- Some-kanavat
- Aluetoimistot
- Löydä aluetoimistosi
- Ulkomailla asuvien asevelvollisuusasiat
- Usein kysytyt kysymykset UKK
- Etelä-Savon aluetoimisto
- Hämeen aluetoimisto
- Kaakkois-Suomen aluetoimisto
- Keski-Suomen aluetoimisto
- Lapin aluetoimisto
- Lounais-Suomen aluetoimisto
- Pirkanmaan aluetoimisto
- Pohjanmaan aluetoimisto
- Pohjois-Karjalan aluetoimisto
- Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto
- Pohjois-Savon aluetoimisto
- Uudenmaan aluetoimisto
- Asevelvollisrekisteri
- Henkilövaraukset
- Aineistot
- Podcastit
- Lomakkeet
- Turvallisuusselvitykset
- Kaavoitus ja rakentaminen
- Merenmittaus
- Ilmakuvauslupa
- Suoja-alueluvat
- Anna palautetta
- Saavutettavuuspalaute
- Saavutettavuusseloste
- Asiakirjatilaus ja käyttölupa
- Tietosuojan toimeenpano
Kysyttävää asevelvollisuudesta?
Aluetoimistot ovat asevelvollisten asialla ja vastaavat asevelvollisten kysymyksiin ennen ja jälkeen varusmiespalveluksen. Alle on koottu yleisimpiä aluetoimistoille esitettyjä kysymyksiä vastauksineen. Mikäli näistä ei löydy apua pulmaasi, tutustu intti.fi-verkkosivustoon tai tarvittaessa käänny oman aluetoimistosi puoleen.
- tarkistetaan henkilötietosi,
- tarkastetaan terveydentilasi,
- kuullaan varusmiespalveluksen suorittamista koskevat toivomuksesi,
- päätetään palveluskelpoisuudestasi ja varusmiespalveluksesi aloittamisen ajasta ja paikasta ja
- saat lisäksi tietoa maanpuolustusvelvollisuudesta.
Ennen kutsuntoja saat kotiisi postitse Varusmies-kirjasen, kyselylomakkeet ja kutsuntakuulutuksen. Syvenny ja vastaa kyselyyn mahdollisimman tarkasti. Ennen kutsuntatilaisuutta sinun tulee osallistua ennakkoterveystarkastukseen.
Sinun kannattaa valmistautua kutsuntoihin miettimällä etukäteen, mitä varusmiespalvelukselta haluat: miten voit hyödyntää palveluksessa omaa siviiliosaamistasi ja miten palveluksesta olisi sinulle mahdollisimman paljon hyötyä. Lue lisää eri palvelusvaihtoehdoista tästä: varusmies.fi/palvelustehtavat-ja-paikat. Ilmoita toiveesi kutsunnoissa kutsuntalautakunnalle.
Asevelvollisuuslain 1438/2007 16 §:n mukaan sinun tulee osallistua kutsuntaan henkilökohtaisesti. Voit kuitenkin tarvittaessa vaihtaa kutsuntapäivää sopimalla tästä oman aluetoimistosi kanssa.
Ota yhteys omaan aluetoimistoosi ja opiskelupaikkasi aluetoimistoon – kutsuntapaikan vaihtaminen on mahdollista. Voit tarkistaa kotipaikkasi ja opiskelupaikkasi aluetoimiston tästä. Tarkista kutsuntatilaisuudet eri paikkakunnilla tutustumalla aluetoimistojen kutsuntakuulutuksiin.
- Toimittakaa lääkärinlausunto terveydentilasta omaan aluetoimistoonne.
- Laatikaa vapaamuotoinen pyyntö kutsuntojen läsnäolovelvollisuudesta vapauttamisesta ja toimittakaa myös se aluetoimistoonne.
Ei tarvitse, asiasi käsitellään kutsunnoissa aluetoimistolle etukäteen toimittamiesi kutsunta-asiakirjojen perusteella.
