Kysyttävää asevelvollisuudesta?

Aluetoimistot ovat asevelvollisten asialla ja vastaavat asevelvollisten kysymyksiin ennen ja jälkeen varusmiespalveluksen. Alle on koottu yleisimpiä aluetoimistoille esitettyjä kysymyksiä vastauksineen. Mikäli näistä ei löydy apua pulmatilanteeseesi, tutustu varusmies.fi- tai Reserviläiselle-verkkosivustoihin tai tarvittaessa käänny oman aluetoimistosi puoleen.

Ennen palvelusta

Olen menossa syksyllä kutsuntoihin. Mitä kutsunnoissa tapahtuu?

Kutsunnoissa tarkistetaan henkilötietosi, tarkastetaan terveydentilasi, kuullaan varusmiespalveluksen suorittamista koskevat toivomuksesi. Kutsunnoissa päätetään palveluskelpoisuudestasi ja varusmiespalveluksesi aloittamisajasta ja -paikasta. Kutsunnoissa saat lisäksi tietoa maanpuolustusvelvollisuudesta.

Ennen kutsuntoja saat kotiisi postitse Varusmies-kirjasen, kyselylomakkeet ja kutsuntakuulutuksen. Ennen kutsuntatilaisuutta sinun tulee osallistua ennakkoterveystarkastukseen.

Sinun kannattaa valmistautua kutsuntoihin miettimällä etukäteen, mitä varusmiespalvelukselta haluat: miten voit hyödyntää palveluksessa omaa siviiliosaamistasi ja miten palveluksesta olisi sinulle mahdollisimman paljon hyötyä. Ilmoita toiveesi kutsuntalautakunnalle.

Unohdin oman kutsuntapäiväni, se olisi ollut tänään? Mitä teen?

Ota viipymättä yhteys omaan aluetoimistoosi ja sovi uusi kutsuntapäivä.

Minulla on kutsuntapäivänä pakottava este esim. ylioppilaskirjoitukset. Voinko olla pois kutsunnoista?

Asevelvollisuuslain 1438/2007 16 §:n mukaan sinun tulee osallistua kutsuntaan henkilökohtaisesti, mutta voit vaihtaa kutsuntapäivää sopimalla tästä oman aluetoimistosi kanssa.

Opiskelen toisella paikkakunnalla, ja minulla on kutsunnat Helsingissä. Miten toimin?

Ota yhteys omaan aluetoimistoosi ja opiskelupaikkasi aluetoimistoon – kutsuntapaikan vaihtaminen on mahdollista. Voit tarkistaa kotipaikkasi ja opiskelupaikkasi aluetoimiston tästä. Tarkista kutsuntatilaisuudet eri paikkakunnilla tutustumalla aluetoimistojen kutsuntakuulutuksiin.

Poikani on vaikeasti kehitysvammainen, ja hänelle tuli kutsuntapostia. Miten toimimme?

 1. Toimittakaa lääkärinlausunto terveydentilasta omaan aluetoimistoonne.
 2. Laatikaa vapaamuotoinen pyyntö kutsuntojen läsnäolovelvollisuudesta vapauttamisesta ja toimittakaa myös se aluetoimistoonne.

Asun/opiskelen ulkomailla. Pitääkö minun osallistua kutsuntoihin?

Ei tarvitse, asiasi käsitellään kutsunnoissa aluetoimistolle etukäteen toimittamiesi kutsunta-asiakirjojen perusteella.

 1. Täytä Kyselylomake palvelusta ja terveydentilan tutkimista varten (lomake nro 428-0335) ja mahdollinen opiskelutodistuksesi. Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet.
 2. Mikäli sinulla on jokin sairaus tai vamma, joka voi vaikuttaa palveluksen suorittamiseen, hanki lisäksi Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-2221). Huom! Lääkärinlausunnossa tulee käyttää Puolustusvoimien lomaketta.
 3. Toimita asiakirjat omaan aluetoimistoosi ennen kutsuntoja.

Lisätietoa ulkomailla asuvien asevelvollisuusasioista löytyy tästä.

Unohdin palveluskelpoisuuden tarkastuksen ajankohdan (aluetoimiston järjestämä tarkastustilaisuus), tarkastus olisi ollut eilen. Mitä teen?

Ota viipymättä yhteys omaan aluetoimistoosi asian selvittämiseksi. Valmistaudu käymään aluetoimiston asiakaspalvelupisteessä. Henkilötodistus tulee olla mukana.

