Tekniikka
Puolustusvoimissa työskentelee teknisen alan osaajia ympäri Suomen. Tarjoamme haasteellisia tehtäviä muun muassa eri alojen insinööreille ja diplomi-insinööreille.
Tarjoamme teknisen alan tehtäviä sekä siviileille että sotilaille. Siviilinä voit työskennellä esimerkiksi asentajana, tutkijana, sähköpäällikkönä tai huollon ja kunnossapidon tehtävissä. Erikoisupseerin virka taas tarjoaa työmahdollisuuksia esimerkiksi järjestelmä-, kuljetus- tai sähköinsinöörinä. Aliupseerina voit työskennellä tilanne- ja merivalvonnan tai erilaisten johtamis-, sähkö- ja viestijärjestelmien parissa.
Katso alta, mitä teknisen alan osaajamme kertovat työstään Puolustusvoimissa.
Pääset katsomaan sivulla olevat videot hyväksymällä evästeasetukset. Voit muokata evästeasetuksiasi alta.
Markku työskentelee tykistöjärjestelmäinsinöörinä
Järjestelmäinsinööri Markku Uusi-Rasi kouluttautui varusmiespalveluksen jälkeen insinööriksi ja löysi Puolustusvoimista tutkintoonsa sopivan erikoisupseerin viran.
Tommi on teknisten aineiden yliopettaja
Pitkän uran Puolustusvoimilla tehnyt Tommi Hytönen toimii Johtamisjärjestelmäkoululla teknisten aineiden yliopettajana. Hänen mielipiteensä Puolustusvoimista on muuttunut varusmiespalvelusajan jälkeen.
Kuuntele lisää ”insinöörin taivaasta” ja työntekijän näkökulmasta Puolustusvoimilla työskentelystä.
Tiina toimii rakettiruutitutkijana
Tiina Runsas, tutkija, FM (kemia), Puolustusvoimien tutkimuslaitos, Räjähde- ja suojelutekniikkaosasto, Ylöjärvi
Työskentelen Tutkimuslaitoksessa energeettiset teknologiat -tutkimusalalla. Rakettiruutitutkijana osaamisaluettani ovat erityisesti komposiittiruutipohjaiset ase- ja rakettiruudit sekä niihin liittyvä tutkimus- ja kehitystyö.
Tällä viikolla työhöni on kuulunut energeettisten materiaalien testausta, tutkimusmenetelmien kehitystyötä, tutkimustodistuksen laatimista ja tutkimusten suunnittelua. Pidin myös esitelmän rakettiruudeista puolustusvoimien henkilöstölle. Tein yhteistyötä muiden tutkijoiden ja teknisen henkilöstön kanssa sekä työsuojeluasioita laitoksen työsuojeluorganisaatiossa olevien henkilöiden kanssa.
Toimin räjähdeteknologian asiantuntijana erilaisissa työryhmissä. Kiinnostavia projekteja työssäni ovat sellaiset, jossa on mukana asiantuntijoita monelta eri taholta. Viimeisimmässä projektissa oli mukana asiantuntijoita puolustusvoimien eri yksiköistä ja teollisuudesta.
Tutkimus- ja testaustoiminta on tiimityötä, jossa saattaa olla mukana useita henkilöitä eri ammattiryhmistä (tutkijoita, laborantteja, teknikoita ja asentajia). Tulkitsen ja ratkaisen työssäni myös asiakkaiden tutkimustarpeita ja -ongelmia. Raporttien ja tutkimustodistusten kirjoittaminen taas on vastaavasti itsenäistä puurtamista tietokoneen ääressä. Minun täytyy myös hallita lainsäädännön (mm. REACH -ja CLP -asetus) asettamat vaatimukset räjähdeteknologian osalta.
Parasta työssäni on mukavat työkaverit ja vaihteleva työnkuva. Puolustusvoimat on hyvä ja luotettava työnantaja, joka on tukenut oman ammattitaitoni ja osaamiseni kehittämistä sekä mahdollistanut etenemiseni työurallani uusiin haasteellisempiin tehtäviin.
