
Tekniikka
Puolustusvoimissa työskentelee teknisen alan osaajia ympäri Suomen. Tarjoamme haasteellisia tehtäviä muun muassa eri alojen insinööreille ja diplomi-insinööreille.
Tarjoamme teknisen alan tehtäviä sekä siviileille että sotilaille. Siviilinä voit työskennellä esimerkiksi asentajana, tutkijana, sähköpäällikkönä tai huollon ja kunnossapidon tehtävissä. Erikoisupseerin virka taas tarjoaa työmahdollisuuksia esimerkiksi järjestelmä-, kuljetus- tai sähköinsinöörinä. Aliupseerina voit työskennellä tilanne- ja merivalvonnan tai erilaisten johtamis-, sähkö- ja viestijärjestelmien parissa.
Lue mitä teknisen alan osaajamme kertovat työstään Puolustusvoimissa.
Heli huoltaa tekstiilit
Heli Haavisto, tekstiilihuoltaja, 2. Logistiikkarykmentti, Säkylä
Työskentelen tekstiilihuoltajana Säkylän tuotanto-laitoksen pesulassa. Koulutukseltani olen tekstiili- ja vaatetusteknikko sekä pukuompelija. Työviikkoni sisältö vaihtelee riippuen millä työpisteellä työskentelen. Saapaspesuriviikolla aloitan työni koneen pesukuntoon laitolla, jonka jälkeen tarkastan saappaiden kunnon: rikkinäiset ja parittomat hylätään ja ehjät "varrastetaan" pesurullakoihin odottamaan pesua. Pesurullakot työnnetään yksitellen koneeseen, jossa saappaat pestään, huuhdellaan ja desinfioidaan. Sitten rullakko on valmiina siirtymään kuivaamoon. Päivässä pestään yleensä 240 paria saappaita. Kuivaamovaiheen jälkeen alkaa radan purku sekä pestyjen ja kuivattujen saappaiden pakkaaminen lavakauluksiin.
Viikkausviikollani tarkistan ja viikkaan mm. maastotakkeja ja -housuja, pakkasvaatteita ja peittoja. Mankeliviikollani mankeloin pussilakanoita, lakanoita ja päiväpeittoja sekä huolehdin niiden pakkaamisesta lavakauluksiin.
Mielenkiintoisin työhöni liittyvä projekti on ollut kesäkuun 2019 vankimessut Porissa. Päivä oli täysin erilainen kuin yleensä työpäiväni. Esittelimme Puolustusvoimien ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyökuvioita vangeille suunnatuilla messuilla.
Hyvästä kunnosta, kuuntelutaidosta ja naurulihaksista hyötyä
Fyysisesti hyvästä kunnosta on apua työssäni, koska varsinkin saapaspesurityö on aika raskasta. Lisäksi työssäni tarvitaan hurttia huumoria, yhteistyötaitoja sekä kykyä soveltaa. Välillä pitää osata harjoittaa "pesuritelepatiaa" eli lukea työkaveria ja kuulla se, mitä ääneen ei sanota ja auttaa pyytämättä, kun apua tarvitaan. Koneiden kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä ja välillä naurulihakset ovat kovalla koetuksella.
Parasta työssäni on vakaa työpaikka, joustava ja ymmärtäväinen esimies sekä mukavat työkaverit. Tekstiilihuoltajan tehtävä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos vaan tilaisuus tulee eteen!
Tiina toimii rakettiruutitutkijana
Tiina Runsas, tutkija, FM (kemia), Puolustusvoimien tutkimuslaitos, Räjähde- ja suojelutekniikkaosasto, Ylöjärvi
Työskentelen Tutkimuslaitoksessa energeettiset teknologiat -tutkimusalalla. Rakettiruutitutkijana osaamisaluettani ovat erityisesti komposiittiruutipohjaiset ase- ja rakettiruudit sekä niihin liittyvä tutkimus- ja kehitystyö.
