Hyppää sisältöön

Juhlavuoden itsenäisyyspäivän paraati kiinnosti yleisöä

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 6.12.2017 20.28
Tiedote

Suomi juhli 6. joulukuuta satavuotista itsenäisyyttä lukuisten eri tapahtumien muodossa. Puolustusvoimien valtakunnallista itsenäisyyspäivän paraatia Kuopiossa oli seuraamassa yli 25 000 henkilöä.

Puolustusvoimat järjesti Kuopion torilla paraatipäivänä kalustonäyttelyn, jossa yleisöllä oli mahdollisuus tutustua monipuolisesti puolustusvoimien kalustoon. Yleisön vetonaulana toimi ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä.

 

Puolustusvoimien kalustonäyttely Kuopion torilla

 

Paraatikatselmus järjestettiin Kuopion Keskuskentällä kello 12. Ilmavoimien kenttärovasti Kari Mannermaa totesi paraatikatselmuksen yhteydessä kenttähartaudessaan:

"Kun itsenäinen Suomi täyttää tänään sata vuotta, tapahtuu jotain sellaista, josta voi olla osallinen vain yhden kerran. Tämä päivä ei toistu.

Suomi ei ole vain pala maata Euroopan koillisnurkassa. Suomi on me ihmiset täällä. Suomi on sellainen, miten me toisiamme kohtaamme ja kohtelemme. Osallisuus yhteiseen Suomeen syntyy kohtaamisesta, jossa ihminen tulee nähdyksi. Kun tulen nähdyksi ja näen toisen ihmisenä, en näe vihollista tai uhkaa vaan veljen tai sisaren. Kun tulen autetuksi, herään auttamaan itsekin."

Ohimarssiin Kuopion keskustassa osallistui yli tuhat henkilöä sekä useita kymmeniä ajoneuvoja ja ilma-aluksia. Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukkojen lisäksi paraatiin osallistui reserviläisistä muodostettu Maakuntakomppania, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, rauhanturvaajia, veteraanien ja maanpuolustusjärjestöjen lippulinnat sekä Naisten valmiusliiton ja Sotilaskotiliiton edustajia.
 

Paraatin ohimarssi


Paraatin seuraajat pääsivät ihailemaan ohimarssin aikana lukuisia ylilentoja. Ilmassa nähtiin ilmavoimien 16 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, 12 Hawk-suihkuharjoituskonetta, CASA C-295M -kuljetuskone, Pilatus- ja Learjet -yhteyskoneet sekä maavoimien kuusi NH90-kuljetushelikopteria ja neljä MD500-kevythelikopteria.

Paraatin vastaanottivat Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Sampo Eskelinen sekä Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä. Paraatijoukkoja komensi Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen.

Kenraalimajuri Eskelinen totesi itsenäisyyspäivän juhlapuheessaan:

"Arvojemme ja kulttuurimme puolustamiseksi on kannettu raskas taakka, mutta Suomelle itsenäisyys on korvaamaton. Kohottakaamme kolminkertainen eläköön-huuto 100-vuotiaalle Isänmaalle."

 

Paraatitunnelmiin pääsee vielä mukaan Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla kuvien ja videoiden muodossa. Katso video paraatin kulissien takaa: https://www.youtube.com/watch?v=nQTrzWZcCxE

Seuraava paraati järjestetään Puolustusvoimien lippujuhlapäivänä 4.6.2018 Seinäjoella. Itsenäisyyspäivän paraati järjestetään 6.12.2018 Mikkelissä.

´