Informaatioteknologia
Puolustusvoimissa työskentelee ICT-alan osaajia useissa eri tehtävissä ympäri Suomen. Tarjoamme haasteellisia tehtäviä muun muassa ICT-asiantuntijana, järjestelmäaliupseerina tai järjestelmäpäällikkönä.
ICT-alan osaajia tarvitsevat erityisesti Johtamisjärjestelmäkeskus, Logistiikkalaitokseen kuuluva Järjestelmäkeskus, Palvelukeskus ja Tiedustelulaitos. Tehtävien sisältö vaihtelee IT-tukitehtävistä järjestelmäkehitykseen ja projektien hallintaan. Voit kehittyä asiantuntijana omalla alallasi tai edetä esihenkilötehtäviin.
Kyberturvallisuuden merkitys kasvaa, ja tarvitsemme vuosittain kymmeniä kyberasiantuntijoita vastaamaan alan haasteisiin. Katso alta lisää ja seuraa avoimia tehtäviämme.
Pääset katsomaan sivulla olevat videot hyväksymällä evästeasetukset. Voit muokata evästeasetuksiasi alta.
Ville työskentelee erikoisupseerina kybersektorilla
Erikoisupseeri Ville Korhonen kertoo, millaista on työskennellä Puolustusvoimien järjestelmäkeskuksessa kybersektorilla.
Elina työskentelee kybertehtävien parissa
Elina Savilaakso, projektipäällikkö, KTM tietojärjestelmätieteet, Järjestelmäkeskus, kybersektori, Riihimäki
Korkeakouluharjoittelijasta projektipäälliköksi
Työskentelen Puolustusvoimien järjestelmäkeskuksessa kybersektorilla projektipäällikön tehtävässä. Aloitin Puolustusvoimilla korkeakouluharjoittelijana, minkä kautta olen päätynyt nykyiseen työtehtävääni. Kiinnostuin kybertehtävistä jo opintojeni aikana ja suoritinkin kyberturvallisuuden opintoja maisterivaiheessa. Tein myös pro gradu -tutkielmani Puolustusvoimien kybersektorille ja valmistuin kauppatieteiden maisteriksi tietojärjestelmätieteistä.
Tavallinen työviikkoni koostuu pitkälti itsenäisestä työstä: kokouksista, asiakirjojen kirjoituksesta, suunnittelusta, etätöistä ja jonkin verran virkamatkustamisesta. Teen paljon yhteistyötä moneen suuntaan esimerkiksi muiden puolustushaarojen kanssa. Lisäksi olen päässyt täydentämään osaamistani työnantajan tarjoamien kurssien avulla, joita olen käynyt Maanpuolustuskorkeakoululla ja Tampereen yliopistossa.
Jatkuvaa uuden oppimista ja yhteistyötä
Omassa työssäni tarvitsen teknistä osaamista vastuujärjestelmään liittyen. Projektissani kehitetään uutta suorituskykyä, joten siihen liittyvä tekniikka tulee olla tuttua. Koska teknologia kehittyy koko ajan, työ edellyttää jatkuvaa uuden oppimista ja tiedonhaku ja oma-aloitteisuus ovat suuri osa sitä. Teen työssäni paljon yhteistyötä monien eri tahojen kanssa, joten tähän liittyvät taidot tulevat myös tarpeeseen. Vuorovaikutustaidot, asioiden esille tuominen sekä oma ulosanti ovat tärkeitä ominaisuuksia työssäni. Vaikka teen paljon työtäni itsenäisesti, asioiden kanssa ei kuitenkaan tarvitse olla yksin. Voin vaihtaa kokemuksia ja hakea tukea kollegoilta tarvittaessa ja sekin tapahtuu vastavuoroisesti. Teemme työtä yhdessä.
Omassa työssäni parasta ovat pienet onnistumiset. Kohtaan työssäni ajoittain myös haasteita, minkä vuoksi onnistumiset tuntuvat paremmalta. Uuden oppiminen ja ammatillisen identiteetin kasvattaminen sekä yhteistyö motivoivat minua.
