Talous ja hallinto
Puolustusvoimat tarvitsee talouden ja hallinnon osaajia ympäri Suomen. Suurin osa heistä on siviilejä. Meillä voit työskennellä esimerkiksi talous-, hankinta- tai henkilöstösihteerinä sekä vaativammissa asiantuntijatehtävissä hankkijana, taloussuunnittelijana, henkilöstöasiantuntijana tai lakimiehenä. Osaamisen kehittyessä voit myös edetä vaativampiin tehtäviin.
Talous- ja henkilöstöhallinnon osaajia työllistävät kaikki joukko-osastomme. Pääesikunta ja Palvelukeskus työllistävät heitä määrällisesti eniten. Logistiikkalaitoksessa taas työskentelee paljon hankintaan keskittyneitä talouden ja juridiikan osaajia.
Lue mitä alan osaajamme kertovat työstään ja Puolustusvoimista työnantajana.

Laura Viskari suoritti Turvallisuuden ja riskienhallinnan tradenomiopintoihin liittyvän korkeakouluharjoittelun Puolustusvoimissa. Millainen oli Lauran kokemus työskentelystä Pääesikunnan Kanslian suunnittelusektorilla?
Taustalla naisten vapaaehtoinen asepalvelus
Näin hakuilmoituksen valtiolle.fi-palvelussa, jota selailin säännöllisesti etsiskellessäni harjoittelupaikkaa. Ajatus valtiolla työskentelystä oli ollut mielessäni jo jonkin aikaa, sillä useampi opiskelukaverini on tehnyt harjoittelun tai työllistynyt valtionhallintoon.
Puolustusvoimat on minulle entuudestaan tuttu toisesta näkökulmasta eli varusmiesajalta. Suoritin naisten vapaaehtoisen asepalveluksen Panssariprikaatissa muutamia vuosia sitten. Ennakkokäsitykset pyyhkiytyivät kuitenkin pois heti ensimmäisen työpäivän aikana. Yhtenä aamuna istuessani ratikassa matkalla työpaikalle, farkkuihin ja nilkkureihin pukeutuneena, hymähdin mielessäni muistolle toisenlaisesta aamusta, jona heräsin sotaharjoitusalueelta - vieressäni rynnäkkökivääri ja makuupussini päällä hento lumikerros.
Vaikka olen tehnyt harjoittelua Pääesikunnassa siviilityöntekijänä, koen hyötyneeni aiemmasta, erilaisesta taustastani Puolustusvoimilla. Se on auttanut ymmärtämään, mitä ”pöydän toisella puolella” tapahtuu ja mitä varten työtä tehdään, myös Pääesikunnan tasolla. Myös Puolustusvoimien käyttämien lyhenteiden viidakko on ollut helpompi omaksua.
Rehellisesti sanottuna, odotin aiempiin kokemuksiini pohjautuen organisaatiokulttuurin olevan Pääesikunnassa jäykempi, mutta todellisuus olikin päinvastainen. Ilmapiiri on ollut todella tervetullut ja rento ja keskusteluyhteys kaikkiin, niin vertaisiin kuin esimiehiin avoin.
Vuorovaikutustaidot työn keskiössä
Tavalliseen työviikkooni on kuulunut monipuolisia Puolustusvoimien toiminnanohjausjärjestelmän PVSAP:n käyttövaltuus- ja materiaalihallinnon tehtäviä. Käyttövaltuushallintaan liittyviä työtehtäviäni ovat muun muassa käyttövaltuuksien tarkastukset, käyttöoikeuksien lisääminen tai poistaminen käyttäjiltä sekä raportointi. Olen myös laatinut ja ratkaissut erilaisia käyttövaltuushallintaan liittyviä palvelupyyntöjä. Materiaalihallinnon osalta tein esimerkiksi saldotietojen käsittelyä PVSAP ERP -järjestelmän työkaluilla.
Tällaisessa työssä tarvittavista taidoista korostuvat erityisesti vuorovaikutustaidot. Moni työtehtävä vaatii erilaista yhteistyötä kollegoiden ja muiden ryhmien kanssa. Tämä on ollut myös yksi tärkeimpiä harjoittelussa oppimiani asioita – miten tämänkaltaisessa isossa organisaatiossa ja asiantuntijatiimeissä toimitaan ja työskennellään.
Valtaosan harjoittelusta suoritin etätyönä tiiviissä yhteistyössä ohjaavan tahon kanssa. En joutunut missään vaiheessa pähkäilemään ongelmia yksin, vaikka istuinkin paljon itsekseni työpöydän ääressä. Harjoittelu tarjosi sopivasti itsenäistä työtä ja haastetta, ja koin että osaamiseeni luotettiin ja sitä arvostettiin. Välillä unohdin olevani vielä harjoittelija, sillä minut otettiin alusta asti mukaan moniin kehittämistyöryhmien kokouksiin. Tällaisten kokousten ja palaverien seuraaminen opetti todella paljon vuorovaikutuksesta, päätöksenteosta ja kehitystyöstä.
Joukossa sen vahvuus
Harjoittelussa parasta on ollut se, että työyhteisössä koen kaikkien olevan yhteisen asian äärellä. Ihmiset ovat erilaisia persoonia ja Puolustusvoimat on täällä työskentelevien erilaisten ihmisten ansiosta yhdessä vahva.
Harjoittelu antoi aivan mahtavat eväät ja verkoston jatkoa varten. Seuraavana vuorossa on opintojeni viimeistely ja opinnäytetyön tekeminen. Tulevaisuudessa voisin nähdä itseni työskentelemässä jälleen Puolustusvoimilla.
Juuso kehittää koulutusta
Juuso Sipilä, koulutussuunnittelija, Maanpuolustuskorkeakoulu, Helsinki
Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja ja yhteiskuntaopin opettaja. Päädyin alun perin korkeakouluharjoittelijaksi Maanpuolustus-korkeakoulun Opintoasiainosastolle yliopisto-opintojeni ollessa loppusuoralla. Valmistuttuani ehdin työskennellä hetken aikaa opettajana, ennen kuin siirryin Puolustusvoimien palvelukseen.
Aloitin työni määräaikaisessa tehtävässä Pääesikunnan koulutusosastolla koulutussuunnittelijana. Työskentelin tässä tehtävässä parin vuoden ajan, kunnes Maanpuolustuskorkeakoulussa avautui koulutussuunnittelijan virka, jota hain ja onnekseni tulin valituksi tehtävään. Nykyisessä tehtävässäni toimin toimialakohtaisen täydennyskoulutuksen suunnittelu-, asiantuntija- ja kehittämistehtävien parissa.
Täydennyskoulutus koskettaa kaikkia henkilöstöryhmiä Puolustusvoimissa
Työviikkoni ovat sisällöltään hyvin vaihtelevia ja monipuolisia. Työtä rytmittää koulutuksen ylivuotinen suunnitteluprosessi sekä Maanpuolustuskorkeakoulun järjestämät täydennyskoulutustapahtumat ja -kurssit, joiden opintohallinnosta vastaan. Työskentely täydennyskoulutuksen parissa on hyvin mielenkiintoista, sillä se läpileikkaa koko Puolustusvoimien organisaation ja koskettaa kaikkia henkilöstöryhmiä sekä tärkeitä sidosryhmiä. Henkilöstöä tuetaan ja kannustetaan oman osaamisen kehittämiseen, mikä osaltaan mahdollistaa myös etenemisen haastavampiin tehtäviin.
