Talous ja hallinto
Puolustusvoimat tarvitsee talouden ja hallinnon osaajia ympäri Suomen. Suurin osa heistä on siviilejä. Meillä voit työskennellä esimerkiksi talous-, hankinta- tai henkilöstösihteerinä sekä vaativammissa asiantuntijatehtävissä hankkijana, taloussuunnittelijana, henkilöstöasiantuntijana tai lakimiehenä. Osaamisen kehittyessä voit myös edetä vaativampiin tehtäviin.
Talous- ja henkilöstöhallinnon osaajia työllistävät kaikki joukko-osastomme. Pääesikunta ja Palvelukeskus työllistävät heitä määrällisesti eniten. Logistiikkalaitoksessa taas työskentelee paljon hankintaan keskittyneitä talouden ja juridiikan osaajia.
Katso alta, mitä alan osaajamme kertovat työstään ja Puolustusvoimista työnantajana.
Pääset katsomaan sivulla olevat videot hyväksymällä evästeasetukset. Voit muokata evästeasetuksiasi alta.
Maija syventyi korkeakouluharjoittelussa SAP:n maailmaan
Maija suoritti Turvallisuuden ja riskienhallinnan tradenomiopintoihin liittyvän korkeakouluharjoittelun Puolustusvoimissa. Millainen oli Maijan kokemus työskentelystä Pääesikunnan Kanslian suunnittelusektorilla?
Taustalla naisten vapaaehtoinen asepalvelus
Näin hakuilmoituksen valtiolle.fi-palvelussa, jota selailin säännöllisesti etsiskellessäni harjoittelupaikkaa. Ajatus valtiolla työskentelystä oli ollut mielessäni jo jonkin aikaa, sillä useampi opiskelukaverini on tehnyt harjoittelun tai työllistynyt valtionhallintoon.
Puolustusvoimat on minulle entuudestaan tuttu toisesta näkökulmasta eli varusmiesajalta. Suoritin naisten vapaaehtoisen asepalveluksen Panssariprikaatissa muutamia vuosia sitten. Ennakkokäsitykset pyyhkiytyivät kuitenkin pois heti ensimmäisen työpäivän aikana. Yhtenä aamuna istuessani ratikassa matkalla työpaikalle, farkkuihin ja nilkkureihin pukeutuneena, hymähdin mielessäni muistolle toisenlaisesta aamusta, jona heräsin sotaharjoitusalueelta - vieressäni rynnäkkökivääri ja makuupussini päällä hento lumikerros.
Vaikka olen tehnyt harjoittelua Pääesikunnassa siviilityöntekijänä, koen hyötyneeni aiemmasta, erilaisesta taustastani Puolustusvoimilla. Se on auttanut ymmärtämään, mitä ”pöydän toisella puolella” tapahtuu ja mitä varten työtä tehdään, myös Pääesikunnan tasolla. Myös Puolustusvoimien käyttämien lyhenteiden viidakko on ollut helpompi omaksua.
Rehellisesti sanottuna, odotin aiempiin kokemuksiini pohjautuen organisaatiokulttuurin olevan Pääesikunnassa jäykempi, mutta todellisuus olikin päinvastainen. Ilmapiiri on ollut todella tervetullut ja rento ja keskusteluyhteys kaikkiin, niin vertaisiin kuin esimiehiin avoin.
Vuorovaikutustaidot työn keskiössä
Tavalliseen työviikkooni on kuulunut monipuolisia Puolustusvoimien toiminnanohjausjärjestelmän PVSAP:n käyttövaltuus- ja materiaalihallinnon tehtäviä. Käyttövaltuushallintaan liittyviä työtehtäviäni ovat muun muassa käyttövaltuuksien tarkastukset, käyttöoikeuksien lisääminen tai poistaminen käyttäjiltä sekä raportointi. Olen myös laatinut ja ratkaissut erilaisia käyttövaltuushallintaan liittyviä palvelupyyntöjä. Materiaalihallinnon osalta tein esimerkiksi saldotietojen käsittelyä PVSAP ERP -järjestelmän työkaluilla.
