Hoppa till innehåll

USS Kearsarge anländer till Helsingfors för hamnbesök - Amerikanska fartyg och marinsoldater övar på norra Östersjön med finska marinen

Marinen
Utgivningsdatum 3.8.2022 7.57 | Publicerad på svenska 3.8.2022 kl. 14.12
Pressmeddelande

Den amerikanska flottans amfibiefartyg USS Kearsarge anländer till Helsingfors för ett hamnbesök 5 - 8 augusti.

USS Kearsarge är ett 257 meter långt amfibiefartyg av Wasp-klass.  Fartyget har bland annat flera helikoptrar och mindre landstigningsfartyg.  USS Kearsarge transporterar också cirka 2 000 marinsoldater och sjömän. Fartyget kommer att lägga till i Ärtholmens hamn.  

Fartyget kommer inte att vara öppet för allmänheten. 

En tillfällig flygförbudszon kommer att upprättas i kajområdet under hela besöket. Det är förbjudet att flyga drönare i området.


Bild: En tillfällig flygförbudszon.

Övningsverksamheten fortsätter i norra Östersjön och utanför Västra Nylands kust

USS Kearsarge och dess besättning fortsätter att öva på norra Östersjön och i Hangö och Obbnäs med den finska marinen 8 - 19 augusti.  USS Arlington och USS Gunston Hall samt komponenter från US Marine Corps (22nd Marine Expeditionary Unit) kommer också att delta i övningarna.  

Övningarna består av flera partiella enheter till havs och på Hangö udd och områden kring Obbnäs. Målet med övningen är att utveckla samverkansförmågan och kompatibiliteten mellan den finska marinen och Förenta staternas flotta och marinkår samt Finlands förmåga att ge värdnationsstöd. 

Marinen deltar i övningarna med trupper och fartyg från Marinstaben, Nylands brigad, Kustbrigaden och Kustflottan.  

Uttis jägarregemente kommer att stödja trupptransporter med NH90 -helikoptrar tillsammans med Chinooks och Blackhawks från USA.  Dessutom kommer trupptransporter att stödjas av AH-1Z Viper och UH-1Y Venom helikoptrar från USS Kearsarge. 

Flygvapnet kommer att delta i övningarna med F/A-18 Hornet multirollsjaktplan.
Övningen kommer att innebära betydande sjö- och luftverksamhet och kommer att orsaka luftbuller på Hangö udd och på områden kring Obbnäs, varje dag under övningen. 
 

USS Kearsarge harjoittelemassa Itämerellä yhdessä Merivoimien kanssa.
Bild:: USS Kearsarge övar med Marinen tillsammans i Östersjön.

´