Työhöni sisältyy erilaisissa kehittämisryhmissä toimimista niin Maanpuolustuskorkeakoulun sisällä kuin koko Puolustusvoimien laajuudella. Olen päässyt osallistumaan valtakunnallisiin kehitysprojekteihin ja jalkauttamaan uudistuksia Puolustusvoimien henkilöstölle, jossa opettajataustastani on ollut hyötyä. Teen myös sidosryhmien kanssa tiiviisti kehitys- ja koulutusyhteistyötä.
Osaamisen tuottaminen koulutuksen kautta
Olen erityisesti kiinnostunut opintohallinnon ja prosessien kehityksestä, sillä tehtävämme on osaltamme tukea osaamisen tuottamista – ja parhaiten se onnistuu, kun prosessit ja toimintatavat ovat hiottu kuntoon. Lisäksi tehtäviini kuuluu opettajien tukeminen opetuksen suunnitteluprosessissa pedagogisesta näkökulmasta käsin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi opetussuunnitelmatyötä ja kurssien rakentamista.
Työni on sopivassa suhteessa itsenäistä työskentelyä ja yhdessä tekemistä, mikä sopii minulle mainiosti. Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi parasta onkin loistavat työkaverit ja se, että päivittäin voi kokea tekevänsä merkityksellistä työtä sellaisen työnantajan palveluksessa, jonka arvot on helppo allekirjoittaa. Tämä tunne on ainoastaan korostunut nykyisen maailmantilanteen takia.

Hei! Olen Toni Arosuvi ja työskentelen Puolustusvoimissa upseerina. Tällä hetkellä toimin Puolustusvoimien logistiikkalaitoksessa, 2. Logistiikkarykmentissä, suunnittelu-upseerin tehtävässä. Nykyinen tehtäväni vaatii koulutuksena vähintään sotatieteiden maisterin tutkinnon, mutta tehtävänhoitoa tukevat työnantajan tarjoamat täydennyskoulutukset, joista mainittakoon esimerkiksi esiupseerikurssi sekä logistiikkaupseerikurssi. Kouluttautumismahdollisuuksia onkin tarjolla runsaasti, mikä on hienoa heille, jotka haluavat syventää osaamistaan eri tehtävien parissa.
Nykyinen tehtäväni pitää sisällään monia eri asioita, mikä on tyypillistä sotilaan tehtäville. Teen pääasiassa suunnittelutyötä, joka pitää sisällään yleiseen valmiuteen, koulutuksiin ja kertausharjoituksiin liittyviä asioita. Näiden ohella osallistun tilannetietoisuuden luomiseen ja ylläpitoon, mikä selkokielellä tarkoittaa sitä, että seuraan erilaisia tapahtumia Puolustusvoimien sisällä ja yleisessä elämässä, ja raportoin niistä.
Työskentelen tällä hetkellä toimistotyössä. Se voi kuulostaa erikoiselta sotilaan kohdalla. Puolustusvoimissa on kuitenkin monia sellaisia töitä, jotka vaativat suunnittelua ja tietoteknistä työskentelyä, mutta niiden ohella myös johtamistaitoa sekä syvää osaamista sotilaallisista aiheista. Vaikka moni sotilas tekeekin työtä toimistoissa, tulee heillä edelleen olla sotilaalliset valmiudet kunnossa. Itsekin ripustan toisinaan solmion naulaan ja harrastan työnantajan tukemaa liikuntaa, millä pidän yllä sekä normaalia päivittäistä että mahdollisten poikkeusolojen vaatimaa toimintakuntoani.
.jpg/e133141d-0f9c-1d40-f96f-8421dc5e75b4?t=1618229544734&imagePreview=1)
Pelkkää toimiston seinien katselua työni ei ole ollut. Olen varusmiesajastani alkaen ehtinyt palvella isänmaatani hyvin erilaisissa ympäristöissä. Olen ollut töissä saaristossa linnakkeella, Merivoimien aluksilla sekä kasarmeilla koulutustehtävissä. Näiden ohella työnantaja on joskus tarjonnut ikimuistoisia kokemuksia lyhyempien työtehtävien eli komennusten ja sotilaallisten harjoitusten parissa. Työmatkoillani olen saanut tutustua moniin Suomen paikkakuntiin ja parhaimmillaan olen päässyt mukaan myös ulkomailla toteutettuihin koulutuksiin tai harjoituksiin.
Jos mietin, miksi olen töissä Puolustusvoimissa ja mikä minut on saanut pysymään sotilaana palveluksessa jo 18 vuotta, merkittävin asia lienee sotilaan tehtävien erikoisluonne. Sotilaan tehtävät ovat vaativia, mutta ne myös antavat paljon. Vuosien aikana on syntynyt paljon muistoja, joita ei muualta voi saada. Olen nähnyt maailmaa, päässyt merelle sota-aluksilla, ollut helikopterin kyydissä, tutustunut satoihin erilaisiin ihmisiin ja ollut läsnä niin sotaharjoitusten rytinöissä kuin hienoissa iltajuhlissakin. Pidän merkittävänä myös sitä, että Puolustusvoimat toimii hyvän työnantajan periaatteita noudattaen ja pitää kiinni eettisestä viranomaistoiminnasta. Saan tehdä työtä Suomen, sen kansan ja sen turvallisuuden eteen. Kaiken tämän ohella upseerin ura on tarjonnut varman ja vakaan työn kilpailukykyisellä palkalla.
Tehtävien antama kokemus on paitsi harjaannuttanut vaativiin töihin, myös kasvattanut ihmisenä. Olen vasta viime vuosien aikana tajunnut, miten ujosta ja hiljaisesta pojasta on työnsä ohella kasvanut henkilö, jolla ei ole enää koulunaikaista esiintymisjännitystä ja joka uskaltaa ottaa vastuuta isoistakin asioista. Näillä eväillä sujuu hyvin sekä arki että arkisempikin työpäivä!
Elina syventää osaamistaan kauppatieteiden harjoittelussa Pääesikunnassa
Elina Savilaakso, 26 v. Korkeakouluharjoittelija, Pääesikunnan kanslia, suunnittelusektori, Helsinki
Opiskelen tällä hetkellä Jyväskylän yliopistossa tietojärjestelmätieteitä sivuaineena kyberturvallisuus. Päädyin harjoittelijaksi Puolustusvoimiin sattuman kautta. Katselin kesätöitä valtiolle.fi:stä, kun huomasin Puolustusvoimilla olevan avoinna harjoittelupaikkoja.
Tyypilliseen työviikkooni kuuluu erilaisia SAP:n käyttövaltuus-, materiaalihallinto ja hankinta-alan tehtäviä. Toteutan käyttöoikeuspyyntöjä, käsittelen materiaalin saldo- ja laitetietoja ja autan ostotilausten käsittelyssä. Lisäksi tehtäviini kuuluu tiedonhallintaa: kehitän ja päivitän SharePoint-työtiloja, laadin ohjeistuksia sekä suunnittelen mm. osaamiskartoitusta SAP:n käyttöön liittyen. Työssäni tarvitaan oma-aloitteisuutta, avointa ja uteliasta mieltä ja asennetta, hyviä vuorovaikutustaitoja sekä tarkkuutta ja analyyttistä ajattelutapaa. Tiimilläni on paljon yhteisiä palavereita, mutta itse työ on itsenäistä, johtuen osin varmasti myös etätyöstä. Työkaverit ovat kuitenkin aina taustalla tukemassa ja heiltä saa aina apua, jos ongelmatilanteita ilmenee.