- Täytä Kyselylomake palvelusta ja terveydentilan tutkimista varten (lomake nro 428-0335) ja mahdollinen opiskelutodistuksesi. Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet.
- Mikäli sinulla on jokin sairaus tai vamma, joka voi vaikuttaa palveluksen suorittamiseen, hanki lisäksi Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-2221). Huom! Lääkärinlausunnossa tulee käyttää Puolustusvoimien lomaketta.
- Toimita asiakirjat omaan aluetoimistoosi ennen kutsuntoja.
Lisätietoa ulkomailla asuvien asevelvollisuusasioista löytyy tästä.
Ota viipymättä yhteys omaan aluetoimistoosi asian selvittämiseksi. Valmistaudu käymään aluetoimiston asiakaspalvelupisteessä. Sinulla tulee olla mukana henkilöllisyystodistus.
- Hanki Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-2221). Lausunnossa lääkärin on otettava kantaa palveluskelpoisuusluokkaan sekä palveluksesta selviytymiseesi. Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet.
- Toimita lääkärinlausunto omaan aluetoimistoosi. Kun lausunto saapuu aluetoimistolle, saat määräyksen aluetoimiston järjestämään tarkastukseen palveluskelpoisuudesta päättämistä varten.
Sinun tulee osallistua kutsuntoihin henkilökohtaisesti, mikäli aluetoimisto ei ole vapauttanut sinua läsnäolovelvollisuudesta kutsunnoissa. Osallistumisvelvollisuus perustuu asevelvollisuuslakiin 1438/2007: 16 §.
- Täytä Hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen (lomake nro 7550-428-0311). Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/lomakkeet.
- Liitä hakemukseen Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-222). Huom! Lääkärinlausunnossa tulee käyttää Puolustusvoimien lomaketta.
- Lähetä hakemus liitteineen omaan aluetoimistoosi 1.3. mennessä.
- Mikäli haet erikoisjoukkoihin, katso hakuohjeet osoitteesta intti.fi/erikoisjoukot.
Lisätietoja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta löydät tästä.
Sinun tulee hakea palveluksen aloittamisajankohdan muutosta (entiseltä nimeltään lykkäys) aluetoimistosta.
- Täytä huolellisesti ja perustellen Palveluksenaloittamisajan/palveluspaikan muutoshakemus (lomake nro 7550-448-8728). Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet.
- Liitä hakemukseen alle kolme kuukautta vanha opiskelutodistus. Mikäli olet vasta aloittamassa opintojasi, liitä hakemukseen oppilaitokseen hyväksymisilmoitus ja todistus opiskelupaikan vastaanottamisesta.
- Lähetä hakemus liitteineen omaan aluetoimistoosi.
Palveluksenaloittamisajan/palveluspaikan muutoshakemus (lomake nro 7550-448-8728) löytyy osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet. (Lomakkeen nimitys oli aiemmin lykkäyshakemus.)
Ennen palvelusta saat vastattavaksesi alokaskyselyn, jossa voit esittää toiveen palvelustehtävästäsi ja kiinnostavasta koulutuksesta. Joihinkin tehtäviin, kuten kuljettajakoulutukseen valitaan alokaskauden loppupuolella. Myös erityistehtäviin esimerkiksi viestintäalalle haetaan peruskoulutuskauden päätteeksi. Tutustu palvelustehtäviin osoitteessa varusmies.fi/palvelustehtavat-ja-paikat.
Toimita alle kolme kuukautta vanha lääkärinlausunto aluetoimistoosi. Lausunnosta tulee ilmetä lääkärin kannanotto varusmiespalveluksen aloittamiseen ja diagnoosi. Vastaat itse lääkärinlausunnon hankkimisesta aiheutuneista kuluista.
- Täytä Palveluksenaloittamisajan/palveluspaikan muutoshakemus (lomake nro 7550-448-8728). Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet. Täytä hakemus huolellisesti ja perustele omin sanoin muutoksen tarve.