Tällä viikolla työhöni on kuulunut energeettisten materiaalien testausta, tutkimusmenetelmien kehitystyötä, tutkimustodistuksen laatimista ja tutkimusten suunnittelua. Pidin myös esitelmän rakettiruudeista puolustusvoimien henkilöstölle. Tein yhteistyötä muiden tutkijoiden ja teknisen henkilöstön kanssa sekä työsuojeluasioita laitoksen työsuojeluorganisaatiossa olevien henkilöiden kanssa.
Toimin räjähdeteknologian asiantuntijana erilaisissa työryhmissä. Kiinnostavia projekteja työssäni ovat sellaiset, jossa on mukana asiantuntijoita monelta eri taholta. Viimeisimmässä projektissa oli mukana asiantuntijoita puolustusvoimien eri yksiköistä ja teollisuudesta.
Tutkimus- ja testaustoiminta on tiimityötä, jossa saattaa olla mukana useita henkilöitä eri ammattiryhmistä (tutkijoita, laborantteja, teknikoita ja asentajia). Tulkitsen ja ratkaisen työssäni myös asiakkaiden tutkimustarpeita ja -ongelmia. Raporttien ja tutkimustodistusten kirjoittaminen taas on vastaavasti itsenäistä puurtamista tietokoneen ääressä. Minun täytyy myös hallita lainsäädännön (mm. REACH -ja CLP -asetus) asettamat vaatimukset räjähdeteknologian osalta.
Parasta työssäni on mukavat työkaverit ja vaihteleva työnkuva. Puolustusvoimat on hyvä ja luotettava työnantaja, joka on tukenut oman ammattitaitoni ja osaamiseni kehittämistä sekä mahdollistanut etenemiseni työurallani uusiin haasteellisempiin tehtäviin.
Emilia huoltaa Hornetit
Emilia Hietanen, lentokonehuoltoaliupseeri, Karjalan lennosto, Siilinjärvi
Työskentelen Hornettien parissa lentokonehuoltoaliupseerina lentotekniikkalaivueessa korjaamolentueessa. Olen suorittanut lentokoneasennuksen perustutkinnon ja aliupseerikurssin.
Työviikkoni koostuu pääosin Hornet-hävittäjäkaluston määräaikaishuoltotöistä, jotka toteutetaan nimensä mukaisesti määräajoin lentotunteihin perustuen. Työpiste tulee pitää siistinä, joten huolto alkaa huollettavan Hornetin pesemisellä. Ennen varsinaisen huollon alkua Hornet tehdään turvalliseksi työntekijöille asettamalla huoltovarmistimet. Samalla varmistetaan, ettei koneeseen tule huollon yhteydessä vaurioita.
Huoltoon kuuluu luukkujen avaamisia ja laitevaihtoja kuten: moottori, tykki, työsylinterit, laskutelineet ja ohjainpinnat. Lisäksi tehdään järjestelmätestejä, joiden kohteina voivat olla esim. tutkavaroitusjärjestelmät. Huoltoihin kuuluu myös hydraulisia ajoja, joilla liikutellaan ohjainpintoja sekä laskutelineitä. Huollot kestävät viikosta pariin kuukauteen ja lopussa Hornetille tehdään vielä koekäyttö sekä mahdollisesti koelento järjestelmien toimivuuden varmistamiseksi. Työviikot ovat monipuolisia eikä yksikään päivä ole samanlainen.
Hornetin testauksia ja huoltoja
Erityisen mielenkiintoisia työvaiheita ovat ohjaamossa tehtävät testit. Silloin testataan eri järjestelmien toimintaa, kuten esim. laskutelinejärjestelmiä. Testejä tehdessä oppii ymmärtämään, mitä mistäkin ohjaamon nappulasta tapahtuu ja kuinka järjestelmiä ohjataan.
Mielenkiintoisia tehtäviä ovat myös F-huollot (laajimmat määräaikaishuollot) niiden monipuolisuuden ja monivaiheisuuden vuoksi. Hornetin koekäytössä puolestaan pääsee itse käynnistämään moottorit ja tekemään testejä Hornetin käydessä. Se on opettavaista ja jännittävää!