Mielenkiintoisinta on ollut ylipäätään työskenteleminen Puolustusvoimilla. On ollut hienoa tutustua Puolustusvoimien toimintaan tarkemmin ja huomata kuinka monipuolista se on ja miten laajalle se ulottuu. Olen myös päässyt seuraamaan päätöksentekoa, toiminnan suunnittelua ja kehitystyötä. Työssä tulee jatkuvasti eteen uusia opittavia asioita ja tehtävät ovat keskenään erilaisia. Jatkuva oppiminen onkin mielestäni työssäni parasta; on palkitsevaa huomata kehittyneensä jossain osa-alueessa. Minua motivoi myös se, että pystyn työssäni auttamaan muita, joko työkavereita tai SAP:n loppukäyttäjiä.
Odotin Puolustusvoimilta hierarkkisempaa ja jäykempää organisaatiokulttuuria, mutta todellisuus olikin toista. Täällä on töissä todella mukavia ihmisiä ja meininki on rentoa. Perehdytykseni tehtävään oli hyvin kattava ja laaja, ja se oli suunniteltu järkevästi sekä eteni sopivassa aikataulussa. Voin ehdottomasti suositella Puolustusvoimia työnantajana. Harjoitteluaikani on ollut mukavaa ja olen myös tutustunut muihin itseni kanssa samassa tilanteessa oleviin harjoittelijoihin ja vaihtanut heidän kanssaan kokemuksia työskentelystä Puolustusvoimilla. Koen, että täällä työntekijän kykyjä ja osaamista arvostetaan ja omaan tehtäväkenttään pystyy vaikuttamaan. Työn määrä on myös tasapainossa ja keskustelukulttuuri esimiesten kanssa avoin. Minut on otettu moneen asiaan mukaan, vaikka olenkin vielä harjoittelija. Koen että olen ollut osa tiimiä ensimmäisestä päivästä alkaen ja että työpanokseni on tärkeä. Harjoitteluni jälkeen suunnitelmissa on vielä pro gradu -tutkielman tekeminen Puolustusvoimille.
Anu Vuorelan työpäivä hankkijana Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa

Olen töissä hankkijana Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kaupallisen osaston sopimushallintasektorilla. Kaupallinen osasto vastaa keskitetysti Puolustusvoimien suuremmista hankinnoista ja sopimushallintasektorin vastuulla on Puolustusvoimien kumppanuus- ja puitejärjestelyt, kaupallisten sopimusten hallinnointi sekä yhteistyö mm. yhteishankintayksikkö Hanselin ja Millog Oy:n kanssa. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri.
Monesti vitsailen aina tutuille, että olen päätynyt juuri minulle sopivaan työhön, kun pääsen ”shoppailemaan” vapaa-ajan lisäksi myös työaikana. Ja siitä maksetaan minulle palkkaa! Käytännössä julkiset hankinnat ovat kuitenkin paljon monivaiheisempia, monimutkaisempia ja haastavampia kuin vaateostosten tekeminen nettikaupassa. Sopimushallintasektorin hankkijan työ sisältää mm. kilpailutusten suunnittelua ja toteuttamista sekä sopimusten laatimista ja valvontaa. Kilpailutusten ja niihin liittyvien sopimusten lisäksi hankkijan tehtävään kuuluu monta muuta työtehtävää mm. laskujen ja loppukäyttäjätodistusten käsittelyä.
Hankkijan tehtävä edellyttää itsenäistä otetta työhön, kiireen hallintaa sekä tarkkuutta esimerkiksi lakeja ja määräyksiä sovellettaessa. Tarkkaan ja huolellisesti tehdyillä kilpailutuksilla ja hankintasopimuksilla varmistetaan, että haluttu tavara tai palvelu on juuri sitä mitä tarvitaan. Lisäksi hyvin laaditulla sopimuksella voi olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia sekä sillä voidaan minimoida riskejä.
En ole ollut sopimustenhallintasektorilla vielä kauaa, joten lähes joka päivä tai ainakin viikoittain on jotain uutta opittavaa. Parhaat hetket ovat niitä, kun joku asia on ollut todella vaikea ja sen eteen on tehnyt paljon työtä, ja kun se vihdoin menee oikein. Siitä tulee voittajafiilis joka kerta. On myös hienoa nähdä ja kokea kuinka lyhyessäkin ajassa Puolustusvoimilla voi edetä työtehtävissä ja saada uusia haasteita, jos niitä on halukas ottamaan vastaan.
.jpg/7286d2a0-1cdf-e464-d742-5a2e78f24a6d?t=1616479571705&imagePreview=1)
Poikkeusolojen tarpeet ovat olennainen ja tärkeä osa sopimusten laadintaa ja hallintaa, jota koronatilanne on korostanut. Itse olen ollut hyvin onnekkaassa asemassa, koska työhöni ei ole poikkeuksellisesta vuodesta 2020 johtuen tullut suuria muutoksia. Työpiste on muuttunut toimistolta kotiin, ja palaverit kasvotusten siirtyneet etäpalavereiksi. Tällä hetkellä olen tehnyt enemmän töitä kotona kuin toimistolla, jos tarkastellaan koko työuraani Puolustusvoimilla. Etätyö alkaa oikeastaan melkein siis tuntua normaalimmalta kuin toimistolla oleminen. Eniten on vaikuttanut se, ettei näe työkavereita enää päivittäin. Onneksi kuitenkin on järjestetty virtuaalikahveja työporukan kesken, ja hyvän työkaverin kanssa olemme ottaneet tavaksi käydä kerran viikossa työpäivän päätteeksi yhdessä lenkillä.
Mika varustaa ja varastoi
Mika Soininen, Kenttälääkintä- ja yleismateriaalivaraston hoitaja, Karjalan lennosto, Siilinjärvi, automekaanikko
Aloitin työskentelyn Puolustusvoimissa alun perin varastomiehenä, josta siirryin varastonhoitajaksi. Tämän myötä vastuu kasvoi ja tehtäväkenttä laajeni. Nykyisin tuuraan myös varusvaraston varastomestaria, mikä tuo mielenkiintoa tehtävään.
Tyypilliseen työpäivääni kuuluu työkaverin kanssa varusmiesten varusteiden vaihto, niin kutsuttu pyykinvaihto sekä kenttälääkintävarusteiden tarkastus ja täydennys. Päivään voi lisäksi sisältyä toimistokalusteiden purkua ja varastointia, kenttälääkintätilauksia sekä materiaalin keräystä harjoituksia varten. Työnantaja kouluttaa myös erilaisiin huoltotöihin mm. aggregaatin huoltoon ja koneiden koekäyttöön. Teen viikoittain SAP -kirjanpitoa ja huolehdin asiakaslainoista ja -palautuksista. Isompia työrutistuksia ovat kertausharjoitusten varustamiset sekä alokkaiden saapumisiin ja kotiutumisiin liittyvät varusteiden luovutukset ja vastaanotot. Työhöni sisältyy myös jonkun verran kuljetustehtäviä kuorma-autolla. Seuraan säännöllisesti uusimpia lääkintä- ja käyttäjäohjeistuksia ja pidän itseni ajan tasalla materiaalin käyttötarkoituksesta ja rajoitteista.