Juuso huoltaa helikoptereita
Juuso Raivio, helikopterihuoltoaliupseeri, Utin jääkärirykmentti, Kouvola
Työskentelen aliupseerina Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonassa. Olen opiskellut Kouvolan seudun ammattiopistossa helikopteriasentajalinjalla ja työskennellyt Puolustusvoimissa vuodesta 2016 lähtien. Aloitin Ilmavoimien puolella lentokoneiden parissa ja vuodesta 2017 olen työskennellyt Utissa nykyisessä tehtävässä.
Työviikkoni aikana teen helikoptereille käyttöhuoltoa eli lentoja edeltäviä ja lentojen välisiä tarkastuksia ja varusteluita. Teen B-tarkastuksia (laajempi ennen ensimmäistä lentoa tehtävä) sekä A-tarkastuksia (lentojen välinen) sekä polttoaineen ja öljyjen täydennyksiä. Lisäksi työni sisältää paljon reissuhommia, viime viikolla esimerkiksi Turkuun ja Tampereelle. Ne ovat tukilentoja muille joukko-osastoille sekä tavaran ja henkilöiden kuljetuksia, joissa pääsee lentämään koneen mukana. Koulutan työssäni myös varusmiehiä (apumekaanikoita).
Työtehtävistäni mielenkiintoisimpia ovat erilaiseet reissut ympäri Suomea ja tietenkin harjoitukset. Harjoituksissa teen aikalailla samanlaisia tehtäviä kuin kotitukikohdassakin, tosin vaihtelevissa olosuhteissa ja työajoissa. Jokainen työpäiväni on erilainen ja sisältää koko ajan uutta opittavaa ja uudenlaisia haasteita. Teen jatkuvaa yhteistyötä muiden kanssa, joten tiimityöskentelyn on sujuttava mutkattomasti, jos tähän tehtävään aikoo ryhtyä. Jokaisella on iso vastuu omasta työstään, mutta apua on myös aina saatavilla kokeneemmilta työkavereilta.
Työssäni parasta on sen monipuolisuus ja arvaamattomuus ja jo edellä mainitut harjoitukset ja muut reissut. Lisäksi Puolustusvoimilla on hyvät kouluttautumismahdollisuudet, mikä mahdollistaa oman ammattitaidon syventämisen omasta aktiivisuudesta riippuen.
Krista johtaa Ilmajärjestelmäosaston projektia
Insinöörimajuri Krista Siik kertoo, kuinka kiinnostus ilmailuun ja lentokoneisiin on vienyt hänet materiaalitekniikan opinnoista sektorinjohtajan tehtäviin.
Sanna suunnittelee ympäristötoimia
"On aika paljon sellasia asioita, mitä sä et pääse näkemään ja kokemaan missään muualla". Katso videolta, millaista ympäristöasiantuntijan työ on Puolustusvoimissa.
Sami varmistaa johtamisjärjestelmien toimivuuden prikaatissa
Sami Takanen, järjestelmäinsinööri, erikoisupseeri, Karjalan prikaati, Vekaranjärvi
Olen koulutukseltani tietotekniikan insinööri (AMK). Toimin järjestelmäinsinöörinä Karjalan prikaatiin kuuluvassa Itä-Suomen viestipataljoonassa. Työtehtävien sisältö vaihtelee kausittain. Kun uusi saapumiserä astuu palvelukseen, niin tehtävieni fokus siirtyy tulevalla harjoituskaudella käytettävän kaluston valmisteluun. Kaluston pitää olla kunnossa, jotta sitä voidaan käyttää esim. varusmiesten sekä vapaaehtoista palvelusta suorittavien naisten koulutuksessa ja tulevan harjoituskauden sotaharjoituksissa.
Tehtäviini kuuluu mm. kaluston tietojärjestelmien ylläpito sekä testaus. Yksi tärkeimmistä ylläpitämistäni kohteista on valmiuskalusto ja sen järjestelmät.
Viime vuonna otimme koulutuskäyttöön uuden johtamisjärjestelmän (M18). Oli todella mielenkiintoista tutustua uuteen järjestelmään yhdessä muiden kanssa. Tänä keväänä minulla on mahdollisuus kehittää osaamistani uuden järjestelmän osalta. Tällä hetkellä Karjalan Prikaatissa on käytössä rinnakkain kaksi johtamisjärjestelmää. Tämä tuo mukanaan lisää työtä, kun valmistellaan kahta eri järjestelmää kantavaa kalustoa.
