Hoppa till innehåll

Försvarsmakten har fått många förfrågningar från reservister

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 4.3.2022 12.55
Pressmeddelande
kuva jossa kaksi reserviläistä

Försvarsmakten har fått många frågor från reservister och medborgarna om hur man kan delta i försvaret. Du kan nu hitta svar på vanliga frågor på vår webbplats.

Det finns inget omedelbart militärt hot mot Finland. Försvarsmakten fortsätter sin planerade utbildning av reservister och värnpliktiga. Det är också värt att notera att Finland i åratal har betonat vikten av personlig beredskap i alla säkerhetssituationer. Försvarsmakten har sammanställt svar på vanliga frågor på en webbplats som du kan bekanta dig med här

– Till följd av situationen i Ukraina får försvarsmakten nu många förfrågningar från medborgarna – till exempel instruktioner om huruvida de kan söka sig till tjänstgöring även i ännu lite äldre ålder. Detta är ett bra tecken på finländarnas motivation att delta i försvaret av landet om det behövs. Försvarsmakten har cirka 900 000 utbildade soldater i reserven. Reservisterna utgör grunden för Finlands försvarsförmåga, eftersom 97 procent av vår krigsstyrka är reservister, säger överste Jukka Nurmi, inspektör för det frivilliga försvaret vid Huvudstaben.

Försvarsmakten utbildar kontinuerligt reservister i repetitionsövningar och frivilliga övningar inom försvarsmakten.

– Vi uppmanar också aktivt reservisterna själva att öva sig uppgifter för undantagsförhållanden genom att delta i det mångsidiga frivilliga försvarsarbetet, tillägger överste Nurmi.

Om du för närvarande inte har en tydlig uppgift i undantagsförhållanden erbjuder det frivilliga försvaret många möjligheter till utbildning.

– Om det inte finns någon möjlighet att genomgå tjänstgöring rekommenderar vi alla att bekanta sig med den nationella försvarsutbildningen (MPK) har att erbjuda eller delta i nationella försvarsorganisationers verksamhet. MPK:s utbildningserbjudande är omfattande, från ledarskapsstudier till fältkurser och utbildningar som stödjer vardagssäkerhet. Du kan läsa mer om MPK:s erbjudanden här. För mer information om utbildningarna i ditt område, fråga distriktet i ditt område, säger Miia Iivari, kommunikationschef på MPK.

Allmänna direktiv för reservister

Utöver de ovan nämnda frågorna är det bra att säkerställa kontakt med Försvarsmakten och personlig beredskap som reservist. Nedan följer instruktioner för reservister:

  1. Kolla in Försvarsmaktens webbplats för reservister och till exempel landskapskompaniernas verksamhet. Som reservist som känner till ditt område kan du anmäla ditt intresse till Försvarsmaktens regionalbyrå. 
  2. Vid behov kan du ta reda på din placeringsinformation genom att personligen besöka din regionalbyrå och visa ditt personbevis. Personbevis avser pass eller fotolegitimation. Dina personuppgifter från värnpliktsregistret lämnas inte ut via telefon eller e-post. 
  3. Se till att Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har dina nuvarande yrkes-, adress- och kontaktuppgifter. Därifrån uppdateras uppgifterna automatiskt i Försvarsmaktens värnpliktsregister.
  4. Försvarsmakten utbildar reservister enligt plan. Om du får post eller meddelanden från Försvarsmakten, en repetitionsutbildningsorder eller en inbjudan till en frivillig övning, agera enligt instruktionerna i ordern eller inbjudan. 
  5. Kom ihåg operationssäkerhet och informationskompetens – var kritisk. Kontrollera vid behov riktigheten i informationen och rapportera misstänkt information till din regionalbyrå (t.ex. information som tidigare visats i media om falska meddelanden som skickats i Försvarsmaktens namn).
  6. Ta hand om dig själv och dina nära och kära, det är bra att upprätthålla och utveckla din fysiska och mentala förmåga att fungera i alla situationer. Du kan till exempel få träningstips med Försvarsmaktens Marsmars-app.
  7. Se till att du 72 timmars beredskap i hemmet, läs mer bakom länken!
  8. Du kan bekanta dig med Försvarsutbildningens kurskalender, och anmäl dig med
  9. Du kan bekanta dig med försvarsföreningarnas verksamhet
´