Harjoituksia, koulutuksia ja rautaisia ammattilaisia
Mielenkiintoisinta tehtävässä on laaja työnkuva ja mahdollisuus päästä osallistumaan harjoituksiin varastoinnin osalta. Eräs isompi harjoitus työllisti pitkällä aikajänteellä tuhansia ihmisiä, jolloin pääsin näkemään, miten iso määrä materiaalia liikkuu varastolinjaston läpi. Nämä ovat mieleenpainuvia projekteja. Huolehdin itsenäisesti lääkintä- ja yleismateriaalista, mutta varustamiset ja varusteiden purut ovat tiimityötä. Harjoituksissa jokainen tuntee oman roolinsa ja rattaat pyörivät rutiinilla. Porukka kasvaa työhön kiinni, jokainen tietää oman tehtävänsä ja osaa hommansa. Työ on asiakaspalvelutyötä ja pidän siitä, että kohtaan päivittäin erilaisia ihmisiä.
Arvostan että työni on vakaa ja säännöllinen päivätyö, jota saa tehdä yhdessä rautaisista ammattilaisista koostuvan tiimin kanssa. Lisäksi työssäni arvostan työantajan tarjoamia laadukkaita koulutuksia, joiden myötä mahdollistuu uudet tehtävät ja vastuualueet. Koulutuksissa voin vaihtaa ajatuksia ja työtapoja muiden varastonhoitajien kanssa ja saada vinkkejä omaan työhön.
Marjo luo henkilöstöalan tilannekuvaa Maavoimissa
Marjo Poutiainen, suunnittelija, Maavoimien esikunta, henkilöstöosasto, Mikkeli
Tällä viikolla olen osallistunut seuraavan vuoden resurssien kohdennuksiin liittyviin tehtäviin, tuottanut Maavoimien henkilöstökustannusten tilannekuvaa sekä osallistunut henkilöstöalan tilannekuvan kehittämistyöhön ja kriisinhallintatehtäviin liittyvien päätösten käsittelyyn.
Muodostan Maavoimien henkilöstöalan tilannekuvaa kuukausittain Pääesikunnan henkilöstöosastolle sekä Maavoimien henkilöstöpäällikölle, yhteistyössä joukko-osastojen alan asiantuntijoiden kanssa.
Tilannekuvan muodostamisessa hyödynnän järjestelmien toteumatietoa sekä joukko-osastojen ennusteita. Lisäksi raportoin henkilöstöalan tunnuslukuja Maavoimien johdon tarpeisiin, käsittäen mm. johtoryhmiin tuotettavan tilannetiedon muodostamista sekä tapauskohtaista raportointia.
Kehittämisprojekteista resurssien suunnitteluun ja raportointiin
Olen saanut olla mukana monenlaisissa kehittämisprojekteissa, mm. palkkahallinnon kehittämisessä liittyen palveluskeskusmallin kehittämistyöhön. Mielenkiintoinen projekti on kuitenkin juuri tulossa, eli työilmapiirikyselyn kehittäminen Maavoimien kriisinhallintaoperaatioille. Tämän kehittämisprojektin alkamista odotan innolla.
Olen paljon yhteydessä Maavoimien joukko-osastoihin ja jossain määrin myös Pääesikuntaan. Teen tiivistä yhteistyötä myös oman toimialan tiimin ja sektorin sisällä, eri sektorien välillä sekä eri toimialojen kanssa mm. henkilöstöalan henkilöstökustannusten ja henkilöstöresurssien suunnitteluun, seurantaan ja raportointiin liittyen. Teen työtä myös itsenäisesti, kun määritän esim. eri toimintamalleja raportoitavan tiedon tuottamiseen ja kokoamiseen.
Työtehtäväni ovat todella monipuolisia, laaja-alaisia ja kiinnostavia. Olen voinut hyödyntää urapolullani kertynyttä osaamista nykyisessä tehtävässäni. Parasta on, että saan vaikuttaa omaan päivittäiseen työhön sekä työni kehittämiseen. Lisäksi saan tehdä työtä mukavien ja osaavien ihmisten kanssa täällä Maavoimien esikunnassa sekä koko Puolustusvoimissa.
Eini kehittää Puolustusvoimien koulutusta
Eini Annala, koulutussuunnittelija, Maanpuolustuskorkeakoulu, Helsinki
Työviikkoni ovat hyvin vaihtelevia sisällöiltään, koska saan olla monessa mukana. Karkealla tasolla tehtäväkenttäni kuitenkin keskittyy toimialakohtaisen täydennyskoulutuksen asiantuntija- ja kehittämistehtäviin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osallistun erilaisiin palkatun henkilöstön koulutuksen kehittämisen asiantuntijaryhmiin ja tuon näihin ryhmiin oman asiantuntemukseni toimialakohtaisen täydennyskoulutuksen näkökulmasta. Kehitämme ryhmissä esimerkiksi koulutuksiin liittyviä toimintatapoja ja ohjeistuksia kaikkien puolustushaarojen kanssa yhteistyössä Pääesikunnan johdolla. Lisäksi meillä on Maanpuolustuskorkeakoulun sisällä pienimuotoisempia kehittämisryhmiä, joissa olen mukana.
Verkkokurssien rakentamista ja opettajien tukemista
Täydennyskoulutuksen osalta kehitämme tällä hetkellä voimakkaasti opetusmenetelmiä ja etenkin verkkokoulutuksen lisäämiselle on nähty merkittävä tarve. Olenkin asian kanssa tekemisissä päivittäin joko rakentamalla verkkototeutuksia itsenäisesti tai yhdessä opettajien kanssa tai tukemalla opettajia muutoin verkko-oppimisympäristön käytössä. Järjestän Maanpuolustuskorkeakoululla myös erillisiä koulutuksia verkko-oppimisympäristön käytöstä henkilöstölle. Tehtäviini kuuluu myös täydennyskoulutuksen osalta opettajien tukeminen opetussuunnitelmatyössä lähinnä prosessin näkökulmasta.
Itselleni mieluisimpia tehtäviä ovat kaikki kehittämiseen liittyvät tehtävät. Näitä työhöni sisältyykin suppeammassa sekä laajemmassa mittakaavassa. Yksittäisten verkkokurssien rakentaminen on mielekästä työtä, jossa on tärkeää pitää kunkin koulutuksen osalta osaamistavoite kirkkaana mielessä. Puolustusvoimallisista kehittämisprojekteista viimeisimpänä olen ollut mukana rakentamassa Puolustusvoimien sähköistä koulutuskalenteria yhdessä puolustushaarojen kollegoiden kanssa. Tällaiset yhdessä tekemisen projektit ovat aina mielenkiintoisia. Jokainen osallistuja tuo projektiin erilaisia näkökulmia ja näiden yhteensovittaminen parhaalla mahdollisella tavalla on hyvin antoisaa.
Pidän myös siitä, että työhöni kuuluu verkko-oppimisympäristön koulutustehtäviä. Nämä tilaisuudet ovat mukavaa vaihtelua muutoin vahvasti toimistopainotteiseen työskentelyyn. On aina mielenkiintoista tukea opettajia erityyppisten koulutussisältöjen monimuotoistamisessa ja jokaisesta koulutustilaisuudesta opin itsekin valtavasti.
