Hoppa till innehåll

Riksparaden på försvarets fanfest i Helsingfors den 4.6.2017

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 22.5.2017 13.03
Pressmeddelande

Riksparaden på försvarets fanfest hålls i Helsingfors den 4.6.2017. Utöver paradmönstringen och förbimarschen ordnas även fartygsvisningar och materielutställningar, en flyguppvisning och Försvarsmaktens Finland 100 sommarturnékonsert 2017. Det är fritt inträde till evenemangen.

Paraden tas emot av republikens president Sauli Niinistö tillsammans med kommendören för försvarsmakten general Jarmo Lindberg. Fältandakten hålls av fältbiskop Pekka Särkiö, och paradtrupperna kommenderas av stabschefen för armén generalmajor Petri Hulkko.

Temat för paraden är: Försvaret angår alla. Trupper från armén, marinen, flygvapnet, försvarshögskolan, Gränsbevakningsväsendet och veteran- och försvarsorganisationerna deltar i evenemangen. I paraden deltar sammanlagt mer än 1300 personer, 50 fordon och 19 luftfartyg.

Paradmönstringen ordnas klockan 12 på Senatstorget. Paradtrupperna grupperar sig vid Senatstorget från och med klockan 11.20.

Förbimarschen på Mannerheimvägen börjar klockan 13.30 vid korsningen Simonsgatan - Brunnsgatan och går i riktning mot Musikhuset. Förbimarschen tas emot framför Musikhuset.

Utöver avdelningarna som marscherar till fots ingår 50 fordon i förbimarschen. En 155 mm Pansarhaubits K9 Thunder deltar för första gången i paraden.

I förbimarschens överflygningar deltar arméns NH90 helikoptrar och Huges MD500 lätthelikoptrar, Gränsbevakningsväsendets Super Puma sjöräddningshelikopter samt flygvapnets Hornetjaktplan och Hawk-jetskolflygplan.

Utöver mönstringen och förbimarschen erbjuder paraddagen också mycket annat att se runtom i Helsingfors. Man kan bekanta sig med marinens strids- och stödfartyg samt materiel i Södra hamnen och med Gränsbevakningsväsendets utsjöbevakingsfartyg Turva vid Skatuddskajen.

Vid Brunnsparken ges en gemensam flyguppvisning före paradmönstringen av flygvapnet och armén med en NH90 transporthelikopter, ett F/A-18 Hornetjaktplan och gruppen för avancerad flygning Midnight Hawks. Alla paraddagens flygningar är med väderreservation.

På Medborgartorget finns arméns, flygvapnets och de andra myndigheternas gemensamma materielutställning som varar hela dagen.

På Medborgartorget kulminerar dagen i Försvarsmaktens Finland 100 sommarturnékonsert 2017, där Gardets musikkår och Försvarsmaktens värnpliktsmusikkår uppträder tillsammans med solisterna Sami Pitkämö, Osmo Ikonen och Heini Ikonen.

Allmänheten välkomnas att följa med dagens evenemang. Man kan även följa med mönstringen och förbimarschen på stora skärmar vid Senatstorget, Salutorget och Medborgartorget.

Paraden kommer att påverka trafiken i Helsingfors. Publiken ombedes anlända i god tid med kollektivtrafik för att undvika bildning av trafikstockningar. Det är skäl att undvika användning av fordon i centrum under paraden, eftersom en del av gatorna och områdena reserveras helt för paraden.

Förberedelserna för paraden börjar vid evenemangsplatserna under 3.6.

Gardesjägarregementet ansvarar för paradarrangemangen.

Försvarsmakten, Helsingfors stad och Helsingforsregionens trafik meddelar närmare om trafikarrangemangen fr.o.m. vecka 21.

Paraddagens program:

8.00 Marinens flagghissning i Södra hamnen
9.00 Kransnedläggning vid Sandudd
9.00-15.00 Marinens fartyg och materielutställning öppna för allmänheten i Södra hamnen
10.00-18.00 Materielutställning på Medborgartorget
10.00-10.50 Gudstjänst i Domkyrkan
10.50-11.30 Flygvapnets och arméns flyguppvisning i Brunnsparken
11.20 paradtrupperna börjar gruppera sig för paradmönstring vid Senatstorget
12.00 Paradmönstring på Senatstorget
13.30 Förbimarsch på Mannerheimvägen
15.00-18.00 Försvarsmaktens Finland 100 sommarturnékonsert 2017 på Medborgartorget

Man kan följa med paraden på ort och ställe eller på nätet via försvarsmaktens kanaler:


#paraden

´