Kutsunnoissa minut on sijoitettu palveluskelpoisuuteni perusteella C-luokkaan. Olen nyt mielestäni terve ja haluaisin lähteä palvelukseen. Mitä minun pitää tehdä?

 1. Hanki Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-2221). Lausunnossa lääkärin on otettava kantaa palveluskelpoisuusluokkaan sekä palveluksesta selviytymiseesi. Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet.
 2. Toimita lääkärinlausunto omaan aluetoimistoosi. Kun lausunto saapuu aluetoimistolle, saat määräyksen aluetoimiston järjestämään tarkastukseen palveluskelpoisuudesta päättämistä varten.

Ennakkoterveystarkastuksessa lääkäri esitti minulle vapautusta palveluksesta (C-luokka). Täytyykö minun silti osallistua kutsuntoihin?

Sinun tulee osallistua kutsuntoihin henkilökohtaisesti, mikäli aluetoimisto ei ole vapauttanut sinua läsnäolovelvollisuudesta kutsunnoissa. Osallistumisvelvollisuus perustuu asevelvollisuuslakiin 1438/2007: 16 §.

Haluaisin suorittaa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen, miten toimin?

 1. Täytä Hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen (lomake nro 7550-428-0311). Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet.
 2. Liitä hakemukseen Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-222). Huom! Lääkärinlausunnossa tulee käyttää Puolustusvoimien lomaketta.
 3. Täytä ja liitä hakemukseesi Kyselylomake palvelusta ja terveydentilan tutkimista varten (lomake nro 428-0335).
 4. Lähetä hakemus liitteineen omaan aluetoimistoosi 1.3. mennessä.
 5. Mikäli haet erikoisjoukkoihin, katso hakuohjeet osoitteesta varusmies.fi/erikoisjoukot.

Lisätietoja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta löydät tästä.

Minun pitäisi siirtää varusmiespalveluksen aloittamisen ajankohtaa, sillä olen aloittanut opiskelun yliopistossa tai minulla on opinnot kesken. Miten toimin?

Sinun tulee hakea palveluksen aloittamisajankohdan muutosta aluetoimistosta.

 1. Täytä huolellisesti ja perustellen Palveluksenaloittamisajan/palveluspaikan muutoshakemus (lomake nro 7550-448-8728). Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet.
 2. Liitä hakemukseen alle kolme kuukautta vanha opiskelutodistus. Mikäli olet vasta aloittamassa opintojasi, liitä hakemukseen oppilaitokseen hyväksymisilmoitus ja todistus opiskelupaikan vastaanottamisesta.
 3. Lähetä hakemus liitteineen omaan aluetoimistoosi.

Minulle on tullut terveydellisiä ongelmia ja pitäisi aloittaa varusmiespalvelus. Miten toimin?

Toimita alle kolme kuukautta vanha lääkärinlausunto aluetoimistoosi. Lausunnosta tulee ilmetä lääkärin kannanotto varusmiespalveluksen aloittamiseen ja diagnoosi. Vastaat itse lääkärinlausunnon hankkimisesta aiheutuneista kuluista.

Minun pitäisi aloittaa varusmiespalvelus vasta vuoden kuluttua kesällä, mutta elämäntilanteeni vuoksi haluaisin aloittaa jo aiemmin. Miten toimin?

 1. Täytä Palveluksenaloittamisajan/palveluspaikan muutoshakemus (lomake nro 7550-448-8728). Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet. Täytä hakemus huolellisesti ja perustele omin sanoin muutoksen tarve.
 2. Toimita palveluksen aloittamisajan tai palveluspaikan muutoshakemus perusteluineen omaan aluetoimistoosi.

En löydä palveluksenaloittamismääräystäni. Mistä saan uuden?

Ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi ja pyydä uusi palveluksenaloittamismääräys.

Olen epävarma oman fyysisen kuntoni suhteen. Miten voin kohentaa kuntoani ennen inttiä?

Ennen palveluksen aloittamista sinun kannattaa aloittaa oman kuntosi kohentaminen. MarsMars.fi-palvelussa voit testata lähtökuntosi. Ohjelma tarjoaa sinulle nousujohteisen kunto-ohjelman. Varusmieheksi tuleville tarjolla on räätälöity kolmen kuukauden kuntokuuri ennen kasarmille saapumista.

Millaisen lääkärinlausunnon Puolustusvoimat hyväksyy?