Jatkuvaa yhteistyötä
Työni on sopivassa suhteessa itsenäistä työskentelyä ja tiimityötä. Jos en ihan päivittäin, niin ainakin viikoittain olen yhteydessä Pääesikunnan Koulutusosaston yhteyshenkilöihin sekä puolustushaarojen kollegoihin. Meillä on hyvä ja melko tiivis ryhmä, josta saa aina vertaistukea ja näkökulmia käsillä oleviin tehtäviin. Toimialakohtaisessa täydennyskoulutuksessa on laaja opettajaverkosto, jonka kanssa yhteistyö on myös jatkuvaa. Koulutusten kohderyhmänä eli mahdollisina opiskelijoina ovat käytännössä koko puolustusvoimien henkilöstö sekä laajasti myös sidosryhmät. Saan olla myös heidän kanssaan yhteydessä lähes päivittäin esimerkiksi hakeutumiseen tai opintojen suorittamiseen liittyvissä asioissa.
Ehdottomasti parasta työssäni on monipuolisuus sekä tietynlainen toiminnanvapaus täydennyskoulutuksessa verrattuna esimerkiksi tutkintokoulutukseen. Täydennyskoulutus on työelämälähtöistä ja sillä voidaan vastata ketterämmin havaittuihin osaamistarpeisiin. Tässä on mahdollista hyödyntää omaa 16 vuoden Puolustusvoimissa työskennellyn vuoden aikana syntynyttä organisaatio-osaamista sekä sen aikana muodostunutta verkostoa. Toisaalta, jokaisessa projektissa on myös mahdollista oppia jotakin uutta puolustusvoimista organisaationa tai toiminnan näkökulmasta. Pidän erityisen paljon siitä, että täydennyskoulutus leikkaa koko puolustusvoimallisen toiminnan eli sen myötä saa kokonaisnäkemystä organisaatiostamme.
Siru valmistelee hankintoja
Siru Erkkilä, tarkastaja, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta, Tampere
Toimin tällä hetkellä Logistiikkalaitoksen kaupallisella osastolla tarkastajan sijaisena. Vakituinen virkani hankkijana on samassa hallintoyksikössä. Aloitin Puolustusvoimissa maaliskuussa 2016. Aikaisempaa kokemusta julkisista hankinnoista olin kartuttanut kuntapuolen hankinta-asiantuntijan tehtävissä kahdeksan vuoden ajan.
Tehtäviini kuuluu hankintalain sekä puolustus- ja turvallisuuslain mukaisten hankintojen suunnittelu sekä toteuttaminen. Kaupallisena asianhoitajana vastaan hankinnassa sovellettavan lain ja oikean hankintamenettelyn valinnasta sekä hankintojen ohjeiden mukaisesta toteutuksesta. Vastuullani on samanaikaisesti useita erilaisia, eri vaiheessa olevia hankintoja, joita valmistelen yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.
Työtehtävät ovat monipuolisia ja omalla tavallaan mielenkiintoisia kaikki. Vastaan kaupallisena asianhoitajana mm. FMS-kauppaan (USA:n kanssa käytävä puolustustarvikekauppa) liittyvien kaupallisten asiakirjojen valmistelusta yhteistyössä FMS-tiimin kanssa. Hoidan myös Hawk-suihkuhävittäjien suorituskyvyn turvaamiseen ja ylläpitoon liittyviä hankintoja yhdessä teknisten asianhoitajien kanssa.
Lisäksi valmistelen muihin meneillään oleviin hankintoihin tarjouspyyntöjä ja teen saapuneista tarjouksista vertailuja yhteistyössä projektiin osallistuvien henkilöiden kanssa. Kilpailutusten päätteeksi valmistelen hankintapäätökset ja esittelen ne ratkaisuoikeuden haltijalle. Kaupallisena asianhoitajana laadin myös hankintasopimukset ja valvon niiden toteutumista. Kaikkea tätä teen yhteistyössä osaston hankintalakimiesten kanssa.
Hankintojen kautta pintaa syvemmälle
Hankinnat ovat sisällöltään hyvinkin erilaisia ja niitä on lukumääräisesti paljon. Kohteesta riippumatta opin jokaisesta hankinnasta aina jotain uutta. On mielenkiintoista päästä tutustumaan erilaisiin Puolustusvoimissa käytettäviin tuotteisiin ja palveluihin pintaa syvemmältä.
Hankinnat ovat usein pitkäkestoisia ja laaja-alaisia, jolloin hankintaan osallistuvien henkilöiden lukumäärä on suuri. Käyn hankintoihin liittyviä neuvotteluja ja tietojenvaihtoa päivittäin niin kotimaisten kuin ulkomaalaistenkin sidosryhmien kanssa. Itsenäisen työn osuus korostuu kaupallisten asiakirjojen valmistelussa.
Työssäni parasta on monipuolisuus ja työssä kehittyminen. Arvostan myös työnantajan järjestämiä koulutuksia, uuden oppimista sekä eri sidosryhmien välillä vallitsevaa hyvää yhteishenkeä.
Tuula suunnittelee Ilmavoimien kielikoulutusta
Tuula Hilden, kieliasiantuntija, Ilmavoimien esikunta, Tikkakoski
Tehtäväni sisältö on vuosien varrella elänyt etenkin isojen projektien myötä. Kielikoulutus sekä käännös- ja kielentarkastustehtävät ovat päätehtäväni. Teen päivittäin myös englannin kielineuvontaa. Suunnittelen koulutuksia ja hoidan niihin liittyviä käytännön järjestelyjä. Valmistelen opiskeluaineistoja, pidän ammattienglannin oppitunteja sekä ohjaan etäopiskelijoita. Tällä viikolla olen suunnitellut mm. lentoteknisen henkilöstön koulutusta. Osa koulutuksista ostetaan ulkopuolelta, joten työhöni liittyy myös yhteydenpitoa ulkopuolisiin palvelutoimittajiin sekä hankintojen valmistelua.
Minusta on mielenkiintoista suunnitella koulutusta järjestelmävastaavien kanssa. Hyvänä esimerkkinä on englannin opetuksen integroiminen opintojaksoon, jossa perehdyttiin kuljetuskone EADS CASA C-295:een. Teen paljon yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, mm. Ilmasotakoulun kurssijohtajien ja sisältöaineiden opettajien kanssa sekä käännöstöissä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.
Kiinnostavin projekti on ollut Ilmavoimien kielikoulutuksen perustaminen kollegani kanssa Hornet-projektin alussa. Silloinen Ilmavoimien johto linjasi, että uusiin koneisiin liittyvää aineistoa ei käännetä suomen kielelle, vaan henkilöstölle opetetaan englantia siinä määrin, kun he tarvitsevat sitä työtehtävissään.
Työssäni parasta on monipuolisuus ja monialaisuus. Ilmavoimien toiminta perustuu useisiin erikoisalueisiin, minkä vuoksi kielikoulutuskin on monipuolista. Työssäni pidän myös jatkuvasta oppimisesta: siitä että joka päivä oppii jotain uutta. Koskaan ei ole valmis, vaikka vuosia tehtävässä on jo takana - ja onneksi myös edessä.
