Hoppa till innehåll

Årets militärmusiker belönades vid militärmusikens traditionsdags konsert

Försvarsmakten
23.11.2021 20.32
Pressmeddelande
kuva jossa palkinnon saaja Tero Haikala

Musikkaptenlöjtnant Tero Haikala har utsetts till årets militärmusiker 2021. Haikala bidrag till skapandet av konsertturnéer för Försvarsmaktens värnpliktsmusikkår och uppbyggnaden av en studieplan för en underofficerkurs samt i brainstorming och genomförande av det militärmusiklägret Lyyra är nationellt betydelsefulla helheter för hela militärmusiksektorn.

Musikkaptenlöjtnant Tero Haikala verkar som kapellmästare för Flottans musikkår. Han var kapellmästare för Försvarsmaktens värnpliktsmusikkår 2011 - 2017. Haikala utvecklade och förnyade det musikaliska innehållet inom värnpliktsutbildningen, skapade omfattande konsertturnéer av olika musikstilar och byggde en ny, musikorienterad studieplan underofficerare.

Då han arbetade vid Lapplands militärmusikkår grundade Haikala militärmusiklägret Lyyra, där lokala unga musikentusiaster kunde inspireras av att spela tillsammans och lära sig av de professionella musikerna i musikkåren. Tanken var att väcka intresse för blåsorkestermusik samt med tanke på framtida rekrytering.  Helgens evenemang hölls i Försvarsmaktens lokaler i Someroharju. 

Tero Haikala utexaminerades som klarinettpedagog från Tammerfors konservatorium 2002, som amk-musiker från Pirkanmaa ammattikorkeakoulu 2005 och som musikmagister och militärkapellmästare från Sibelius-Akademin 2011.  Inom den civila verksamheten har Haikala länge arbetat för Suomen laulajain ja soittajain liiton (Sulasol) på många sätt. Han är ordförande i Finlands Militärmusikförbund och har suttit i Sulasols styrelse i flera år. Dessutom har han sedan 2012 varit lägerchef, utbildare för kapellmästare och dirigent för landsomfattande musiklägret i Raudaskylä. Tero Haikala tilldelades det prestigefyllda Klemettipriset 2017. 

kuva jossa henkilöitä seisoo lavalla rivissä

Huvudstaben har sedan 1990 utdelat general Jaakko Valtanens pris Årets Militärmusiker. I Musikhuset den 23 november 2021 delade generalmajor Vesa Virtanen ut priset för 32:a gången. Priset delas ut till en soldat, beväring eller en person utanför försvarsmakten som har utmärkt sig i finsk militärmusik. Priset består av ett vandringspris som är tillverkat av Marsalkens silverhorn, som delas ut med pristagarens namnskylt och en personlig miniatyrmodell av silver, samt ett stipendium värt 1 500 euro.