Hyppää sisältöön

Vuoden sotilasmuusikko palkittiin sotilasmusiikin perinnepäivän konsertissa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 23.11.2021 20.32
Tiedote
kuva jossa palkinnon saaja Tero Haikala

Vuoden 2021 sotilasmuusikoksi on valittu musiikkikapteeniluutnantti Tero Haikala. Haikalan panos Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan konserttikiertueiden luomisessa ja aliupseerikurssin opintosuunnitelman rakentamisessa sekä sotilasmusiikkileiri Lyyran ideoinnissa ja toteuttamisessa ovat valtakunnallisesti merkittäviä kokonaisuuksia koko sotilasmusiikkialalle.

Musiikkikapteeniluutnantti Tero Haikala toimii Laivaston soittokunnan kapellimestarina. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kapellimestarina hän toimi vuosina 2011 - 2017. Haikala kehitti ja uudisti varusmiespalveluksen musiikillista sisältöä ja loi laajoja konserttikiertueita eri musiikkityyleistä sekä rakensi uuden, musiikkipainotteisen aliupseerikurssin opintosuunnitelman. 

Puhallinorkesterimusiikin mielenkiinnon herättämiseksi ja tulevaisuuden rekrytointia silmällä pitäen Haikala perusti Lapin sotilassoittokunnassa työskennellessään sotilasmusiikkileiri Lyyran. Leirillä paikallisia nuoria puhallinmusiikin harrastajia haluttiin innostaa yhteissoittoon ja antaa opetusta soittokunnan ammattimuusikoiden johdolla. Nämä viikonloppuihin sijoittuneet tapahtumat pidettiin Puolustusvoimien tiloissa Someroharjulla. 

Tero Haikala on valmistunut klarinettipedagogiksi Tampereen konservatoriosta vuonna 2002, AMK-muusikoksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2005 ja musiikin maisteriksi ja sotilaskapellimestariksi puhallinorkesterin johdon linjalta Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011.

Siviilitoimissa oman päätyönsä ohessa Haikala on jo pitkään toiminut Suomen laulajain ja soittajain liiton (Sulasolin) piirissä monellakin tavalla. Hän on Soitinmusiikkiliiton puheenjohtaja ja toiminut Sulasolin hallituksen jäsenenä useita vuosia. Lisäksi hän on vuodesta 2012 toiminut Valtakunnallisen Raudaskylän puhallinmusiikkileirin leirinjohtajana, kapellimestarikouluttajana ja kapellimestarina. Tero Haikala on palkittu arvostetulla Klemetti-palkinnolla vuonna 2017. 

kuva jossa henkilöitä seisoo lavalla rivissä

Pääesikunta on jakanut vuodesta 1990 alkaen kenraali Jaakko Valtasen myöntämän Vuoden sotilasmuusikko -palkinnon. Musiikkitalossa 23.11.2021 Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Vesa Virtanen jakoi palkinnon 32. kertaa. Palkinto jaetaan suomalaisessa sotilasmusiikissa ansioituneelle sotilaalle, varusmiehelle tai puolustusvoimien ulkopuoliselle henkilölle. Palkinto käsittää Marsalkan hopeatorvesta valmistetun kiertopalkinnon, johon kiinnitetään palkinnon saajan nimilaatta ja henkilökohtaisen hopeisen pienoismallin kiertopalkinnosta sekä 1 500 euron arvoisen stipendin.