Varusmiespalvelus kestää koulutuksesta riippuen 165, 255 tai 347 päivää.
Miehistön tehtäviin koulutettavilla palvelusaika on 165 päivää ja miehistön erityistaitoa vaativiin tehtäviin koulutettavilla sekä aseetonta palvelusta suorittavilla 255 päivää. Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavat palvelevat 347 päivää.
Lisätietoja varusmiespalveluksesta ja -koulutuksesta löydät tästä.
Asiasanat: varusmiespalvelus, varusmiespalveluksen kesto, varusmiespalvelusaika, varusmiespalvelus kesto
Erikoisjoukkoihin haetaan erillisellä haulla ennen palveluksen alkua. Erikoisjoukoissa pääset haastamaan itsesi vaativassa koulutuksessa. Erikoisjoukkoihin kuuluvat laskuvarjojääkärit, sukeltajat, erikoisrajajääkärit, Suomen kansainväliset valmiusjoukot, sotilassoittajat, elektronisen sodankäynnin joukot, iso osa Ilmavoimien kursseista ja Urheilukoulussa palvelevat urheilijat.
Erityistehtäviin haetaan varusmiespalveluksen alussa, yleensä peruskoulutuskauden aikana. Hakuohjeet ja lisätiedot löytyvät osoitteesta intti.fi/erityistehtavat. Erityistehtävissä pääsee hyödyntämään siviilissä hankittua erityisosaamista ja -koulutusta. Erityistehtäviä on tarjolla mm. viestinnän, tekniikan, tietotekniikan, teologian, lääketieteen ja oikeudellisen alan parissa.
Koulutusvalinnat tuleviin palvelustehtäviin tehdään peruskoulutuskaudella. Sinun kannattaakin heti alusta alkaen tehdä parhaasi ja osoittaa motivaatiosi. Hyvällä asenteella pärjää pitkälle. Joukko-osastosi palvelusmahdollisuuksista löydät lisätietoa osoitteesta intti.fi/palvelustehtavat-ja-paikat. Tutustu myös erityistehtäviin ja erikoisjoukkoihin kyseisten joukkojen verkkosivuilla.
Mieti ennen kutsuntoja ja palveluksen aloittamista, miten palveluksessa voisit hyödyntää siviilitietojasi ja -taitojasi. Kannattaa myös pohtia, millaisesta koulutuksesta olisi sinulle hyötyä varusmiespalveluksen jälkeen.
Varusmiespalveluksen voi suorittaa myös muun muassa palvelemalla Puolustusvoimien erikoisjoukoissa tai erityistehtävissä. Erikoisjoukoissa pääset haastamaan itsesi vaativassa koulutuksessa, erikoisjoukkoon sinun tulee hakea erikseen. Erityistehtävissä voit hyödyntää aiemmin siviilissä hankkimaasi osaamista ja koulutusta.
Jos vakaumuksesi estää sinua suorittamasta asevelvollisuuttasi aseellisessa palveluksessa, voit hakea aseettomaan palvelukseen. Aseetonta palvelusta suorittavana et osallistu asekoulutukseen, muuten palveluksesi on samanlainen kuin aseellisessa palveluksessa olevalla. Lisätietoa aseettomasta palveluksesta löytyy tästä.
- Täytä Siviilipalvelushakemus. Hakemus löytyy suomi.fi-palvelusta tästä.
- Lähetä hakemuksesi omaan aluetoimistoosi.
Kyllä voi, mikäli palveluspaikka myöntää lomaa.
Perustuslain 9 pykälä sanoo, että jokaisella on oikeus lähteä maasta. Tähän oikeuteen voidaan lailla säätää välttämättömiä rajoituksia oikeudenkäynnin tai rangaistuksen täytäntöönpanon varmistamiseksi tai maanpuolustusvelvollisuuden täyttämisen turvaamiseksi.
Ota nämä asiat huomioon, kun matkustat ulkomaille varusmiespalveluksen aikana:
- Varusmies ei saa käyttää sotilaspukua lomaillessaan ulkomailla. Jos varusmies on palveluksessa tai komennuksella ulkomailla, sotilaspuvun käyttö on sallittua ainoastaan asianomaisen joukko-osaston päätöksellä.
- Varusmiehen ei tarvitse laatia erillistä lupa-anomusta matkustaakseen ulkomaille lomansa aikana. Valmistaudu kuitenkin täyttämään maastapoistumisilmoitus yksikkösi vääpelille.
- Ulkomaille lähdettäessä loma-anomuksen kohdassa ”osoite loman aikana” mainitaan esimerkiksi hotellin tai muun asunnon osoite ulkomailla. Seuraa ja noudata ulkoministeriön yleisiä matkustussuosituksia matkakohteeseesi.