Hoppa till innehåll

Hälsning till krigsveteranerna

Utgivningsdatum 6.12.2020 8.53
Pressmeddelande

Ärade veteraner från våra krig, män och kvinnor i krigstida generationer,

Världen har varit i extraordinär turbulens det senaste året på grund av coronaviruspandemin. Det har påverkat oss alla, i synnerhet er krigsveteraner och äldre generationer. Det har inte varit möjligt att genomföra möten med dina nära och kära eller bekanta under normala arrangemang, och minneshögtider har fått skjutas upp eller ställas in. I den här situationen vill jag betona, att ert arbete för fosterlandet kommer att bli ihågkommet.  

I enlighet med sina uppgifter upprätthåller Försvarsmakten en stark och trovärdig försvarsförmåga så att Finland inte återigen hamnar i en sådan situation som ni fick uppleva. Med militär kapacitet och förmåga kommer vi att förhindra kriser och visa alla parter att Finland är redo och kan försvara sitt land.

Utvecklingen av värnplikten har under senare tid varit mycket i offentligheten. Försvarsmakten bär för sin del ansvaret för att värnplikten utvecklas genom att följa med sin tid.

Värnplikten kopplar dagens ungdomar till veteranernas arv. Militärtjänsten stärker de ungas förståelse av de krigstida kraven och ökar deras uppskattning för er. Dessutom lär sig de unga att i tjänstgöringen uppfylla sin uppgift och ta hänsyn till andra människor – enligt den för er bekanta principen, att man inte lämnar sin kompis.

Jag hälsar våra krigsveteraner, lottor samt de krigstida generationerna för hela Försvarsmaktens personals del. Jag önskar er och era anhöriga en glad självständighetsdag.

´