Hyppää sisältöön

F-35-hankkeen logo.

F-35-hankkeesta suorituskykyä koko puolustusjärjestelmälle

F-35-hankkeella (ent. HX-hanke) on suuri vaikutus Suomen puolustuskykyyn ja Ilmavoimien taistelukykyyn aina 2060-luvulle asti.

Suomen puolustuskyvyn ensisijainen tehtävä on ehkäistä sotilaallista voimankäyttöä ja sillä uhkaamista sekä torjua hyökkäykset. Monitoimihävittäjäkalusto on Suomen puolustuksen kulmakiviä. Normaaliolojen aikana hävittäjäkaluston päätehtävänä on turvata Suomen valtion alueellinen koskemattomuus ja poikkeusoloissa päätehtävä on hävittäjätorjunta sekä maa- ja merivoimien taistelun tukeminen ilmasuojalla ja tulivaikutuksella. Hävittäjien vahvuus on niiden nopeus ja ulottuvuus, sekä kyky keskittää voimaa nopeasti minne tahansa Suomen alueelle. Hävittäjillä voidaan vaikuttaa myös kaukana oleviin kohteisiin. Lisäksi hävittäjät täydentävät puolustusvoimien tiedustelua, valvontaa ja johtamista.

Havainnekuva Ilmavoimien F-35-hävittäjästä eli Joint Fighterista.
Havainnekuva Suomen F-35:n eli Joint Fighterin maalauskaaviosta. Kuva on luonnos ja merkintöjen lopullinen koko ja tarkat sijainnit määräytyvät maalauskaavioiden yksityiskohtaisessa suunnittelussa. Kuva: Ilmavoimat

F-35 korvaa Hornetien suorituskyvyn vuoden 2030 loppuun mennessä 

Valtioneuvosto valtuutti 10.12.2021 Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen solmimaan hankintasopimuksen Yhdysvaltojen hallinnon kanssa Suomen seuraavasta monitoimihävittäjästä, joka on Lockheed Martin F-35A Lightning II.

F-35-kalusto korvaa Ilmavoimien nykyisen F/A-18 Hornet -kaluston vuosina 2025 - 2030 ja Hornetit poistuvat käytöstä suunnitellusti 2020- ja 2030-lukujen vaihteessa. 

  • Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön vuonna 2025 osana Yhdysvalloissa järjestettävää suomalaisen henkilöstön koulutusta.
  • Ensimmäiset F-35-koneet toimitetaan Suomeen Lapin lennostoon vuonna 2026. 
  • F-35 saavuttaa alustavan operatiivisen suorituskyvyn vuoden 2027 loppuun mennessä. 
  • Karjalan lennosto saa ensimmäiset F-35-koneensa vuonna 2028. 
  • F-35 saavuttaa täysimääräisen operatiivisen suorituskyvyn vuoden 2030 loppuun mennessä. Hornet-kaluston käytöstäpoisto toteutetaan vaiheittain F-35:n käyttöönoton rinnalla. Hornetit on poistettu käytöstä vuoden 2030 loppuun mennessä. 
  • Vuodesta 2031 alkaen JF (Joint Fighter) eli F-35-järjestelmä toimii Ilmavoimien päälentokalustona.

Lue lisää F-35-hankkeesta:

F-35-hankkeen edistäjä Yhdysvalloissa

Valmistautuminen F-35-alkukoulutukseen etenee 

Lentoreserviupseerikurssilta F-35-hävittäjän ohjaamoon

Missä mennään, F-35-hanke?

Suomen tulevan F-35A Lightning II -kaluston tyyppitunnus on JF

Lockheed Martin F-35A Lightning II on Suomen seuraava monitoimihävittäjä

 
´