Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat on sitoutunut toiminnassaan vastuullisuuteen

Uskottava maanpuolustus mahdollistaa yhteiskunnallisen turvallisuuden ja vakauden. Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteiden mukainen toiminta myös lisää vakautta ja turvallisuutta yhteiskunnassa. Puolustushallinnon tehtävät tukevat kestävää kehitystä.

Puolustuspolitiikalla, sotilaallisella maanpuolustuksella, kokonaismaanpuolustuksen yhteensovittamisella, muiden viranomaisten tukemisella sekä sotilaallisella kriisinhallinta- ja rauhanturvaamistoiminnalla lisätään yhteiskunnan ja sen lähiympäristön vakautta ja turvallisuutta. Nämä luovat pohjan ja edellytykset yhteiskunnan kestävän kehityksen mukaiselle toiminnalle. Puolustushallinnon tavoitteena on hallinnonalan tehtävien toteuttaminen sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. 

Puolustushallinnon vastuullisuuden painopistealueet ja niiden liittymäpinta Agenda2030 tavoitteisiin ovat: 

Puolustushallinnon vastuullisuuden painopistealueet. Kuva tekstimuodossa alapuolella.

Kuva tekstinä:

Tunnistettuja painopistealueita ovat:

Vakaus ja turvallisuus

Puolustuspolitiikalla, uskottavalla puolustuskyvyllä ja sotilaallisella kriisinhallinnalla ehkäistään ja hillitään konflikteja sekä edistetään yhteiskunnallista vakautta ja turvallisuutta. Uskottava maanpuolustus mahdollistaa yhteiskunnallisen turvallisuuden ja vakauden. Sotilaallinen maanpuolustus, kokonaismaanpuolustus, viranomaisyhteistyö ja sotilaallinen kriisinhallinta vahvistavat kansallista ja kansainvälistä turvallisuutta.

Elinkaariajattelu ja kiertotalous

Puolustushallinto on merkittävä julkinen hankkija. Hallinnonalan budjetista käytetään noin kolmasosa erilaisiin materiaali- ja palveluhankintoihin. Puolustushallinnon materiaalipolitiikassa arvioidaan olennaisesti materiaalin elinkaarta ja sen hallintaa. Vastuullisuus huomioidaan hankkeissa koko elinkaaren ajalta.

Henkilöstön ja koulutettavien tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja hyvinvointi

Rauhanaikana puolustushallinnolla on palkattua henkilöstä noin 12 000 henkeä. Henkilöstön työhyvinvoinnista, toimintakyvystä ja osaamisesta huolehditaan. Avoimella vuorovaikutuksella taataan motivoiva ja mielekäs työympäristö ja asepalvelus. Asepalvelukseen hakeutuvien naisten määrää pyritään lisäämään ja puututaan syrjintään ja epäasialliseen käytökseen.

Energia- ja ilmastovastuullisuus

Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen vaikuttavat puolustushallinnon toimintaympäristöön sekä infrastruktuuriin ja materiaaliin. Puolustushallinnon toimintaa ohjataan resurssiviisaasti ilmastovastuuteen ja energiatehokkuuteen. 

Ympäristövastuullisuus

Puolustushallinto on valtakunnallinen, mutta usein myös paikallisesti merkittävä yhteiskunnallinen toimija. Sotilasalueilla on paljon arvokkaita luonto- ja ympäristöarvoja. Ympäristönsuojelun toimenpitein tuetaan puolustushallinnon lakisääteisiä tehtäviä sekä pyritään ennaltaehkäisemään ja minimoimaan toiminnan haitallisia vaikutuksia. Toimitaan ympäristönsuojelussa aktiivisena osana muuta yhteiskuntaa. 

Puolustusvoimat vastuullisena toimijana

Puolustusvoimat ja ympäristö —  Tietoa Puolustusvoimien toiminnan ympäristövaikutuksista, ympäristöpolitiikasta, ympäristöstrategiasta sekä ympäristönsuojelusta Puolustusvoimissa.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus Puolustusvoimissa — Puolustusvoimissa edistetään miesten ja naisten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Tältä sivulta löydät lisää tietoa aiheesta.

Epäasiallisen käytöksen ehkäisy — Tietoa syrjinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen ehkäisystä Puolustusvoimissa. 

Lainvastaisesta menettelystä ilmoittaminen — Puolustusvoimat on sitoutunut toimimaan lainmukaisesti. Ilmoittajansuojelun avulla ilmoittajat voivat ilmoittaa väärinkäytöksistä turvallisesti.