Hoppa till innehåll

Marinens årsdag i Raumo

Marinen
Utgivningsdatum 28.6.2022 15.16 | Publicerad på svenska 29.6.2022 kl. 13.32
Pressmeddelande
En reklambild med värnpliktiga från marinen och kusttyrkorna.

Marinen firar sin årsdag lördagen den 9 juli i Raumo i omgivningen kring Suoja kaj. Publiken har möjlighet att bekanta sig med Marinens fartyg och materiel kl. 11-18. Man kan även använda sig av Soldathemmets tjänster.

Firandet av den finska Marinens 104:e årsdag inleds lördagen den 9 juli kl. 8 med högtidlig flagghissning på de fartyg som lagt till vid Suoja kaj. Under förmiddagen lägger Marinen ned en krans vid hjältegravarna i Raumo och vid minnesmärket på Monna begravningsplats som hedrar minnet av offren i olyckan med transportbåt K8.

Klockan 10 inleds paradmönstring med fältandakt på Suoja kajområde. Paradkommendör är stabschefen för Marinen, flottiljamiral Jukka Anteroinen. Mönstringen utförs av kommendören för Marinen, konteramiral Jori Harju. Fältandakten hålls av militärpastor Henri Kivijärvi. Det är möjligt att följa med ceremonierna utanför det ingärdade området. 

En del av Marinens fartyg är öppna för allmänheten kl. 11-18 vid Suoja kaj, där det samtidigt ordnas en utställning med material från Marinens kustförband. Helheten kompletteras av de tjänster som Rannikkosotilaskotiyhdistys erbjuder.   
Man kan njuta av årsdagsstämningarna även på torget i Raumo, där Flottans musikkår underhåller publiken kl. 12-13.

Fartygen anländer till Raumo redan fredag 8.7. Då solen går ned hedrar fartygen årsdagen med festbelysning. Fartygen kastar loss på söndag morgon med början kl. 9. Losskastningen refereras, och man kan följa med den utanför det ingärdade området.  

Det är människorna som gör festen

Inträdet till evenemangen under Marinens årsdag är gratis. Man kan även följa med årsdagsevenemangen i sociala medier under hastaggarna #Merivoimat #merivoimienvuosipäivä, #vuosipäivä  ja #Navyfi
 

´