Puolustusvoimat palkitsi menestyneitä sotilasurheilijoita

Puolustusvoimat 18.1.2018 14.30
Tiedote

Vuoden 2017 sotilasurheilijoiden julkistamistilaisuus järjestettiin Helsingin Säätytalolla 18.1.2018. Tilaisuudessa palkittiin vuoden aikana menestyneitä sotilasurheilijoita, valmentajia ja joukko-osastoja.

Vuoden 2017 sotilasurheilija, varusmiesurheilija, sotilasvalmentaja ja sotilasliikuttaja

Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen palveluksessa olevien urheilijoiden ja valmentajien kannustamiseksi valitaan vuoden sotilasurheilija, vuoden varusmiesurheilija ja vuoden sotilasvalmentaja. Valinta on myös tunnustus valintavuoden aikana saavutetusta menestyksestä. Puolustusvoimien henkilöstöpäällikön johtama raati suoritti seuraavat valinnat:

Vuoden 2017 sotilasurheilijaksi valittiin kersantti Ristomatti Hakola Porin Prikaatista, lajina maastohiihto. Hakola taisteli Lahden maailmanmestaruuskilpailujen sprinttifinaalissa kotiyleisön edessä itsensä kuudenneksi. Kuluva kisakausi on alkanut erittäin lupaavasti maailmancupin kahdella nelossijalla.

Vuoden varusmiesurheilijaksi valittiin upseerikokelas Elias Kuosmanen Puolustusvoimien Urheilukoulusta, lajina kreikkalais-roomalainen Paini. Kuosmanen on menestynyt jo nuorena saavuttaen 17-vuotiaiden sarjan Euroopan- ja Maailmanmestaruuden. Sama tahti on jatkunut varusmiespalveluksen aikana, jolloin Kuosmanen paini pronssia sotilaiden maailmanmestaruuskilpailuissa sekä reilu kuukausi sitten hopeaa nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa.

Vuoden sotilasvalmentajaksi valittiin everstiluutnantti Harri Koski Pääesikunnan koulutusosastolta. Koski on toiminut Helsingin Suunnistajien valmennuspäällikkönä vuodesta 2011 lähtien. Helsingin Suunnistajat on noussut Suomen kolmen parhaan seuran joukkoon vahvalla nuorisotyöllä. Vuonna 2017 heidän joukkue saavutti Jukolan viestin kuudennen sijan. Seuran nuoret urheilijat ovat menestyneet nuorten kansainvälisissä arvokisoissa erinomaisesti saavuttaen useita MM-mitaleita vuosittain.

Vuoden sotilasliikuttajana palkittiin kapteeni (evp) Ilari Köykkä Porin prikaatista. Pääesikunnan koulutusosasto palkitsee vuosittain puolustusvoimien liikunta-alalta henkilön, joka on erityisen ansiokkaasti kannustanut ja vaikuttanut asevelvollisten ja palkatun henkilöstön liikunta-aktiivisuuteen toimintavuoden aikana.
 

Tasavallan presidenttien lahjoittamat kiertopalkinnot joukko-osastoille

Kainuun prikaati voitti Urho Kekkosen, Kyösti Kallion ja Martti Ahtisaaren kiertopalkinnot. Mauno Koiviston kiertopalkinto meni Jääkäriprikaatiin.
 

Liikuntatoiminnan kilvet

Puolustusvoimien sotilasurheilun ja liikunnan kilpi myönnetään pitkäaikaisista tai poikkeuksellisen arvokkaista henkilökohtaisista ansioista puolustusvoimien liikunnan ja sotilasurheilun tukemiseksi.

Kapteeni (evp) Kari Mäkinen, Kainuun prikaati
Kapteeni (evp) Ilari Köykkä, Porin prikaati
Kapteeni (evp) Jouni Puljujärvi, Jääkäriprikaati

Puolustusvoimien edustusvalmennuksen ja liikuntatoiminnan kilpi myönnetään ansiokkaasta työstä puolustusvoimien edustusurheilussa sekä kansallisessa ja kansainvälisessä kilpailutoiminnassa.

Kapteeni (evp) Juha Papinsaari, Panssariprikaati
Kapteeni (evp) Marko Leppä, Kaartin jääkärirykmentti
Yliluutnantti (evp) Mikko Niskanen, Kaartin jääkärirykmentti
 

Vaikutusta kenttään -palkinto   

Sotilasurheiluliiton Vaikutusta kenttään - palkinnon voitti Luonetjärven Varuskunnan Urheilijat.
 

Erityistunnustukset

Puolustusvoimien huippu-urheilijan tehtävät jättävälle henkilölle:
Reservin vänrikki Ari Mannio

Pääesikunta palkitsi Maasotakoulua erinomaisesti järjestäneen joukko-osaston tunnuspalkinnolla. Maasotakoulu järjesti sotilasurheilun suurtapahtuman, suunnistuksen sotilas-MM-kilpailut kesäkuussa Haminassa.