Esihenkilöiltä tukea tarvittaessa
Olen saanut kattavan perehdytyksen työhöni ja apua esihenkilöiltäni helposti. Toimiva esihenkilötyö auttaa jaksamaan, sillä saan paljon apua ja tukea hankaliinkin tilanteisiin ja byrokratian kiemuroihin. Olen saanut vapauden toimia parhaaksi näkemälläni tavalla ja koen, että omat työskentelytavat ovat sopineet hyvin yhteen Puolustusvoimien tapojen kanssa.
Olen tyytyväinen nykyiseen tehtävääni. Tulevaisuudessa haluan jatkaa Puolustusvoimissa ja toivon pääseväni työskentelemään isompien kokonaisuuksien ja laajempien projektien parissa. Työn vastapainona teen mielelläni erilaisia käsitöitä; ne auttavat pääsemään työstä irti. Käytän myös työnantajan tarjoaman viikkoliikuntamahdollisuuden kuntosalilla tai lenkkipolulla.
Piritta suunnittelee ja integroi järjestelmäpalveluita
Piritta Vartiainen, palvelupäällikkö, insinööri YAMK, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus, Riihimäki
Olen koulutukseltani insinööri YAMK ja olen ollut töissä Puolustusvoimilla yli 20 vuotta. Nykyisessä tehtävässäni palvelupäällikkönä toimin eri viranomaisten kanssa ja suunnittelen turvallisuusverkkolakiin määriteltyjä alusta- ja järjestelmäpalveluita yhteistyössä heidän kanssaan.
Monipuolisia ja vastuullisia tehtäviä
Yksikään työviikkoni ei ole samanlainen. Viikkoni koostuu useimmiten järjestelmien käyttöönottoprojekteista ja niihin liittyvistä turvallisuusverkkointegroinneista, palvelusuunnittelun eri osioiden koordinoinnista sekä palvelusopimusten ja palveluiden seurannasta. Seuraan ja valvon vastuualueeni kumppaneiden suorituskykyä ja sovittuja vasteaikoja viikoittain.
Mieleenpainuvia projekteja ja kohtaamisia
Olen saanut tehdä Puolustusvoimilla paljon mielenkiintoisia työtehtäviä ja kohdata hyviä tyyppejä. Yhtenä mieleenpainuvimpana ja opettavaisimpana ajanjaksona pidän kokemustani kansainvälisissä tehtävissä Bosniassa, jossa vietin lähes kaksi vuotta toimien atk-upseerina taisteluosaston esikunnassa.
Työtehtäväni tuovat mukanaan lukuisia projekteja, joissa saan tehdä töitä muiden huippuammattilaisten kanssa. Erityisen mielenkiintoista niistä tekee se, että projektit ovat kaikki erilaisia liittyen eri toimialoihin ja järjestelmiin - tämä laajentaa omaa osaamista ja antaa laajan kuvan kaikesta mitä Puolustusvoimien ICT-maailmassa tapahtuu.
Projekteista ehdottomasti kiinnostavin ja opettavaisin on ollut projekti, jossa Puolustusvoimat siirtyi turvallisuusverkkolain (TUVE-laki) mukaiseen ICT-ympäristöön ja palveluihin hallinnollisten järjestelmien osalta. TUVE-lain mukaisten palvelujen käyttö parantaa viranomaisyhteistyötä ja tilannekuvan muodostamista sekä luo valtionjohdolle päätöksenteon edellytykset.
Merkityksellistä työtä yhdessä tehden
Työssäni tarvitaan hyviä vuorovaikutus-, yhteistyö- ja neuvottelutaitoja. Projekteissa eri osa-alueiden takana on aina ihminen, kuten esimerkiksi tilaaja, järjestelmävastuullinen tai loppukäyttäjä. Jokainen työpäiväni on erilainen, ja koen tekeväni merkityksellistä työtä eri viranomaisten kanssa. Kaikkein parasta tässä kaikessa on kuitenkin työhön sitoutunut porukkamme, kenen kanssa yhdessä näitä hommia tehdään!
