Taistelijoita korkeassa polviasennossa hiekkakentällä

Försäkringsärenden

Den som kallats till krishanteringstjänstgöring försäkras i fall av både olycksfall i militärtjänst och militärtjänstsjukdomar.

Försäkringarna gäller personer som har ingått tjänstgöringsförbindelse, som hör till krishanteringsorganisationen och andra som förbereder sig för uppgifter. Den som kallats till tjänstgöring försäkras enligt lagen om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i krishanteringsuppdrag: www.finlex.fi

De som deltar i krishanteringstjänstgöring hör även till dem som omfattas av statens skydd för reseskador utomlands. För skador som under resans gång förorsakats saker som personen själv äger kan man söka ersättning från Statskontoret. Du kan bekanta dig närmare med statens skydd för reseskador utomlands när det gäller försäkring av bagage på adressen https://www.valtiokonttori.fi/sv/tjanst/statens-skydd-for-reseskador/#allmant

Personförsäkring

Vid dödsfall definieras förmånstagare enligt ärvdabalken.

Vid dödsfall får sambon ersättning, om han eller hon har ett gemensamt barn med förmånslåtaren eller ett av magistraten fastställt avtal om inbördes underhåll.

 

Olycksfall och hälsovård

Som olycksfallsombudsman vid Björneborgs brigad verkar krishanteringssocialkuratorn Dina Hagelin-Goatneljohka.

Björneborgs brigad svarar för de mest nödvändiga kostnaderna för hälsovård under tjänstgöringstiden. Om en person insjuknat då han eller hon har ledigt från tjänstgöringen, ska han eller hon i första hand söka sig för vård till sin hemkommuns hälsocentral. Ifall det inte är möjligt att komma dit, kan den som hör till krishanteringspersonalen söka sig även till privat sjukvård. Kostnaderna bör man först betala själv, men man får ersättning för dem från planerings- och ekonomisektorn vid Björneborgs brigad.

Efter att tjänstgöringen avslutats söks ersättning via Statskontoret för de hälsovårdskostnader som förorsakats av olycksfall/tjänstgöringsrelaterade sjukdomar, och vars orsakssamband är förknippat med krishanteringstjänstgöringen. Fredsbevararen bör själv göra en elektronisk anmälan om olycksfall i militärtjänst och tjänstgöringsrelaterad sjukdom till Statskontoret. Efter detta säkerställer olycksfallsombudet att de hemförlovades alla nödvändiga handlingar sänds till Statskontoret för behandling av ersättningsfrågor.

Om du insjuknar under tjänstgöringen i ett annat EU-land

Den som har sjukförsäkring i Finland har rätt till sjukvård även i ett annat EU-land.

Den som hör till krishanteringspersonalen och som tillfälligt befinner sig utomlands kan söka försäkringsbeslut från Folkpensionsanstalten. Den som mottagit beslutet bibehåller sin rätt till sjukförsäkring i Finland.

Den som tjänstgör högst ett år i krishanteringstrupper kan förutom försäkringsbeslutet skaffa sig ett kostnadsfritt europeiskt sjukvårdskort, som visar att personen har sjukförsäkring i Finland.

FPA:s center för internationella ärenden: 020 634 0200

 

Psykosocialt stöd

Psykosocial stödgrupp

Den psykosociala stödgruppen vid Björneborgs brigad erbjuder psykosocialt stöd i form av samtal och rådgivning:

Krishanteringssocialkurator Dina Hagelin-Goatneljohka 0299 441 275

Fältprost Risto Katila 0299 441 271

****

HNS

Krishanteringspersonalen har möjlighet att kontakta psykiatriska konsultationspolikliniken vid HNS eller Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, om personen upplever att han eller hon har behov att få stöd för psykiska symptom, stress eller anpassningssvårigheter efter tjänstgöringen. Det är fråga om en tjänst med låg tröskel som är riktad till krishanteringspersonalen, och besöken är konfidentiella.

Gör så här:

1) Ta kontakt med HNS:s psykiatriska poliklinik 09 - 4717 3511
2) Ge skriftligt tillstånd till att dina patientuppgifter får sändas till Statskontoret.
3) Sänd olycksfallsanmälan till Statskontoret.
4) Av Statskontoret får du en betalningsförbindelse som uppvisas för den instans som ordnar fortsatt vård.

****

Finlands Fredsbevararförbund rf

Kamratstödstelefonen dejourerar 24/7 och kan användas av fredsbevararna och deras närmaste. Telefonsamtalen är konfidentiella. Kamratstödstelefonen: 020 769 8111

****

MIELENTERVEYSTALO.fi

Webbsidan upprätthålls av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och erbjuder information och självhjälpsguider (bland annat SELMA) för dem som drabbats av en traumatisk kris. Länk till webbsidan: www.mielenterveystalo.fi

 

Länkar

Krishanteringscentret vid Björneborgs briga

Rauhanturvaajan opas - Tietoa kriisinhallintaoperaatioon lähtevälle ja hänen läheisilleen