Hyppää sisältöön

Kyberpuolustuksen ammattilaisena puolustusvoimissa

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus
Julkaisuajankohta 24.4.2018 10.57
Tiedote

Puolustusvoimat tarjoaa kyberturvallisuuden ammattilaisille mahdollisuuden työskennellä monen eritasoisen ja erityyppisen kybertehtävän piirissä. Urapolku voi alkaa jo harjoittelusta tai kybervarusmiehen erityistehtävästä.

Kyberpuolustuksen ammattilainen - kybervaikuttaja, tietojärjestelmien suojaamisen ammattilainen, kryptologi, auditoija, järjestelmäasiantuntija, haavoittuvuustutkija - mitä ihmettä puolustusvoimissa puuhataan?

Puolustusvoimat on uniikki työpaikka - työskentely toteutetaan usein ryhminä, selvittäen miten järjestelmiä voidaan suojata ja puolustaa, kuinka havaitaan mahdollisia hyökkäyksiä tai miten järjestelmiin voidaan vaikuttaa. Kybervaikuttamisen tehtävissä kehität, valmistelet ja harjoittelet hyökkäämistä tietoverkoissa osana sotilaallista suorituskykyä. Kaikkiin näihin liittyy tukitehtäviä, mutta myös erikoistehtäviä kuten kryptologia tai salausjärjestelmien hallintaan ja harjoitusympäristöihin liittyviä työtehtäviä.

Luo oma urapolkusi niin sotilaana kuin siviilinäkin!

Koska Puolustusvoimista löytyy huomattava määrä eri toimintoja ja tehtäviä voi kyberpuolustuksen ammattilainen luoda omia urapolkuja oman kehittymisen ja osaamisen myötä. Esimerkkinä tästä voisi olla ammattilainen, joka aloittaa kybervalvontatehtävissä havainnoiden järjestelmissä ilmeneviä haitallisia tapahtumia. Tästä hän kehittyy esimerkiksi ensin suojaamisen ammattilaiseksi, jonka jälkeen toimii vaikuttamisen osaajana ja päätyy mahdollisesti vielä suunnittelemaan suojautumisen tai vaikuttamisen menetelmiä haavoittuvuustutkijana. Uramahdollisuuksia ja eri tehtäviä löytyy useita eri polkuja ja kombinaatioita seuraamalla, halukkuuksien ja kykyjen mukaan, niin sotilaana kuin siviilinä.

Harjoittelijana tai kybervarusmiehenä voit päästä mukaan kansainväliseen harjoitukseen

Tie kyberpuolustuksen ammattilaiseksi voi kulkea kybervarusmiehen erityistehtävän tai harjoittelupaikan kautta - tai mikä jottei molempien! Nämä tiet veivät Jannen ja Jarmon maailman suurimpaan tekniseen kyberpuolustusharjoitukseen, Locked Shieldsiin (LS18).

Janne suoritti varusmiespalveluksen Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksessa (PVJJK) kybervarusmiehen erityistehtävässä. Hän sai varusmiesaikana koulutusta mm. järjestelmähaavoittuvuuksista, niiden korjaamisesta ja poikkeamien havainnoinnista ja osallistui myös harjoitustoimintaan suojaamisen roolissa.

Varusmiespalveluksen jälkeen Janne jäi harjoittelijaksi johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosastolle. Hänen ensimmäinen tehtävänsä oli valmistautua suojaamaan ennalta tuntematonta ympäristöä LS18-harjoituksessa Suomen ja Ruotsin yhteisessä harjoitusjoukkueessa.

"Palvelus- ja harjoitteluaika valmisti minua LS18-harjoitukseen, olin esimerkiksi syksyllä pienemmässä vastaavanlaisessa harjoituksessa mukana", Janne kertoo.

Jannen tulevaisuuden työsuunnitelmat suuntautuvat kyberalalle, kunhan hän saa opinnot Tampereen teknillisessä yliopistossa päätökseen.

"Toiveammatti ei ole tästä saamastani kokemuksesta kauhean kaukana. Upseeria minusta ei tule, mutta siviilipuolella puolustusvoimista löytyy hyviä hommia. Harjoituskokemus Locked Shieldsistä on uniikkia - tällaista hommaa ei pääse muualla tekemään. Päivät on kiireisiä, kauheasti ei tarvitse nukkua", Janne toteaa.

Kybervarusmies ei pelkää haasteita!

Jarno palvelee kybervarusmiehenä PVJJK:n kyberosastolla. Varusmiespalveluksessa hyödynnetään ennen palvelusta hankittua osaamista ohjelmistokehityksessä. Jarno on osallistunut muiden varusmiesten kanssa kybersuojaamisen järjestelmän kehittämisprojektiin, jossa hänellä on ollut merkittävä rooli.

"Kehittämällämme ohjelmalla hallitaan laajoja tietokonejärjestelmiä. Projekti on myös valmistanut löytämään haavoittuvuuksia järjestelmistä, joita LS18-harjoituksessa suojataan. Projektityöskentelyn lisäksi meillä on ollut koulutuksia näihin kyberasioihin liittyen ja olen miettinyt juttuja myös oma-aloitteisesti. Tämä on valmistanut hyvin harjoitukseen."

Jarno ei pelkää haasteita ja oli heti kysyttäessä valmis kokeilemaan kehittämäänsä tuotetta realistisessa ympäristössä. Harjoituksesta saa arvokasta kokemusta kehittämisen tueksi, sillä järjestelmän käytettävyydestä saadaan kokemuksia vasta työskennellessä kiireessä ja paineen alla. Myös järjestelmän taistelukestävyys ja omasuoja hyökkääjän vaikutukselta tulee testattua vasta tässä harjoituksessa. Jarno saa olla teknisenä tukena oman järjestelmän käyttäjille.

"Syksyllä minulla jatkuu opinnot yliopistossa IT:n parissa. Tulevaisuudessa minua kiinnostaa puolustusvoimien työt - erityisesti harjoitustoiminta. Locked Shieldsissa kiinnostaa se, että tämä on maailman suurin tekninen kyberharjoitus. Myös järjestelmä missä toimitaan, on monimutkainen - ei tällaiseen pääsisi muuten käsiksi. Meillä on iso tiimi ja tiimityöskentelyn lisäksi oli mielenkiintoista seurata tällaisen harjoituksen järjestämistä - ainutlaatuinen kokemus!", Jarno kertoo.

Lue lisää puolustusvoimien osallistumisesta Locked Shields 18 -kyberpuolustusharjoitukseen.

Tutustu meihin työnantajana osoitteessa puolustusvoimat.fi/rekry ja ota selvää erityistehtävistä sivulla varusmies.fi/erityistehtavat.

Kaikki avoimet tehtävämme julkaistaan valtiolle.fi -palvelussa. Millainen on sinun polkusi?

´