Mitä Venäjän hyökkäyssodasta on opittu? Venäjä-seminaarissa etsitään vastauksia

Julkaisuajankohta 7.2.2025 13.50
Tiedote

Maanpuolustuskorkeakoulun vuotuinen Venäjä-seminaari järjestetään 12.-13.2. Helsingissä. Tämän vuoden seminaari paneutuu erityisesti Venäjän hyökkäyssotaan ja sen kehittymiseen Ukrainassa. Teemana on Russia’s War against Ukraine – Trends and Lessons.

Venäjä-seminaari 2025:n alkaessa Venäjän hyökkäyssota on ollut käynnissä jo lähes kolmen vuoden ajan. 

–    Vuoden 2022 jälkeen olemme nähneet muutoksia niin Venäjän hyökkäyssodan luonteessa kuin venäläisessä yhteiskunnassa. Koimme, että juuri nyt on oikea aika läpileikkaavalle Venäjän-tarkastelulle. Olemme iloisia, että tämä näkyy myös alustajien määrässä ja laadussa”, toteaa Venäjä-ryhmän johtaja, everstiluutnantti Janne Pukkila

Seminaarissa tarkastellaan Venäjän pitkittynyttä hyökkäystä Ukrainaan kolmen avainkäsitteen ja näiden kehittymisen avulla. Avainkäsitteitä ovat valtio, asevoimat ja sota. Esityksissä käsitellään muun muassa Venäjän kansainvälistä asemaa, suhteita ja resursseja, sotilaallista ajattelua, strategiaa ja operaatiotaitoa sekä siviili–sotilassuhteita.

Venäjä-seminaari on johtava Venäjän sotilasalan tutkimuksen foorumi, jonka tarkoituksena on jakaa tutkittua tietoa Venäjän sotilas- ja turvallisuuspolitiikasta sekä tuoda yhteen aiheisiin perehtyneitä tutkijoita. Seminaari vahvistaa Maanpuolustuskorkeakoulun roolia Venäjä-tutkimuksen kärkitekijänä globaalisti.

–    Puhujissa on edustettuna niin akateeminen maailma, tutkimusinstituutiot, sotilasorganisaatiot kuin Nato. Ukrainalaisten asiantuntijoiden osallistumista pidämme erityisen arvokkaana, Pukkila alleviivaa. 

Vuoden 2025 Venäjä-seminaari on toinen, joka järjestetään Suomen liityttyä Naton jäseneksi. Liittoumassa on tunnistettu laajasti suomalainen Nato-osaaminen, ja seminaarin osallistujia odotetaan laajasti eri liittolaismaista. Suomalaisen Venäjä-osaamisen vahvuuksia on monipuolisuus. Suomessa on osaamista niin Venäjän taloudesta, yhteiskunnasta kuin sotataidollisista kysymyksistä. 

Venäjä-seminaaria voi seurata suorana tai jälkikäteen tallenteena Maanpuolustuskorkeakoulun Youtube-kanavalta. Tapahtuman työkieli on englanti.

Seminaarin ohjelmaan voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla

MPKK:n Venäjä-ryhmän voimannäyte

Seminaarin taustalla on Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmä, joka Maanpuolustuskorkeakoulun ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimusryhmä. Ryhmää johtaa everstiluutnantti Janne Pukkila. 

Ryhmän juuret ovat vuodessa 2015, jolloin silloinen sotataidon laitoksen johtaja, eversti Kari Nisula ehdotti erityisen Venäjään keskittyvän tutkimusryhmän perustamista. 

Suurelle yleisölle Venäjä-ryhmä on tullut tunnetuksi Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan analysoimisesta tiedotusvälineissä. 

Venäjä-ryhmän blogi