Hoppa till innehåll

Ordföranden för Natos militärkommitté: "Finland har en stark försvarsmakt med förmåga att samverka"

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 17.6.2022 15.10
Nyhet
Kuva jossa Puolustusvoimain komentaja ja amiraali Bauer

Ordföranden för Natos militärkommitté, amiral Rob Bauer besöker Finland idag. Enligt Bauer har Finland en stark försvarsmakt, som för med sig mervärde med tanke på den euroatlantiska säkerheten.

Under sitt besök samtalar amiral Bauer med Försvarsmakten(s ledning) och Finlands statsledning. Han bekantar sig även med Försvarsmaktens och Marinens verksamhet. Amiral Bauer berättar att han är övertygad om Finlands försvarsmakts prestationsförmåga. 

— Finland är en av Natos närmaste partner och en stark aktör i den euroatlantiska säkerhetsmiljön. Vi delar samma värderingar och har många gemensamma utmaningar. Finland har avsevärda militära resurser, som är av stor betydelse för vår gemensamma säkerhet. Finlands försvarsmakt är fullständigt interoperabel med Natos trupper. Finländarna deltar regelbundet i Natos eller enskilda medlemsstaters övningar. 

Som ett exempel på det aktiva övnings- och utbildningssamarbetet nämner Bauer övningen Baltops 2022, som avslutas idag, och i vilken cirka 7 000 soldater från 14 av Natos medlems- och partnerländer deltog i syfte att öva gemensamma luft- och sjöoperationer samt landstigningsoperationer. 

Enligt Bauer skulle ett Natomedlemskap underlätta ett närmare nordiskt och baltiskt försvarssamarbete. 

—Ett medlemskap skulle öka den transatlantiska säkerheten över lag, konstaterar han.