Hoppa till innehåll

Suomen kielekkeinen valtiolippu sinistä taivasta vasten.

Självständighetsdagen firas med värdighet även i år

Försvarsmakten bjuder in medborgarna att fira självständighetsdagen med dem på Försvarsmaktens olika kanaler.

Försvarsmakten inleder självständighetsdagen med högtidlig flagghissning och kransläggning i olika delar av Finland. Överbefälhavaren för försvarsmakten, Republikens president Sauli Niinistö, och kommendören för försvarsmakten, general Timo Kivinen, kommer att vid skilda tidpunkter på morgonen lägga ned kransar på Sandudds begravningsplats.

Under förmiddagen kommer det finska flygvapnet att genomföra överflygningar på olika håll i Finland. Överflygningarna genomför om vädret tillåter och det informeras skilt om dem senare.

Kommendören för Försvarsmaktens hälsning kommer att publiceras på Försvarsmaktens sociala medier.

Den istället för självständighetsdagen parad planerade festgudstjänsten jämte den separata självständighetsdagsceremonin vid Hjältekorset i Centrala Björneborgs kyrka in den 3 december, har ställts in på basis av ett meddelade från Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland om nya coronavirusrestriktioner. Björneborgs stad och Björneborgs brigad, liksom andra organisationer i området, kommer att genomföra kransläggningen vid Hjältekorset utan publik och med hänsyn till de restriktioner för sammankomster som införts av regionförvaltningsverket. Björneborgs brigads krans läggs ned av brigadens kommendör, brigadgeneral Mika Kalliomaa

En landsomfattande parad skulle hållas i Björneborg. I stället för paraden kommer Björneborgs brigad och Björneborgs stad att högakta självständigheten i en gemensam gudstjänst och festevenemang vid Hjältekorset invid Central Björneborgs kyrka.

Marinens fartyg utför hedersbesök i Helsingfors och Åbo. Tyvärr, på grund av coronavirusrestriktioner, kommer allmänheten inte att kunna besöka fartygen.

På försvarsmaktens kanaler kommer man också att kunna höra veteranernas och lottornas tankar. Dessutom kommer man att kunna njuta av militärmusikens anslående framträdanden.

Självständighetsdagen firas inom Försvarsmakten också lokalt i mindre evenemang med hänsyn till coronarestriktionerna. Försvarsmakten medverkar också i YLE TV 1:s självständighetsdagssändning.
 

Självständighetsdagen syns på Försvarsmaktens kanaler:

Facebook 
Twitter 
Instagram 
Ruotuväki