Hoppa till innehåll

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään Lahdessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 18.11.2021 14.56
Tiedote
Leopard 2a6 taistelupanssarivaunu paraatissa

Puolustusvoimat juhlistaa itsenäisyyspäivää arvokkaisiin perinteisiin kuuluvalla valtakunnallisella paraatilla Lahdessa. Paraatikatselmus on Kisapuiston stadionilla ja ohimarssi Vapaudenkadulla. Puolustusvoimien kalustoon voi tutustua Lahden torilla. Tilaisuuden järjestelyissä huomioidaan yleisötilaisuuksia koskevat alueelliset rajoitukset terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

Paraatiin osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1 300 henkilöä. 

Paraatikatselmus alkaa 6.12. kello 12 Kisapuiston stadionilla, jonne paraatijoukot aloittavat ryhmittymisen noin kello 11.30 alkaen. 

Vapaudenkadulla kello 13.15 alkavaan ohimarssiin osallistuu noin tuhat henkilöä, 55 ajoneuvoa ja 14 ilma-alusta sekä ratsuosasto.

Ohimarssin ylilennoissa on mukana Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Lahden alueella.

Ohimarssia on mahdollista seurata Vapaudenkadun varrella. Jalan marssivat joukot ryhmittyvät Kyösti Kallion kadulle, Lahdenkadulle sekä Vapaudenkadun alkupäähän Rauhankadun tasalle.

Ohimarssin lähtökynnys on Rauhankadun ja Vapaudenkadun risteyksessä. Moottoroitu osasto ryhmittyy ohimarssia varten Svinhufvudin- ja Kartanon kaduille. 

Paraatin ottaa vastaan Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko. Ohimarssissa hänen seuranaan ovat Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja sotaveteraani Jaakko Heikinheimo. Ohimarssin vastaanottopaikka on torilla Mariankadun tasalla. Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Tero Ylitalo. Kenttähartauden katselmuksessa pitää Maavoimien kenttärovasti Sanna Timonen. Paraatin järjestelyistä vastaa Panssariprikaati.

Paraatin järjestelyissä huomioidaan ajankohtainen viranomaisten terveysturvallisuusohjeistus ja noudatetaan Puolustusvoimien omia koronaohjeistuksia. Puolustusvoimat seuraa koronatilannetta yhdessä Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän kanssa. 

Yleisö toivotetaan tervetulleeksi seuraamaan päivän tapahtumia. Yleisöä pyydetään saapumaan tapahtumapaikoille hyvissä ajoin ja noudattamaan alueellisen terveysviranomaisen yleisötapahtumaa koskevia ohjeita ja tilanteen edellyttämiä terveysturvallisia toimintatapoja, kuten suositusta maskin käytöstä.

Paraatipäivän ohjelma

klo 9.00 seppeleenlasku Ristinkirkolla 
klo 10.00 Jumalanpalvelus Ristinkirkossa 
klo 11.30 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Kisapuiston stadionille
klo 12.00 paraatikatselmus Kisapuiston stadionilla 
klo 13.15 ohimarssi Vapaudenkadulla
klo 9.00 - 16.00 kalustonäyttely Kauppatorilla 

Paraati vaikuttaa Lahden liikenteeseen

Paraatijärjestelyjen valmistelut aloitetaan tapahtumapaikoilla 5. joulukuuta,  jolloin paraatijoukot saapuvat Lahden suurhallin alueelle. Valmistelut vaikuttavat liikenteeseen 5.12. koko Urheilukeskuksen alueella sekä Hollolankadulla, Svinhufvudinkadulla, Ståhlberginkadulla, Kartanonkadulla, Paasikivenkadulla.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. paraatijärjestelyt aiheuttavat poikkeavia liikennejärjestelyjä erityisesti Urheilukeskuksen, Kisapuiston ja torin ympäristössä, Aleksanterinkadun, Vapaudenkadun, Vesijärvenkadun, Paasikivenkadun, Lahdenkadun ja Saimaankadun alueilla.

Liikennejärjestelyistä tiedotetaan lisää tarkemmin viikolla 47. 

Yleisöä muistutetaan, että paraatialue on lentokieltoaluetta ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, poikkeuksena ainoastaan viranomaistoiminta. 

Paraatiin voi osallistua ja sitä voi seurata myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla ja verkkosivuilla:


Puolustusvoimat.fi/itsenaisyyspaiva
Facebook.com/puolustus
Twitter@Puolustusvoimat
Youtube.fi/puolustusvoimat
Instagram.com/puolustusvoimat.fi

#paraati  #itsenäisyyspäivä

Verkkokanaviltamme voi seurata myös muita Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän tapahtumia.

Korjattu 24.11. ratsuosaston tietoa.

´