Bold Quest 19.1
Huhti-toukokuussa 2019 järjestettävän monikansallisen yhteisen tulenkäytön testaus- ja todentamistapahtuman Bold Quest 19.1 päätapahtumapaikka oli Sodankylä.
Kuuntele Bold Quest 19.1 kansallisen johtajan, kenraalimajuri Pasi Jokisen haastattelu Radio Kipinän podcastista.
Suomi johti yhteistyössä Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan (US Joint Staff) kanssa keväällä 2019 Bold Quest 19.1:een liittyvän Suomessa toteutettavan osuuden sekä osoitti käyttöön tarvittavat alueet ja isäntämaatuen.
Päätapahtumapaikkana oli Sodankylä, josta käsin Puolustusvoimat johti usealla paikkakunnalla Suomessa sekä ulkomailla tapahtunutta testaus- ja tutkimustoimintaa yhteistyössä Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan kanssa. Tapahtumaan osallistui tietoverkon välityksellä Suomen rajojen ulkopuolelta useita johtamispaikkoja, järjestelmiä sekä virtuaalisimulaattoreita.
Suomessa järjestettävä tapahtuma oli osa Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan omistamaa ja johtamaa Bold Quest- testaus- ja todentamistapahtumien kokonaisuutta, jonka tavoitteena on teknisen yhteensopivuuden ja toimintatapamallien kehittäminen maalla, merellä ja ilmassa toimivien järjestelmien välillä.
Suomesta tapahtumaan osallistui noin 700 sotilasta. Ulkomaisia joukkoja saapui kaikkiaan noin 1500 osallistujaa 14 maasta.
Seuraa tapahtumaa
- Facebookissa ja Twitterissä #boldquest
- youtube.com/FinnishDefenceForces
Usein kysyttyjä kysymyksiä - klikkaa kysymystä nähdäksesi vastauksen
Bold Quest- kokonaisuus on Yhdysvaltojen johtama globaali monikansallinen testaus- ja todentamistapahtumien jatkumo. Sen tavoitteena on teknisen yhteensopivuuden ja toimintatapamallien kehittäminen maalla, merellä ja ilmassa toimivien tiedustelu-, valvonta- ja tulenkäyttöjärjestelmien välillä.
Bold Quest -päätapahtumiin kutsutaan Yhdysvaltojen asevoimien puolustushaarojen lisäksi monikansalliseen Bold Quest -verkostoon kuuluvia jäsenmaita ja organisaatioita. Testaustapahtumien laajuus ja painopisteet vaihtuvat vuosittain.
Bold Questin päätapahtumia on järjestetty vuosittain vuodesta 2003 alkaen. Päätapahtuma on kahdesti aiemmin järjestetty muualla kuin Yhdysvalloissa. Päätapahtuma järjestettiin Iso-Britanniassa vuonna 2005 ja Norjassa vuonna 2010. Suomi on osallistunut tapahtumiin vuodesta 2010 alkaen.
Puolustusvoimien johtamisen kehittämisohjelman tavoitteena on jo pitkään ollut parantaa kansallisia tulenkäytön, johtamisen ja tiedustelun erillisjärjestelmien yhteensopivuutta. Bold Questissä järjestelmien kansallista sekä kansainvälistä yhteensopivuutta päästään testaamaan ja todentamaan.
Suomessa järjestettävä tapahtuma tarjoaa puolustusvoimille mahdollisuuden testata ja harjoitella isäntämaatuen periaatteita ja toimeenpanoa tänne saapuvien joukkojen käytännön järjestelyissä.
Tapahtumiin osallistuu säännöllisesti merkittävä määrä eurooppalaisia valtioita, joiden osallistumismahdollisuuksia on haluttu helpottaa järjestämällä tapahtuma aika ajoin Euroopassa. Samalla saadaan testattua toimintatapojen ja järjestelmien toimivuutta ja käytettävyyttä uusissa toimintaympäristöissä. Muun muassa Rovajärven ampuma-alue soveltuu hyvin tapahtuman järjestämiseen.
Suomi määrittelee tapahtumalle omat tavoitteensa. Isäntämaana Suomi myös tekee päätökset omalla alueella toteutettavasta toiminnasta. Suomeen tulevat järjestelmät käyvät läpi normaalin maahantuloprosessin, jossa huomioidaan Suomen asettamat reunaehdot ja rajoitteet.
Jokainen Bold Quest testaus- ja todentamistapahtumaan osallistuva maa suunnittelee omat testitavoitteensa omista lähtökohdistaan ja toteuttaa ne isäntämaan määrittämien reunaehtojen puitteissa. U.S. Joint Staff omistaa testaus- ja todentapahtuman monikansallisen kokonaiskonseptin.
Suomessa järjestettävän tapahtuman suunnittelua ja valmistelua varten on perustettu ohjausryhmä ja työryhmiä, joissa kaikissa on edustajat sekä Suomesta että Yhdysvalloista. Ohjausryhmän tehtävänä on suunnittelua ja toimeenpanoa ohjaavien periaatteiden määrittäminen. Suunnitteluryhmissä toteutetaan eri vastuualojen yksityiskohtainen suunnittelu ja valmistelu saadun ohjauksen mukaisesti. Ohjaus- ja suunnitteluryhmissä tapahtuva valmistelu toteutetaan Suomen määrittämien reunaehtojen puitteissa.
Jokainen osallistujamaa vastaa itse omista osallistumiskustannuksistaan.
Puolustusvoimille Bold Quest 19.1:n kustannukset ovat noin 4,5 miljoonaa euroa. Merkittävä osa tapahtuman kustannuksista muodostuu aikaisemmin suunnitelluista mutta nopeutetulla aikataululla toteutettavista verkkoinfrastuktuurin parannuksista, jotka parantavat jatkossa puolustusvoimien toimintaedellytyksiä Pohjois-Suomessa.
Puolustusvoimien vuoden 2019 kansainvälisiin koulutus- ja harjoitustapahtumiin on suunniteltu kaikkiaan käytettävän yhteensä noin 10,8 miljoonaa euroa.
Puolustusvoimat käyttää Bold Quest 19.1 -harjoituksessa monikansallista testiverkkoa, joka on ollut Suomessa käytössä useita vuosia. Testiverkkoon on pääsy vain tapahtumaan osallistuvilla joukoilla ja verkkoa käytetään pelkästään järjestelmien testaamiseen ja todentamiseen.
Testeissä hyödynnetään Naton ohjaamaa Federated Mission Networking (FMN) -konseptia. FMN on vakiintunut osa Suomen, Naton ja kumppanimaiden kahden- ja monenvälistä puolustusyhteistyötä sekä käytössä muun muassa kriisinhallintaoperaatioissa.