Hyppää sisältöön

Nordic Response 24 -harjoitus näkyy ja kuuluu Lapissa

Puolustusvoimat osallistuu Norjan johtamaan Nordic Response 24 -harjoitukseen Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa 4.–15. maaliskuuta 2024. Suomesta harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 4 100 henkilöä ja yhteensä noin 700 ajoneuvoa. Harjoitus näkyy ja kuuluu erityisesti Länsi-Lapin alueella. Harjoitus saattaa ruuhkauttaa liikennettä myös muualla.

Suomen, Ruotsin ja Norjan viranomaiset ovat tehneet harjoituksen alla yhteistyötä liikenteen sujuvoittamiseksi ja harjoituksen vaikutusten minimoimiseksi. Suomen alueella harjoituksen aikana harjoittelee ja liikkuu suomalaisjoukkojen lisäksi noin 3 000 ruotsalaista, 450 ranskalaista ja noin 50 isobritannialaista sotilasta. 

Harjoitustoiminta vaikuttaa liikenteeseen merkittävästi Enontekiön suunnassa ja alla kuvatuilla marssireiteillä. Harjoitusjoukkoja voi liikkua muuallakin Lapin alueella. Erityisesti harjoitukseen siirtymisen ja poistumisen aikana (29.2.–5.3. ja 14.–17.3.) liikenne voi ruuhkautua päätiestöllä myös Länsi-Lapin hiihtolomakohteiden lähialueilla. Liikenteessä olevia pyydetään huomioimaan tämä mahdollisuuksien mukaan reittien valinoissa sekä varaamaan aikaa siirtymisiin normaalia enemmän. Viranomaiset ovat varautuneet liikennemäärien kasvuun.

Harjoitus vaikuttaa alueella liikkuvien ihmisten elämään ympärivuorokautisen liikenteen lisääntymisenä ja vilkastuneena kaupankäyntinä. Harjoitus ei vaikuta muutoin ihmisten tavalliseen elämään. Päivittäinen liikkuminen Norjan suuntaan voi kuitenkin kestää normaalia kauemmin. 

Mahdolliset kiinteistön käyttämisestä aiheutuneet vauriot

Kiinteistön käyttämisestä aiheutuneesta vahingosta suoritetaan kiinteistön omistajalle tai haltijalle käyvän hinnan mukainen korvaus. Vahingon ilmetessä pyydetään ottamaan yhteyttä harjoituksen aikana vaurioupseeriin vahingon laadun ja määrän toteamiseksi. Harjoituksen aikana ja sen jälkeen todettujen vahinkojen osalta pyydetään ottamaan yhteyttä Jääkäriprikaatiin:

Kapteeni Toni Sulasalmi
puhelin: 0299 452 241
sähköposti: [email protected]

Maavoimat

Suomen ja Ruotsin maavoimat muodostavat harjoituksessa yhdessä divisioonan, joka toimii Enontekiön alueella ja liikkuu Norjaan tien E45 suunnassa. Maavoimien harjoitusjoukon vahvuus on noin 2 500 henkilöä, joista henkilökuntaa on 350, varusmiehiä 1 060 ja reserviläisiä 1 120. Alta löytyvät tiedot meno- ja paluuliikenteestä tieosuuksittain.

Harjoituksen menoliikennettä on runsaasti pohjoisen tieosuuksilla 29.2.–5.3.:

  • Tie E8 (4 ja 21) Oulusta pohjoiseen
  • Tie 79 Rovaniemeltä pohjoiseen 
  • Tie 80 Sodankylästä Kittilään
  • Tie 93 Palojoensuusta Kivilompoloon
  • Tieosuudet (21 ja 93) Kolarin–Enontekiön välillä

Erikoiskuljetukset, eli leveät kuljetukset, liikkuvat 2.–5.3. yllä mainittuja reittejä. Lisäksi Etelä-Suomesta saapuvat joukot saattavat ruuhkauttaa liikennettä ajoittain tiellä 4 aikavälillä 1.–2.3. 

Harjoituksen paluuliikenne 12.3.–17.3.

  • Tie E8 (4 ja 21) pohjoisesta Ouluun

  • Tie 79 pohjoisesta Rovaniemelle

  • Tie 80 Kittilästä Sodankylään

  • Tie 93 Kivilompolosta Palojoensuuhun

  • Tieosuudet (93 ja 21) Enontekiön–Kolarin välillä

Huomio! Yli puolet paluuliikenteestä painottuu tielle E75 (4 ja 92), pääpaino on Karigasniemi–Inari–Saariselkä-tieosuuksilla. 12.–15.3. on erikoiskuljetuksia välillä Enontekiö–Muonio–Kittilä–Sodankylä.

Lue lisää

Ilmavoimat

Ilmavoimista Nordic Response 24 -harjoitukseen osallistuu yhteensä 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja noin 250 henkilöä. Karjalan lennosto asettaa kahdeksan suomalaista hävittäjää, jotka tukeutuvat Andoyan tukikohtaan Norjassa. Lapin lennosto puolestaan asettaa harjoitukseen Oulunsalon tukikohdasta operoivan neljän Hornetin osaston.

Harjoituksen lentotoiminta suuntautuu Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosiin. Suomen ilmavoimien toiminta painottuu Rovaniemen tukikohtaan. Lentotoiminta on aktiivista koko Lapin alueella mutta keskittyy Länsi-Lapin alueelle. Harjoituksen lentotoiminta-alue näkyy oheisesta karttakuvasta.

kuva, jossa karttaan piirrettynä lentotoiminta-alue. Merkitty osia Länsi-Lapista sekä Pohjois-Norjasta ja Ruotsista.

´