Hoppa till innehåll

Finlands försvarsmakts deltagande i EU:s utbildningsinsats i Mali har avslutats

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 20.5.2024 14.13
Pressmeddelande
Maavoimien operaatiopäällikkö vastaanottamassa kielekkeistä valtiolippua.
Kielekkeisen valtiolipun vastaanotti Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa.

Försvarsmaktens deltagande i Europeiska unionens utbildningsinsats i Mali (EUTM-M) avslutades den 18 maj enligt EU:s beslut. De finländska fredsbevararna återvände hem söndagen den 19 maj 2024.

Vid uppdragets slut uppgick styrkan till cirka 150 soldater, av vilka fyra var finländare. Alla finländare tjänstgjorde som stabsofficerare i Bamako, huvudstaden i Mali. De trupper som återvände från Mali till Finland och den statsflagga som användes i operationen togs emot av arméns operationschef, brigadgeneral Sami-Antti Takamaa. Flaggan kommer senare att överlämnas till krigsmuseet.

– Finländarna arbetade engagerat och professionellt i EUTM Mali. Vår expertis uppskattades också internationellt, säger brigadgeneral Takamaa och tackar de fredsbevarande styrkorna som återvänder.

Målet med EUTM Mali var att genom utbildning stärka den maliska försvarsmaktens förmåga att trygga landets territoriella integritet och att få hela norra Mali under bättre kontroll av regeringen. Utöver grundutbildningen har uppdraget gett vägledning och utbildning på stabsnivå i ledarskap, logistik, personaladministration, mänskliga rättigheter och internationell rätt. Totalt har EUTM Mali utbildat cirka 20 000 maliska soldater.

– Insatsen har haft stor betydelse för utvecklingen av den maliska försvarsmaktens förmåga under de mer än tio år som vi har varit engagerade, med totalt över 20 000 utbildade maliska soldater. Dessutom får vi alla värdefull erfarenhet av att arbeta i ett internationellt högkvarter, säger brigadgeneral Takamaa.

Totalt 130 finländska soldater har tjänstgjort i EUTM Mali sedan 2013. Finländarna tjänstgjorde i utbildningsroller i operationen, med särskild expertis inom infanteri-, ingenjörs- och medicinsk utbildning under sitt deltagande. Utöver utbildarna hade Finland stabsofficerare och ett nationellt stödelement i insatsen.

Länk till UM-FSM meddelandet

Mer information om militär krishantering

´