Hyppää sisältöön

F-35 ja Pohjanmaa-luokka - Puolustuksen strategiset hankkeet

Strategisilla suorituskykyhankkeilla korvataan Ilmavoimien ja Merivoimien käytöstä poistuvat suorituskyvyt.

2020-luvulla kahden puolustushaaran pääjärjestelmät – Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjät ja useita Merivoimien alusluokkia – poistuvat käytöstä lähes samanaikaisesti. Poistuvat suorituskyvyt korvaavat Ilmavoimien F-35-hanke (ent. HX-hanke) ja Merivoimien Pohjanmaa-luokan alukset (aikaisemmin Laivue 2020 -hanke) ovat Suomen sotilaallisen puolustuksen kannalta elintärkeitä strategisia hankkeita.

F-35-hanke on jatkoa HX-hävittäjähankkeelle ja sen tarkoituksena on korvata Ilmavoimien nykyisen päälentokaluston F/A-18 Hornet -hävittäjien puolustusjärjestelmällemme tuottama suorituskyky vuoden 2030 loppuun mennessä. Hävittäjät turvaavat Suomen ilmatilan koskemattomuutta, suojaavat yhteiskuntaa ilmahyökkäyksiltä ja tukevat maa- ja merivoimien taistelua.

Laivue 2020 -hankkeen Pohjanmaa-luokan monitoimikorvettien tehtävänä on korvata Merivoimien seitsemän poistuvaa alusta. Poistuvien alusten tilalle hankitaan neljä modernia korvettia. Merivoimien uudet alukset ovat välttämätön osa meripuolustusta. Niillä torjutaan merialueelta tulevat hyökkäykset ja turvataan tärkeät kohteet merellä ja saaristossa.

 
´