Jussi työskentelee teknologisen elinjaksohallinnan parissa
Suunnittelija Jussi Järvenpää on tehnyt useita erilaisia töitä Puolustusvoimissa ja tällä hetkellä käyttää ammattitaitoaan Tampereella Puolustusvoimien palvelukeskuksen tiedonhallintapalveluyksikössä.
Sami varmistaa johtamisjärjestelmien toimivuuden prikaatissa
Sami Takanen, järjestelmäinsinööri, erikoisupseeri, Karjalan prikaati, Vekaranjärvi
Olen koulutukseltani tietotekniikan insinööri (AMK). Toimin järjestelmäinsinöörinä Karjalan prikaatiin kuuluvassa Itä-Suomen viestipataljoonassa. Työtehtävien sisältö vaihtelee kausittain. Kun uusi saapumiserä astuu palvelukseen, niin tehtävieni fokus siirtyy tulevalla harjoituskaudella käytettävän kaluston valmisteluun. Kaluston pitää olla kunnossa, jotta sitä voidaan käyttää esim. varusmiesten sekä vapaaehtoista palvelusta suorittavien naisten koulutuksessa ja tulevan harjoituskauden sotaharjoituksissa.
Tehtäviini kuuluu mm. kaluston tietojärjestelmien ylläpito sekä testaus. Yksi tärkeimmistä ylläpitämistäni kohteista on valmiuskalusto ja sen järjestelmät.
Viime vuonna otimme koulutuskäyttöön uuden johtamisjärjestelmän (M18). Oli todella mielenkiintoista tutustua uuteen järjestelmään yhdessä muiden kanssa. Tänä keväänä minulla on mahdollisuus kehittää osaamistani uuden järjestelmän osalta. Tällä hetkellä Karjalan Prikaatissa on käytössä rinnakkain kaksi johtamisjärjestelmää. Tämä tuo mukanaan lisää työtä, kun valmistellaan kahta eri järjestelmää kantavaa kalustoa.
Johtamisjärjestelmien parista Pasin rattiin
Mukavinta työssäni on ollut usean johtamisjärjestelmän kanssa toimiminen ja niiden opiskelu. Tämän lisäksi koen mielenkiintoiseksi tehtävät yli joukkoyksikkörajojen. Muiden yksiköiden kanssa toimiminen on omalla tavallaan antoisaa. Tutustun eri yksiköiden henkilökuntaan ja heidän kalustoonsa ja voin samalla laajentaa osaamistani kalustojen osalta. Vaikka toimin insinöörinä, meille on koulutettu vaunukalustolle siirtolupa. Välillä pääsen siis työpäivän aikana ottamaan tauon omista tavallisista työtehtävistä ja hyppäämään Pasi-vaunun rattiin.
Tehtävässäni on tärkeää, että pystyy työskentelemään tehokkaasti yksin sekä osana ryhmää. Esimerkiksi järjestelmien testauksessa on mukavampaa ja tehokkaampaa tehdä asioita yhdessä muiden kanssa. Olen luonteeltani sosiaalinen, joten pidän ryhmätyöskentelyä erittäin mielekkäänä.
Työssäni parasta on erilaisuus; päivät voivat erota toisistaan todella paljon. Työni sisältää myös tarpeeksi haasteita. Nautin tunteesta, kun löydän ratkaisun johonkin ongelmaan. Siitä tulee hyvä fiilis. Työni parhaita asioita on myös aivan loistava työyhteisö. Olen todella onnekkaassa asemassa, kun olen päässyt tällaiseen työyhteisöön. Täällä on todella helppo tulla toisten kanssa toimeen ja toiselta saa tukea, kun sitä tarvitsee.
