Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat osallistuu Aurora 23 -harjoitukseen Etelä-Ruotsissa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 17.4.2023 13.06
Tiedote

Puolustusvoimat osallistuu Ruotsin puolustusvoimien Aurora 23 -pääharjoitukseen Etelä-Ruotsissa 1.–11. toukokuuta. Osallistumisella kehitetään kykyä yhteistoimintaan sekä syvennetään yhteistyötä Ruotsin ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu yli 1000 sotilasta Maavoimista, Merivoimista ja Ilmavoimista sekä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta.

Aurora 23 on suurin moneen vuoteen Ruotsissa järjestetty Ruotsin puolustusvoimien johtama harjoitus, johon osallistuu noin 26 000 henkilöä 14 eri maasta. Sotilaiden lisäksi harjoitukseen osallistuu myös ruotsalaisia siviiliviranomaisia. Osallistuminen Aurora -harjoitukseen on osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2023 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa.

Puolustusvoimien harjoitusosaston kansallinen vanhin, Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläinen kertoo harjoituksen oleva tärkeä osa Suomen ja Ruotsin välisen yhteistyön syventämistä.

– Harjoitus kehittää Suomen ja Ruotsin kykyä toimia yhdessä niin maalla, merellä kuin ilmassa. Syventyvä yhteistyö on molemmille osapuolille tärkeää myös Nato-jäsenyyden aikana, Pietiläinen painottaa.

Eversti Pietiläinen kertoo monikansallisten harjoitusten olevan tärkeitä kansainvälisen yhteistoimintakyvyn kehittämisessä.

– Monikansallisessa ympäristössä toteutettavat harjoitukset kehittävät valmiutta myös kotimaan puolustukseen. Nato-jäsenyyden myötä Puolustusvoimat harjoittelee tulevaisuudessa yhä enemmän liittolaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Puolustusvoimien harjoitusosasto kansainvälisistä kumppanimaista suurin

Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista sekä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta. Maavoimista harjoitukseen osallistuu noin 700 sotilasta: jääkäripataljoona Porin prikaatista ja ilmatorjuntajaos Panssariprikaatista. Maavoimien joukko toimii harjoituksessa ruotsalaisen prikaatin johdossa. 

Merivoimat osallistuu harjoitukseen miinantorjunta-alus Purunpäällä, kahdella Hamina-luokan ohjusveneellä sekä tukialuksena toimivalla monitoimialus Louhella. Taistelualusten lisäksi mukana on rannikkojoukkoja Uudenmaan prikaatista sekä Rannikkoprikaatista venekalustoineen. 

Ilmavoimista harjoituksessa on mukana noin 100 henkilöä sekä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos toteuttaa harjoitusjoukon tarvitseman kansallisen tuen yhteistoiminnassa puolustushaarojen ja ruotsalaisten kanssa. Suomalaisia asiantuntijoita osallistuu myös harjoituksen kyberpuolustussimulaatioihin.

Aurora 23

•    Aurora 23 on Ruotsin puolustusvoimien johtama harjoitus, johon osallistuu noin 26 000 henkilöä. 
•    Harjoitus järjestetään 17.4– 11.5. Etelä-Ruotsissa merialueet mukaan luettuna.
•    Harjoitukseen osallistuu sotilaita 14 eri maasta. Kansainvälisistä kumppaneista suurimmat harjoitusjoukot asettavat Suomi, Yhdysvallat ja Iso-Britannia.
•    Sotilaiden lisäksi harjoitukseen osallistuu myös ruotsalaisia siviiliviranomaisia.

Seuraa harjoitusta!

Harjoitukseen voi tutustua verkossa aihetunnisteella #aurora23. Seuraa suomalaista harjoitusjoukkoa Puolustusvoimien kanavilla:

puolustusvoimat.fi/aurora23

Facebook.com/puolustus

Twitter.com/puolustusvoimat

Instagram.com/puolustusvoimat.fi

Tutustu harjoitukseen tarkemmin Ruotsin puolustusvoimien verkkosivuilla

´