Tällaisessa työssä tarvittavista taidoista korostuvat erityisesti vuorovaikutustaidot. Moni työtehtävä vaatii erilaista yhteistyötä kollegoiden ja muiden ryhmien kanssa. Tämä on ollut myös yksi tärkeimpiä harjoittelussa oppimiani asioita – miten tämänkaltaisessa isossa organisaatiossa ja asiantuntijatiimeissä toimitaan ja työskennellään.
Valtaosan harjoittelusta suoritin etätyönä tiiviissä yhteistyössä ohjaavan tahon kanssa. En joutunut missään vaiheessa pähkäilemään ongelmia yksin, vaikka istuinkin paljon itsekseni työpöydän ääressä. Harjoittelu tarjosi sopivasti itsenäistä työtä ja haastetta, ja koin että osaamiseeni luotettiin ja sitä arvostettiin. Välillä unohdin olevani vielä harjoittelija, sillä minut otettiin alusta asti mukaan moniin kehittämistyöryhmien kokouksiin. Tällaisten kokousten ja palaverien seuraaminen opetti todella paljon vuorovaikutuksesta, päätöksenteosta ja kehitystyöstä.
Joukossa sen vahvuus
Harjoittelussa parasta on ollut se, että työyhteisössä koen kaikkien olevan yhteisen asian äärellä. Ihmiset ovat erilaisia persoonia ja Puolustusvoimat on täällä työskentelevien erilaisten ihmisten ansiosta yhdessä vahva.
Harjoittelu antoi aivan mahtavat eväät ja verkoston jatkoa varten. Seuraavana vuorossa on opintojeni viimeistely ja opinnäytetyön tekeminen. Tulevaisuudessa voisin nähdä itseni työskentelemässä jälleen Puolustusvoimilla.
Haastateltavan nimi muutettu.
Ossian työskentelee viestinnän parissa
Verkkoviestintäpäällikkö Ossian Hartig kertoo oman tehtävänsä monipuolisuudesta ja arvostaa Puolustusvoimien sisällä olevan asiantuntijuuden määrää.
Satu toimii oikeudellisen sektorin johtajana
Olen päässyt työskentelemään Puolustusvoimissa mitä erilaisimpien tehtävien parissa. Lakimiehen tehtävä Puolustusvoimissa on lähtökohdiltaan hyvin monipuolinen sisältäen likipitäen kaikkien oikeudenalojen tehtäviä. Parasta työssäni onkin sen vaihtelevuus ja jatkuva uuden oppimisen mahdollisuus.
Monipuolinen tehtävänkuva oikeudellisella alalla
Toimin tehtävässäni oikeudellisen sektorin johtajana. Sektorimme tärkein tehtävä on vastata oikeudellisen tuen tuottamisesta Maavoimille. Tehtävämme sisältävät niin kansallisia kuin kansainvälisoikeudellisia asiakokonaisuuksia; sotilasoikeudenhoitoa, vahingonkorvausasioita, riita-, rikos- ja hallintoasioiden hoitoa tuomioistuimissa, henkilöstöjuridiikkaa, sopimusten valmistelua, kriisinhallintaoperaatioiden oikeudellista tukemista sekä humanitaarisen oikeuden ja valmiuslainsäädännön soveltamista koskevia kysymyksiä. Ja nämä vain muutamia aihepiirejä mainitakseni. Olemme tiimissämme jakaneet vastuualueita, mikä on mahdollistanut keskittymisen ja osaamisen syventämisen kunkin kiinnostusta parhaiten vastaavaan oikeudenalaan.
Työviikon aikana mm. oikeudenkäyntien hoitamista
Tavanomainen työviikkoni muodostuu lausuntojen ja päätösten valmistelusta, oikeudenkäyntien hoitamisesta, toiminnan suunnittelusta ja päivittäisestä esimiestyöstä. Koulutustehtävät kuuluvat olennaisena osana kaikkien tiimimme lakimiesten tehtäviin ja lähes joka viikko joku meistä on pitämässä joko verkkokoulutusta tai jossain Maavoimien joukko-osastossa kouluttamassa juridiikkaa. Tällä luodaan perustaa oikeudellisten asioiden osaamiselle Maavoimien eri tehtävissä työskenteleville. Parhaillaan suunnittelen mm. sitä, millaista oikeudellisen alan koulutusta tarjoamme Maavoimien henkilöstölle ensi vuonna.