Tiimityötä, ammattitaitoa ja asennetta!
Vahvasta yksilöllisestä ammattitaidosta huolimatta asioita tehdään harvemmin täysin yksin, sillä työ on pääsääntöisesti tiimityöskentelyä. Tiimissä oppii eri tekniikoita ja työtapoja toisilta, etenkin kokeneemmilta mekaanikoilta.
Työ kysyy malttia, loogista ajattelukykyä, englannin kielen taitoa (manuaalit englanniksi), huumorintajua, yhteistyökykyä, ryhmähenkeä sekä oikeaa asennetta! On oltava myös riittävä fyysinen kunto, sillä työasennot ovat toisinaan hankalia. Lisäksi tarvitaan sorminäppäryyttä - pienistä sormista ja käsistä on hyötyä ahtaissa paikoissa työskenneltäessä.
Parasta tässä tehtävässä on työ itsessään sekä loistava työyhteisö. Urakehitys on nousujohteista ja uralla on mahdollista erikoistua eri tehtäviin. Työnantaja mahdollistaa liikkumisen työajalla kaksi tuntia viikossa ja lisäksi voin hyödyntää liikuntaseteleitä. Puhumattakaan mahdollisuudesta päästä Hornetin tai Hawkin kyytiin lennoille. Koskaan ei ole ollut sellaista päivää etteikö haluaisi lähteä töihin.
Vilma vastaa polttoainekalustosta
Ylikersantti Vilma Niiranen, kunnossapitoaliupseeri, Karjalan lennosto
Toimin kunnossapitoaliupseerin tehtävässä polttoaineajoneuvoryhmänjohtajana Tukeutumislentueessa. Koulutukseltani olen yhdistelmäajoneuvonkuljettaja.
Normaaliin työviikkooni kuuluu raskaan kaluston (polttoainekaluston) ja työkoneiden parissa toimiminen erilaisissa huolto- ja työtehtävissä sekä lentopolttoainehuollon valvominen ja kouluttaminen varusmiehille. Lisäksi harjoituksissa harjoitellaan sotilaallisen toiminnan johtamista ja toteuttamista isommassa mittakaavassa ja erilaisissa toimintaympäristöissä.
Tehtävässä vaaditaan sotilasammatillisen koulutuksen, kokemuksen ja osaamisen lisäksi perehtyneisyyttä Ilmavoimien, lennoston ja yhteistyökumppaneiden lentopolttoainelogistiikkaan sekä lentopolttoainehuollon toteuttamista sääteleviin määräyksiin ja ohjeisiin. Lisäksi tarvitaan BECE-luokan ajokortti ja vaarallisten kemikaalien kuljettamiseen oikeuttava lupa (ADR).
Kansainvälisistä harjoituksista uutta näkökulmaa työhön
Mielenkiintoisia työtehtäviä on ollut useampia, mutta erityisesti mieleen on jäänyt vuosi 2016. Tuolloin USA:n Oregon kansalliskaarti saapui harjoittelemaan Suomeen F-15 hävittäjien ja ilmatankkerin kanssa. Tein heidän kanssaan tiivistä yhteistyötä lentopolttoainehuollon tehtävissä ja pääsin ilmatankkerin kyydissä tankkaamaan koneita ilmasta käsin. Eräs toinen mielenkiintoinen työtehtävä oli, kun ajettiin rekalla harjoitusmateriaalia Ruoitsin Gotlannissa järjestettävään harjoitukseen. Tänä vuonna pidetty Bold Quest -harjoitus oli myös hyvin mielenkiintoinen ja monipuolinen harjoitus, jossa pääsin toteuttamaan eri maiden lentokoneiden lentopolttoainehuollon tehtäviä.
