Hoppa till innehåll

Förundersökning avslutad: Två beväringar misstänkta för vaktbrott

Huvudstaben
10.1.2020 12.00
Pressmeddelande

Huvudstabens förundersökning angående händelserna vid slutövningen för Flygvapnets trupputbildningsperiod 2018, har avslutats.

Försvarsmakten begärde polisen att utreda händelserna vid slutövningen för Flygvapnets trupputbildningsperiod den 24 maj 2018, i vilken beväringar från Karelens flygflottilj grep två personer som inte deltog i övningen. Polisen beslutade att inte inleda en förundersökning av fallet gällande olaga hot eller försumligt frihetsberövande. För de övriga militärbrottens del har Huvudstabens juridiska avdelning genomfört en förundersökning som avslutades i slutet av december 2019.

Under förundersökningen har två värnpliktiga utretts misstänkta för vaktbrott. Dessutom utreddes brottsmisstankarna gällande två av försvarsmaktens yrkesmilitärer, som inte längre är misstänkta för brott. Även de gripna personerna har förhörts men har inte framställt några krav.

Beväringarna misstänks ha brutit mot bestämmelserna om vaktplikten i samband med gripandet av utomstående trots att de inte kunde förevisa så kallade målpersonkort som hade indikerat att de hörde till övningspersonalen. De gripna hade presenterat sina arbetsgivares identitetskort vid åtkomstkontrollpunkten. Under förundersökningen var det inte möjligt att avgöra vem som hade beordrat gripandet.

Fallet har överförts till den behörige disciplinäre förmannen vid Karelens flygflottilj, som beslutar huruvida ärendet överförs till åklagaren för åtalsprövning.