Työssä vaaditaan yhteistyö- ja kirjoitustaitoja
Työni vaatii ratkaisukeskeisyyttä, sitoutumista ja joustavuutta. Työ on nopeatempoista, mikä tuo työhön omanlaistaan kiinnostavuutta. Teen työssäni paljon kirjallista valmistelua, joten hyvistä kirjallisista taidoista ja asioiden merkityksellisyyden ymmärtämisestä on hyötyä. Lainsäädäntö kehittyy jatkuvasti, mikä haastaa myös meitä lakimiehiä pysymään ajan hermolla, mielellään askeleen edellä. Hyvät yhteistoiminta – yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot ovat avainasemassa, sillä lakimiehen päätehtävä on tukea, ohjata ja neuvoa oikeudellisissa asioissa ja puoleemme tulee olla helppo kääntyä.
Olen ollut Puolustusvoimilla töissä liki 15 vuotta ja viihtynyt täällä paremmin kuin hyvin. Olen päässyt työskentelemään eri tehtävissä ja kehittämään omaa ammattitaitoani eri kursseilla. Innostuin jopa työhöni liittyvän kiinnostavan aiheen jatko-opinnoista. Työnantajana puolustusvoimat on vakaa ja työ on merkityksellistä. Tässä hetkessä tuntuu ehkä oikeammalta kuin koskaan saada tehdä työtä, jonka arvoperusta on itselle kovin tärkeä ja jonka eteen tehdystä työstä voi syystäkin tuntea ylpeyttä.
Juuso kehittää koulutusta
Juuso Sipilä, koulutussuunnittelija, Maanpuolustuskorkeakoulu, Helsinki
Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja ja yhteiskuntaopin opettaja. Päädyin alun perin korkeakouluharjoittelijaksi Maanpuolustuskorkeakoulun Opintoasiainosastolle yliopisto-opintojeni ollessa loppusuoralla. Valmistuttuani ehdin työskennellä hetken aikaa opettajana, ennen kuin siirryin Puolustusvoimien palvelukseen.
Aloitin työni määräaikaisessa tehtävässä Pääesikunnan koulutusosastolla koulutussuunnittelijana. Työskentelin tässä tehtävässä parin vuoden ajan, kunnes Maanpuolustuskorkeakoulussa avautui koulutussuunnittelijan virka, jota hain ja onnekseni tulin valituksi tehtävään. Nykyisessä tehtävässäni toimin toimialakohtaisen täydennyskoulutuksen suunnittelu-, asiantuntija- ja kehittämistehtävien parissa.
Täydennyskoulutus koskettaa kaikkia henkilöstöryhmiä Puolustusvoimissa
Työviikkoni ovat sisällöltään hyvin vaihtelevia ja monipuolisia. Työtä rytmittää koulutuksen ylivuotinen suunnitteluprosessi sekä Maanpuolustuskorkeakoulun järjestämät täydennyskoulutustapahtumat ja -kurssit, joiden opintohallinnosta vastaan. Työskentely täydennys-koulutuksen parissa on hyvin mielenkiintoista, sillä se läpileikkaa koko Puolustusvoimien organisaation ja koskettaa kaikkia henkilöstöryhmiä sekä tärkeitä sidosryhmiä. Henkilöstöä tuetaan ja kannustetaan oman osaamisen kehittämiseen, mikä osaltaan mahdollistaa myös etenemisen haastavampiin tehtäviin.
