Hyppää sisältöön

Helikopteri

Ohje ilmakuvaajalle

Maanpuolustuksen kohteiden kuvaaminen ja tutkiminen ilmasta on luvanvaraista. Kohteet voivat olla liikkuvia tai muuttuvia, joten ilmakuvaukseen tarvitaan usein lupa. Kerromme, milloin lupa tarvitaan ja miten sen saa.

UUTTA: Ilmakuvausluvan hakeminen on siirretty Puolustusvoimien asiointipalveluun. 
Hae ilmakuvauslupaa asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi

Asiasta tarkemmin lisätietoa -kohdassa.
 

Lupaa tarvitaan kaikkeen laajamittaiseen kuvaukseen lentokoneesta tai kauko-ohjattavasta lennokista. Lentokorkeus tai -kalusto ei muuta luvan tarvetta.

Luvat myöntää Pääesikunta. Luvan hinta on 86 euroa puolustusministeriön asetuksen 1072/2022 mukaisesti.

Suomen alueella et saa luvatta kuvata tai muuten taltioida ilmasta käsin tietoa

 • ilmailulta pysyvästi rajoitetuista alueista (EFR11, 35, 37, 43, 45 54 ja 100)
 • linnoitusalueista, linnakkeista tai kasarmialueista
 • sotasatamista tai sotilaslentokentistä
  • otathan huomioon, että sotilasalue voi olla myös tilapäinen (mm. harjoituksia tai ulkomaisten alusten satamavierailuja varten muodostettu
 • puolustusvoimien varikoista tai varastoista
 • puolustusvoimien viestiasemista, antennikentistä tai puolustuslaitteista tai -välineistä
 • puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen maastoharjoituksista.

Lupaa ei yleensä tarvita, kun

 • Kuvattava kohde on etukäteen tunnettu ja tunnistettu eikä sisällä aluevalvontalain 14 § mukaisia kohteita, kuten joukkoja, rakennuksia tai aluksia.
 • Kuvaus ei ole laajamittaista vaan kohdistuu ennalta määriteltyyn kohteeseen, kuten kapeaan sähkölinjaan, kortteliin, puistoalueeseen, tuotantoalueeseen tai metsäpalstaan tai on laajuudeltaan alle 500 km2.
 • Lennättäminen tai lentäminen tapahtuu voimassa olevien ilmailun määräysten ja säädösten mukaisesti.

Kielto ei koske tiedon taltioimista yleisessä liikenteessä olevasta ilma-aluksesta yksityiseen tarkoitukseen. Esimerkiksi reittilentokoneen ikkunasta saa ottaa kuvia.

Mikäli et ole varma luvan tarpeesta tai epäilet kuvanneesi aluevalvontalaissa nimettyä luvanvaraista kohdetta, kysy ja selvitä asia Pääesikunnan kanssa. Vastaamme kysymyksiisi mielellämme sähköpostilla.

Näin haet lupaa ilmakuvaamiseen

Hae ilmakuvauslupaa Puolustusvoimien asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi

Hakemuksen tulee sisältää kuvausalue karttaliitteenä sekä paikkatietomuodossa (ESRI, shp, KMZ) tai koordinaattikulmapisteinä. Ilmakuvauslupa voi sisältää ehtoja tai rajoitteita. Hakemuksen normaali käsittelyaika on noin kaksi viikkoa.

Ilmailu pysyvästi ilmailulta rajoitetuilta alueilla (H24 R-alueet) edellyttävät myös lentoluvan. Hakemuslomake löytyy Puolustusvoimien verkkosivuilta lomakkeista.

Lupapäätös voi sisältää rajoitteita kuvanlaadun, ajankohdan tai yhteydenpitoon kuvattavan kohteen kanssa. Lupaviranomaisella on oikeus tarkistaa kuvattu aineisto. Tarkastuksen perusteella aineisto luvanvaraisista kohteista voi saada myös turvallisuusluokan.

Lisätietoa

 
´