Johtamisjärjestelmien parista Pasin rattiin
Mukavinta työssäni on ollut usean johtamisjärjestelmän kanssa toimiminen ja niiden opiskelu. Tämän lisäksi koen mielenkiintoiseksi tehtävät yli joukkoyksikkörajojen. Muiden yksiköiden kanssa toimiminen on omalla tavallaan antoisaa. Tutustun eri yksiköiden henkilökuntaan ja heidän kalustoonsa ja voin samalla laajentaa osaamistani kalustojen osalta. Vaikka toimin insinöörinä, meille on koulutettu vaunukalustolle siirtolupa. Välillä pääsen siis työpäivän aikana ottamaan tauon omista tavallisista työtehtävistä ja hyppäämään Pasi-vaunun rattiin.
Tehtävässäni on tärkeää, että pystyy työskentelemään tehokkaasti yksin sekä osana ryhmää. Esimerkiksi järjestelmien testauksessa on mukavampaa ja tehokkaampaa tehdä asioita yhdessä muiden kanssa. Olen luonteeltani sosiaalinen, joten pidän ryhmätyöskentelyä erittäin mielekkäänä.
Työssäni parasta on erilaisuus; päivät voivat erota toisistaan todella paljon. Työni sisältää myös tarpeeksi haasteita. Nautin tunteesta, kun löydän ratkaisun johonkin ongelmaan. Siitä tulee hyvä fiilis. Työni parhaita asioita on myös aivan loistava työyhteisö. Olen todella onnekkaassa asemassa, kun olen päässyt tällaiseen työyhteisöön. Täällä on todella helppo tulla toisten kanssa toimeen ja toiselta saa tukea, kun sitä tarvitsee.
Unto testaa olosuhteita
Unto Pennanen, Suunnitteluinsinööri, Räjähdekeskus, Niinisalo, Insinööri (AMK)
Toimin suunnitteluinsinöörin tehtävässä kokeenjohtajana ja toteutan Räjähdekeskuksessa Niinisalon toimipisteen toista päätehtävää; olosuhdetestausta. Työtehtäviini kuuluu olosuhdetestien suunnittelua, johtamista ja kehittämistä.
Kokeiden johtaminen on projektityötä, jossa johdetaan pääasiallisesti räjähteille tehtäviä olosuhdetestauskokeita. Ohjaan kokeiden suorittamista sekä valvon ohjeiden ja määräysten noudattamista kiinnittäen erityistä huomiota turvallisuuteen. Testaustyö itsessään voi pitää sisällään monia erilaisia testausvaiheita esimerkiksi tärinä-, pudotus- ja sääsyklitestejä tai muita tuotteen elinkaaresta johdettuja testejä.
Tuotannonsuunnittelu on osa olosuhdetestausta ja jokapäiväistä arkea, missä toimitaan linkkinä tuotannon ja asiakkaan välillä sekä vastataan tuotannon sujuvuudesta ja aikataulutuksesta. Työpäivääni voi sisältyä esimerkiksi tuotannon ja testauspuolen kehittämistä, aikatauluneuvotteluja asiakkaiden kanssa sekä yhteydenpitoa muihin toimijoihin, esimerkiksi logistiikkapalveluihin. Yksi tärkeimmistä toiminnoista tuotannonsuunnittelun ja toteutuksen kannalta on sopimuskatselmus. Siinä käydään läpi testattava tuote, määrät ja suoritettavat testit asiakkaan kanssa, jotta kokeenjohtajalla on riittävästi tietoa toteuttaa koe turvallisesti.
Erittäin monipuolinen ja vastuullinen tehtävä edellyttää testaustekniikan ja muiden osa-alueiden tuntemisen lisäksi hyviä ihmissuhdetaitoja. Tehtävässä ollaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa testien asianhoitajien ja tilaajien kanssa - toisinaan tehdään myös kansainvälistä yhteistyötä. Teemme paljon tiimityötä, niin asiakkaiden kuin myös tuotannon operaattoreiden kanssa. Tehtävään sisältyy paljon itsenäisiäkin osa-alueita, esimerkiksi dokumentoinnin ja ohjauksen osalta.
