Hoppa till innehåll

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta 30 vuotta!

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 1.3.2020 0.00
Tiedote

Ensimmäisen Varusmiessoittokunnan saapumiserän palveluksen aloittamisesta tulee 1. maaliskuuta 2020 kuluneeksi tasan 30 vuotta. Alkusysäys Varusmiessoittokunnan perustamisesta oli kuitenkin jo vuonna 1987, silloisen Puolustusvoimain komentajan yksiselitteisestä käskystä. Juhlavuoden kunniaksi Varusmiessoittokunta kiittää mukana olleita toimijoita, huipentaa vuotensa 30-vuotisjuhlakiertueeseen ja tuttuun tapaan suuntaa jo kunnianhimoisesti eteenpäin.

"Perustakaa Varusmiessoittokunta!"

Toimet Varusmiessoittokunnan perustamisesta käynnistyivät jo vuonna 1987 silloisen Puolustusvoimain komentajan kenraali Jaakko Valtasen käskystä. Perustaminen oli pitkä prosessi, ja monelle hieno päätös.
- Kenraali Valtanen kutsui minut tiedotusosaston päällikkönä toimiessani yhdessä ylikapellimestari Teuvo Laineen kanssa työhuoneeseensa ja antoi lyhyen käskyn keskustelumme jälkeen: "Perustakaa Varusmiessoittokunta." Aika oli todennäköisesti 1987 syksyllä, kenraali Olli Nepponen muistelee.
Varusmiessoittokunta nähtiin tärkeänä koulutushaarana, jonka avulla musiikillista koulutusta saaneet ja hyvät soittotaidot omaavat saivat mahdollisuuden mielekkääseen palvelukseen. Tätä ennen muusikot olivat voineet suorittaa palvelustaan soitto-oppilaina ammattisoittokunnissa.

Mustavalkoinen lehti-artikkeli. Teksti: Mahtava spektaakkeeli Tampereella, Tattoo, sotilasmusiikin voimannäyte. Ensimmäisessä kuvassa varusmiessoittokunta soittaa muodostelmassa. Toisessa kuvassa yleisö seuraa esitystä.

Kuviomarssin ja koulutuksen esimerkkinä muut Pohjoismaat

Suunnittelussa nousi esille erityisesti kouluttajien tarve, soittajien valinta ja palvelusaika. Myös monet muut käytännön kysymykset kuten rahoitus, koulutussuunnitelma, henkilöstösiirrot ja tilajärjestelyt käsiteltiin. Työn määrä oli suuri, mutta liikkeelle ei lähdetty kuitenkaan täysin nollasta. 
- Valtaselle ulkomaiden esimerkit lähinnä Ruotsista ja Norjasta olivat tärkeitä lähtökohtia. Myös Haminaan syntymässä ollut Tattoo -hanke antoi lisäpotkua, tällöin osastopäällikkönä toiminut Nepponen kertoo.
Ensimmäisessä VMSK 1 -saapumiserässä oli noin 40 miestä. Palvelukseen astuminen oli Kymen ilmatorjuntarykmentissä 1. maaliskuuta ja kotiutuminen 10. joulukuuta.

- Kuviomarssikoulutukseen ei vielä tuolloin ollut kotimaassa kehitettyjä ja vakiintuneita standardeja, vaan lähdimme niin sanotusti suoraan pystymetsästä rakentamaan uutta konseptia. Otimme oppia ruotsalaisen Arméns Musik Pluton -soittokunnan esityksistä VHS-videotallennetta katsellen ja tältä pohjalta sovelsimme omiin valmiuksiimme sopivan helpohkon ohjelman, kertoo ensimmäisessä saapumiserässä palvellut Erkka Lehtihalme.

Tekstileikkeitä lehdistä. Hamina tattoo, mitäs läksit? Marssishow't parasta Tattoossa, "normaalisti en ikinä kuuntelisi", Klenberg Tattoon avajaisissa: Sotilasmusiikilla on kaadettu muurejakin, torvi ei ole enää totinen soitin, Tattoo kasvattanut sotilas-musiikin suosiota, sotilasmusiikin totinen maine sai kyytiä Hamina Tattoossa, toriteltassa kokeiltiin desibelirajoja jo pelkillä ablodeilla, yleisöryntäys oli suurin yllätys, marssin tahti on poikaa. Kuva varusmiessoittokunnan soittajista soittamassa.

Haminasta Lahden kautta Parolaan

Varusmiessoittokunnan toimipaikaksi valikoitui Hamina, josta vuosien kuluttua oli edessä siirto Lahteen. Vuoden 2015 alusta Varusmiessoittokunta aloitti uudessa joukko-osastossa Hattulan Panssariprikaatissa, kun aiemmin kotipaikkana toiminut Hämeen rykmentti lakkautettiin puolustusvoimauudistuksen seurauksena. Panssariprikaatissa toiminnalle on paremmat edellytykset kuin koskaan aikaisemmin - uudet monipuoliset tilat ja arvostettu henkilökunta takaavat loistavat suoritukset tälle ja tuleville vuosikymmenille.

Tänä päivänä Varusmiessoittokunnan päällikkökapellimestarina toimii musiikkikapteeni Ville Paakkunainen ja kapellimestarina musiikkiyliluutnantti Juhani Valtasalmi. Koko toimintaa pyöritetään noin kymmenen henkilökunnan jäsenen voimin. Varusmiessoittokunnan monipuolisuus, nuorten soittajien osaaminen ja noin toistasataa vuosittaista esiintymistä ohimarsseista konserttisalikiertueisiin on jotain, mihin mikään toinen kokoonpano ei pysty.
Elokuussa Varusmiessoittokunnan 30-vuotisjuhlakonserttikiertue valloittaa suomalaiset sydämet energisellä ohjelmistolla, johon on poimittu kappaleita kaikista sykähdyttävimmistä hetkistä.

"Varusmiessoittokunnan toiminta on osa puolustusvoimien panosta kansalliseen kulttuuriin. Tuleville ammattimuusikoille palvelu Varusmiessoittokunnassa on ansio." - Amiraali Jan Kleberg 1993

 

´