Hyppää sisältöön

Koulutuspäällikkö virtuaalitodellisuudessa - Porin prikaati

Julkaisuajankohta 6.8.2018 12.47

Puolustusvoimien koulutuspäällikkö prikaatikenraali Jukka Sonninen kävi Porin prikaatissa tarkastamassa Koulutus 2020 -konseptin mukaista alokasjakson peruskoulutuskauden koulutusta alokasjakson neljännellä viikolla 31.7.2018.

Tarkastuksen aikana prikaatikenraali Sonninen tutustui sisäampumasimulaattoriin, virtuaaliseen koulutusympäristöön sekä taistelukoulutukseen. Lisäksi tarkastuksessa perehdyttiin uuden henkisen toimintakyvyn kehittämisohjelman "Taistelijan mieli" toteutukseen. Koulutuspäällikkö pääsi käytännössä näkemään, mitä mahdollisuuksia uudet koulutusaiheet ja -menetelmät tuovat alokaskoulutukseen.

Virtuaalinen koulutusympäristö tarjoaa hyvän mahdollisuuden oppia asioita

Virtuaalisessa koulutusympäristössä alokkaat pääsivät oppimaan tähystyksen ja tiedonkulun tärkeyttä. Virtuaalinen koulutusympäristö mahdollistaa asioiden opettamisen aivan uudella, motivoivalla ja useita asiakokonaisuuksia yhdistävällä tavalla: maastossa hyvin laajalla alueella tehtävät suoritteet voidaan opetella ensin luokassa ja sen jälkeen lähteä harjoittelemaan niin että tulee hiukan hikikin. Toki kokeilun aikana on tullut hiki jo pelkästään kelien puolesta, mutta alokkaiden asenne tekeminen on ollut hyvällä tasolla siitä huolimatta.

Peruskoulutuskauden uusi rakenne, uudet sisällöt ja koulutuksen uudet tuulet

Ei uutta ilman vanhaa, mutta Porin prikaatissa käynnissä olevassa Koulutus 2020 -konseptin mukaisessa peruskoulutuskauden alokasjaksossa pääpaino on ollut uudella. Kokeilun ensimmäisten viikkojen aikana on saatu havaintoja Koulutus 2020 -konseptin mahdollisuuksista saattaa Puolustusvoimat valtakunnan kärkeen laadukkaan koulutuksen toteuttajana. Kurssimuotoinen toteutus ja valmis koulutusmateriaali mahdollistavat sisällön päivittämisen aikaisempaa tehokkaammin.

Porin prikaatissa hyödynnetään PVMoodlea tiedonjakamisessa

Kouluttajien palautteessa on noussut esiin, että koulutusmateriaalin hallittavuus on aiempaa helpompaa, mikä vapauttaa aikaa itse koulutuksen laadun parantamiselle. Aikaa koulutuksen suunnittelulle on tarvittu, sillä peruskoulutuskauteen on lisätty uusia aiheita taistelukoulutuksen ja toimintakyvyn osa-alueisiin. Erilaiset koulutusmenetelmät ovat lisänneet haasteita kouluttajille, mutta Porin prikaatissa on havaittu, että uudet menettelytavat, kuten tupa- ja käytävänäytöt, soveltuvat hyvin koulutukseen. PVMOODLE on toimiva kanava koulutusmateriaalin jakamisessa ja tiedottamisessa.

Taistelijan mieli -kokonaisuus auttaa varusmiehiä ymmärtämään paremmin omaa toimintaansa

Taistelijan mieli -kokonaisuuden koulutustapahtumat alokaskoulutuksessa ovat saaneet varovaisen innostuneen vastaanoton varusmiehiltä ja kouluttajilta. Erilaiset henkisen toimintakyvyn harjoitteet auttavat alokasta ymmärtämään omaa toimintakykyään ja hallitsemaan stressiä paremmin myös siviilissä. Alokasjakson aikana taistelijan mielen tavoitteena on lisätä alokkaan itseluottamusta ja kykyä ymmärtää stressin rakenne. Myöhemmillä koulutuskausilla aiheeseen palataan Taistelukenttä -koulutusosiossa.

´