Työhöni sisältyy erilaisissa kehittämisryhmissä toimimista niin Maanpuolustuskorkeakoulun sisällä kuin koko Puolustusvoimien laajuudella. Olen päässyt osallistumaan valtakunnallisiin kehitysprojekteihin ja jalkauttamaan uudistuksia Puolustusvoimien henkilöstölle, jossa opettajataustastani on ollut hyötyä. Teen myös sidosryhmien kanssa tiiviisti kehitys- ja koulutusyhteistyötä.
Osaamisen tuottaminen koulutuksen kautta
Olen erityisesti kiinnostunut opintohallinnon ja prosessien kehityksestä, sillä tehtävämme on osaltamme tukea osaamisen tuottamista – ja parhaiten se onnistuu, kun prosessit ja toimintatavat ovat hiottu kuntoon. Lisäksi tehtäviini kuuluu opettajien tukeminen opetuksen suunnitteluprosessissa pedagogisesta näkökulmasta käsin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi opetussuunnitelmatyötä ja kurssien rakentamista.
Työni on sopivassa suhteessa itsenäistä työskentelyä ja yhdessä tekemistä, mikä sopii minulle mainiosti. Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi parasta onkin loistavat työkaverit ja se, että päivittäin voi kokea tekevänsä merkityksellistä työtä sellaisen työnantajan palveluksessa, jonka arvot on helppo allekirjoittaa. Tämä tunne on ainoastaan korostunut nykyisen maailmantilanteen takia.
Mari johtaa Palvelukeskuksen rekrytointisektoria
Mari Ruotsalainen, sektorijohtaja, Puolustusvoimien palvelukeskus, Joensuu
Olen koulutukseltani kasvatustieteiden maisteri ja henkilöstöhallinto sekä johtaminen kiinnostivat minua jo opiskeluaikana. Valmistumiseni jälkeen työskentelin projektitehtävissä työvoimakoulutuksen kehittämisen parissa ja TE-toimiston asiantuntijana. Kuultuani kollegaltani positiivia kokemuksia Puolustusvoimista työnantajana päätin hakea avointa henkilöstö-suunnittelijan virkaa Puolustusvoimien palvelukeskuk-sesta.
Tulin valituksi tehtävään ja urani Puolustusvoimilla alkoi vuonna 2018. Henkilöstösuunnittelijan tehtävästä siirryin sisäisen haun kautta ensin toiseen henkilöstöalan tehtävään ja sen jälkeen keväällä 2022 nykyiseen tehtävääni Palvelukeskuksen henkilöstöpalveluyksikön rekrytointipalvelusektorin sektorijohtajaksi. Koen, että Puolustusvoimilla voin tehdä merkityksellistä työtä yhteiskunnan hyväksi ja pystyn myös samaistumaan Puolustusvoimien arvomaailmaan.
Monipuolinen tehtävänkuva motivoi
Tavallisena työviikkonani hoidan sekä asiantuntijatehtäviä – keskitettyyn rekrytointipalveluun ja -viestintään sekä työnantajakuvatyöhön liittyviä työtehtäviä – että päivittäiseen johtamiseen liittyviä monipuolisia tehtäviä. Normaali työpäiväni sisältää erilaisia yhteistyöpalavereja, kehittämis- ja suunnittelutöitä, henkilöstöhallinnollisia toimia ja rekrytointia.
Työssäni on pystyttävä hallitsemaan laajoja kokonaisuuksia useista yhtäaikaisista yksityiskohdista huolehtien. Työ vaatii ammatillista joustavuutta ja henkilöstöhallinnon laaja-alaista osaamista. Keskeisessä roolissa ovat myös esimiestaidot. Esimiestyö ja tiimin vetäminen ovat melko itsenäistä työtä, mutta asiantuntijatyötä teen osana tiimiäni.
Työn vastapainona pyrin hyödyntämään Puolustusvoimien tarjoaman kahden tunnin viikkoliikuntaedun työaikana. Päätetyön vastapainoksi reippailen mielelläni ulkona raittiissa ilmassa tai hikoilen kuntosalilla. Liukuvan työajan avulla pystyn joustavasti sovittamaan yhteen työtä ja muuta elämää.