- Toimita palveluksen aloittamisajan tai palveluspaikan muutoshakemus perusteluineen omaan aluetoimistoosi.
Ennen palveluksen aloittamista sinun kannattaa aloittaa oman kuntosi kohentaminen. MarsMars.fi-palvelussa voit testata lähtökuntosi. Ohjelma tarjoaa sinulle nousujohteisen kunto-ohjelman. Varusmieheksi tuleville tarjolla on räätälöity kolmen kuukauden kuntokuuri ennen kasarmille saapumista.
Hyväksymme ensisijaisesti Puolustusvoimien lomakkeelle Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-2221) tehdyt tuoreet lääkärinlausunnot. Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet. Puolustusvoimien lomakkeelle lausunto vaaditaan kutsuntoja ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta koskevissa terveystarkastuksissa.
Kun olet hakeutunut siviilipalvelukseen, mutta et haluakaan suorittaa asevelvollisuuttasi siviilipalveluksena, voit hakea siirtoa takaisin varusmiespalvelukseen. Ennen siviilipalveluksen alkua voit hakea yhden kerran takaisin aseelliseen palvelukseen. Siviilipalveluskeskus hyväksyy hakemuksen, jos ilmoitat siinä, että vakaumuksesi ei enää estä sinua suorittamasta asevelvollisuuslain mukaista palvelua. Hakemusta et voi tehdä enää sen jälkeen, kun olet jo aloittanut siviilipalveluksesi, etkä myöskään enää sen vuoden jälkeen, jonka aikana olet täyttänyt 28 vuotta. Lisätiedot löytyvät Siviilipalveluskeskuksen verkkosivuilta.
Varusmiespalvelus kestää koulutuksesta riippuen 165, 255 tai 347 päivää.
Miehistön tehtäviin koulutettavilla palvelusaika on 165 päivää ja miehistön erityistaitoa vaativiin tehtäviin koulutettavilla sekä aseetonta palvelusta suorittavilla 255 päivää. Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavat palvelevat 347 päivää.
Lisätietoja varusmiespalveluksesta ja -koulutuksesta löydät tästä.
Asiasanat: varusmiespalvelus, varusmiespalveluksen kesto, varusmiespalvelusaika, varusmiespalvelus kesto
Erikoisjoukkoihin tulee hakea erikseen, yleensä ennen palveluksen alkua. Joihinkin erikoisjoukkoihin on mahdollista hakea palveluksen alettua. Erikoisjoukoissa pääset haastamaan itsesi vaativassa koulutuksessa. Erikoisjoukkoihin kuuluvat laskuvarjojääkärit, sukeltajat, erikoisrajajääkärit, Suomen kansainväliset valmiusjoukot, sotilassoittajat, elektronisen sodankäynnin joukot, iso osa Ilmavoimien kursseista ja Urheilukoulussa palvelevat urheilijat.
Erityistehtäviin haetaan varusmiespalveluksen alussa, yleensä peruskoulutuskauden aikana. Hakuohjeet ja lisätiedot löytyvät osoitteesta intti.fi/erityistehtavat. Erityistehtävissä pääsee hyödyntämään siviilissä hankittua erityisosaamista ja -koulutusta. Erityistehtäviä on tarjolla mm. viestinnän, tekniikan, tietotekniikan, teologian, lääketieteen ja oikeudellisen alan parissa.
Koulutusvalinnat tuleviin palvelustehtäviin tehdään peruskoulutuskaudella. Sinun kannattaakin heti alusta alkaen tehdä parhaasi ja osoittaa motivaatiosi. Hyvällä asenteella pärjää pitkälle. Joukko-osastosi palvelusmahdollisuuksista löydät lisätietoa osoitteesta intti.fi/palvelustehtavat-ja-paikat. Tutustu myös erityistehtäviin ja erikoisjoukkoihin kyseisten joukkojen verkkosivuilla.
Mieti ennen kutsuntoja ja palveluksen aloittamista, miten palveluksessa voisit hyödyntää siviilitietojasi ja -taitojasi. Kannattaa myös pohtia, millaisesta koulutuksesta olisi sinulle hyötyä varusmiespalveluksen jälkeen.
