Beväringstjänsten räcker 165, 255 eller 347 dagar beroende på vilken utbildning man får.
För dem som utbildas för manskapsuppgifter är tjänstgöringstiden 165 dagar, och för dem som utbildas för manskapsuppgifter som kräver särskilda färdigheter och dem som gör vapenfri tjänst 255 dagar. De som utbildas till officer, underofficer och de mest krävande specialuppgifterna för manskap tjänstgör 347 dagar.
Ytterligare information om beväringstjänsten och -utbildningen hittar du här.
Ämnesord: beväringstjänst, beväringstjänstens längd, tjänstgöringstid
Till specialtrupperna måste man söka separat, i allmänhet innan tjänstgöringen börjar. Till vissa specialtrupper är det möjligt att söka då tjänstgöringen inletts. I specialtrupperna har du möjlighet att utmana dig själv i krävande utbildning. Till specialtrupperna hör fallskärmsjägarna, dykarna, specialgränsjägarna, Finland internationella beredskapstrupper, militärmusikerna, personer inom elektronisk krigföring, en stor del av Flygvapnets kurser och de idrottare som tjänstgör vid Idrottsskolan.
Till specialuppgifter söker man i början av beväringstjänsten, i allmänhet under grundutbildningsperioden. Anvisningar om ansökan och tilläggsuppgifter finns på adressen varusmies.fi/sv/specialuppgifter. I specialuppgifter har man nytta av de särskilda färdigheter och den specialutbildning man skaffat sig i det civila. Specialuppgifter finns t.ex. inom kommunikation, teknik, datateknik, teologi, medicin och juridik.
Utbildningsurvalen för de kommande tjänstgöringsuppgifterna görs under grundutbildningsperioden. Det lönar sig att genast från början göra sitt bästa och visa sin motivation. Med bra attityd klarar man sig långt. De olika tjänstgöringsuppgifterna inom ditt truppförband hittar du på adressen varusmies.fi/sv/tjanstgoringsuppgifter-och-platser. Bekanta dig med olika specialtrupper och specialuppgifter på ifrågavarande truppers webbsidor.
Fundera innan du inleder tjänsten hur du skulle kunna främja dina civila kunskaper och färdigheter. Det lönar sig också att fundera på hurudan utbildning du skulle ha nytta av efter beväringstjänsten. Man kan göra sin beväringstjänst bland annat i Försvarsmaktens specialtrupper eller i specialuppgifter.
Inom specialtrupperna får du utmana dig själv i krävande utbildning. Till specialtrupperna måste man söka separat. I specialuppgifter kan du utnyttja det kunnande och den utbildning du tidigare skaffat i det civila.
Om din övertygelse hindrar dig från att göra din värnplikt i vapentjänst kan du söka till vapenfri tjänst. Om du gör vapenfri tjänst deltar du inte i vapenutbildning, men i övrigt är tjänstgöringen densamma som i fråga om dem som gör vapentjänst. Ytterligare information om vapenfri tjänst finns här.
- Fyll i Civiltjänstansökan. Blanketten finns här.
- Sänd ansökan till din egen regionalbyrå.
Ja, om tjänstgöringsplatsen beviljar ledighet.
I artikel 9 i grundlagen står det att var och en har rätt att lämna landet. Inskränkningar i denna rätt kan i lagen föreskrivas som är nödvändiga för att säkerställa verkställigheten av en rättegång eller ett straff eller för att säkerställa att skyldigheten att försvara landet fullgörs.
Här är några saker att tänka på när du reser utomlands:
- Beväringar får inte bära uniform under utlandssemester. Om en beväring är i tjänst eller på kommendering utomlands, är det tillåtet att använda militäruniform endast genom beslut av truppförbandet.
- Beväringarna behöver inte göra en separat tillståndsansökan för att resa utomlands under permissionen. Var dock beredd på att fylla i en resedeklaration till din enhets fältväbel.
- När du reser utomlands nämns i punkten "Adress under permissionen" i permissionsansökan till exempel adressen till ett hotell eller annan bostad utomlands. Följ och åtlyd utrikesministeriets allmänna reserekommendationer för ditt resmål.