Hyppää sisältöön

Sotilasarvot Puolustusvoimissa

Sotilasarvoja on käytössä sama määrä jokaisessa puolustushaarassa. Upseerien sotilasarvoja on Puolustusvoimissa käytössä 11, aliupseerien sotilasarvoja kuusi ja miehistön sotilasarvoja kolme.

Maa- ja Ilmavoimien käytössä olevat sotilasarvot ovat samannimisiä, kun taas Merivoimat käyttää omaa nimikkeistöään.

Korkein sotilasarvo on kenraali (Maa- ja Ilmavoimat) tai amiraali (Merivoimat). Alin sotilasarvo on sotamies (Maa- ja Ilmavoimat) tai matruusi (Merivoimat). Sotamiehestä voidaan käyttää puolustushaara- tai aselajikohtaista arvoa, esimerkiksi tykkimies tai jääkäri.

Jokainen sotilas aloittaa palveluksensa alokkaana. Alokas ei ole sotilasarvo, vaan nimitys sotilaalle, joka ei vielä ole vannonut sotilasvalaa tai antanut sotilasvakuutusta.

Lisätietoa: 

Reservin ylennykset varusmies.fi/reservin-ylennykset

Sotilasarvo Maavoimien ja Ilmavoimien kauluslaatta M/05-rintalaatta Hihalaatta
Kenraali Kenraalin kauluslaatassa on neljä leijonaruusuketta rinnakkain. Kenraalin kauluslaatassa on neljä leijonaruusuketta rinnakkain. Kenraalin M/05 rintalaatassa on neljä leijonaruusuketta allekkain. Kenraalin hihalaatassa on yksy koristeellinen, paksu viiva alimmaisena ja sen päällä kolme ohutta viivaa.
Kenraaliluutnantti Kenraaliluutnantin kauluslaatassa on kolme leijonaruusuketta rinnakkain. Kenraaliluutnantin kauluslaatassa on kolme leijonaruusuketta rinnakkain. Kenraaliluutnantin M/05 rintalaatassa on kolme leijonaruusuketta allekkain. Kenraaliluutnantin hihalaatassa on yksy koristeellinen, paksu viiva alimmaisena ja sen päällä kaksi ohutta viivaa.
Kenraalimajuri Kenraalimajurin kauluslaatassa on kaksi leijonaruusuketta rinnakkain. Kenraalimajurin kauluslaatassa on kaksi leijonaruusuketta rinnakkain. Kenraalimajurin M/05 rintalaatassa on kaksi leijonaruusuketta allekkain. Kenraalimajurin hihalaatassa on yksy koristeellinen, paksu viiva alimmaisena ja sen päällä yksi ohut viivaa.
Prikaatikenraali Prikaatikenraalin kauluslaatassa on yksi leijonaruusuke. Prikaatikenraalin kauluslaatassa on yksi leijonaruusuke. Prikaatikenraalin M/05 rintalaatassa on yksi leijonaruusuke. Prikaatikenraalin hihalaatassa on yksy koristeellinen, paksu viiva.
Eversti Everstin kauluslaatassa on kolme paksua heraldista ruusuketta rinnakkain. Everstin kauluslaatassa on kolme paksua ruusuketta rinnakkain. Everstin M/05 rintalaatassa on kolme paksua heraldista ruusuketta allekkain. Everstin hihalaatassa on yksy koristeellinen, paksu viiva ylimmäisenä ja sen alla kolme ohutta viivaa.
Everstiluutnantti Everstiluutnantin kauluslaatassa on kaksi paksua heraldista ruusuketta rinnakkain. Everstiluutnantin kauluslaatassa on kaksi paksua ruusuketta rinnakkain. Everstiluutnantin M/05 rintalaatassa on kaksi paksua heraldista ruusuketta allekkain. Everstiluutnantin hihalaatassa on yksy koristeellinen, paksu viiva ylimmäisenä ja sen alla kaksi ohutta viivaa.
Majuri Majurin kauluslaatassa on yksi paksu heraldinen ruusuke. Majurin kauluslaatassa on yksi paksu ruusuke. Majurin M/05 rintalaatassa on yksi paksu heraldinen ruusuke. Majurin hihalaatassa on yksi koristeellinen, paksu viiva ylimmäisenä ja sen alla yksi ohut viivaa.
Kapteeni Kapteenin kauluslaatassa on kolme ohutta heraldista ruusuketta rinnakkain. Kapteenin kauluslaatassa on kolme ohutta ruusuketta rinnakkain. Kapteenin M/05 rintalaatassa on kolme ohutta heraldista ruusuketta allekkain. Kapteenin hihalaatassa on kaksi, paksua viivaa, joiden välissä on yksi ohut viiva.
Yliluutnantti Yliluutnantin kauluslaatassa on kaksi ohutta heraldista ruusuketta rinnakkain, joiden välissä on viiva. Yliluutnantin kauluslaatassa on kaksi ohutta ruusuketta rinnakkain, joiden välissä on viiva. Yliluutnantin M/05 rintalaatassa on kaksi ohutta ruusuketta rinnakkain, joiden välissä on viiva. Yliluutnantin hihalaatassa on yksi, paksu viiva alimmaisena ja sen päällä kaksi ohutta viivaa.
Luutnantti Luutnantin kauluslaatassa on kaksi ohutta heraldista ruusuketta rinnakkain. Luutnantin kauluslaatassa on kaksi ohutta ruusuketta rinnakkain. Luutnantin M/05 rintalaatassa on kaksi ohutta ruusuketta allekkain. Luutnantin hihalaatassa on kaksi paksua viivaa.
Vänrikki Vänrikin kauluslaatassa on yksi ohut heraldinen ruusuke. Vänrikin kauluslaatassa on yksi ohut ruusuke. Vänrikin M/05 rintalaatassa on yksi ohut heraldinen ruusuke. Vänrikin hihalaatassa on yksi paksu viiva.

