Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien Hornetit ovat tällä hetkellä suorituskykynsä huipulla.Kuvassa MLU 2 -tasolle päivitetty Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjä. Hävittäjät ovat tällä hetkellä suorituskykynsä huipulla, mutta niiden käyttöikä päättyy vuoteen 2030 mennessä. 

HX-hanke ratkaisee ilmavoimien taistelukyvyn

HX-hävittäjähankkeella on suuri vaikutus Suomen puolustuskykyyn ja se ratkaisee Ilmavoimien koko taistelukyvyn aina 2060-luvulle asti.

Suomen puolustuskyvyn ensisijainen tehtävä on ehkäistä sotilaallista voimankäyttöä ja sillä uhkaamista sekä torjua hyökkäykset. Tähän Suomi tarvitsee hävittäjiä. Hävittäjät turvaavat Suomen ilmatilan koskemattomuutta, suojaavat yhteiskuntaa ilmahyökkäyksiltä ja tukevat maa- ja merivoimien taistelua. Hävittäjillä voidaan vaikuttaa myös kaukana oleviin kohteisiin. Lisäksi hävittäjät täydentävät puolustusvoimien tiedustelua, valvontaa ja johtamista.

Hornetit poistuvat 2030 mennessä

Suomen hävittäjäkalusto koostuu tällä hetkellä Horneteista. Ne otettiin käyttöön vuosina 1995-2000. Niiden elinkaareksi arvioitiin tuolloin 30 vuotta. Viimeiset Hornetit poistuvat käytöstä siis 2030 mennessä. Niiden tilalle tarvitaan suorituskykyisiä monitoimihävittäjiä, joilla voidaan puolustaa koko maata. Hävittäjiä ei voida korvata muilla järjestelmillä. Ilmatorjunta ja miehittämättömät ilma-alukset eivät kata niiden suorituskykyä.

Hornetien elinkaaren jatkaminen ei ole kustannustehokasta. Se ei ole kannattavaa myöskään Suomen puolustuskyvyn kannalta. Horneteja ei voida käyttää pidempään, sillä niiden suorituskyky heikkenee ja rakenteet väsyvät. Järjestelmien, varaosien ja ohjelmistojen saatavuus vaikuttavat myös päätökseen.

HX-hanke kestää noin 10-15 vuotta. Varsinainen hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa.

Lue lisää puolustusministeriön hankesivulta.

 
´