Hoppa till innehåll

Försvarets fanfest firas på nytt sätt med bevarad värdighet

Huvudstaben
Utgivningsdatum 15.5.2020 13.03
Pressmeddelande

Dagen för försvarets fanfest den 4 juni firas i år med förnyat program. En underhållningskonsert med Flottans musikkår sänds från Logomo i Åbo, och man kan följa med konserten på Yles kanaler. Allmänheten kan följa med det övriga programmet under dagen på Försvarsmaktens kanaler inom sociala medier. Yle sänder ett sammandrag av dagens evenemang under eftermiddagen.

Dagen inleds med Försvarsmaktens överbefälhavares, republikens presidents flagghissning på Talludden, som följs av kransnedläggning på Sandudds begravningsplats och Försvarsmaktens kommendörs hälsning. Dagen för försvarets fanfest firas även lokalt på olika håll i Finland. 

Under Flottans musikkårs festkonsert, där de framstående finländska artisterna Suvi Teräsniska, Arttu Wiskari och Pete Parkkonen uppträder som solister, lotsas publiken in i det finländska sinneslandskapet. Konferencier är Riku Rantala. Under konserten får vi lyssna till artisternas egen produktion och finländska storfavoriter, och naturligtvis traditionell paradmusik. Konserten inleds med ett uruppförande av verket Juhlafanfaari Merivoimille. 

Flottans musikkår dirigeras av kapellmästarna musikkommendörkapten Petri Junna och musikkaptenlöjtnant Tero Haikala. Ingen publik är närvarande under konserten.

- Vi ville närma oss temat för konserten på fanfestdagen på ett nytt sätt, och vi fick med oss lysande solister. Tiden för planering har varit kort, men vi tycker att konserten erbjuder något för alla, säger Tero Haikala, som är kapellmästare vid konserten.  

- Konsertprogrammet bjuder på många berättelser, den ena vackrare än den andra, som tolkas av några av Finlands främsta artister. Vi planerade den här konserten så att texterna i de stycken som valts ut och det som berättas mellan uppträdandena beskriver oss finländare och det finländska samhället samt demokratin som framgångshistoria.  

Som ett led i de begränsningar som införts på grund av coronavirusepidemin (covid-19) inhiberade Försvarsmakten den riksomfattande paraden i Raseborg. Programmet för dagen har planerats på nytt, och liksom konserten produceras även det övriga programmet virtuellt och visas på Försvarsmaktens webbsidor och kanaler inom sociala medier. Under dagens lopp får man följa med bland annat materielpresentationer samt stämningar bland beväringarna och personalen.

Man kan följa med Flottans musikkårs konsert på Yle TV1, Yle Areena och i Yle Radio Suomi i direktsändning klockan 11.00. Ett sammandrag av dagens evenemang kan ses i Yle TV1 och på Arenan kl. 17.10. 

Man kan följa med programmet via Försvarsmaktens kanaler i sociala medier:

Facebook 
Twitter 
Instagram 
Snapchat 

´