Hyväksymme ensisijaisesti Puolustusvoimien lomakkeelle Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-2221) tehdyt tuoreet lääkärinlausunnot. Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet. Puolustusvoimien lomakkeelle lausunto vaaditaan kutsuntoja ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta koskevissa terveystarkastuksissa.

Voinko siirtyä siviilipalveluksesta varusmiespalvelukseen?

Kun olet hakeutunut siviilipalvelukseen, mutta et haluakaan suorittaa asevelvollisuuttasi siviilipalveluksena, voit hakea siirtoa takaisin varusmiespalvelukseen. Ennen siviilipalveluksen alkua voit hakea yhden kerran takaisin aseelliseen palvelukseen. Siviilipalveluskeskus hyväksyy hakemuksen, jos ilmoitat siinä, että vakaumuksesi ei enää estä sinua suorittamasta asevelvollisuuslain mukaista palvelua. Hakemusta et voi tehdä enää sen jälkeen, kun olet jo aloittanut siviilipalveluksesi, etkä myöskään enää sen vuoden jälkeen, jonka aikana olet täyttänyt 28 vuotta. Lisätiedot löytyvät Siviilipalveluskeskuksen verkkosivuilta.

Varusmiespalvelus

Mitä eroa on erikoisjoukoilla ja erityistehtävillä?

Erikoisjoukkoihin tulee hakea erikseen, yleensä ennen palveluksen alkua. Joihinkin erikoisjoukkoihin on mahdollista hakea palveluksen alettua. Erikoisjoukoissa pääset haastamaan itsesi vaativassa koulutuksessa. Erikoisjoukkoihin kuuluvat laskuvarjojääkärit, sukeltajat, erikoisrajajääkärit, Suomen kansainväliset valmiusjoukot, sotilassoittajat, elektronisen sodankäynnin joukot, iso osa Ilmavoimien kursseista ja Urheilukoulussa palvelevat urheilijat.

Erityistehtäviin haetaan varusmiespalveluksen alussa, yleensä peruskoulutuskauden aikana. Hakuohjeet ja lisätiedot löytyvät osoitteesta varusmies.fi/erityistehtavat. Erityistehtävissä pääsee hyödyntämään siviilissä hankittua erityisosaamista ja -koulutusta. Erityistehtäviä on tarjolla mm. viestinnän, tekniikan, tietotekniikan, teologian, lääketieteen ja oikeudellisen alan parissa.

Mihin palvelustehtäviin minun on mahdollista päästä?

Koulutusvalinnat tuleviin palvelustehtäviin tehdään peruskoulutuskaudella. Sinun kannattaakin heti alusta alkaen tehdä parhaasi ja osoittaa motivaatiosi. Hyvällä asenteella pärjää pitkälle. Joukko-osastosi palvelusmahdollisuuksista löydät lisätietoa osoitteesta varusmies.fi/palvelustehtavat-ja-paikat. Tutustu myös erityistehtäviin ja erikoisjoukkoihin kyseisten joukkojen verkkosivuilla.

Miten saan enemmän irti intistä?

Mieti ennen kutsuntoja ja palveluksen aloittamista, miten palveluksessa voisit hyödyntää siviilitietojasi ja -taitojasi. Kannattaa myös pohtia, millaisesta koulutuksesta olisi sinulle hyötyä varusmiespalveluksen jälkeen.

Varusmiespalveluksen voi suorittaa myös muun muassa palvelemalla Puolustusvoimien erikoisjoukoissa tai erityistehtävissä. Erikoisjoukoissa pääset haastamaan itsesi vaativassa koulutuksessa, erikoisjoukkoon sinun tulee hakea erikseen. Erityistehtävissä voit hyödyntää aiemmin siviilissä hankkimaasi osaamista ja koulutusta.

Voinko suorittaa varusmiespalveluksen muuten kuin aseellisessa palveluksessa?

Jos vakaumuksesi estää sinua suorittamasta asevelvollisuuttasi aseellisessa palveluksessa, voit hakea aseettomaan palvelukseen. Aseetonta palvelusta suorittavana et osallistu asekoulutukseen, muuten palveluksesi on samanlainen kuin aseellisessa palveluksessa olevalla. Lisätietoa aseettomasta palveluksesta löytyy tästä.

Haluaisin vaihtaa varusmiespalveluksen siviilipalvelukseen tai hakea täydennyspalvelukseen. Kuinka minun pitää toimia?