Aliupseerit

Sotilasarvo Maavoimien kauluslaatta M/05-rintalaatta Hihalaatta
Sotilasmestari Sotilasmestarin kauluslaatassa on yksi paksu kulmarauta, jonka alla on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain. Sotilasmestarin M/05 rintalaatassa on yksi paksu kulmarauta, jonka alla on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain. Sotilasmestarin hihalaatassa on yksi paksu kulmarauta, jonka alla on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain.
Ylivääpeli Ylivääpelin kauluslaatassa on yksi paksu kulmarauta, jonka alla on yksi ohut kulmarauta. Ylivääpelin M/05 rintalaatassa on yksi paksu kulmarauta, jonka alla on yksi ohut kulmarauta. Ylivääpelin hihalaatassa on yksi paksu kulmarauta, jonka alla on yksi ohut kulmarauta.
Vääpeli Vääpelin kauluslaatassa on yksi paksu kulmarauta. Vääpelin M/05 rintalaatassa on yksi paksu kulmarauta. Vääpelin hihalaatassa on yksi paksu kulmarauta.
Ylikersantti Ylikersantin kauluslaatassa on neljä ohutta kulmarautaa rinnakkain. Ylikersantin M/05 rintalaatassa on neljä ohutta kulmarautaa allekkain. Ylikersantin hihalaatassa on neljä ohutta kulmarautaa allekkain.
Upseerikokelas Upseerikokelaan kauluslaatassa on kaksi vinoneliötä rinnakkain. Upseerikokelaan M/05 rintalaatassa on kaksi vinoneliötä allekkain. Upseerikokelaan hihalaatassa on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain, joiden päällä on koristeellinen ympyrä.
Kersantti Kersantin kauluslaatassa on kolme ohutta kulmarautaa rinnakkain. Kersantin M/05 rintalaatassa on kolme ohutta kulmarautaa allekkain. Kersantin hihalaatassa on kolme ohutta kulmarautaa allekkain.
Upseerioppilas Upseerioppilaan kauluslaatassa on yksi vinoneliö. Upseerioppilaan M/05 rintalaatassa on yksi vinoneliö. Upseerioppilaan hihalaatassa on yksi ohut kulmarauta, jonka päällä on koristeellinen ympyrä.
Alikersantti Alikersantin kauluslaatassa on kaksi ohutta kulmarautaa rinnakkain. Alikersantin M/05 rintalaatassa on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain. Alikersantin hihalaatassa on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain.