Työssäni minua motivoi tehtävien monipuolisuus ja ammattitaitoisten, mukavien työkavereiden kanssa työskentely haastavalla henkilöstöalan kentällä. Tarkoituksenani on syventää osaamistani nykyisessä tehtävässäni ja jatkaa tehtävässä tulevinakin vuosina.
Anu tuntee julkiset hankinnat
Anu Vuorelan työpäivä hankkijana Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa
Olen töissä hankkijana Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kaupallisen osaston sopimushallintasektorilla. Kaupallinen osasto vastaa keskitetysti Puolustusvoimien suuremmista hankinnoista ja sopimushallintasektorin vastuulla on Puolustusvoimien kumppanuus- ja puitejärjestelyt, kaupallisten sopimusten hallinnointi sekä yhteistyö mm. yhteishankintayksikkö Hanselin ja Millog Oy:n kanssa. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri.
Monesti vitsailen aina tutuille, että olen päätynyt juuri minulle sopivaan työhön, kun pääsen ”shoppailemaan” vapaa-ajan lisäksi myös työaikana. Ja siitä maksetaan minulle palkkaa! Käytännössä julkiset hankinnat ovat kuitenkin paljon monivaiheisempia, monimutkaisempia ja haastavampia kuin vaateostosten tekeminen nettikaupassa. Sopimushallintasektorin hankkijan työ sisältää mm. kilpailutusten suunnittelua ja toteuttamista sekä sopimusten laatimista ja valvontaa. Kilpailutusten ja niihin liittyvien sopimusten lisäksi hankkijan tehtävään kuuluu monta muuta työtehtävää mm. laskujen ja loppukäyttäjätodistusten käsittelyä.
Hankkijan tehtävä edellyttää itsenäistä otetta työhön, kiireen hallintaa sekä tarkkuutta esimerkiksi lakeja ja määräyksiä sovellettaessa. Tarkkaan ja huolellisesti tehdyillä kilpailutuksilla ja hankintasopimuksilla varmistetaan, että haluttu tavara tai palvelu on juuri sitä mitä tarvitaan. Lisäksi hyvin laaditulla sopimuksella voi olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia sekä sillä voidaan minimoida riskejä.
En ole ollut sopimustenhallintasektorilla vielä kauaa, joten lähes joka päivä tai ainakin viikoittain on jotain uutta opittavaa. Parhaat hetket ovat niitä, kun joku asia on ollut todella vaikea ja sen eteen on tehnyt paljon työtä, ja kun se vihdoin menee oikein. Siitä tulee voittajafiilis joka kerta. On myös hienoa nähdä ja kokea kuinka lyhyessäkin ajassa Puolustusvoimilla voi edetä työtehtävissä ja saada uusia haasteita, jos niitä on halukas ottamaan vastaan.
Poikkeusolojen tarpeet ovat olennainen ja tärkeä osa sopimusten laadintaa ja hallintaa, jota koronatilanne on korostanut. Itse olen ollut hyvin onnekkaassa asemassa, koska työhöni ei ole poikkeuksellisesta vuodesta 2020 johtuen tullut suuria muutoksia. Työpiste on muuttunut toimistolta kotiin, ja palaverit kasvotusten siirtyneet etä-palavereiksi. Tällä hetkellä olen tehnyt enemmän töitä kotona kuin toimistolla, jos tarkastellaan koko työuraani Puolustusvoimilla. Etätyö alkaa oikeastaan melkein siis tuntua normaalimmalta kuin toimistolla oleminen. Eniten on vaikuttanut se, ettei näe työkavereita enää päivittäin. Onneksi kuitenkin on järjestetty virtuaalikahveja työporukan kesken, ja hyvän työkaverin kanssa olemme ottaneet tavaksi käydä kerran viikossa työpäivän päätteeksi yhdessä lenkillä.