Työssäni pääsen kehittämään vastuullani olevien säiliöautojen ja polttoainekaluston soveltuvuutta nykypäivän olosuhteisiin ja tehtäviin, sisältäen myös sotilaskuljettajien palvelusturvallisuuden. Työtehtävät ja projektit ovat hyvin mielenkiintoisia, haastavia sekä opettavaisia. Varsinkin kansainväliset harjoitukset poikkeavat normaalista arjesta ja antavat uutta näkökulmaa työhön.
Tiimityötä ja itsensä haastamista
Pääsääntöisesti työni on hyvin itsenäistä. Jaoksemme on pieni ja tiivis, ja töitä on paljon. Tämän vuoksi jokaisen työpanos on erityisen tärkeä, jotta työt tulevat hoidetuksi ajallaan. Asiat eivät hoituisi ilman loistavaa tiimityötä ja luottoa siihen, että jokainen osaa hoitaa osansa ja tukee toista.
Työssäni parasta on monipuolisuus sekä itsensä haastaminen ja kehittäminen. Työssä pääsee tekemään ja kokemaan paljon sellaista, mitä siviilipuolella ei pääse.
Simo pitää ajoneuvot liikkeessä
Simo Vauhkonen, kuljetusaliupseeri, Karjalan lennosto, Kuopio
Työskentelen kevytajoneuvojoukkueenjohtajana Karjalan lennoston kuljetuskeskuksessa. Siviilissä minulla on talotekniikan perustutkinto ja varusmiehenä olen saanut sotilaskuljettajan koulutuksen.
Tyypilliseen työviikkooni kuuluu ajoneuvojen tarkastus ja katsastus, rengastilaukset ja rengastyöt sekä varusmiesten viikko-ohjelmien laatiminen ja työtehtävien jako. Toimin myös moottorityökonekurssin apukouluttajana, laadin ajomääräykset. Työskentelen itsenäisesti että tiimissä, molempia yhtä paljon.
Mieleenpainuvia harjoituksia ja roppakaupalla oppia
Eräs mieleenpainuvimmista työtehtävistäni on ollut kansainvälisen harjoituksen maakuljetukset Alankomaihin. Toimin harjoituksessa yhdistelmäajoneuvonkuljettana, ja kyseessä oli ensimmäinen ulkomaan virkamatka sotilasurallani. Toinen mielenkiintoinen tehtävä on ollut moottorikelkkakouluttajien kertauskurssi Rovajärvellä kuljetusjaoksen omalla porukalla. Viikko haastavassa maatossa moottorikelkalla oli opettavainen kokemus, joka toi ilmi kelkkailun parhaimmat ja vaativimmat puolet.
Mieleen on jäänyt myös toinen vaikuttava harjoitus, jossa toimin henkilökunnasta ja reserviläisistä koostuvan huollon tukena. Vastuullani olivat kaluston siirrot sekä ajoneuvon polttoainetäydennykset. Harjoitus oli iso kokonaisuus, josta kertynyttä tietoa ja taitoa olen pystynyt hyödyntämään työssäni jälkeenpäin.
Aliupseerikurssin täydennyskoulutuksen jälkeen kävin kahdeksan viikon harjoitusjaksolla suojauskomppaniassa ottamassa oppia varusmiesten kouluttamisesta. Päädyin 2. alokasjoukkueen joukkueenjohtajaksi ja sain roimasti kokemusta isompien joukkojen käsittelystä. Kiinnostavaa oli myös seurata omaa kehittymistä johtajana ennen ja jälkeen harjoitusjakson.
Parasta työssäni on vaihtelevuus. Vuodet menevät hyvin pitkälti samalla rungolla, mutta täysin samanlaista päivää ei koskaan ole. Tämä pitää työni mielenkiintoisena sekä sopivan haastavana.
Anika huoltaa laskuvarjoja
Anika Kumpulainen, laskuvarjohuoltaja, Utin jääkärirykmentti, Kouvola
Aloitin työni Utin jääkärirykmentissä 2008. Toimin laskuvarjohuoltajana Huoltokeskuksen laskuvarjopakkaamolla. Pakkaustyön lisäksi tehtäviini kuuluu työpisteen työaikakirjaukset.
