Sektioner
Meny
Puolustusvoimat

Pasi-Heikki Mikkola ny överkapellmästare vid Försvarsmakten

Huvudstaben 11.5.2020 12.49
Pressmeddelande

Musikmajor Pasi-Heikki Mikkola har valts till uppdraget som överkapellmästare för Försvarsmakten från och med 1.1.2021. Mikkola övergår till specialuppdrag inom militärmusiksektorn vid Huvudstaben från början av december.

Pasi-Heikki Mikkola (f. 1965 Tavastehus) verkar för närvarande som chefskapellmästare för Gardets musikkår. Karriären som yrkesmusiker inleddes som flöjtist vid Pansarmusikkåren 1985. Mikkola utexaminerades som kapellmästare1993 från militärkapellmästarkursen som anordnats av Militärmusikskolan och Sibeliusakademin, där professor Jorma Panula och kapellmästare Kalervo Kulmala verkade som lärare.

Mikkola har förutom som kapellmästare, även utmärkt sig som kompositör och arrangör. Han uppskattas av sina underlydande som förman och som chef främjar han skapande arbete och idéer. Mikkola mottog belöningen Årets militärmusiker år 2014.

Mikkolas arbete har varit exemplariskt även för byggandet av militärmusiksektorns evenemangsproduktion. Han har utvecklat Försvarsmaktens nuvarande Sommarturnékoncept från det från början lokala MILjazz-evenemanget till en landsomfattande och bland allmänheten mycket uppskattad turné.

”Jag har sedan år 2015 fått verka som chefskapellmästare för republikens president representationsorkester Gardets musikkår och från parkettplats fått bevittna Finlands 100-, Försvarsmaktens 100- och den finländska militärmusikens 200-års jubileumsår. Försvarsmaktens överkapellmästare ansvarar för hela den finländska militärmusikbranschen. Jag är mycket tagen för förtroendet att bli vald till detta uppdrag”, berättar Mikkola.

Pasi-Heikki Mikkolas breda kännedom om blåsmusiken är välkänd bland landets professionella blåsmusikutövare och hobbymusiker. Som chef och kapellmästare har han verkat inemot trettio år och lett Satakunta militärmusikkår, Savolas militärmusikkår, Pansarmusikkåren, Flottans musikkår och för närvarande Gardets musikkår. Han har dessutom lett bland andra S:t Michels, Kuopios och Tavastehus stadsorkestrar samt verkat som kapellmästare för S:t Michels Teater.