Tuula suunnittelee Ilmavoimien kielikoulutusta
Tuula Hilden, kieliasiantuntija, Ilmavoimien esikunta, Tikkakoski
Tehtäväni sisältö on vuosien varrella elänyt etenkin isojen projektien myötä. Kielikoulutus sekä käännös- ja kielentarkastustehtävät ovat päätehtäväni. Teen päivittäin myös englannin kielineuvontaa. Suunnittelen koulutuksia ja hoidan niihin liittyviä käytännön järjestelyjä. Valmistelen opiskeluaineistoja, pidän ammattienglannin oppitunteja sekä ohjaan etäopiskelijoita. Tällä viikolla olen suunnitellut mm. lentoteknisen henkilöstön koulutusta. Osa koulutuksista ostetaan ulkopuolelta, joten työhöni liittyy myös yhteydenpitoa ulkopuolisiin palvelutoimittajiin sekä hankintojen valmistelua.
Minusta on mielenkiintoista suunnitella koulutusta järjestelmävastaavien kanssa. Hyvänä esimerkkinä on englannin opetuksen integroiminen opintojaksoon, jossa perehdyttiin kuljetuskone EADS CASA C-295:een. Teen paljon yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, mm. Ilmasotakoulun kurssijohtajien ja sisältöaineiden opettajien kanssa sekä käännöstöissä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.
Kiinnostavin projekti on ollut Ilmavoimien kielikoulutuksen perustaminen kollegani kanssa Hornet-projektin alussa. Silloinen Ilmavoimien johto linjasi, että uusiin koneisiin liittyvää aineistoa ei käännetä suomen kielelle, vaan henkilöstölle opetetaan englantia siinä määrin, kun he tarvitsevat sitä työtehtävissään.
Työssäni parasta on monipuolisuus ja monialaisuus. Ilmavoimien toiminta perustuu useisiin erikoisalueisiin, minkä vuoksi kielikoulutuskin on monipuolista. Työssäni pidän myös jatkuvasta oppimisesta, siitä että joka päivä oppii jotain uutta. Koskaan ei ole valmis, vaikka vuosia tehtävässä on jo takana - ja onneksi myös edessä.
Salla rekrytoi uusia osaajia Puolustusvoimiin
Salla Aronen, henkilöstösuunnittelija, Sotilaslääketieteen keskus, Riihimäki
Olen ollut Puolustusvoimissa töissä vuodesta 2001, jolloin aloitin Helsingin ilmatorjuntarykmentissä toimistosihteerinä. Koulutukseltani olen merkonomi, ja olen suorittanut Puolustusvoimissa arkistonhoidon tutkinnon. Ennen Puolustusvoimia olen tehnyt erilaisia sihteerin- ja toimistosihteerin tehtäviä eri yrityksissä.
Henkilöstösuunnittelijan tehtävät aloitin huhtikuussa 2013. Pääpaino työtehtävässäni on rekrytointi yhteistyössä Puolustusvoimien palvelukeskuksen kanssa. Rekrytoimme esimerkiksi lääkäreitä, erikoisupseereita, kenttäsairaanhoitajia tai sairaala-apulaisia. Tehtävääni kuuluu rekrytoinnin koko elinkaari, eli siitä asti, kun tulee tarve palkata uusi työntekijä siihen asti, kun henkilö on valittu tehtävään. Teen tarvittaessa toimintatapa-analyysitestauksia, tarkastan valintamuistioita, valmistelen esittelyjä ja tehtävään määräämisasiakirjoja. Rekrytoinnin lisäksi monet muut henkilöstötoimiston tehtävät kuuluvat toimenkuvaani.
Työssäni tarvitaan henkilöstöasioiden hyvää tuntemusta. Erilaisten ihmisten kanssa pitää tietysti tulla toimeen sekä tarvitaan myös tarkkuutta, joustavuutta ja tietysti valtion virka- ja työehtojen tuntemista.
Hyvä porukka töissä auttaa
Teen päivittäistä työtäni henkilöstötoimiston ihmisten kanssa, ja henkilöstösuunnittelijana tietysti myös koko Sotilaslääketieteen keskuksen henkilökunnan kanssa. Työilmapiiri meillä on loistava! Se on tärkeää työssä jaksamiselle.