Laskuvarjohuoltajan työ on asiakaspalvelua. Tuemme hyppäävän henkilökunnan ja varusmiesten toimintaa hyppyharjoituksissa. Huollamme ja pakkaamme varjoja, luovutamme varjot käyttäjille ja otamme ne vastaan harjoituksen jälkeen. Laskuvarjohuoltajat toimivat tiiminä ja työtä tehdään aina parin kanssa. Siten takaamme laskuvarjoille parhaan mahdollisen toimintavarmuuden.
Monipuolisia tehtäviä varjojen parissa
Kuluneen kuukauden aikana työni on pitänyt sisällään tavanomaista pakkaus- ja huoltotyötä, uuden työntekijän kouluttamista sekä hyppäävän henkilökunnan liitovarjon pakkauskoulutusta. Lisäksi olen luovuttanut ja vastaanottanut varjokalustoa hyppyharjoituksissa, kirjannut työaikoja SAP -järjestelmään sekä saanut tietojärjestelmäkoulutusta varastointiin liittyen. Olen myös pitänyt huolta kunnostani hyödyntämällä liikuntaetua.
Lisäksi koulutin uudelle työntekijällemme varjotyypin T - 11 R pakkaamisen. Avustin pakkaamiseen liittyvän näyttötyön tekemisessä, jonka jälkeen hänelle myönnettiin pakkauskelpoisuus kyseiselle varjotyypille. T - 11 R on yksi n. 15:sta varjotyypistä, joita pakkaamme. Pääkalustomme on T - 11 joukkojenpudotusvarjot, joilla suoritetaan varusmiesten hyppyperuskoulutus. Lisäksi pakkaamme ja huollamme liitovarjoja ja niiden varavarjoja, pelastautumisvarjoja sekä materiaalinpudotusvarjoja. Huollamme myös mm. vesistökoulutuksessa käytettäviä pelastusliivejä.
Työtä jolla on merkitys
Kiinnostavin ja mieleenpainuvin projekti kymmenvuotisella urallani on ollut ulkomailla järjestetty henkilökunnan hyppyharjoitus, jossa pääsimme tutustumaan hyppytoimintaan osana harjoitusjoukkoa. Huolsimme työparini kanssa harjoituksessa käytettäviä liitovarjoja ja saimme seurata pimeähyppyjä sekä tuulitunnelissa tapahtuvaa harjoittelua. Parasta työssäni ovat selkeät työtehtävät ja tunne että työni on merkityksellistä - tämä osaltaan nostattaa maanpuolustustahtoa. Erityismaininnan ansaitsee työnantajan tarjoama työterveydenhuolto sekä mahdollisuus monipuoliseen työkykyä ylläpitävään työaikaliikuntaan. Harjoittelua varten on järjestetty erinomaiset tilat ja välineet. Liikuntaa voi harrastaa työajalla fysioterapeutin ja muiden ammattilaisten ohjauksessa.
Sami varmistaa johtamisjärjestelmien toimivuuden prikaatissa
Sami Takanen, järjestelmäinsinööri, erikoisupseeri, Karjalan prikaati, Vekaranjärvi
Olen koulutukseltani tietotekniikan insinööri (AMK). Toimin järjestelmäinsinöörinä Karjalan prikaatiin kuuluvassa Itä-Suomen viestipataljoonassa. Työtehtävien sisältö vaihtelee kausittain. Kun uusi saapumiserä astuu palvelukseen, niin tehtävieni fokus siirtyy tulevalla harjoituskaudella käytettävän kaluston valmisteluun. Kaluston pitää olla kunnossa, jotta sitä voidaan käyttää esim. varusmiesten sekä vapaaehtoista palvelusta suorittavien naisten koulutuksessa ja tulevan harjoituskauden sotaharjoituksissa.