Miehistö

Sotilasarvo Maavoimien kauluslaatta M/05-rintalaatta Hihalaatta
Korpraali Korpraalin kauluslaatassa on yksi ohut kulmarauta. Korpraalin M/05 rintalaatassa on yksi ohut kulmarauta. Korpraalin hihalaatassa on yksi ohut kulmarauta.
Aliupseerioppilas Aliupseerioppilaan kauluslaatta on muuten tyhjä, paitsi väri muuttuu puolustusharaan tai tehtävän myötä. Aliupseerioppilaan M/05 rintalaatassa on yksi ohut, harmaa viiva. Aliupseerioppilaan hihalaatassa on yksi ohut, harmaa viiva.
Sotamies Sotamiehen kauluslaatta on muuten tyhjä, paitsi väri muuttuu puolustushaaran tai tehtävän myötä. Sotamiehen M/05 rintalaatta on vihreä. Sotamiehen hihalaatta on harmaa.

Sotilaspapit

Sotilasarvo Kauluslaatta Olkalaatta
Kenttäpiispa Kenttäpiispan kauluslaatassa on kaksinkertaisten keltaisten reunusten ja lehtien ympäröimä risti. Kenttäpiispan olkalaatassa on keltaisten lehtien ympäröimä risti sekä yksi koristeellinen paksu viiva.
Kenttärovasti Kenttärovastin kauluslaatassa on kaksinkertaisten purppuranväristen reunusten ja keltaisten lehtien ympäröimä risti. Kenttärovastin olkalaatassa on keltaisten lehtien ympäröimä risti sekä kaksi viivaa.
Sotilaspastori Sotilaspastorin kauluslaatassa on purppuranväristen reunusten ja keltaisten lehtien ympäröimä risti. Sotilaspastorin olkalaatassa on keltaisten lehtien ympäröimä risti sekä yksi viiva.
Sotilaspastori (ortod.)

Merivoimat

Upseerit

Sotilasarvo Olkalaatta Hihalaatta
Amiraali Amiraalin olkalaatassa on kolme viivaa, joihin seuraa yksi koristeellinen paksu viiva rinnakkain vasemmalta oikealle. Amiraalin hihalaatassa on kolme viivaa, joihin seuraa yksi koristeellinen paksu viiva allekkain.
Vara-amiraali Vara-amiraalin olkalaatassa on kaksi viivaa, joihin seuraa yksi koristeellinen paksu viiva rinnakkain vasemmalta oikealle. Vara-amiraalin hihalaatassa on kaksi viivaa, joihin seuraa yksi koristeellinen paksu viiva allekkain.
Kontra-amiraali Kontra-amiraalin olkalaatassa on yksi viiva, johon seuraa yksi koristeellinen paksu viiva rinnakkain vasemmalta oikealle. Kontra-amiraalin hihalaatassa on yksi viivaa, johon seuraa yksi koristeellinen paksu viiva allekkain.
Lippueamiraali Lippueamiraalin olkalaatassa on yksi koristeellinen paksu viiva. Lippueamiraalin hihalaatassa on yksi koristeellinen paksu viiva.
Kommodori Kommodorin olkalaatassa on neljä viivaa rinnakkain. Kommodorin hihalaatassa on neljä viivaa allekkain.
Komentaja Komentajan olkalaatassa on neljä viivaa rinnakkain vasemmalta oikealle, joista toinen viiva on ohut. Komentajan hihalaatassa on neljä viivaa allekkain, joista toinen viiva on ohut.
Komentajakapteeni Komentajakapteenin olkalaatassa on kolme viivaa rinnakkain. Komentajakapteenin hihalaatassa on kolme viivaa allekkain.
Kapteeniluutnantti Kapteeniluutnantin olkalaatassa on kolme viivaa rinnakkain, joista toinen on ohut. Kapteeniluutnantin hihalaatassa on kolme viivaa allekkain, joista toinen on ohut.
Yliluutnantti Yliluutnantin olkalaatassa on kolme viivaa rinnakkain, joista ensimmäinen ja toinen ovat ohuita. Yliluutnantin hihalaatassa on kolme viivaa allekkain, joista ensimmäinen ja toinen ovat ohuita..
Luutnantti Luutnantin olkalaatassa on kaksi viivaa rinnakkain. Luutnantin hihalaatassa on kaksi viivaa allekkain.
Aliluutnantti Aliluutnantin olkalaatassa on yksi viiva. Aliluutnantin hihalaatassa on yksi viivaa.

