Ansökan

Till fredsbevarare kan vilken man eller kvinna som helst som gjort beväringstjänsten söka året om. Endast till några specialuppgifter (t.ex. läkare eller tolk) kan man söka utan att ha gjort militärtjänst. Ansökningarna lämnas in till Björneborgs brigad eller Marinstaben.

De som önskar söka sig till krishanteringsuppgifter söker först till insatsberedskap inom militär krishantering. Sökanden söker till insatsberedskapen genom allmän ansökan. Man kan inte söka enbart till en viss rotation eller operation, men man kan framställa ett önskemål om uppgift och operation i ansökningshandlingarna.

Hur söker jag?

Ansökan lämnas i första hand in till Björneborgs brigad, men ansökan kan även lämnas in till närmaste regionalbyrå.

Du kan få beslut om insatsberedskap endast genom ansökan. Du kan inte förnya det till exempel genom att ringa till Björneborgs brigad. I urvalen deltar endast de personer vars insatsberedskap är i kraft. Efter att du fått beslut om insatsberedskap, är du förpliktigad att delta i krishanteringsutbildning eller -tjänstgöring.

Sökanden får ett skriftligt meddelande om att dokumenten anlänt till Marinstaben eller Björneborgs brigad. Efter att ansökan behandlats (bland annat granskas sökandens bakgrundsuppgifter), meddelas sökanden skriftligen om att ansökan godkänts eller förkastats. 

OBS! Marinen tar för närvarande inte reservister till krishanteringens insatsberedskap.  

Ansökningsperioder

Sökprocessen pågår året runt. Ansökningarna till insatsberedskap behandlas vid Björneborgs brigad enligt fastställda ansökningsperioder. Antalet perioder per år är fyra. Alla ansökningar som kommit in under ifrågavarande period besvaras samtidigt, och man strävar efter att posta besluten till sökandena en månad efter att ansökningsperioden har gått ut.

●    Ansökningsperiod 16.8–15.11
      insatsberedskapsperioden på 12 månader för dem som blivit antagna börjar 1.1

●    ansökningsperiod 16.11–15.2
      insatsberedskapsperioden på 12 månader för dem som blivit antagna börjar 1.4

●    ansökningsperiod 16.2–15.5
      insatsberedskapsperioden på 12 månader för dem som blivit antagna börjar 1.7

●    ansökningsperiod 16.5–15.8
      insatsberedskapsperioden på 12 månader för dem som blivit antagna börjar 1.10.
 

Allmänna behörighetsvillkor

  • finskt medborgarskap
  • du ska ha utfört din beväringstjänst eller frivillig militärtjänst för kvinnor väl (vitsord minst 3/3, på den gamla skalan nöjaktig/nöjaktig)
  • klanderfritt leverne, inga anteckningar i brottsregistret
  • god hälsa och fysisk kondition
  • BMI-viktindexet högst 30
  • i 12 minuters löptestet ett resultat på minst 2 300 (stabs-, övervaknings- och stöduppgifter) eller 2 500 meter (operativa uppgifter)
  • ingen stark överkänslighet för yttre faktorer såsom getingsting, livsmedel eller läkemedel
  • körrättighet som beviljats i stat som hör till EU eller EES, minst B-klass, inte tidsbunden, körrätt av C-klass ses som merit.

Allmän språkexamen

Av reservofficerare, alla poliser som söker till polisuppgifter samt personer som söker till befälsuppgifter krävs goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska. Man bör påvisa färdigheterna i engelska genom att avlägga Utbildningsstyrelsens allmänna språkexamen på mellannivå (3–4). Sökanden bör själv se till att han eller hon avlägger examen.

Anvisningar om anmälan, examensorter samt annan tilläggsinformation hittar du på Utbildningsstyrelsens webbsidor.

En kopia av godkänd examen kan sändas direkt till Björneborgs brigad (Björneborgs brigad, personalavdelningen, krishanteringssektorn/ansökningshandläggare, PB 38, 27801 Säkylä). Den allmänna språkexamen är en merit även då du söker till underbefäls- och manskapsuppgifter.  

Hälsokrav

Sökande bör ha klanderfri hälsa och skötta tänder som inte har hål. Läkemedelsallergi eller annan allergi kan vara en faktor som gör att du gallras bort vid ansökan. Typ 1-diabetes som kräver vård i form av många injektioner och celiaki är hinder för krishanteringstjänstgöring.

Att låta bli att meddela om sjukdomar eller skador i frågeformulär som berör hälsotillståndet kan leda till att utbildningen eller tjänstgöringen avbryts.

Som tjänstduglighetsklass godkänns endast A. Ifall tjänstduglighetsklassen har ändrats sedan militärtjänstgöringen, bör sökande ta kontakt med sin egen regionalbyrå för att ändra klassen. Ifall du har tillfrisknat från allergi, astma eller motsvarande, krävs utlåtande av specialläkare. Björneborgs brigad tar inte ställning till ändring av klass.

Ansökningar och bilagor

Ansökan (”Ansökan till beredskap för militär krishantering”) finns på sidan Blanketter. Blanketter (ansökningsblankett och förfrågan om hälsotillstånd) får du även på regionalbyråerna. Till ansökan ska du dessutom bifoga:

  • kopia av gällande civilt körkort (temporärt kortvarigt körkort eller intyg över att du har klarat av bilskolans II skede duger inte)
  • meritförteckning på finska 
  • kopior av de viktigaste studie- och arbetsintygen  
  • kopior av gällande specialtillstånd som sökanden möjligtvis har; de kan vara till exempel:
    • ADR
    • elkompetens/kurs i elsäkerhet
    • underhållsrättigheter
    • certifikat för heta arbeten
    • arbetssäkerhetskort

Då du söker till insatsberedskap, bör du inte skicka läkarintyg! Läkarintyget begärs separat av de personer som antagits till krishanteringsutbildningen.

Ansökningar och bilagor returneras inte.