Tehtäviini kuuluu mm. kaluston tietojärjestelmien ylläpito sekä testaus. Yksi tärkeimmistä ylläpitämistäni kohteista on valmiuskalusto ja sen järjestelmät.
Viime vuonna otimme koulutuskäyttöön uuden johtamisjärjestelmän (M18). Oli todella mielenkiintoista tutustua uuteen järjestelmään yhdessä muiden kanssa. Tänä keväänä minulla on mahdollisuus kehittää osaamistani uuden järjestelmän osalta. Tällä hetkellä Karjalan Prikaatissa on käytössä rinnakkain kaksi johtamisjärjestelmää. Tämä tuo mukanaan lisää työtä, kun valmistellaan kahta eri järjestelmää kantavaa kalustoa.
Johtamisjärjestelmien parista Pasin rattiin
Mukavinta työssäni on ollut usean johtamisjärjestelmän kanssa toimiminen ja niiden opiskelu. Tämän lisäksi koen mielenkiintoiseksi tehtävät yli joukkoyksikkörajojen. Muiden yksiköiden kanssa toimiminen on omalla tavallaan antoisaa. Tutustun eri yksiköiden henkilökuntaan ja heidän kalustoonsa ja voin samalla laajentaa osaamistani kalustojen osalta. Vaikka toimin insinöörinä, meille on koulutettu vaunukalustolle siirtolupa. Välillä pääsen siis työpäivän aikana ottamaan tauon omista tavallisista työtehtävistä ja hyppäämään Pasi-vaunun rattiin.
Tehtävässäni on tärkeää, että pystyy työskentelemään tehokkaasti yksin sekä osana ryhmää. Esimerkiksi järjestelmien testauksessa on mukavampaa ja tehokkaampaa tehdä asioita yhdessä muiden kanssa. Olen luonteeltani sosiaalinen, joten pidän ryhmätyöskentelyä erittäin mielekkäänä.
Työssäni parasta on erilaisuus; päivät voivat erota toisistaan todella paljon. Työni sisältää myös tarpeeksi haasteita. Nautin tunteesta, kun löydän ratkaisun johonkin ongelmaan. Siitä tulee hyvä fiilis. Työni parhaita asioita on myös aivan loistava työyhteisö. Olen todella onnekkaassa asemassa, kun olen päässyt tällaiseen työyhteisöön. Täällä on todella helppo tulla toisten kanssa toimeen ja toiselta saa tukea, kun sitä tarvitsee.
Unto testaa olosuhteita
Unto Pennanen, Suunnitteluinsinööri, Räjähdekeskus, Niinisalo, Insinööri (AMK)
Toimin suunnitteluinsinöörin tehtävässä kokeenjohtajana ja toteutan Räjähdekeskuksessa Niinisalon toimipisteen toista päätehtävää; olosuhdetestausta. Työtehtäviini kuuluu olosuhdetestien suunnittelua, johtamista ja kehittämistä.
Kokeiden johtaminen on projektityötä, jossa johdetaan pääasiallisesti räjähteille tehtäviä olosuhdetestauskokeita. Ohjaan kokeiden suorittamista sekä valvon ohjeiden ja määräysten noudattamista kiinnittäen erityistä huomiota turvallisuuteen. Testaustyö itsessään voi pitää sisällään monia erilaisia testausvaiheita esimerkiksi tärinä-, pudotus- ja sääsyklitestejä tai muita tuotteen elinkaaresta johdettuja testejä.
Tuotannonsuunnittelu on osa olosuhdetestausta ja jokapäiväistä arkea, missä toimitaan linkkinä tuotannon ja asiakkaan välillä sekä vastataan tuotannon sujuvuudesta ja aikataulutuksesta. Työpäivääni voi sisältyä esimerkiksi tuotannon ja testauspuolen kehittämistä, aikatauluneuvotteluja asiakkaiden kanssa sekä yhteydenpitoa muihin toimijoihin, esimerkiksi logistiikkapalveluihin. Yksi tärkeimmistä toiminnoista tuotannonsuunnittelun ja toteutuksen kannalta on sopimuskatselmus. Siinä käydään läpi testattava tuote, määrät ja suoritettavat testit asiakkaan kanssa, jotta kokeenjohtajalla on riittävästi tietoa toteuttaa koe turvallisesti.
