Hyppää sisältöön

Varusmies ampumassa SMLMPA:lla. Kuva Oscar Lindell, Puolustusvoimat.

Ampuma-, harjoitus- ja suoja-alueet

Puolustusvoimilla on käytössään 164 ampumarataa, 58 harjoitusaluetta ja 18 suoja-aluetta ympäri Suomea.

Osa ampumaradoista on poistumassa käytöstä ympäristönsuojeluhankkeisiin liittyen ja joitakin laajennetaan, jotta voidaan varmistaa asevelvollisten laadukas koulutus. Alueita käytetään aseiden käytön koulutukseen ja testaamiseen.

Monipuolisia harjoitteluympäristöjä

Ampumaradat vaihtelevat tyypiltään yleisimmästä 150 metrin kivääriradasta epätavallisempiin monitoimiratoihin. Ampumaradoilla ammuttiin vuonna 2013 noin 10,6 miljoonaa laukausta. Harjoitusalueita on sekä maalla että merellä. Harjoitusalueilla käytetään kevyiden lisäksi raskaita aseita, kuten ilmatorjunta-aseita ja sinkoja. Puolustusvoimat seuraa ampuma- ja harjoitusalueiden turvallisuutta ja meluvaikutuksia tarkasti.

Harjoituksia koskevat ampuma- ja melutiedotteet löytyvät verkkosivuiltamme sekä YLEn teksti-tv:n sivulta 592. Tiedotteet luetaan suomeksi YLE Radio Suomen merisään yhteydessä ja ruotsiksi ruotsinkielisissä uutisissa.

Pääosa puolustusvoimien ampumaradoista on avoinna myös siviilikäyttöön. Alueen hoitaja vastaa tiedusteluihin ratojen siviilikäytöstä.

Puolustusvoimien ampuma- ja harjoitusalueet, joilla liikkuminen ilman asianmukaista lupaa on kielletty, on merkitty keltapohjaisin kieltotauluin. Luvaton liikkuminen näillä alueilla on rangaistavaa.

 

 

Merivoimien suoja-alueet

Suoja-alueet ovat valtakunnan turvallisuuden ja aluevalvonnan järjestämisen kannalta tärkeitä ja rajoiltaan tarkkaan määriteltyjä Suomen aluevesien osia. Suomen 18 suoja-aluetta sijaitsevat Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Aluevalvontalaissa säädetään suoja-alueista ja suoja-alueilla noudatettavista toimintarajoituksista, joiden tarkoituksena on osaltaan varmistaa Suomen alueellinen koskemattomuus.

Suoja-alueilla sijaitsee yleensä sotilasalue, johon liittyy 100 metrin lähestymiskielto. Alue on merkitty maihinnousun kieltävillä kylteillä. Tämä rajoittaa ankkurointia alueella.

Ajankohtaiset ampuma- ja melutiedotteet

 
´