Aliupseerit

Sotilasarvo Hihalaatta
Sotilasmestari Sotilasmestarin hihalaatassa on yksi paksu kulmarauta, jonka alla on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain.
Ylipursimies Ylipursimies hihalaatassa on yksi paksu kulmarauta, jonka alla on yksi ohut kulmarauta.
Pursimies Pursimiehen hihalaatassa on yksi paksu kulmarauta.
Ylikersantti Ylikersantin hihalaatassa on neljä ohutta kulmarautaa allekkain.
Upseerikokelas Upseerikokelaan hihalaatassa on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain, joiden päällä on koristeellinen ympyrä.
Kersantti Kersantin hihalaatassa on kolme ohutta kulmarautaa allekkain.
Upseerioppilas Upseerioppilaan hihalaatassa on yksi ohut kulmarauta, jonka päällä on koristeellinen ympyrä.
Alikersantti Alikersantin hihalaatassa on kaksi ohutta kulmarautaa allekkain.

Miehistö

Sotilasarvo Hihalaatta
Ylimatruusi Ylimatruusin hihalaatassa on yksi ohut kulmarauta.
Aliupseerioppilas Aliupseerioppilaan hihalaatassa on yksi ohut harmaa viiva.
Matruusi Matruusin hihalaatta on musta.

Sotilaspapit

Sotilasarvo Hihalaatta Olkalaatta
Kenttärovasti Kenttärovastin hihalaatassa on keltaisten lehtien ympäröimä risti sekä kaksi viivaa. Kenttärovastin olkalaatassa on keltaisten lehtien ympäröimä risti sekä kaksi viivaa.
Sotilaspastori Sotilaspastorin hihalaatassa on keltaisten lehtien ympäröimä risti sekä yksi viiva. Sotilaspastorin olkalaatassa on keltaisten lehtien ympäröimä risti sekä yksi viiva.
Varusmiespappi (aliupseeri) Aliupseeri-varusmiespapin hihalaatassa on kaksi ohutta kulmarautaa ja niiden alla punainen risti. Aliupseeri-varusmiespapin olkalaatassa on kaksi ohutta kulmarautaa.
Varusmiespappi (matruusi) Varusmiespapin hihalaatassa on  punainen risti. Varusmiespapin olkalaatta on musta.

 

Lataa tästä kaikki arvomerkit 

 

 

 
Varusmiesten sotilasarvot

Varusmiesten sotilasarvot

Palveluksen alussa varusmiesten tulee opetella sotilasarvot ja niihin liittyvät arvomerkit.

Arvomerkeistä lisää varusmies.fi-sivustolla
´