Anne johtaa Maavoimien siviilitoimialaa
Anne Väisänen, siviilihenkilöstöalan toimialajohtaja, Maavoimien esikunta, Mikkeli
Aloitin tehtävässäni marraskuun alussa 2018. Koulutukseltani olen tradenomi YAMK (yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen). Johdan Maavoimien joukko-osastojen siviilitoimialaa. Minulla on yhteensä 16 henkilöstöalan osaajaa ohjattavana.
Tällä viikolla olen osallistunut siviilien asiantuntijatehtävien vaativuuden arviointeihin. Olen kutsunut hakijoita haastatteluihin ja kirjoittanut nimitysmuistioita Maavoimien esikunnan rekrytointeihin liittyen. Osallistuin myös Maavoimien omaan perehdyttämistilaisuuteen. Meillä on pian alkamassa korkeakouluharjoittelijoiden haku, jota olen edistänyt myös.
Vastaan päivittäin siviilien henkilöstöasioihin liittyviin kysymyksiin, jotka voivat olla sekä rutiiniluontoisia että pidempää pohtimista vaativia. Ne liittyvät yleensä avoimien tehtävien täyttöön, palvelussuhteen ehtoihin tai tehtävänkuvauksiin.
Ohjaamista, yhteistyötä ja kehittämistä
Työtehtäväni on hyvin itsenäinen. Minulla ei ole työparia ja vastaan itse omasta työstäni. Totta kai pidän esimiehiä tietoisina asioista, mutta ohjaan itsenäisesti joukko-osastojen henkilöstöosaajia. Tehtävässäni täytyy sekä tukea että tarvittaessa puuttua virheellisyyksiin.
Teen paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa. Olemme pohtineet rekrytointien valitusoikeuteen liittyviä käytäntöjä Pääesikunnan kanssa. Rekrytoinneissa teen paljon yhteistyötä esimiesten ja Puolustusvoimien palvelukeskuksen kanssa. Olen myös yhteydessä kollegoihin muissa puolustushaaraesikunnissa sekä tietenkin ohjattavana oleviin Maavoimien joukko-osastoihin.
Siviilien seuraajasuunnitelma on aina ollut lähellä sydäntäni, olenhan osallistunut sen kehittämiseenkin. Tämän vuoden suunnittelussa olen ollut mukana Maavoimien osalta alusta asti. Tällä hetkellä minua kiinnostaa myös rekrytointeihin liittyvä valitusoikeus. Muutokset säädöspohjassa tekevät työstäni mielenkiintoisen. Ikinä ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan. Joitain asioita ei vain pysty ennakoimaan, vaikka paljon onkin suunniteltu valmiiksi.
Työssäni parasta on monialaisuus, itsenäisyys ja vastuullisuus. Minulla on vapaat kädet viedä asioita eteenpäin ja tehdä kehitystyötä asiantuntijana. Parasta ovat myös yhteistyötahot, jotka ovat oman alansa osaajia.
Salla rekrytoi uusia osaajia Puolustusvoimiin
Salla Aronen, henkilöstösuunnittelija, Sotilaslääketieteen keskus, Riihimäki
Olen ollut Puolustusvoimissa töissä vuodesta 2001, jolloin aloitin Helsingin ilmatorjuntarykmentissä toimistosihteerinä. Koulutukseltani olen merkonomi, ja olen suorittanut puolustusvoimissa arkistonhoidon tutkinnon. Ennen Puolustusvoimia olen tehnyt erilaisia sihteerin- ja toimistosihteerin tehtäviä eri yrityksissä.
Henkilöstösuunnittelijan tehtävät aloitin huhtikuussa 2013. Pääpaino työtehtävässäni on rekrytointi yhteistyössä Puolustusvoimien palvelukeskuksen kanssa. Rekrytoimme esimerkiksi lääkäreitä, erikoisupseereita, kenttäsairaanhoitajia tai sairaala-apulaisia. Tehtävääni kuuluu rekrytoinnin koko elinkaari, eli siitä asti, kun tulee tarve palkata uusi työntekijä siihen asti, kun henkilö on valittu tehtävään. Teen tarvittaessa toimintatapa-analyysi testauksia, tarkastan valintamuistioita, valmistelen esittelyjä - ja tehtävään määräämisasiakirjoja. Rekrytoinnin lisäksi monet muut henkilöstötoimiston tehtävät kuuluvat toimenkuvaani.
Työssäni tarvitaan henkilöstöasioiden hyvää tuntemusta. Erilaisten ihmisten kanssa pitää tietysti tulla toimeen sekä tarvitaan myös tarkkuutta, joustavuutta ja tietysti valtion virka- ja työehtojen tuntemista.
Hyvä porukka töissä auttaa
Teen päivittäistä työtäni henkilöstötoimiston ihmisten kanssa, ja henkilöstösuunnittelijana tietysti myös koko Sotilaslääketieteen keskuksen henkilökunnan kanssa. Työilmapiiri meillä on tosi loistava! Se on tärkeää työssä jaksamiselle.
Minulla on vaihtelevat ja monipuoliset työtehtävät, ja saan tehdä töitä ja olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Samanlaista työpäivää on harvoin. Haastavaksi työn tekee sen hektisyys: aikataulut useimmiten sanelee kiireen. Toisaalta tykkään myös siitä, pieni kiire on välillä ihan hyvä ja pitää virkeänä.
Puolustusvoimat on mielestäni mukava ja monipuolinen työpaikka. Vaikka työpaikan sijainti ja tehtävät on välillä vaihtuneet, työyhteisö on aina ollut aina mukava ja kannustava.
Minna on muutosjohtamisen osaaja
Minna Pohja, siviilihenkilöstöalan toimialajohtaja, Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Tulin Puolustusvoimille töihin koulutussihteeriksi Satakunnan lennostoon vuonna 1996. Aiempi työhistoriani oli muualla valtiolla, kuten verohallinnossa ja työvoimahallinnossa. Äitiyslomani oli juuri päättynyt ja siirryimme perheeni kanssa Tampereen seudulle. Pidin Puolustusvoimia houkuttelevana ja miellyttävänä työnantajana.
Tehtävässäni toimin itsenäisesti siviilihenkilöstön palvelusuhteeseen liittyvien asioiden suunnittelijana, valmistelijana, kehittäjänä, hoitajana ja erityisasiantuntijana. Tehtävääni liittyvät suunnittelu- ja kehittämistehtävät sekä vuorovaikutus kohdentuvat henkilöstöalan toiminnan suunnitteluun, organisointiin, työantajakuvaan ja rekrytointiin, esimiestoimintaan ja johtamiseen, osaamiseen, seuraajasuunnitteluun, palkitsemiseen ja palvelussuhteen ehtoihin, henkilöstön toimintakykyyn sekä henkilöstön määrään ohjaavaan suunnitteluun. Henkilöstön ohjaus ja tukeminen ovat päivittäistä työskentelyä henkilöstön kanssa.
Työssäni tarvitaan laajaa ja syvällistä henkilöstöalan kokonaistoimintakentän osaamista henkilöstövoimavarojen johtamiseen liittyvän päätösvalmistelun onnistumiseksi. Minulta edellytetään muun muassa henkilökohtaista uskottavuutta ja kommunikaatiotaitoja, oleellisen hahmottamista, osien ja kokonaisuuksien hallintaa, syvää muutosdynamiikan ja prosessien ymmärtämistä, hyvää hallinto- ja julkisoikeuden osaamista, työ- ja virkamieslainsäädännön tuntemusta. Tehtävään kuuluu tuntea myös hallintoriita- ja hallintolainkäytön perusasiat. Laaja henkilöstöjohtamisen osaaminen syntyy kokemuksen kautta.