Jussi työskentelee mallintamisen ja simuloinnin parissa
Jussi, insinöörikapteeni, erikoisupseeri, Puolustusvoimien tutkimuslaitos, Doktriiniosasto
Olen koulutukseltani tietotekniikan diplomi-insinööri. Opiskeluaikana kiinnostuin erilaisista tilannekuvajärjestelmistä ja tieni johti Puolustusvoimiin korkeakouluharjoittelijaksi 2009. Tein myös lopputyöni Maanpuolustuskorkeakoululle. Myöhemmin toimin tutkijana Sotatekniikan laitoksella, jossa tein työtä rakennetun alueen taistelun ja kriittisen infrastruktuurin tilannekuvan parissa. Yksi projekteistani on kuvattu lyhyesti videossa.
Vuonna 2013 siirryin erikoisupseeriksi kyberalalle, jossa tein hyvin laajaa yhteistyötä eri osapuolten kanssa, myös kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Työssäni tärkeää on oma-aloitteisuus, kyky oppia uutta sekä ymmärtää laajoja kokonaisuuksia. Asiantuntijuus työssäni tarkoittaa teknistä ja projektiosaamista sekä kokonaisuuksien hallintaa.
Tällä hetkellä työskentelen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen Doktriiniosastolla Riihimäellä. Nykyisissä tehtävissäni katsomme tulevaisuuteen, projektista riippuen viiden tai viidentoista vuoden päähän. Pyrimme mallintamaan ja simuloimaan erilaisia ilmiöitä päätöksenteon tueksi.
Työnantajana Puolustusvoimat on luotettava, laaja-alainen ja monipuolinen. Joustavat työajan muodot ovat helpottaneet työtäni suuresti. Pystyn tulemaan ja lähtemään töistä liukumien puitteissa - tämä tukee työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Asun eri paikkakunnalla kuin virkapaikkani ja voin tehdä sovittaessa etätyötä kotoa käsin.
Tutkijana työskennellessäni aloitin väitöskirjan tilannekuvan ja tilannetietoisuuden alueilta. Puolustusvoimat on tukenut opiskeluani laajasti tarjoamalla näkökulmia asiantuntijoilta sekä mahdollistamalla konferenssimatkoja. Väittelin sotatieteiden tohtoriksi puoli vuotta sitten. Veikkaan, että yksityisellä sektorilla tämä olisi ollut vaikeampaa, väitöskirjan tekeminen ottaa sen verran aikaa.
Puolustusvoimien vahvuus esimiestyön saralla on mukautumiskyky erilaisiin tilanteisiin sekä kyky työntekijöiden perhe-elämän ja työn yhteensovittamiseen. Johtaminen on rakennettu organisaatioon ja sen osaamista arvostetaan. Työyhteisössämme työskentelee asiastaan innostuneita ja motivoituneita ihmisiä, joilla on hyvin laajaa osaamista. Heidän lisäksi apunamme ovat myös erityistehtävissä palvelevat varusmiehet sekä laajaa reservin osaamista.
Fyysisen kunnon ylläpitäminen näkyy työssäni viikoittaisena harjoitteluna sekä työaikana että vapaa-ajalla. Kaksi tuntia viikkoliikuntaa kuuluu jokaiseen viikkoon työtilanteen salliessa. Liikkuvana ihmisenä arvostan suuresti, että liikuntaan ei vain kannusteta vaan sitä jopa vaaditaan. Jatkokoulutusmahdollisuudet ovat hyvät ja palkkaankin olen tyytyväinen. Arvostan Puolustusvoimia työnantajana hyvin korkealle.
Jukka on kryptologian tutkija
Jukka, kybertutkija (kryptologi), tekniikan tohtori, Puolustusvoimien tutkimuslaitos
Siirryin Puolustusvoimien tutkimusalalle 2000-luvun taitteen IT-kuplan puhkeamisen jälkimainingeissa. Päätökseeni vaikuttivat halu siirtyä DI-tutkinnon aikaisesta teollisuuden työpaikasta takaisin tutkimuksen pariin ja toisaalta perhesyistä johtuva ennustettavamman työrytmin tarve. Halvemmat lisäneliöt pääkaupunkiseudun ulkopuolella eivät olleet haitaksi nekään. Työpaikka löytyi normaalien ilmoittelukanavien kautta, mutta lisätietoja sain entiseltä opiskelukaverilta, joka oli jo vastaavissa tehtävissä.
