Sektioner
Meny
Puolustusvoimat

Försvarsmakten eftersträvar en genomskinlig verksamhetskultur

Puolustusvoimat 8.5.2020 13.20
Pressmeddelande

Lännen Media -tidningsgruppen publicerade den 8 maj en artikel om misstänkta oegentligheter inom Försvarsmakten.

Försvarsmakten tar alla misstänkta oegentligheter på allvar. Utgångspunkten är att om man alltid reagerar på misstänkta fel eller oegentligheter. Försvarsmakten har egna kanaler för att framföra om misstankar om oegentligheter och instanser med befogenhet att behandla dem. Tröskeln att inleda en utredning är låg och rättsprocesserna de samma oberoende av grad eller ställning. Det är inte alltid möjligt att informera om alla misstankar om oegentligheter, eller om undersökningarna av dem, särskilt om en rättsprocess är på hälft. 

Försvarsmaktens målsättning är att förhindra oegentligheter och militärbrott på förhand. I nyckelställning utvecklingen av riktiga verksamhetsmodeller och en fungerande informationsgång samt en förebyggande övervakning.

Försvarsmakten tar också läckage av information på allvar. Att sprida icke offentlig information är ett brott. Att läcka hemligstämplad information till parter utanför Försvarsmakten är under inga omständigheter acceptabelt. Eventuella förundersökningar gällande läckage av information kan inte heller kommenteras medan förundersökningen pågår.