Varusmiespalveluksen voi suorittaa myös muun muassa palvelemalla Puolustusvoimien erikoisjoukoissa tai erityistehtävissä. Erikoisjoukoissa pääset haastamaan itsesi vaativassa koulutuksessa, erikoisjoukkoon sinun tulee hakea erikseen. Erityistehtävissä voit hyödyntää aiemmin siviilissä hankkimaasi osaamista ja koulutusta.
Jos vakaumuksesi estää sinua suorittamasta asevelvollisuuttasi aseellisessa palveluksessa, voit hakea aseettomaan palvelukseen. Aseetonta palvelusta suorittavana et osallistu asekoulutukseen, muuten palveluksesi on samanlainen kuin aseellisessa palveluksessa olevalla. Lisätietoa aseettomasta palveluksesta löytyy tästä.
- Täytä Siviilipalvelushakemus. Hakemus löytyy suomi.fi-palvelusta tästä.
- Lähetä hakemuksesi omaan aluetoimistoosi.
Mikäli este on lyhytaikainen, sinun kannattaa ensisijaisesti hakea lomaa harjoituksesta. Mikäli este on pidempikestoinen, sinun tulee hakea harjoituksesta vapauttamista.
Toimita aluetoimistoosi Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-222). Huom! Lääkärinlausunnossa tulee käyttää Puolustusvoimien lomaketta. Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet. Lausunnosta tulee ilmetä lääkärin kannanotto palveluskelpoisuuteesi ja diagnoosi. Vastaat itse lääkärinlausunnon kuluista.
Puolustusvoimat järjestää kertausharjoituksia sodan ajan joukkojen valmiuden ja suorituskyvyn lisäämiseksi. Mahdollisuuteen osallistua kertausharjoituksiin ei voi siis itse vaikuttaa. Mikäli olet kiinnostunut kehittämään sotilaallisia taitojasi, tutustu Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuskalenteriin osoitteessa mpk.fi.
Ylentäminen edellyttää pääsääntöisesti asevelvollisen sijoittamista tiettyä sotilasarvoa vastaavaan Puolustusvoimien sodan ajan tehtävään tai että hänet on varattu poikkeusolojen muuhun vaativaan tehtävään (lisätietoja henkilövarauksesta).
Edellisestä ylennyksestä tulee olla kulunut vähintään neljä–viisi vuotta. Upseeriylennyksissä ylennysten välinen aika pitenee – mitä korkeammasta sotilasarvosta on kyse.
- Tarkasta ensin tietosi valtakunnallisesta Kanta-arkistosta omakanta-palvelussa osoitteesta kanta.fi/omakanta.
- Sotilaslääketieteen arkistosta voit tiedustella rokotustietojasi täyttämällä asiakirjatilauslomakkeen (lomakkeen löydät verkkosivuilta osoitteesta puolustusvoimat.fi/tietoa-meista/sotilaslaaketieteen-keskus/arkisto).
- Lähetä lomake osoitteeseen
Sotilaslääketieteen arkisto
PL 13
44501 VIITASAARI
Huom! Jotta arkistosta voidaan luovuttaa tietoja, tarvitsemme kirjallisen omakätisesti allekirjoitetun asiakirjatilauksen. Lisätietoja löydät Sotilaslääketieteen keskuksen verkkosivuilta puolustusvoimat.fi/tietoa-meista/sotilaslaaketieteen-keskus.

Teemasivut
Varusmies
Tutustu varusmiespalvelukseen ja tarjolla oleviin tehtäviin. Saat myös tietoa valmistautumisesta palvelukseen.
Tutustu intti.fi-teemasivuihin
Teemasivut
Reserviläiselle
Asevelvollinen kuuluu palveluksensa jälkeen reserviin. Katso lisätietoa kertausharjoituksista ja tutustu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.
Reserviläisten teemasivuille