Empatia on tärkeä osa työtä
Työssäni tarvitaan myös hyvää tilanteenhallintaa, taitoa rakentaa luottamusta, tilanneherkkyyttä sekä taitoa ihmisten yksilölliseen kohtaamiseen. Paineensietokyvyn ja vuorovaikutustaitojen on oltava vahvoja. Välillä pitää muistaa nauraa asioille - hymy ja iloisuus kantavat pitkälle.
Pidän suunnittelu- ja kehittämistehtävistä henkilöstöalalla. Parasta on se, kun kokee, että pystyy vaikuttamaan johonkin suurempaan. Työssäni haastavaa on erilaisten keinojen, menettelyjen, vaihtoehtojen ja uusien näkökulmien etsiminen säädösten rajoissa pysyen ja niitä soveltaen. Välttämättä minulle esitettyihin kysymyksiin en osaa vastata, jolloin otan asiasta selvää ja ohjaan kysyjän oikean tiedon äärelle. Työ henkilöstöalalla on organisaatiomme sisäistä palvelutyötä.
Olen urani aikana oppinut valtavasti kokeneemmilta kollegoilta, ja se on ollut valtava voimavara. Työnantajalta olen saanut kaiken tuen ja koulutuksen, mitä olen halunnut ja tarvinnut. Muutoksen johtaminen on se vahvin osaamiseni, ja siihen haluan keskittyä.
Vapaa-ajallani harrastan puutarhanhoitoa. Omassa puutarhassa rikkaruohojen nyppiminen on ihan loistavaa vastapainoa työlle. Rakastan luonnossa olemista ja käyskentelyä, etenkin koiran kanssa. Sen lisäksi kuntosaliharjoittelu kuuluu vahvasti elämääni.
Pia hallitsee talouden prosessit
Pia Nieminen, laskentapäällikkö, Pääesikunta, suunnitteluosasto
Tulin Puolustusvoimille töihin maaliskuussa 2006. Olin työskennellyt yksityisellä puolella viennin ja talouden tehtävissä ennen sitä. Ajattelin, että Puolustusvoimat on valtion työpaikoista kiinnostavin. Olimme muuttamassa perheeni kanssa pohjoiseen ja katselin, mitä työpaikkoja Rovaniemellä olisi tarjolla. Hain ja pääsin Lapin sotilasläänin esikuntaan taloussuunnittelijaksi.
Minulla kävi hyvä onni, että sain sellaisen tehtävän, jossa pystyin etenemään urallani. Tammikuussa 2008 siirryin Jääkäriprikaatiin talouspäälliköksi, jonka jälkeen lokakuussa 2010 Pääesikunnan kansliaan, Helsinkiin, Pääesikunnan controlleriksi. Suunnitteluosastolle sijoittuneen puolustusvoimien controllerin tehtävän kautta siirryin laskentapäälliköksi. Nykyisessä työtehtävässäni aloitin helmikuussa 2014.
Työnkuvaani kuuluu Puolustusvoimien maksuliike ja kirjanpito, sekä niiden kautta talouden prosessit ja SAP-tietojärjestelmän kehittäminen talouden osalta. Tässä työssä vaaditaan pitkäaikaista talous- ja valtionhallinnon osaamista. Suureksi eduksi on Puolustusvoimien eri toimintojen tunteminen, joka auttaa ymmärtämään kirjanpidon ja talouden lukujen muodostumista sekä asioita niiden taustalla. Minulle on ollut iso rikkaus saada toimia niin joukko-osasto-, puolustushaara- kuin puolustusvoimat tason tehtävissä.
Talouden kehittämistä hyvässä yhteishengessä
Normaaliin työpäivääni kuuluvat muun muassa Puolustusvoimien maksuliikkeen ja kirjanpidon ohjaavat tehtävät sekä yhteistyö ulkoisten sidosryhmien kanssa. Me laadimme ohjeistuksia sekä kehitämme prosesseja, toimintatapoja ja tietojärjestelmiä muutoksessa. Talouden prosessivastaavana toimin talouden asiantuntijana kehittämistyössä, ja työpäivääni kuuluukin merkittävissä määrin aktiivinen osallistuminen SAP-tietojärjestelmän kehittämiseen.
Osastollani on oikein hyvä yhteishenki. Meitä on aika pieni porukka, joten me keskustelemme ja pohdimme asioita yhdessä. Saan myös tehdä yhteistyötä puolustushaarojen ja joukko-osastojen talouden ihmisten sekä muiden toimialojen asiantuntijoiden kanssa, mikä on mielestäni rikkaus. Työ on monipuolista ja antaa hyvin mahdollisuuksia kehittyä ja oppia. Välillä nämä muutokset saattavat tuntua vaativilta, mutta eipähän pääse pitkästymään, kun koko ajan tapahtuu!
Vapaa-ajallani harrastan ratsastusta; vuokraan hevosta muutaman kertaa viikossa. Vietän tietenkin myös paljon aikaa pian 8-vuotiaan poikani kanssa. Toivon, että voin tulevaisuudessakin pysyä puolustusvoimilla töissä ja kasvattaa osaamistani edelleen. Puolustusvoimat on iso organisaatio, joka tarjoaa monenlaisia ja –tasoisia tehtäviä ympäri Suomea.
Satu keskittyy ympäristöoikeudellisiin kysymyksiin
Satu Sinkkonen, sotilaslakimies (ympäristölakimies), Puolustusvoimien logistiikkalaitos, Tampere
Aloitin työni Puolustusvoimissa vuonna 2009 sotilaslakimiehen tehtävässä Maavoimien esikunnassa Mikkelissä. Työtehtävien monipuolisuus kiinnosti; työnkuvaani kuului mm. sotilasrikosasioiden, vahingonkorvausasioiden sekä asevelvollisuuslainsäädäntöön liittyvien asioiden käsittelyä. Sittemmin työtehtäväni keskittyivät yhä enemmän ympäristöoikeudellisiin asioihin, muun muassa ampumaratojen ja ampuma- ja harjoitusalueiden toimintaedellytysten turvaamista koskeviin kysymyksiin. Nykyään työskentelen näiden asioiden parissa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa Tampereella. Mainittakoon vielä, että työskentelen siviilitehtävissä, eikä työssäni edellytetä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamista.
Voimassa oleva ympäristönsuojelulainsäädäntö asettaa useita reunaehtoja Puolustusvoimien toiminnalle esimerkiksi ampumaradoilla ja ampuma- ja harjoitusalueilla. On ollut ilo havaita, että Puolustusvoimissa ympäristönsuojeluun liittyviin asioihin panostetaan ja että ympäristönsuojelun merkitys ymmärretään yhtenä toiminnan jatkuvuuden mahdollistavana tekijänä.
Työni on mielenkiintoista ja pääsen työssäni tutustumaan hyvinkin erilaisiin kohteisiin ja toimintoihin maa-, meri- ja ilmavoimissa. Puolustusvoimissa asioita tulee aina tarkastella myös poikkeusolojen näkökulmasta, mikä tuo mielenkiintoisen ulottuvuuden myös sotilaslakimiehen tehtävään.
