erikoistumisen terveydenhuoltoon 2018. Esimieheni tukee ja suhtautuu positiivisesti osaamisen kehittämiseen. Lääkärinä voi myös halutessaan hakeutua kansainvälisiin tehtäviin. Lääketieteen asiantuntijuutta arvostetaan perusyksiköissä ja yhteistyö prikaatin kanssa on tavallisesti mutkatonta.
Työaikojen suhteen joustetaan monessa suhteessa, kunhan työt sujuvat. Työnteko alkaa terveysasemallamme kello 7, joten aikaa jää päivisin muuhunkin kuin työhön. Työnantaja kannustaa vahvasti myös omasta kunnosta huolehtimiseen. Viikko-ohjelmaan kuuluu sotilasvirassa oleville työnkuvauksen mukainen viikkoliikunta.
Osastonhoitajana Tuulan jokainen työpäivä on erilainen
Tuula Äijö, osastonhoitaja, Sotilaslääketieteen keskus, Helsinki
Tulin Puolustusvoimiin vuonna 2004 Keuruun varuskunnan terveysasemalle osastonhoitajaksi. Minulla ei ollut aiempaa työkokemusta Puolustusvoimista, mutta uusi erilainen tehtävä ja säännöllinen päivätyö kiinnostivat. Olen valmistunut sairaanhoitajaksi 30 vuotta sitten. Ajanjaksoon mahtuu monenlaista työkokemusta terveydenhuollon eri sektoreilta. Olen suorittanut kolmet erikoistumisopinnot ml. 60 op laajuiset johtamisen ja kehittämisen opinnot, jotka työnantaja kustansi. Lisäksi olen käynyt Puolustusvoimien esimies- ja vuorovaikutusvalmennuksen sekä valmentajakoulutuksen. Oman työni ohessa tein vuosia myös sotaharjoituksia sekä reilun puolentoista vuoden työterveyshoitajan sijaisuuden. Kokemus antoi hyvän käsityksen sotilasterveydenhuollon kokonaisuudesta ja on myös auttanut oman roolin hahmottamisessa.
Muutoksesta mahdollisuus
Organisaatiomuutoksen myötä työni siirtyi v. 2014 Dragsvikin terveysasemalle Raaseporiin. Työ ruotsinkielisellä alueella oli aluksi melko haastavaa täysin suomenkieliseltä alueelta tulevalle. Siirtymisvaihetta helpotti mahdollisuus tehdä hajautettua työtä Keuruulla. Siten pystyin toisinaan järjestämään pidennettyjä viikonloppuja kotona. Puolitoista vuotta myöhemmin hain Santahaminan terveysasemalle helpompien liikenneyhteyksien takia. Nykyään minulla on mahdollisuus tehdä etätyötä kuukausittain kotoa käsin, mikä on aivan loistava etu ja auttaa huomattavasti jaksamisessa sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa.
Osastonhoitajan työ on muuttunut paljon nimenomaan hallinnollisempaan suuntaan. Työssäni tarvitaan hyviä ihmissuhde- ja yhteistyötaitoja, joustavuutta ja oikeaa asennetta. Liikunnallisuus on eduksi, koska se auttaa jaksamaan muuttuvassa työelämässä. Meillä on viikoittain mahdollisuus kahden tunnin liikuntaan työajalla, kunhan suorittaa vuosittain siihen vaadittavan kuntotestin. Etuus on merkittävä työkyvyn ylläpitäjä.
Työn vaihtelevuus ja hyvä yhteishenki
Osastonhoitajan työ terveysasemalla on hyvin vaihtelevaa. Yksikään työpäivä ei ole toisensa kaltainen. Osastonhoitaja organisoi terveysaseman toimintaa yhdessä päällikkölääkärin kanssa. Siksi on hyvä olla kokonaiskäsitys terveysaseman toiminnasta. Toisinaan autan myös vastaanotossa, mutta sen osuus on koko ajan vähentynyt. Osastonhoitajan työ on usein ns. näkymätöntä työtä, joka ei välttämättä näy ulospäin, paitsi, jos asioita ei ole hoidettu. Meillä on hyvät ja ammattitaitoiset työntekijät. Yhteishenki on hyvä ja töihin on aina mukava tulla, kun tietää, että jokainen tekee oman osuutensa.
Parasta omassa työssäni on monipuolinen työtehtävä, ammattitaitoiset työkaverit ja yleensäkin koko sotilasterveydenhuollon toimintaympäristö.