Tutkimuslaitokselle oli jo tuohon aikaan kehitetty hienojakoisemmat uraportaat myös siviilitutkijoille. Lainsäädännössähän ei tunneta kuin tutkijan ja erikoistutkijan virat. Siksi keskijohto on itse asiassa "johtotehtävissä oleva erikoistutkija". Uraportaita kehittämällä saatiin tutkijan virkaan kolme lisäporrasta, nuoremmasta tutkijasta vanhempaan, mikä tarkoitti myös palkkaluokan muuttumista.
Siirryin vanhemmaksi tutkijaksi noin kolmen työvuoden jälkeen. Tehtävissä se tarkoitti enemmän itseohjautuvuutta ja vastuuta esimerkiksi yliopistolta ostettujen tutkimusten valvonnassa. Sinänsä hauska tunne palata vanhaan kotiyliopistoonsa - alma materiin - sinua perustutkinto-opintoaikana valvoneen professorin ollessa rahoittajan edustajana.
Tieteellistä tutkimusta jota ei muualla pääse tekemään
Kun aloitin tutkijana, pohdin erilaisia mahdollisuuksia akateemisen uran edistämiseen. Kyseessähän on kuitenkin tieteellisen tutkimuksen laitos, vaikkakin näkökulma ja soveltamisala ovat eri kuin siviilipuolella. Käytännössä meillä pääsee näkemään monia sellaisia tutkimuksia ja sovelluksia, joita muualla ei pääse. Toisaalta se rajoittaa julkaisemista, mutta asioita myös tutkitaan hyvin eri näkökulmasta tai syvemmin kuin siviilipuolen tutkimuksessa. Siksi tutkimusten uutuusarvo on yleensä taattu.
Tutkimuslaitos tukee sekä julkaisutoimintaa että töihin liittyvien jatko-opintojen tekemistä. Noin neljän vuoden kuluttua aloittamisesta sain valmiiksi tekniikan lisensiaatin tutkinnon. Valtionhallinnossa siitä on etua. Itselläni se oli myös sopiva astinkivi varsinaiseen tohtorin tutkintoon.
Uralla etenemistä siviilinä ja sotilaana
Noin 10 vuoden päästä minulla alkoi olla riittävästi kokemusta, akateemista näyttöä ja ennen kaikkea toimialan tuntemusta, jotta oli mahdollista hakea erikoistutkijaksi. Urakehityksen myötä tehtävät itsenäistyvät ja laajenevat. Omaa osaamisaluetta voi keskittää ja mukaan tulee viimeistään nyt kansainvälinen yhteistyö. Tutkija edustaa Suomen ääntä omalla erikoisosaamisalueellaan, yleensä eurooppalaisilla foorumeilla.
Uralla eteneminen on hyvin paljon itsestä kiinni. Poissa ovat myös ne ajat, jossa palkkaluokka kasvoi virkaiän mukana riippumatta siitä, tekikö itse asiassa juurikaan mitään. Jatkokehityksen osalta mahdollisuuksia on edelleen sekä uran että akateemisen pätevyyden saralla. Tutkimuslaitos tukee tohtorin tutkinnon jälkeisiä toimia esim. dosentuurin saamiseksi. Tutkijan uraportaissa minulla on edessä vielä tieteelliseen johtamiseen keskittyvä johtavan tutkijan tehtävä sekä hallinnollisen esimiehen työt tutkimusalajohtajana.
Huom. Haastateltavan nimi on muutettu.
Jarmo kehittää kyberpuolustusta
ICT-erityisasiantuntija (kyberala), Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus, filosofian maisteri (tietotekniikka)
Olen koulutukseltani filosofian maisteri, pääaineenani tietotekniikka. Työskentelen ICT-erityisasiantuntijana Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksessa Jyväskylässä. Työvuosia siviilivirassa on kertynyt kahdeksan.
Työtehtävät ovat urallani vaihtuneet sopivasti. Nykyisessä tehtävässäni kehitämme järjestelmiä, menetelmiä ja erilaisia prosesseja liittyen kyberturvallisuuden tekijöiden havainnointiin, suojaamiseen ja tietoturvatestaamiseen.