Kehittämisessä työn suola
Mielenkiintoisimmat työtehtävät löytyvät kehittämisen puolelta, jossa testaustoimintaa parannetaan kokonaisuutena ja pyritään tehokkaampaan työskentelyyn ja laadukkaampaan lopputulokseen. Selkeästi dokumentoidut menetelmät ja toimintatavat helpottavat uusien työntekijöiden perehdytystä ja koulutusta. Toinen mielenkiintoinen tehtäväkenttä on jatkuvasti muuttuvat tuotteet ja testit, jotka tuovat mukanaan uusia mielenkiintoisia haasteita.
Kiinnostavia projekteja ovat erityisesti uusien testauslaitteiden kehittäminen tai uuden testausmenetelmän käyttöönotto. Esimerkkinä mainittakoon epäherkkien räjähteiden testaukseen (Insensitive munitions) liittyvien laitteiden kehitystyö. Haasteita projektiin toi se, että testauslaitteistoa ei ollut suoraan saatavilla, vaan kaikki siihen liittyvä täytyi hyvin pitkälle suunnitella ja rakentaa oman organisaation voimin.
Itselleni työssä on tärkeää se, että saan haastaa itseäni. Olennaista on myös, että koen työlläni olevan merkitystä. Minulla on loistavat työkaverit ja saan tehdä töitä todella ammattitaitoisten ihmisten kanssa. Pienessä työyksikössä myös työilmapiiri on hyvä. On tosi mahtavaa, kun henkilöstö on osaavaa ja oman alueensa asiantuntijoita.
Johanna varmistaa hankintojen laadun
Insinööri (YAMK) Johanna Lehmusoksa, laadunvarmistusinsinööri, Logistiikkalaitoksen esikunta, Tampere
Valmistuin alun perin ympäristöinsinööriksi, mutta kiinnostus laatuasioihin heräsi jo opintojen aikana. Työni onkin liittynyt aina jollain tavalla laadunhallintaan ja laadunvarmistukseen. Aloitin vuonna 2009 laatupäällikkönä Länsi-Suomen huoltorykmentissä. Puolustusvoimauudistuksen myötä vuonna 2015 siirryin nykyiseen tehtävääni laadunvarmistusinsinööriksi.
Ei kahta samanlaista työpäivää
Se mitä työpäivien aikana tapahtuu, vaihtelee hyvin paljon eikä kahta samanlaista päivää ole ollut. Työni perustuu riskinarviointiin. Siten olen mukana projekteissa, joissa on esimerkiksi merkittäviä taloudellisia panostuksia tai vaikutuksia Puolustusvoimien suorituskykyyn. Puolustusvoimien strategiset kumppanit ovat myös laadunvarmistustoimien kohteena. Lisäksi olen mukana tekemässä delegoituja laadunvarmistustehtäviä, joissa ulkomaiset puolustushallinnot ovat pyytäneet Puolustusvoimia suorittamaan laadunvarmistuksen heidän puolestaan Suomesta ostetuille puolustusmateriaaleille.
Yhteistyötä kollegojen ja toimittajien kanssa
Työni toimittajien kanssa on pääasiassa palavereita, katselmuksia ja auditointeja. Yhteistyö ja mutkaton vuorovaikutus osapuolten välillä on avainasemassa. Työni on hyvin itsenäistä, sillä toimin usein hankinnassa alani ainoana asiantuntijana. Onneksi kollegat tarjoavat vertaistukea ja auttavat, jos eteeni tulee hankalampi tehtävä. Tässä tehtävässä on oltava hyvä kuuntelija ja kiinnostunut uusista asioista, havainnoida ympäristöä laajasti, tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa sekä sietää välillä ”paperin makuista” arkea.
Työssäni parasta on, että saan olla mukana mielenkiintoisissa hankintaprojekteissa ja edesauttaa hankintojen onnistumista. On palkitsevaa nähdä, kuinka alustavat suunnitelmat kehittyvät monimutkaisiksi hankittavaksi kokonaisuuksiksi. Lisäksi saan työskennellä mukavassa työyhteisössä, mikä on myös iso plussa!