Hoppa till innehåll

Specialtrupper utvecklar sina verksamhetsmetoder under samverkansövning

Uttis jägarregemente
Utgivningsdatum 9.6.2021 8.26 | Publicerad på svenska 9.6.2021 kl. 15.55
Pressmeddelande

Uttis jägarregemente arrangerar en bilateral samverkansövning med Förenta staternas specialtrupper under tiden 14 – 20 juni. I övningen ingår helikopterverksamhet.

Den bilaterala samverkansövningen arrangeras inom ett område som ligger mellan orterna Hollola, Heinola, Puumala, Ruokolahti, Kotka och Borgå. Övningstrupperna bivackerar i terrängen i små patrullsammansättningar. Helikoptrarna och den övningsammunition som soldaterna använder kan förorsaka buller i övningsområdet under alla tider på dygnet.

Från Försvarsmakten deltar endast avlönad personal i övningen. Övningens totala styrka uppgår till sammanlagt ca 40 personer, av vilka den internationella truppens andel är under 20 personer.

De utländska soldaterna har varit i karantän i 14 dagar i avreselandet, och de har ett giltigt negativt covid-19-testresultat när de anländer till Finland. Under sin resa har de iakttagit de försiktighetsåtgärder som myndigheterna fastställt.

Övningstruppernas hälsa skyddas genom att man iakttar säkerhetsavstånd under övningen, använder munskydd inomhus och följer allmänna hygienanvisningar.

Målsättningen med övningen är att utveckla verksamhetsmetoderna, prestationsförmågan och den internationella samverkansförmågan hos Försvarsmaktens specialtrupper såväl i fråga om uppgifter som gäller hemlandets försvar som inom uppgifter som gäller internationell krishantering.

Samverkansövningen som ordnas i juni är en del av Försvarsmaktens godkända internationella övningsverksamhet för år 2021. 

´