Hoppa till innehåll
Sektioner
Meny
Försvarsmakten

Värnplikten idag och i framtiden - följ värnpliktsdebatten på nätet

Huvudstaben 15.10.2020 13.34
Pressmeddelande

Försvarsmakten för en diskussion om värnplikten live på nätet den 20 november 2020. Vid evenemanget dryftas det finländska värnpliktssystemets nuvarande tillstånd och framtid. Följ evenemanget från 16:15 till 17:15.

Den parlamentariska kommitté som inrättats under denna regeringsperiod kommer att granska utvecklingen av den allmänna värnplikten och uppfyllandet av nationella försvarsförpliktelser. Försvarsmakten vill aktivt delta i den öppna diskussionen om alternativen och det nuvarande systemets utmaningar.

Debatten kommer att behandla de i offentligheten uppkomna omfattande frågorna. Kommer värnplikten att fortsätta vara den finländska modellen? Bör även Finland överväga att över gå över till selektiv värnplikt? Är medborgartjänst för hela åldersgruppen ett alternativ till den nuvarande modellen för värnplikt? I den nuvarande värnpliktsmodellen, hur kan minskningen av andelen män hejdas och antalet kvinnor öka?

Med i diskussionen är kommendören för försvarsmakten, general Timo Kivinen, ordföranden för den parlamentariska värnpliktskommittén, riksdagsman Ilkka Kanerva, ledamoten i den parlamentariska värnpliktskommittén, chefen för Civiltjänstcentralen Mikko Reijonen och Beväringsförbundets generalsekreterare Eleonoora Hilska. Konferencier för evenemanget är försvarsministeriets kommunikationsdirektör Niina Hyrsky.

Allmänheten får möjlighet att ställa frågor till paneldeltagarna under evenemanget via direktsändning.

Länk till sändningen:https://puolustusvoimat.videosync.fi/asevelvollisuuskeskustelu 

En inspelning av konversationen publiceras senare.