Hyppää sisältöön

Varusmieskoulutus rakentuu jaksoista

Koulutus 2020 -ohjelman myötä eniten uudistusta on tulossa peruskoulutuskauden, eli alokaskauden ensimmäisten viikkojen koulutukseen.

Kuusi viikkoa kestävä alokasjakso toteutetaan kurssimuotoisena, mikä mahdollistaa tilojen ja järjestelmien tehokkaan käytön. Kaksi viikkoa kestävän orientaatiovaiheen jälkeen koulutus muodostuu neljästä kurssista, joiden suoritusjärjestys on vaihdettavissa. Ennen alokaskausi kesti kahdeksan viikkoa.

Varusmieskoulutuksen rakenne

Koulutus 2020 -ohjelmassa varusmieskoulutus rakentuu erilaisista jaksoista. Miehistön koulutus jakaantuu neljään kuuden viikon mittaiseen jaksoon: alokasjaksoon, koulutushaarajaksoon, erikoiskoulutusjaksoon ja joukkokoulutusjaksoon.

Kuvassa on esitetty varusmieskoulutuksen uusi rakenne. Ensimmäiset kuusi viikkoa muodostavat alokasjakson. Seuraaksi on kuusiviikkoinen koulutushaarajakso, sitten erikoiskoulutusjakso ja lopuksi joukkokoulutusjakso. Mahdollinen aliupseerikurssi sijoittuu samaan kohtaan erikoiskoulutusjakson ja joukkokoulutusjakson kanssa.

Alokasjakso alkaa kahden viikon orientaatiokurssilla, jota seuraa viikon mittaiset selviytymisen, suojautumisen ja suojaamisen kurssit. Näiden kurssien suoritusjärjestys on joukko-osaston päätettävissä. Alokasjakson viimeisellä viikolla tehdään koulutushaaravalinnat, ja silloin on myös vala- ja vakuutustilaisuus.

Koulutusjaksojen jokaiseen viikkoon kuuluu yhdeksän harjoitetta. Viikko-ohjelma muodostuu siten, että maanantaina käydään läpi koulutuksen perusteet ja valmistelut. Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat koulutuspäiviä. Perjantaina suoritetaan rästit, kerrataan jo opittua sekä puretaan yhdessä palaute.

Kuvaajassa on esitetty Koulutus 2020 -ohjelman myötä voimaan tuleva varusmieskoulutuksen rakenne. Keskeinen muutos on, että koulutus jakautuu kuusiviikkoisiin jaksoihin.

 

 
´