Minulla on vaihtelevat ja monipuoliset työtehtävät, ja saan tehdä töitä ja olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Samanlaista työpäivää on harvoin. Haastavaksi työn tekee sen hektisyys: aikataulut useimmiten sanelevat kiireen. Toisaalta tykkään siitä, pieni kiire on välillä ihan hyvä ja pitää virkeänä.
Puolustusvoimat on mielestäni mukava ja monipuolinen työpaikka. Vaikka työpaikan sijainti ja tehtävät on välillä vaihtuneet, työyhteisö on aina ollut mukava ja kannustava.
Minna on muutosjohtamisen osaaja
Minna Pohja, siviilihenkilöstöalan toimialajohtaja, Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Tulin Puolustusvoimille töihin koulutussihteeriksi Satakunnan lennostoon vuonna 1996. Aiempi työhistoriani oli muualla valtiolla, kuten verohallinnossa ja työvoimahallinnossa. Äitiyslomani oli juuri päättynyt ja siirryimme perheeni kanssa Tampereen seudulle. Pidin Puolustusvoimia houkuttelevana ja miellyttävänä työnantajana.
Tehtävässäni toimin itsenäisesti siviilihenkilöstön palvelusuhteeseen liittyvien asioiden suunnittelijana, valmistelijana, kehittäjänä, hoitajana ja erityisasiantuntijana. Tehtävääni liittyvät suunnittelu- ja kehittämis-tehtävät sekä vuorovaikutus kohdentuvat laajasti henkilöstöalaan.
Toiminnan suunnittelu, organisointi, työnantajakuva ja rekrytointi, esimiestoiminta ja johtaminen, seuraajasuunnittelu, palkitseminen ja palvelussuhteen ehdot, henkilöstön toimintakyky sekä henkilöstön määrää ohjaava suunnittelu liittyvät kaikki tehtävääni. Henkilöstön ohjaus ja tukeminen ovat päivittäistä työskentelyä henkilöstön kanssa.
Työssäni tarvitaan laajaa ja syvällistä henkilöstöalan kokonaistoimintakentän osaamista henkilöstövoimavarojen johtamiseen liittyvän päätösvalmistelun onnistumiseksi. Minulta edellytetään muun muassa henkilökohtaista uskottavuutta ja kommunikaatiotaitoja, oleellisen hahmottamista, osien ja kokonaisuuksien hallintaa, syvää muutosdynamiikan ja prosessien ymmärtämistä, hyvää hallinto- ja julkisoikeuden osaamista, työ- ja virkamieslainsäädännön tuntemusta. Tehtävään kuuluu tuntea myös hallintoriita- ja hallintolainkäytön perusasiat. Laaja henkilöstöjohtamisen osaaminen syntyy kokemuksen kautta.
Empatia on tärkeä osa työtä
Työssäni tarvitaan myös hyvää tilanteenhallintaa, taitoa rakentaa luottamusta, tilanneherkkyyttä sekä taitoa ihmisten yksilölliseen kohtaamiseen. Paineensietokyvyn ja vuorovaikutustaitojen on oltava vahvoja. Välillä pitää muistaa nauraa asioille - hymy ja iloisuus kantavat pitkälle.
Pidän suunnittelu- ja kehittämistehtävistä henkilöstöalalla. Parasta on se, kun kokee, että pystyy vaikuttamaan johonkin suurempaan. Työssäni haastavaa on erilaisten keinojen, menettelyjen, vaihtoehtojen ja uusien näkökulmien etsiminen säädösten rajoissa pysyen ja niitä soveltaen. Välttämättä minulle esitettyihin kysymyksiin en osaa vastata, jolloin otan asiasta selvää ja ohjaan kysyjän oikean tiedon äärelle. Työ henkilöstöalalla on organisaatiomme sisäistä palvelutyötä.
Olen urani aikana oppinut valtavasti kokeneemmilta kollegoilta, ja se on ollut valtava voimavara. Työnantajalta olen saanut kaiken tuen ja koulutuksen, mitä olen halunnut ja tarvinnut. Muutoksen johtaminen on se vahvin osaamiseni, ja siihen haluan keskittyä.
