Hyppää sisältöön

Kuva Puolustusvoimat.

Rauhanturvaajaksi

Rauhanturvaajat parantavat kriisialueiden oloja ja auttavat rauhan saavuttamista. Suomalaisia rauhanturvaajia toimii YK:n, Naton ja EU:n operaatioissa ympäri maailmaa.

Rauhanturvaajaksi voi hakea kuka tahansa varusmiespalveluksen suorittanut mies tai nainen ympäri vuoden. Hakemukset jätetään Porin prikaatiin tai Merivoimien esikuntaan. Kriisinhallintatehtävissä toimivat suomalaiset rauhanturvaajat ovat vapaaehtoisia ammattilaisia. Rauhanturvaajaksi hakeutuminen tapahtuu Puolustusvoimien sähköisessä asiointipalvelussa. Katso hakuohjeet.

Palvelus rauhanturvaajana

Porin prikaatin Kriisinhallintakeskus Säkylässä kouluttaa rauhanturvaajat ennen operaatiota. Rauhanturvaajiksi valittujen palvelussuhde kestää tavallisesti 6, 8 tai 12 kuukautta kerrallaan. Puolustusvoimien palkatuille työntekijöille kriisinhallintatehtävät ovat osa sotilasuraa. Palveluksen jälkeen Porin prikaati järjestää operaatioissa olleille kotiuttamiskoulutuksen.

Merivoimien esikunta rekrytoi reserviläisiä Euroopan Unionin taisteluosastoon vuodelle 2024. Tehtävien hakuaika on käynnissä 1.-30.11. ja koulutus toteutetaan Rannikkoprikaatissa Upinniemessä vuoden 2023 aikana.

Sotilaallisen kriisinhallinnan toimintavalmiuteen hyväksytään vuosittain vajaat 2 000 hakijaa. Hakijoista noin 600 valitaan vuosittain koulutukseen ja operaatioon.

Lait