 1. Täytä Siviilipalvelushakemus. Hakemus löytyy suomi.fi-palvelusta tästä.
 2. Lähetä hakemuksesi omaan aluetoimistoosi.

Reservi

Minut on määrätty viikon mittaiseen kertausharjoitukseen, mutta työesteen/opintojen/perhetilanteen/ammatin harjoittamisen/taloudellisen tilanteen/muun henkilökohtaisen syyn vuoksi en voi osallistua. Mitä minun pitää tehdä?

Mikäli este on lyhytaikainen, sinun kannattaa ensisijaisesti hakea lomaa harjoituksesta. Mikäli este on pidempikestoinen, sinun tulee hakea harjoituksesta vapauttamista.

Varusmiespalveluksen suorittamisen jälkeen terveydentilassani on tapahtunut muutoksia. Miten minun tulee toimia?

Toimita aluetoimistoosi Lääkärinlausunto terveydentilasta (lomake nro 7550-441-222). Huom! Lääkärinlausunnossa tulee käyttää Puolustusvoimien lomaketta. Lomakkeemme löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet. Lausunnosta tulee ilmetä lääkärin kannanotto palveluskelpoisuuteesi ja diagnoosi. Vastaat itse lääkärinlausunnon kuluista.

Mistä saan tietää, paljonko minulla on ylennykseen oikeuttavia kertausharjoitusvuorokausia?

Ole yhteydessä omaan aluetoimistoosi tai käy aluetoimiston asiakaspalvelupisteessä.

Olen reserviläinen ja haluaisin päästä kertausharjoituksiin. Miten voisin päästä kertaamaan?

Puolustusvoimat järjestää kertausharjoituksia sodan ajan joukkojen valmiuden ja suorituskyvyn lisäämiseksi. Mahdollisuuteen osallistua kertausharjoituksiin ei voi siis itse vaikuttaa. Mikäli olet kiinnostunut kehittämään sotilaallisia taitojasi, tutustu Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuskalenteriin osoitteessa mpk.fi.

Haluaisin tietää sodan ajan sijoitukseni. Mistä ja miten saan tiedon?

Saat tiedon käymällä aluetoimiston asiakaspalvelussa ja esittämällä henkilötodistuksesi.

Miksi minua ei ole ylennetty, vaikka minulla on jo mielestäni riittävä määrä kertausharjoitusvuorokausia ja edellisestä ylennyksestä on vaikka kuinka kauan?

Ylentäminen edellyttää pääsääntöisesti asevelvollisen sijoittamista tiettyä sotilasarvoa vastaavaan Puolustusvoimien sodan ajan tehtävään tai että hänet on varattu poikkeusolojen muuhun vaativaan tehtävään (lisätietoja henkilövarauksesta).

Edellisestä ylennyksestä tulee olla kulunut vähintään neljä–viisi vuotta. Upseeriylennyksissä ylennysten välinen aika pitenee – mitä korkeammasta sotilasarvosta on kyse.

Olen kadottanut sotilaspassini, miten saan uuden?

Sotilaspasseja ei uusita. Ota yhteys omaan aluetoimistoosi ja pyydä palvelustodistus.

Tarvitsen todistuksen (esim. työnantajalle, poliisille passia tai aselupaa varten yms.) siitä, että minut on vapautettu varusmiespalveluksen suorittamisesta tai olen jo suorittanut varusmiespalveluksen. Mistä saan ko. todistuksen?

Saat todistuksen pyytämällä omasta aluetoimistostasi.

Mistä voin saada rokotustietoni armeija-ajalta?

 1. Tarkasta ensin tietosi valtakunnallisesta Kanta-arkistosta omakanta-palvelussa osoitteesta kanta.fi/omakanta.
 2. Sotilaslääketieteen arkistosta voit tiedustella rokotustietojasi täyttämällä asiakirjatilauslomakkeen (lomakkeen löydät verkkosivuilta osoitteesta puolustusvoimat.fi/tietoa-meista/sotilaslaaketieteen-keskus/arkisto).
 3. Lähetä lomake osoitteeseen

Sotilaslääketieteen arkisto
PL 13
44501 VIITASAARI

Huom! Jotta arkistosta voidaan luovuttaa tietoja, tarvitsemme kirjallisen omakätisesti allekirjoitetun asiakirjatilauksen. Lisätietoja löydät Sotilaslääketieteen keskuksen verkkosivuilta puolustusvoimat.fi/tietoa-meista/sotilaslaaketieteen-keskus.