Hoppa till innehåll

Internationell övning i vinterförhållanden i norra Finland

Uttis jägarregemente
Utgivningsdatum 26.2.2021 16.10 | Publicerad på svenska 1.3.2021 kl. 10.15
Pressmeddelande

Uttis jägarregemente arrangerar en bilateral samverkansövning med USA:s specialtrupper i norra Finland med början den 8 mars 2021.

Samverkansövningen arrangeras den 8–17 mars i landskapet Lappland. Övningsavdelningarna rör sig i terrängen till fots, på skidor, med snöfordon och helikoptrar. Trupperna använder sig av övningsammunition och bivackerar i terrängen i små patrullsammansättningar. 

Från Försvarsmakten deltar endast personal i övningen. Övningens totala styrka är sammanlagt ungefär hundra personer, varav den internationella truppens andel är under 20.  

De utländska soldaterna har varit i karantän i 14 dagar i avreselandet, och de har ett giltigt negativt covid-19-testresultat när de anländer till Finland. Under sin resa har de iakttagit de försiktighetsåtgärder som myndigheterna fastställt. Under övningen bildar de internationella deltagarna sin egen avdelning.

Övningstruppernas hälsa skyddas genom att iaktta säkerhetsavstånd under övningen, använda munskydd inomhus och följa allmänna hygienanvisningar.

Övningen syftar till att utveckla samverkansförmågan och verksamhetsmetoderna hos Försvarsmaktens specialtrupper.

Samverkansövningen som ordnas i mars är en del av Försvarsmaktens godkända internationella övningsverksamhet för år 2021.

´