Erittäin monipuolinen ja vastuullinen tehtävä edellyttää testaustekniikan ja muiden osa-alueiden tuntemisen lisäksi hyviä ihmissuhdetaitoja. Tehtävässä ollaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa testien asianhoitajien ja tilaajien kanssa - toisinaan tehdään myös kansainvälistä yhteistyötä. Teemme paljon tiimityötä, niin asiakkaiden kuin myös tuotannon operaattoreiden kanssa. Tehtävään sisältyy paljon itsenäisiäkin osa-alueita, esimerkiksi dokumentoinnin ja ohjauksen osalta.
Kehittämisessä työn suola
Mielenkiintoisimmat työtehtävät löytyvät kehittämisen puolelta, jossa testaustoimintaa parannetaan kokonaisuutena ja pyritään tehokkaampaan työskentelyyn ja laadukkaampaan lopputulokseen. Selkeästi dokumentoidut menetelmät ja toimintatavat helpottavat uusien työntekijöiden perehdytystä ja koulutusta. Toinen mielenkiintoinen tehtäväkenttä on jatkuvasti muuttuvat tuotteet ja testit, jotka tuovat mukanaan uusia mielenkiintoisia haasteita.
Kiinnostavia projekteja ovat erityisesti uusien testauslaitteiden kehittäminen tai uuden testausmenetelmän käyttöönotto. Esimerkkinä mainittakoon epäherkkien räjähteiden testaukseen (Insensitive munitions) liittyvien laitteiden kehitystyö. Haasteita projektiin toi se, että testauslaitteistoa ei ollut suoraan saatavilla, vaan kaikki siihen liittyvä täytyi hyvin pitkälle suunnitella ja rakentaa oman organisaation voimin.
Itselleni työssä on tärkeää se, että saan haastaa itseäni. Olennaista on myös, että koen työlläni olevan merkitystä. Minulla on loistavat työkaverit ja saan tehdä töitä todella ammattitaitoisten ihmisten kanssa. Pienessä työyksikössä myös työilmapiiri on hyvä. On tosi mahtavaa, kun henkilöstö on osaavaa ja oman alueensa asiantuntijoita.
Piritta suunnittelee ja integroi järjestelmäpalveluita
Piritta Vartiainen, palvelupäällikkö, insinööri YAMK
Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus, Riihimäki
Olen koulutukseltani insinööri YAMK ja olen ollut töissä Puolustusvoimilla yli 20 vuotta. Nykyisessä tehtävässäni palvelupäällikkönä toimin eri viranomaisten kanssa ja suunnittelen turvallisuusverkkolakiin määriteltyjä alusta- ja järjestelmäpalveluita yhteistyössä heidän kanssaan.
Yksikään työviikkoni ei ole samanlainen. Viikkoni koostuu useimmiten järjestelmien käyttöönottoprojekteista ja niihin liittyvistä turvallisuusverkko-integroinneista, palvelusuunnittelun eri osioiden koordinoinnista sekä palvelusopimusten ja palveluiden seurannasta. Seuraan ja valvon vastuualueeni kumppaneiden suorituskykyä ja sovittuja vasteaikoja viikoittain.
Mieleenpainuvia projekteja ja kohtaamisia
Olen saanut tehdä Puolustusvoimilla paljon mielenkiintoisia työtehtäviä ja kohdata hyviä tyyppejä. Yhtenä mieleenpainuvimpana ja opettavaisimpana ajanjaksona pidän kokemustani kansainvälisissä tehtävissä Bosniassa, jossa vietin lähes kaksi vuotta toimien atk-upseerina taisteluosaston esikunnassa.