Vapaa-ajallani harrastan puutarhanhoitoa. Omassa puutarhassa rikkaruohojen nyppiminen on ihan loistavaa vastapainoa työlle. Rakastan luonnossa olemista ja käyskentelyä, etenkin koiran kanssa. Sen lisäksi kuntosaliharjoittelu kuuluu vahvasti elämääni.
Rikun polku Puolustushallinnon siviilitehtävästä sotilasuralle
Riku oli juuri valmistumassa tradenomiksi, kun hän pääsi kesäksi määräaikaiseen henkilöstösuunnittelijan tehtävään Puolustusvoimien palvelukeskukseen Joensuuhun. Lue Rikun polusta Puolustushallinnon siviilitehtävistä sotilasuralle.
”Olen koulutukseltani sotatieteiden kandidaatti ja tradenomi (AMK). Hakeuduin Puolustusvoimiin tradenomiopiskelujeni loppusuoralla, koska Puolustusvoimilla on hyvä maine työnantajana. Puolustusvoimilla tiesin myös olevan mielenkiintoisia ja monipuolisia tehtäviä. Minua kiinnosti myös tietynlainen mystisyys, joka liittyy valtion ja etenkin Puolustusvoimien tehtäviin.
Olin Palvelukeskuksessa työurallani ensimmäistä kertaa sellaisessa tehtävässä, jossa jouduin soveltamaan koulussa oppimaani tietotaitoa syvällisemmin. Opin Palvelukeskuksessa monia työelämässä ja työyhteisössä tarvittavia taitoja. Sain tehdä asioita itsenäisesti, minkä ansiosta opin paljon vastuunkantoa ja olemaan luottamuksen arvoinen. Palvelukeskuksessa tein pääasiallisesti siviilien, aliupseereiden ja erikoisupseereiden rekrytointeja ympäri Suomen. Olen harjoittelun jälkeen hyötynyt lukemattomia kertoja muun muassa Puolustusvoimien tuntemuksesta ja tiimityöskentelytaidoista.
Rekrytoijan tehtävä oli hyvin monialainen. Tärkeimpinä ominaisuuksina tehtävässä tarvitaan valmiutta perehtyä monipuolisesti uusiin asioihin, nopeaa omaksumiskykyä ja hyviä sosiaalisia taitoja. Tehtävässä on tärkeää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, kun yhteyttä pidetään oman tiimin ja palvelukeskuksen henkilöstön lisäksi rekrytoiviin yksiköihin, hakijoihin ja sidosryhmiin.
Parasta työssä Palvelukeskuksessa olivat huiput työkaverit, hyvä esimies ja tehtävän vastuullisuus. Kattavan perehdytyksen jälkeen sain roimasti vastuuta sekä itsenäisesti hoidettavia tehtäviä. Tukea oli aina saatavilla tarvittaessa.
Kipinä maanpuolustukseen oli minulla ollut jo pitkään. Sen vuoksi hain Palvelukeskukseen töihin ja jo sitä ennen kadettikouluun opiskelemaan, vaikka olin juuri valmistumassa tradenomiksi. Palvelukeskuksessa sain kattavasti tietoa Puolustusvoimista ja valtiosta työnantajana. Tämä antoi loppusysäyksen pääsykokeisiin lähtemiselle ja kadettikoulun aloittamiselle.
Tällä hetkellä työskentelen Rajavartiolaitoksella vartioupseerina ja teen mm. valtakunnan rajojen valvontaa, operatiivista johtamista ja kouluttamista. Toimin rajavartijoiden esimiehenä, teen työvuorosuunnittelua ja yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa sekä tietenkin kouluttaudun jatkuvasti erinäisillä kursseilla. Pidän monipuolisuudesta työssäni, kun puolet työajastani menee maastossa tai reissun päällä ja puolet toimistotöissä. Tällä hetkelläkin olen Länsi-Lapissa tukemassa Lapin rajavartiostoa valtiojohdon käyttöönottamissa sisärajatarkastuksissa Covid19-tilanteen takia."