Puolustusvoimien kyberala tarjoaa haasteita, joita muualla ei pääse ratkomaan - tehtäviä on tarjolla koodarista aina asiantuntijaksi asti. Järjestelmät, joiden kanssa toimimme, ovat käyttöympäristöltään ja -tarkoitukseltaan ainutlaatuisia. Kyberala tarjoaa mahdollisuuden kehittyä työssään ja osaamisen kehittämistä tuetaan myös työnantajan puolelta.
Koulutuksen ja kehittymisen osalta tavoitteet asetetaan vuoden päähän tai pidemmälle. Työaikani on säännöllinen ja meillä on käytössä liukuva työaika. Pystyn hyvin sovittamaan työn, perhe-elämän ja muut menot, mikä on yllättänyt positiivisesti. Hyödynnän myös pari etätyöpäivää kuukaudessa ja liikuntaedun, joka on kaksi tuntia viikossa työajalla. Eniten viihtyvyyttä tukee kuitenkin se, että pääsee tekemään mielenkiintoisia ja monipuolisia tehtäviä ja palkkaankin olen tyytyväinen.
Huom. Haastateltavan nimi on muutettu.
Mikko kehittää tietojärjestelmiä
Mikko Soininen, ICT-asiantuntija, Puolustusvoimien palvelukeskus, Joensuu
Kun Puolustusvoimien palvelukeskus käynnisti toimintaansa Joensuussa vuonna 2014 ja palvelukseen haettiin IT-osaajia, en epäröinyt hakea tietopalvelusuunnittelijan paikkaa. Tehtävä kiinnosti ja työpaikan sijainti oli hyvä, sillä työskentelin tuolloin yksityisessä yrityksessä Palvelukeskuksen tuntumassa. Aloitin Puolustusvoimissa samana syksynä.
Tehtäviini kuuluu sekä projektipäällikkyyttä että asiantuntijatehtäviä. Tällä erää työskentelen palvelukeskuksen raportointipalvelun ja SAP-järjestelmän kriittisten prosessien testausautomaation kehittämistehtävissä. Työtehtäviini lukeutuvat myös asiakastuki ja kouluttaminen.
Uusia asioita ja opittavaa on tullut vastaan yllättävän paljon, vaikka siirryin aika lailla vastaavanlaisesta tehtävästä nykyiseen. Kaikki on mennyt tosi hyvin ja työn sisältö on ollut juuri sellainen, miksi se rekrytointivaiheessa kuvattiin.
Palvelukeskuksessa odotti uusi organisaatio ja suurempi työyhteisö neljällä eri paikkakunnalla, noin 200 henkilöä. Koen, että meillä on rento tekemisen meininki ja työ sujuu jouhevasti kaikkien eri ammattiryhmien kanssa. Käsitys työskentelystä sotilaiden kanssa on muuttunut. Tähän vaikuttaa varmasti se, että aikaisemmat kokemukset heidän kanssaan työskentelystä olivat omalta varusmiespalvelusajaltani. Silloin lähtökohdat olivat hiukan erilaiset kuin nyt toimiessamme asiantuntijaorganisaatiossa.
Puolustusvoimissa olen huomannut, että työnantaja on aidosti kiinnostunut työntekijöistään ja heidän hyvinvoinnistaan. Työntekijöitä kannustetaan pitämään itsestään huolta esimerkiksi tukemalla liikkumista eri muodoissa. Myös liukuva työaika helpottaa työn ulkopuolisen arjen pyörittämistä suuresti.
Olen kotoisin Joensuusta ja käynyt kouluni kaupungissa. Asuin tosin puolenkymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla töiden takia, mutta pääsin palaamaan myöhemmin takaisin. Minusta Puolustusvoimissa työ ja vapaa-aika ovat hyvässä tasapainossa. Siitä on myös perheeni kiitellyt. Kaikki on mallillaan ja odotan kiinnostavia työtehtäviä sekä mukavia työpäiviä jatkossakin.