Hyppää sisältöön

Vinkan korvaavan alkeiskoulukoneen hankinta jatkuu

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 9.3.2016 13.42
Tiedote

Puolustusvoimien Logistiikkalaitos on julkaissut hankintailmoituksen alkeis- ja peruskoulukoneiden hankkimiseksi.

Hankittavilla lentokoneilla on tarkoitus korvata Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen ohjaajien koulutukseen käytettävä Vinka-kalusto. Vinkan elinkaari päättyy vuoden 2018 loppuun mennessä. Konetyyppi on ollut Ilmavoimien käytössä vuodesta 1980 ja sen käyttöikää on jatkettu 1990-luvun lopussa.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos joutui syksyllä 2015 keskeyttämään käynnissä olleen tarjouskilpailun Vinkan korvaamiseksi, koska riittävän kustannustehokasta vaihtoehtoa ei löytynyt. Tällöin pyrittiin hankkimaan uusia lentokoneita, ja alustava tarjous saatiin kahdesta eri konetyypistä. Toinen havaittiin ohjaamomitoituksensa vuoksi käyttötarkoitukseensa sopimattomaksi. Toisen suorituskyky ylitti merkittävästi Ilmavoimien minimitarpeen, ja konetyyppi oli hinnaltaan liian korkea suunniteltuun rahoitukseen nähden.

Logistiikkalaitos on yhteistyössä Ilmavoimien kanssa kartoittanut muita mahdollisuuksia hankkia riittävä lentokalusto budjetoidun rahoituksen puitteissa. Nyt lähetettävällä tarjouspyynnöllä tähdätään käytettyjen lentokoneiden hankintaan.

Tarjouspyynnön kohteena on 28−30 taito- ja mittarilentokelpoista, siviilityyppihyväksyttyä alkeis- ja peruslentokoulutuskonetta sekä koulutus kaluston operointiin. Koneissa on oltava nokkapyöräteline ja sauvaohjaus. Koska kyseessä saattaa olla käytetty kalusto, on tarvittavat työvälineet, maalaitteet ja varaosat hankittava erikseen. Lisäksi koneiden mittarivarustusta varaudutaan modernisoimaan Ilmavoimien koulutustarvetta vastaavaksi.

Tarjoukset on pyydetty antamaan viimeistään 25.4.2016. Hankintapäätös pyritään tekemään ennen syyskuun loppua 2016.

´