Tehtävässäni tarvitaan taitoa ymmärtää ennakoivasti erilaisten viranomaispäätösten ja ratkaisujen merkitys puolustusvoimien toimintaedellytyksiin. Laajatkin asiakokonaisuudet on omaksuttava nopeasti, jotta pystyy tuottamaan tarvittavan juridisen analyysin toisinaan hyvinkin lyhyessä määräajassa. Lainsäädännön kehitystä on seurattava tiiviisti ja osattava hahmottaa sen merkitys suhteessa puolustusvoimien tarpeisiin. Samaan asiaan voi liittyä useita erilaisia intressejä, muun muassa puolustusvoimien tarpeita sekä ympäristönsuojelulainsäädännön ja ympäröivän yhteiskunnan asettamia vaatimuksia, joita on pyrittävä sovittamaan yhteen.
Puolustusvoimissa kannustetaan oman ammattitaidon kehittämiseen ja olen itsekin osallistunut useisiin koulutustilaisuuksiin sekä kotimaassa että ulkomailla. Monipuolisten työtehtävien ohella työssäni ehdottomasti parasta on loistavat työkaverit, joiden kanssa on helppoa ja mutkatonta tehdä töitä. Meillä kaikilla on yhteinen tavoite – maanpuolustus – mikä auttaa ylläpitämään hyvää yhteishenkeä.
Juha on arkistoinnin ammattilainen
Juha Västilä, arkistonhoitaja, Ilmavoimien esikunta
Olen ollut Puolustusvoimilla töissä noin puolitoista vuotta. Koulutukseltani olen humanististen tieteiden kandi ja gradua vaille maisteri. Ennen Puolustusvoimia työskentelin pätkiä määräaikaisena arkistonjärjestämisprojekteissa kuten Maakunta-arkistolla ja oppilaitoksissa.
Hain Puolustusvoimille, koska avoinna ollut työtehtävä oli sitä, mitä halusin. Vastuun määrä ja työtehtävä tuntuivat sopivalta lyhyiden määräaikaisten työpätkien jälkeen. Ajattelin, että valtion työpaikka on myös turvallinen ja luotettava.
Työssäni vastaan kirjaamon toiminnasta ja toimin kirjaamotiimin vetäjänä. Työssä tarvitaan arkistoinnin ja asiakirjahallinnan tuntemusta. Lisäksi PVAH:n tunteminen on oleellista, ja yleensä puolustusvoimien arkistojärjestelmän tunteminen. Puolustusvoimien omat järjestelmät oppii tietysti työn ohessa. Järjestelykykyä tarvitaan, koska usein on pieniä mutta pitkäkantoisia projekteja, joita pitää pystyä pyörittämään.
Toisia autetaan
Työpäivien kulku vaihtelee, toisinaan kestää useampi viikko järjestää arkisto tai hävittää vanhoja asiakirjoja. Sitten on pienimuotoisia hommia kuten seuraavan vuoden tilattavia lehtiä.
Työssäni saan jatkuvasti olla tekemisissä eri ihmisten ja koko esikunnan kanssa, tässä oppii tuntemaan koko talon toiminnan. Haastavinta on se, miten saa oman toimialan tärkeyden tuotua esille, koska ydintehtävä puolustusvoimissa on kuitenkin jotain täysin muuta kuin paperien säilyttäminen. Jotkut käytännöt ovat myös olleet aika vanhoja, ja puolustusvoimien arkistoinnissa onkin vielä kehitettävää.
Tiimissämme on hyvä yhteishenki. Toisia autetaan ja yritetään ennakoida, milloin avuntarvetta voisi olla. Meillä on liukuva työaika, tosin kirjaamossa on jonkun aina päivystettävä virka-aikaan. Tulevaisuudessa haluaisin olla jossain enemmän asiaintuntija- ja kehittämistehtävässä, vaikka puolustusvoimissa.
Rikun polku Puolustushallinnon siviilitehtävästä sotilasuralle
Riku oli juuri valmistumassa tradenomiksi, kun hän pääsi kesäksi määräaikaiseen henkilöstösuunnittelijan tehtävään
Puolustusvoimien palvelukeskukseen Joensuuhun. Lue Rikun polusta Puolustushallinnon siviilitehtävistä sotilasuralle.
”Olen koulutukseltani sotatieteiden kandidaatti ja tradenomi (AMK). Hakeuduin Puolustusvoimiin tradenomiopiskelujeni loppusuoralla, koska Puolustusvoimilla on hyvä maine työnantajana. Puolustusvoimilla tiesin myös olevan mielenkiintoisia ja monipuolisia tehtäviä. Minua kiinnosti myös tietynlainen mystisyys, joka liittyy valtion ja etenkin Puolustusvoimien tehtäviin.
Olin palvelukeskuksessa työurallani ensimmäistä kertaa sellaisessa tehtävässä, jossa jouduin soveltamaan koulussa oppimaani tietotaitoa syvällisemmin. Opin palvelukeskuksessa monia työelämässä ja työyhteisössä tarvittavia taitoja. Sain tehdä asioita itsenäisesti, minkä ansiosta opin paljon vastuunkantoa ja olemaan luottamuksen arvoinen. Palvelukeskuksessa tein pääasiallisesti siviilien, aliupseereiden ja erikoisupseereiden rekrytointeja ympäri Suomen. Olen harjoittelun jälkeen hyötynyt lukemattomia kertoja muun muassa puolustusvoimien tuntemuksesta ja tiimityöskentelytaidoista.
Rekrytoijan tehtävä oli hyvin monialainen. Tärkeimpinä ominaisuuksina tehtävässä tarvitaan valmiutta perehtyä monipuolisesti uusiin asioihin, nopeaa omaksumiskykyä ja hyviä sosiaalisia taitoja. Tehtävässä on tärkeää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, kun yhteyttä pidetään oman tiimin ja palvelukeskuksen henkilöstön lisäksi rekrytoiviin yksiköihin, hakijoihin ja sidosryhmiin.
Parasta työssä palvelukeskuksessa olivat huiput työkaverit, hyvä esimies ja tehtävän vastuullisuus. Kattavan perehdytyksen jälkeen sain roimasti vastuuta sekä itsenäisesti hoidettavia tehtäviä. Tukea oli aina saatavilla tarvittaessa.
Kipinä maanpuolustukseen oli minulla ollut jo pitkään. Sen vuoksi hain palvelukeskukseen töihin ja jo sitä ennen kadettikouluun opiskelemaan, vaikka olin juuri valmistumassa tradenomiksi. Palvelukeskuksessa sain kattavasti tietoa puolustusvoimista ja valtiosta työnantajana. Tämä antoi loppusysäyksen pääsykokeisiin lähtemiselle ja kadettikoulun aloittamiselle.
Tällä hetkellä työskentelen rajavartiolaitoksella vartioupseerina ja teen mm. valtakunnan rajojen valvontaa, operatiivista johtamista ja kouluttamista. Toimin rajavartijoiden esimiehenä, teen työvuorosuunnittelua ja yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa sekä tietenkin kouluttaudun jatkuvasti erinäisillä kursseilla. Pidän monipuolisuudesta työssäni, kun puolet työajastani menee maastossa tai reissun päällä ja puolet toimistotöissä. Tällä hetkelläkin olen Länsi-Lapissa tukemassa Lapin rajavartiostoa valtiojohdon käyttöönottamissa sisärajatarkastuksissa Covid19-tilanteen takia.”