Työtehtäväni tuovat mukanaan lukuisia projekteja, joissa saan tehdä töitä muiden huippuammattilaisten kanssa. Erityisen mielenkiintoista niistä tekee se, että projektit ovat kaikki erilaisia liittyen eri toimialoihin ja järjestelmiin - tämä laajentaa omaa osaamista ja antaa laajan kuvan kaikesta mitä Puolustusvoimien ICT-maailmassa tapahtuu.
Projekteista ehdottomasti kiinnostavin ja opettavaisin on ollut projekti, jossa Puolustusvoimat siirtyi turvallisuusverkkolain (TUVE-laki) mukaiseen ICT-ympäristöön ja palveluihin hallinnollisten järjestelmien osalta. TUVE-lain mukaisten palvelujen käyttö parantaa viranomaisyhteistyötä ja tilannekuvan muodostamista sekä luo valtionjohdolle päätöksenteon edellytykset.
Merkityksellistä työtä yhdessä tehden
Työssäni tarvitaan hyviä vuorovaikutus-, yhteistyö- ja neuvottelutaitoja. Projekteissa eri osa-alueiden takana on aina ihminen, kuten esimerkiksi tilaaja, järjestelmävastuullinen tai loppukäyttäjä. Jokainen työpäiväni on erilainen, ja koen tekeväni merkityksellistä työtä eri viranomaisten kanssa. Kaikkein parasta tässä kaikessa on kuitenkin työhön sitoutunut porukkamme, kenen kanssa yhdessä näitä hommia tehdään!
Johanna varmistaa hankintojen laadun
Insinööri (YAMK) Johanna Lehmusoksa, laadunvarmistusinsinööri, Logistiikkalaitoksen esikunta, Tampere
Valmistuin alun perin ympäristöinsinööriksi, mutta kiinnostus laatuasioihin heräsi jo opintojen aikana. Työni onkin liittynyt aina jollain tavalla laadunhallintaan ja laadunvarmistukseen. Aloitin vuonna 2009 laatupäällikkönä Länsi-Suomen huoltorykmentissä. Puolustusvoimauudistuksen myötä vuonna 2015 siirryin nykyiseen tehtävääni laadunvarmistusinsinööriksi.
Ei kahta samanlaista työpäivää
Se mitä työpäivien aikana tapahtuu, vaihtelee hyvin paljon eikä kahta samanlaista päivää ole ollut. Työni perustuu riskinarviointiin. Siten olen mukana projekteissa, joissa on esimerkiksi merkittäviä taloudellisia panostuksia tai vaikutuksia Puolustusvoimien suorituskykyyn. Puolustusvoimien strategiset kumppanit ovat myös laadunvarmistustoimien kohteena. Lisäksi olen mukana tekemässä delegoituja laadunvarmistustehtäviä, joissa ulkomaiset puolustushallinnot ovat pyytäneet Puolustusvoimia suorittamaan laadunvarmistuksen heidän puolestaan Suomesta ostetuille puolustusmateriaaleille.
Yhteistyötä kollegojen ja toimittajien kanssa
Työni toimittajien kanssa on pääasiassa palavereita, katselmuksia ja auditointeja. Yhteistyö ja mutkaton vuorovaikutus osapuolten välillä on avainasemassa. Työni on hyvin itsenäistä, sillä toimin usein hankinnassa alani ainoana asiantuntijana. Onneksi kollegat tarjoavat vertaistukea ja auttavat, jos eteeni tulee hankalampi tehtävä. Tässä tehtävässä on oltava hyvä kuuntelija ja kiinnostunut uusista asioista, havainnoida ympäristöä laajasti, tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa sekä sietää välillä ”paperin makuista” arkea.
Työssäni parasta on, että saan olla mukana mielenkiintoisissa hankintaprojekteissa ja edesauttaa hankintojen onnistumista. On palkitsevaa nähdä, kuinka alustavat suunnitelmat kehittyvät monimutkaisiksi hankittavaksi kokonaisuuksiksi. Lisäksi saan työskennellä mukavassa työyhteisössä, mikä on myös iso plussa!