TT-stiftelsens jubileumsårets specialfinansiering till Försvarshögskolan för ny professur i geoekonomi
![](/documents/1951210/0/EK-tilaisuus_29-1-2025-8129.jpg/f9cc4c80-d685-1217-dfca-fcf3e8e446e1?t=1738232016215&width=1200)
TT-stiftelsen vid Industrins och arbetsgivarnas centralförbund TT (Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (TT)-säätiö) har under sina två första årtionden delat ut stöd för cirka 95 miljoner euro. På sitt jubileumsår beslöt stiftelsen stödja en ny professur i geoekonomi vid Försvarshögskolan med 600 000 euro.
Syftet med TT-stiftelsen är att främja kunnande, utveckling och konkurrenskraft inom industrin på ett hållbart sätt. Sitt syfte förverkligar stiftelsen genom att stödja utbildning, forskning och samhällsdebatt inom området. Specifika tyngdpunktsområden i den ansökningsbaserade finansieringen har under de senaste åren utgjorts av klimatförändringen, hållbar utveckling, digitaliseringen, och på grund av det spändare världspolitiska läget, försörjningsberedskapen.
”Under det senaste året har företagen ställts inför omfattande utmaningar på grund av det radikalt förändrade geopolitiska läget. I den nya verksamhetsmiljön framhävs förmågan hos beslutsfattare på företagen att kunna navigera lyckosamt i den globala förändringen samt behovet att stärka näringslivets kontakter till aktörer som ansvarar för Finlands säkerhet. Utifrån detta var det naturligt att styra jubileumsårets specialfinansiering till en ny professur i geoekonomi vid Försvarshögskolan. Den helhet som ekonomi, maktpolitik och säkerhet utgör är omfattande och i ständig förändring, varför det finns behov av ny forskning som fokuserar på geoekonomi och -politik”, säger stiftelsens ordförande Marjo Miettinen.
Ur Försvarshögskolans synvinkel utgör ekonomi, industriell kapacitet och industriella resurser grunden för staternas försvarsförmåga. Ekonomin är en central drivkraft i geopolitiken och försvar finns inte utan en stark ekonomi.
”Också i kristider måste vi kunna trygga de materiella verksamhetsförutsättningarna både inom försvaret och civilsamhället. Helheten utgörs av den egna produktionskapaciteten och de allierades stöd. Väsentliga delar i helheten utgörs bland annat av kritiskt kunnande, råmaterial och energin”, konstaterar Försvarshögskolans rektor, generalmajor Mika Kalliomaa.
”För oss på Försvarshögskolan är det synnerligen viktigt att vara med och producera effektfull forskning som stödjer samhälleligt beslutsfattande och officersutbildningen. Den nya professuren besvarar detta på ett utmärkt sätt och detta har en betydande roll i det nya säkerhetspolitiska läget”, konstaterar Kalliomaa.
Redan under normala förhållande ska den finländska företagsvärlden kunna bygga upp en förmåga att verka effektivt på den globala marknaden. Samtidigt ska den vara medveten om olika sårbarheter i samhället. Sådana kan förutom att hota företagens verksamhetsmöjligheter också erbjuda nya marknader till exempel i form av produkter med dubbel användning.
”I bägge fallen förbättras samhällets resiliens och ekonomiska bärkraft”, tillägger Kalliomaa.
Avsikten är att tillsätta professuren under det innevarande året. Stiftelsens stöd på 600 000 euro överförs till Försvarshögskolan under åren 2025 - 2029.